Kako uzgajati bosiljak kod kuće na prozorskom prozoru iz sjemenki

Bosiljak je vrijedna biljka pikantnog okusa. Koristi se ne samo kao mirisna začin za razna jela, već i kao ljekovita biljka s protuupalnim, baktericidnim, tonikom i drugim korisnim svojstvima. Biljka je termofilna, pa je period njenog uzgoja na otvorenom polju samo 3-4 mjeseca. Da biste imali svježe bilje na stolu tijekom cijele godine, razmislite kako uzgajati bosiljak na prozoru kod kuće.

Domaće sorte bosiljka

Za uzgoj bosiljka kod kuće na prozoru možete odabrati bilo koju sortu. Ali valja imati na umu da malenolistne i maloštetne sorte rastu brže i zahtijevaju manje radne snage. Za Purple Basil i druge visoke sorte potrebno je više vremena i pažljivo promatranje uvjeta čuvanja.

rasti bosiljak

Najpopularnije među kućnim vrtlarima su sljedeće sorte:

  • Violet.
  • Limunska.
  • Miris klinčića.
  • Markiz.
  • Patuljak.
  • Erevan.

Ljubičica je krupna sorta bosiljka koja doseže visinu od 50 cm. Listovi su ljubičaste ili ljubičaste boje. Biljka je izrazito dekorativna i ima najizraženiju aromu.

kod kuće

Limun je malo lišće visoka sorta. Listovi su svijetlozelene boje, duguljasti s malim vilicama na površini. Ima bogat miris limuna.

Miris klinčića je ukrasna sorta zelenog bosiljka. Grm je sferičan. Listovi imaju miris klinčića s dozom lovora.

Marquis je maleni listopadni kompaktni grm srednjeg razdoblja zrenja. Listovi imaju pikantan miris.

Patuljak je minijaturna sorta, dostiže visinu od 10-20 cm, Ponekad je zelene i ljubičaste boje. Posjeduje oštar i oštar okus. Ukrasni grm, sferni.

Erevan je nisko rastuća maloljetna sorta ljubičastog bosiljka. Ima papren okus s notama čaja.

visoka sorta

Načini slijetanja

Postoji nekoliko načina kako posaditi začin. Najbrže i najmanje dugotrajno je presađivanje gotove biljke iz vrta. Za to se uzimaju mladi izdanci i zajedno s grozdom zemlje stavljaju se u lonac. Treba napomenuti da je razdoblje plodovanja takve biljke najkraće, jer će razdoblje cvatnje početi uskoro i morat će se ažurirati.

Način uzgoja bosiljka sa sjemenkama najzahtjevniji je i dugotrajan. Glavna prednost ove metode je dugovječnost grma. U pogodnim uvjetima i pravilnoj njezi, mlado zelje može se ubrati cijelu godinu.

ukrasni grm

Limenka biljni bosiljak 1-2 sjemenke u velikom loncu ili sijati nekoliko desetaka sjemenki u običnu plitku posudu. Za otprilike mjesec i pol, kada sadnice dosegnu visinu od 5-7 cm, mogu se saditi u pojedinačne posude.

Odabir tla

Odlučivši se za način sadnje, možete početi pripremati tlo.

sadnica dosegnuta

Biljku odlikuju visoki zahtjevi za uvjetima zadržavanja, uključujući kvalitetu tla. Da bi se bosiljak dobro osjećao na prozorskom pragu, tlo u kojem će rasti mora biti plodno, lagano i dopustiti da zrak i vlaga dobro prođu. Da biste to učinili, možete uzeti u jednakim omjerima univerzalno tlo za sobne biljke i vrtno tlo, koje se prije upotrebe mora tretirati protiv štetočina. Tlo iz trgovine ne treba prethodnu obradu, jer se proizvođači o tome unaprijed brinu.

Prikladna je i mješavina vermikomposta s kokosovim supstratom u omjeru 1: 2 ili s tlom za domaće biljke u omjeru 1: 4.

Važno je zapamtiti da je drenažni sloj preduvjet za bosiljak. Da biste to učinili, na dno spremnika mora se sipati sloj ekspandirane gline, šljunka ili pjene visine 2-3 cm.

visoka zahtjevnost

Spremnik za uzgoj bosiljka

Prije sadnje sjemena trebate odabrati pravi spremnik na temelju odabranog načina sadnje. Ako se očekuje daljnje branje sadnica, tada će se u početnoj fazi napraviti bilo koji mali lonac i šalica ili kutija visoka 7-10 cm.

Ako planirate uzgajati bosiljak u loncu bez presađivanja, tada bi volumen spremnika trebao biti 1,5-2 litre, a visina najmanje 15 cm. Bilo koji spremnik za uzgoj začinjene začine kod kuće treba biti opremljen rupama za drenažu.

raste bosiljak

Predsjetva pripreme sjemena

Proces klijanja klica iz sjemena na prozorskom pragu može trajati nekoliko tjedana. To je zbog činjenice da sjeme ove začinjene biljke ima gustu ljusku koja sadrži esencijalna ulja. Da biste ubrzali nastanak sadnica, morate izvršiti sljedeće radnje.

Prije sjetve sjemenke bosiljka potrebno je namočiti u toploj vodi 1-2 dana. Vodu treba mijenjati svakih 8-12 sati. Nakon toga, sjeme se može držati 2 sata u svijetlo ružičastoj otopini kalijevog permanganata kako bi se isključio mogući razvoj gljivičnih infekcija. Nakon tog vremena sjeme se suši na krpi ili ubrusu i sije.

gljivične infekcije

Sjetva sjemenki bosiljka

Kada uzgajate bosiljak kod kuće, morate imati na umu da zdravlje biljke, njen rast i kvaliteta žetve također ovise o ispravnoj sadnji. Sjeme ove začinjene biljke je malo, pa ih nije potrebno duboko zakopati. Optimalna dubina ugradnje je 1 cm. Razmak između budućih biljaka treba biti 10-15 cm. Ako se sjeme sije u zajednički spremnik za naknadno branje, tada je između njih potrebno ostaviti najmanje 2 cm slobodnog prostora u nizu i 5-7 cm između redova do prilikom presađivanja nemojte ozlijediti mlade korijene.

Sjeme se stavlja u dobro navlaženo tlo. Nakon sadnje, spremnik mora biti prekriven folijom, staklom ili plastičnom vrećicom kako bi se stvorio efekt staklenika i odložio na tamnom, toplom mjestu, izbjegavajući da se nalazi blizu otvorenih otvora. Poklopac se uklanja jednom dnevno nekoliko minuta kako bi se spriječio razvoj plijesni. To se radi prije pojave izdanaka, nakon čega se sklonište uklanja u potpunosti.

sjetva sjemena

Uvjeti za klijanje sjemena

Bosiljak ne podnosi niske temperature, stoga su optimalni uvjeti za klijanje sjemena + 25 ... + 28 ° C. Nije potrebno dodatno navlažiti tlo prije klijanja, ako je potrebno, površinu možete samo malo prskati iz boce s raspršivačem. Pod potrebnim uvjetima, mladi izdanci bosiljka pojavit će se za 5-7 dana.

Nakon pojave prvih izdanaka, spremnici se prenose na dobro osvijetljeno, zaštićeno od propuha. Temperatura zraka u prostoriji trebala bi biti unutar + 20 ... + 25 ° S. Kada temperatura padne ispod ove razine, biljka počinje usporavati razvoj i gubiti aromu.

bosiljak ne može podnijeti

Bolje je uzgajati bosiljak na prirodnom svjetlu tijekom tople sezone, kada trajanje dnevnog vremena iznosi najmanje 12 sati. Za osvjetljenje zimi morat ćete koristiti dodatne umjetne izvore, na primjer, fito žarulje. Uključuju se 3-4 sata navečer, postavljajući na udaljenosti od 25-30 cm od vrhova biljaka. U oblačnim danima ove se lampe mogu ostaviti tijekom cijelog dana.

Kad sadnice narastu do 5-7 cm, ako je potrebno, potrebno ih je procijediti i prekrivati ​​2-3 cm tla, tako da se klice manje protežu, a noga postaje jača.

prvi izdanci

Pravila za njegu bosiljka kod kuće

Da bi bosiljak dobro uspio, bio je mirisan i sočan, potrebna mu je stalna umjerena vlaga. Tijekom vrućih razdoblja, biljku zalivajte svakog dana ujutro. Također možete prskati zelje tijekom dana bocom u kojoj se sprej sprema. Važno je zapamtiti da tlo ne može biti zatopljeno kako bi se izbjegla zaostala voda i truljenje korijena.

U jesensko-zimskom periodu bosiljak je dovoljno zalijevati 2 puta tjedno.

mirisna i sočna

Radi bolje propusnosti zraka, tlo se u posudama s biljkama rastvara jednom u 2-3 dana. Učinite to kada grm dosegne veliku veličinu. Za nezrele izdanke ovaj se postupak ne provodi kako bi se izbjeglo oštećenje još ne formiranog korijenskog sustava.

Za dobar rast potrebno je biljke hraniti organskim gnojivima jednom svaka 2 tjedna. Za to je pogodno univerzalno gnojivo na bazi komposta ili humata.

bolja prozračnost

žetva

Prvo zelje bosiljka može se dobiti 1-1,5 mjeseci nakon sjetve sjemena. Da biste biljku učinili kod kuće na prozorskoj dasci dobro i granati, trebate redovito otkinuti 1-2 bočna lišća. To se prvi put može učiniti kada se na grmu pojave 4 odrasla lišća. Kad biljka ima 6-8 listova, pribadajte joj vrh, čime se osigurava razvoj bočnih izdanaka. Ovaj postupak se vrši svaka 2-3 tjedna. Bočni izdanci također se pribadaju na mjestu rasta iza trećeg para listova.

Na svakoj biljci treba ostaviti najmanje 4 donja lista jer će se u njihovim osovinama naknadno formirati novi izdanci. Ako ih odrežete, biljka će imati tendenciju rasta prema gore, a ne u širini, a prekrasan bujni grm neće uspjeti. Uz to će se njegov prinos znatno smanjiti.

prvo zelenilo

Kad se pojave prvi pupoljci, odmah se uklanjaju zajedno s dva donja lista. Ako se to ne učini, bosiljak će izgubiti okus, postati tvrd i neprikladan za hranu.

Uzgoj bosiljka iz reznica

Postoji još jedan zanimljiv način uzgoja bosiljka na prozorima kod kuće. Sastoji se u sljedećem: od odraslog grma kupljenog u trgovini ili uzgajanja u vrtu na otvorenom polju odvaja se bočna stabljika i stavlja se u spremnik s vodom. Glavna stvar je da je stabljika svježa i nema vremena da izgubi elastičnost. Voda je potrebno mijenjati svaki dan. Nakon 1-2 tjedna pojavit će se korijenje i biljka će morati biti posađena u loncu.

prvi pupoljci

Ova metoda je prikladna za one koji žele uzgajati bosiljak na balkonu bez trošenja puno vremena i truda. Prva berba ovom metodom sadnje može se dobiti za 7-10 dana, ali biljka će živjeti ne više od 4 mjeseca.

biljka će živjeti

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva