Kako uzgajati bosiljak iz sjemenki kod kuće za sadnice

Sadnice bosiljka omogućuju vam da dobijete mirisno zelje za seoski stol početkom lipnja. Domovina biljke je Indija. Ali u cijelom je svijetu cijenjen zbog začinjenog okusa i mirisa.

Kultura je termofilna. Ali može se uzgajati i u regijama s hladnom klimom. Metoda sadnice pomaže vrtlarima da prevare prirodu: biljka prima dovoljno topline i svjetlosti.

Zelenje se koristi u kuhanju: izrezati u salate, ukrasiti jela. Bosiljak dobro ide uz rajčice, ribu i plodove mora. Kada je posađena u stakleniku, privlači kukce koji oprašuju. Neki vrtlari ukrašavaju svoje cvjetne krevete: biljka cvjeta lijepim cvjetovima različitih nijansi. Dodijeljeni fitoncidi poboljšavaju zrak u zemlji.

rasti bosiljak

Datumi sjetve sadnica bosiljka

Postoje sorte različitih razdoblja zrenja. Ali sezona vegetacije za biljku je 120-160 dana. Treba ga posaditi na grebenima nakon napada toplog vremena. Tlo bi se trebalo zagrijati.

Sadnice treba izbaciti 50-60 dana prije namjeravanog postavljanja na stalno mjesto. Prema kalendaru, to je 20.-25. Ožujka.

Kada se uzgaja u nezagrijanom stakleniku, možete saditi sadnice kada je vrijeme sunčano. Ultraljubičasto svjetlo je dovoljno za zagrijavanje zaštićenog tla. Tada se preporučuje sjetva mjesec dana ranije.

 uvjeti za sadnice

Sastav tla za sadnice

Neki vrtlari koriste gotovu zemlju za zelene usjeve. Prije sjetve, preporuča se posipati "Fitosporinom" kako bi se uništili štetni organizmi.

Drugi način: sami sastavite zemlju. Na jesen biste trebali pripremiti komponente:

 • neutralni treset (4 dijela);
 • riječni pijesak (1 dio);
 • zreli kompost (2 dijela).

pripremite komponente

Dijelovi se preporučuju složiti u vrećice s hranom i staviti pod nadstrešnicu vani ili na hladnu verandu. Zimi će se sadržaj zamrznuti, ličinke insekata će umrijeti.

Tjedan dana prije očekivane sjetve, vreće zagrijte. Zatim pomiješajte dijelove, prelijte ružičastom otopinom kalijevog permanganata. Temperatura tekućine - 60 Celzijevih stupnjeva.

U slučaju jake onečišćenja, tretirajte komponente herbicidom prema uputama. Vrijeme sjetve kasni sve dok se kemikalije ne razgrade.

prehrambeni proizvodi

Uvjeti za uzgoj sadnica kod kuće

Vrtlari uzgajaju bosiljak prije sadnje u zemlju na običnim prozorima. Dobivanje zdravih biljaka je jednostavno: morate slijediti poljoprivredne tehnike.

obične prozorske klupice.

sjetva

Prinos usjeva ovisi o pravilno izvedenom zahvatu. Može se uzgajati iz vlastitih sjemenki ili kupiti. Kako nastaviti:

 • spremnici za sadnice moraju imati rupe za drenažu;
 • bosiljak ne podnosi zamrzavanje tla (sipati sloj ekspandirane glinene ili opečne čips na dno);
 • Ulijte tlo u posude, lagano zbijeno (ostavite 3-4 cm do ruba);
 • izliti tlo otopinom kalijevog humata (radna temperatura 40 stupnjeva Celzija);
 • ravnomjerno posadite sjeme, pospite zemljom na vrhu;
 • zbijeno tlo, stavite vrećicu s rupama za usisavanje zraka na vrhu.

zamrzavanje tla

Sjemenke klijaju na svjetlu na toplom mjestu... Kontejner za sadnice stavite na svijetlu podlogu. Temperatura bi trebala biti 24-25 stupnjeva Celzija. Sadnice se pojavljuju 10. dana.

Ponekad se slijetanje vrši na originalan način. Na pripremljeni spremnik izlijeva se sloj snijega debljine 0,5 cm, a na njega se sjeme razmaže čačkalicom. Zatvorite vrećicom s rupama ili staklom. Snijeg se topi, zrna se uvlače u zemlju. Ovom metodom dolazi do kratkotrajne stratifikacije sjemena.

kapacitet sadnica

Rasvjeta: kako to učiniti ispravno

U sobi nema dovoljno svjetla za rast sadnica. Čim se sadnice pojave, trebali biste početi isticati biljke. Preporuča se upotreba agrolamp sa lampom: ona usmjerava snop.

Osigurajte biljkama 16 sati dnevne svjetlosti. Uz smanjenje vremena isticanja, sadnice se istežu. Bazilik izgleda slabo.

učini to kako treba

Drenaža

Biljka ne podnosi stajaću vodu u korijenu. Za sprječavanje bolesti preporučuje se drenaža.

Za to se koriste ekspandirana glina, čips od opeke, zdrobljene školjke isprane i oprane kipućom vodom. Treba ih položiti na dno do 1 cm debljine.

sprječavanje bolesti

Zalijevanje

Zdravlje bosiljka ovisi o pravilnom zalijevanju. Tlo se ne smije navlažiti prije pojave izdanaka. Kotiledonski listovi osjetljivi su na višak vlage. Zalijevanje treba obaviti svaka 3-4 dana medicinskom štrcaljkom.

Nakon rasta pravih listova, možete se obilno navlažiti. Postupak treba izvesti nakon što se gornji sloj tla potpuno osuši. Preporuča se upotreba kante za zalijevanje s kišnom glavom.

treba provesti

Top dressing

Sadnice bosiljka rastu u ograničenim spremnicima. Tlo je dovoljno plodno za klijanje sjemena. Ali s daljnjim rastom, sadržaj hranjivih tvari smanjuje se. Vrijeme je za početak gnojidbe.

Uvođenje dušika izaziva brzi rast biljaka... Preporučuje se korištenje mineralnog kompleksa za sadnice. Ako je odsutan, trebali biste koristiti infuziju pepela od peći (žlica na 1 litru, inzistirati, razrijediti s 5 litara vode). Preljev se vrši jednom tjedno.

klijanje sjemena

Ronjenje

Ponekad vrtlari zasijavaju bosiljak prečesto. Čvrsta sadnja izaziva istezanje biljaka. Treba ih procijediti ili otvoriti. Optimalno vrijeme branja su 2 istinska lista.

Za branje se preporučuje uporaba posebne žlice. Nježno pokupe biljku i presađuju je u novu posudu s tlom. Kralježnica (ako je potrebno) može se skratiti za trećinu.

izvlačenje biljaka

štipanje

Isjeckanje treba obaviti kada se 5-6 pravi list raste. Ova operacija:

 • čini biljke da grmaju;
 • usporava stvaranje stabljika;
 • potiče rast bočnih izdanaka;
 • sprječava povlačenje.

Preporučuje se štipanje noktima škarama za nokte natopljenim alkoholom. Moraju pažljivo odrezati vrh biljke.

Škare za nokte

Mogući problemi sadnice bosiljka

Ponekad vrtlar ne uspijeva uzgajati zdrave sadnice. Razlozi su različiti. Da biste spriječili pogreške, preporučuje se slijediti tehniku ​​obrade.

prevencija pogreške

Sjeme ne klija

Prvi razlog je što su sjemenke trule. vrtlar:

 • pretjerivanje s vlaženjem tla prilikom sadnje;
 • zaboravio napraviti drenažne rupe u spremniku;
 • nije osigurao ventilaciju sadnica;
 • nije uklanjao kondenzaciju nakupljenu na filmu ili staklu.

Drugi razlog je nekvalitetni ili istekli sadni materijal.

sadni materijal

Sadnice padaju

To je zbog uvođenja viška dušika. Biljke su podhranjene ili zasjenjene. Preporučuje se prorjeđivanje sadnica i dodavanje mineralnog kompleksa.

adekvatna prehrana

Sadnice ne rastu

Biljke ne primaju hranu niti svjetlost. Ponekad je to utjecaj tla zagađenog bakterijama. Preporuča se koristiti samo visokokvalitetne smjese tla i slijediti tehnike obrade.

 zemljane bakterije

Vučenje

To je posljedica nepoštivanja temperaturnih i svjetlosnih uvjeta. Biljka je na sjenovitom i previše toplom mjestu. Mora se prenijeti na drugu prozoru.

svjetlosni načini

Lopov

Bolest nastaje prekomjernim zalijevanjem ili vlagom tla s zadebljanim zasadima. Preporučuje se uklanjanje oboljelih biljaka. Održavajte tlo u polusuhom stanju. Česta slijetanja - tanko ili otvoreno. Prašina tla pepelom spriječit će bolest. Zalijevanje se preporučuje vodom sobne temperature.

zadebljane sadnice

Žuti lišće

To je signal nedostatka mikrohranjivih sastojaka. Preporučuje se redovito hranjenje uravnoteženim kompleksom.

uravnoteženi kompleks

Spotovi na lišću

Pojavljuju se kao rezultat sunčeve svjetlosti na osjetljivim biljkama. Preporučuje se zasjenjivanje sadnica. Da biste to učinili, upotrijebite bijeli lutrasil male gustoće.

preporučuje se hlađenje

Sletanje u zemlju

Sadnice bosiljka sadi se na stalno mjesto kada se tlo zagrije na 15 stupnjeva do dubine od 10 cm. Preporučuje se prethodno očvršćivanje biljaka 2 tjedna.

Biljke treba postaviti prema shemi: 30 cm x 30 cm (za jake sorte) ili 15 cm x 15 cm (za niske).

zagrijavanje tla

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva