Je li moguće sijati bosiljak prije zime i kako se o njemu brinuti

Mnogi vrtlari prakticiraju sadnju bosiljka prije zime. Ali u ovom se slučaju začin uzgaja ne u vrtnoj parceli, već kod kuće. Bosiljak je tropska biljka koja voli njegovanje. Stoga je sadnja sjemena samo mali dio procesa uzgoja.

Može li se bosiljak saditi prije zime?

Naravno, uzgoj usjeva zimi je moguć. Ali da biste dobili dobru žetvu, važno je pravilno pripremiti sjeme za sjetvu. Da bi esencijalna ulja ostavila zrnca, natapaju se u vodi nekoliko sati. To je zato što esencijalna ulja inhibiraju klijanje sjemena.

mnogi vrtlari

Bilješka! Kako je zimi dan kratak, uzgoj usjeva zahtijeva dodatno osvjetljenje. Da biste to učinili, svake se večeri u blizini spremnika postavlja svjetiljka.

Zimske sorte

Za zimsko uzgoj postoji nekoliko sorti bosiljka:

dan je kratak

  1. Markiz. Hladno otporna sorta koja sazrijeva za oko 40 dana. Biljku karakteriše snažna stabljika i visina 20-25 cm. Listovi ove sorte su mali i glatki, jarko zelene boje. Jedna biljka teži oko 150 grama. Marquis ima izraženu aromu klinčića i paprike. Sorta se može uzgajati na otvorenom terenu pod filmskim pokrovom, ali pod uvjetom da nema mraza. Inače kultura neće rasti.
  2. Mali poljskog. Srednja sezona sorta koju karakteriziraju uski, mali listovi. Kultura ima slatkast okus sa suptilnim trpkim okusom.
  3. Češanj. Sortu odlikuje snažna aroma i izražen okus klinčića-anisa. Kultura sazrijeva u prosjeku 40 dana. Biljka naraste do 40 cm, karakteriziraju je veliki listovi s naboranim i nazubljenim rubovima.

biljka teži

Priprema spremnika i tla za sadnju

Najbolja stvar bosiljak raste u gotove smjese koje se mogu kupiti u specijaliziranim prodavaonicama. Ako se zemljište iz vrta koristi za sadnju, prethodno se gnoji mineralnim sredstvima.

U spremnicima u kojima će se uzgajati kultura, na dnu se izrađuju male rupe, nakon čega se sloj drenaže postavlja pomoću ekspandirane gline ili šljunka. Njegova je prisutnost nužna za uklanjanje viška vlage iz spremnika.

tlo za sadnju

Postoji još jedan učinkovit način pripreme tla za bosiljak. Kalcinira se u pećnici na temperaturi od 80-90 stupnjeva. To će dezinficirati tlo i dobiti dobar prinos.

Pravila zimskog slijetanja

Prije sjetve sjemena nekoliko sati se natapaju u vodi, nakon čega se sadi u posude s navlaženom zemljom. Udaljenost između sjemenki trebala bi biti najmanje 7 cm, dubina sadnje trebala bi biti 1 cm.Nakon iskrcaja, spremnici su prekriveni ljepljivim filmom i uklonjeni na mjesto gdje nema izravne sunčeve svjetlosti. Istodobno, temperatura zraka ne smije biti niža od 23 stupnja. Kad klice izniknu, presadit će ih se.

učinkovita metoda

Značajke njege

Bosiljak voli svjetlost. Rasvjeta je potrebna najmanje 12 sati dnevno. Kako su zimski dani kratki, važno je svojim biljkama osigurati dodatnu svjetlost. Svjetiljke su obješene neposredno iznad biljnih spremnika. Važno je također zapamtiti da nedostatak topline štetno djeluje na zelenilo.

Da biste dobili dobru žetvu, temperatura u sobi u kojoj se uzgaja bosiljak treba biti najmanje 20 stupnjeva.

Kako je zrak u zatvorenim prostorima zimi obično suh, usjev ne treba samo zalijevanje, već i redovito prskanje lišća iz boce s raspršivačem. Zalijevajte kulturu ujutro isključivo taloženom vodom. Nakon pojave prvih listova, vrhovi bosiljka se zabode, to potiče rast grma u širinu, a ne prema gore.

voli svjetlost

Uzgoj u stakleniku

Mnogi vrtlari više vole uzgoj bosiljka u stakleniku. Istodobno, staklenici trebaju biti dobro zagrijani. Jedan zid u njima je gluh, što povećava temperaturu u sobi, što pomaže uštedi na grijanju. Ekonomičnija opcija za pokrivanje staklenika je dvostruki sloj plastične folije. Da bi održali optimalnu temperaturu za bosiljak u sobi, vrtlari koriste truli gnoj i slamu.

U početku se biogorivo polaže pod film, a nakon nekoliko dana utvrđuje se na krevetima i posipa po vrhu tla pripremljenog za sjetvu.

Prostorije se zagrijavaju pećnicama ili električnim štednjakom. Tlo za kulturu treba biti labavo i lagano. Prije sadnje gnoji se trulim gnojem. 10-15 dana nakon sadnje sjemena hrani se ureom ili izmetom.

sklonost stakleniku

Staklenički bosiljak uzgaja se na dva načina:

  1. Od sadnica.
  2. Sjetva sjemena.

U drugom slučaju sjeme se prethodno sije u lagano tlo. Nakon što se na biljkama pojave 2 lišća, vrši se berba. Udaljenost između biljaka ne smije biti manja od 5 cm, to je jedini način na koji se mogu normalno razvijati. Nakon 30-40 dana sadnice se presađuju u staklenik. Ispod nje napravljeni su plitki žljebovi, koji se nalaze na udaljenosti od 15 cm jedna od druge. Svakog tjedna krevetima je potrebno obilno zalijevanje ustaljenom vodom.

pre-brazde

Budući da je bosiljak termofilna kultura, važno je održavati temperaturu zraka u stakleniku, trebao bi biti najmanje 22 stupnja. Važno je zapamtiti da i biljka ne treba prekomjernu toplinu, pa se staklenici povremeno provjetravaju.

Što učiniti u proljeće?

Berba bosiljka prilično je jednostavna. Listovni dio i vrhovi stabljike pažljivo su rezani nožem ili škarama. Važno je beriti biljke prije cvatnje, jer u tom razdoblju njihovo lišće sadrži maksimalnu koncentraciju esencijalnih ulja.

vrhunac stabljike

Zelenje se može jesti svježe ili sušeno. U drugom slučaju biljke se čuvaju u toploj sobi. Optimalno je ako se radi o potkrovlju na kojem je temperatura zraka najmanje 25 stupnjeva. Limenka suhi bosiljak i u pećnici, ali važno je ne pretjerivati ​​s temperaturom, inače će biljka izgubiti korisna svojstva. Nakon postupka stabljike i listovi zelenila trebaju se lako slomiti. Osušeni i drobljeni bosiljak stavlja se u staklenu posudu, prekriva poklopcem i čuva na tamnom, suhom mjestu.

stavljen u skladište

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva