Kako uzgajati i brinuti se za bosiljak u stakleniku

Uzgoj bosiljka u stakleniku jednostavan je način za obradu sebe i obitelji svježim biljem, pružajući vam vrijedan izvor vitamina i minerala. Začin se može uzgajati ne samo u toplim ljetima, već i u hladnim zimama kada se sadi u stakleniku. Da biste postigli dobar prinos, morate znati o detaljima sadnje i brige o biljci.

Prednosti staklenika

Bosiljak pokazuje dobre stope rasta na otvorenom, pa čak i u loncima. Sve veći broj vrtlara radije sadi zelenilo u stakleniku. Prednost uzgoja u stakleničkim uvjetima:

pravilno rasti

  • najbolji prinos usjeva;
  • nema ovisnosti o vremenskim i okolišnim uvjetima;
  • sposobnost žetve tijekom cijele godine.

Bosiljak se dobro slaže s drugim biljkama, pa se može saditi u stakleniku s rajčicama, patlidžanima i drugim vrstama hortikulturnih kultura. Biljka je nezahtjevna za njegu i sposobna je dati svježe zelje u velikim količinama, što usjev čini perspektivnim u smislu industrijskog uzgoja.

prinos

Potrebe staklenika i tla

Zahtjevi za konstrukciju staklenika ovise o klimatskim uvjetima određenog područja i svrsi uzgoja. U središnjim krajevima, ranom sadnjom zelenila, preporučuje se izgradnja staklenika od polikarbonata ili stakla. Takvi su materijali u stanju dobro zadržati toplinu i prenijeti svjetlost, stoga sadnice u takvom skloništu mogu izdržati čak i teške mrazeve.

staklenika i tla

Gnoj daje dobar učinak očuvanja topline, pa se pri sadnji u proljeće preporučuje miješanje s gornjim slojem tla. Vrtlari danas prakticiraju uzgoj bosiljka na policama, što uvelike proširuje mogućnosti za dobivanje većeg volumena usjeva zbog povećanja površina za sadnju. Bez obzira na korištene metode, staklenik za zelenilo treba biti smješten na sunčanom mjestu i imati strukture koje vam omogućuju prozračivanje prostorije u bilo kojem trenutku.

Neki prave prozore koji se samo otvaraju kada temperatura poraste iznad normalne, što uvelike olakšava održavanje sadnje.

Bosiljak se smatra biljkom, što je prilično zahtjevno na tlu. Tlo treba biti umjereno labavo i ne smije imati povećanu razinu kiselosti. Pješčana tla s bogatim sastavom organskih tvari optimalna su za biljku. Prije sadnje tlo se prethodno priprema uklanjanjem gornjeg sloja i iskopom zajedno s tresetom i pijeskom. Takav se rad može izvesti i u proljeće i u jesen.

održavajući toplo

Izbor sorti

Danas postoji oko 150 vrsta bosiljka, razlikuju se po boji, veličini lišća, rastu biljaka.Novi vrtlari potiču se da odaberu provjerene, nezahtjevne sorte. Po želji možete istovremeno zasaditi nekoliko sorti zelenila u jednom stakleniku.

Erevan

Godišnja biljka pikantnog okusa i bogata je esencijalnim uljima, vitaminima i karotenom. Od trenutka sjetve do pripreme biljke za berbu treba proći u prosjeku 45 dana. Bosiljak ove sorte ima crveno-ljubičastu boju lišća. Masa jednog izdanka varira od 300 do 500 grama. Aroma biljke ima dašak čaja i mirisa. Zelenje se može koristiti svježe ili kao začin za razna jela. Biljku često koriste dizajneri krajolika.

veličine listova

Žlice obliku

Bosiljak je dobio ime po obliku lišća, koji su konkavno iznutra i izgledaju poput žlice. Biljka ima svijetlozelene duguljaste lisne ploče bez zuba. Prilikom cvatnje formiraju se bijele cvasti. Okus bosiljka podsjeća na klinčeve i lovorove listove, pa ih pri pripremi često zamjenjujem. Izgled u obliku žlice koristi se za pečenje i kuhanje mesnih jela, a savršeno se uklapa u okus rajčice.

 konkavno prema unutra

Baku

Sorta je prvi put uzgojena u Azerbejdžanu. Izvana oblik lišća nalikuje jerevanskoj, ali boja ovog bosiljka je smeđe-ljubičasta i zato se često naziva "crna". Zelenje ima miris mješavine nota metvice i klinčića. Biljka se najčešće koristi kao začin u začinjenim orijentalnim jelima.

mješavina okusa

Uzgoj iz sjemena i sadnica

Sjeme se sadi u zagrijano tlo prema shemi od 30 do 15 cm. Sjeme ima sposobnost klijanja u dubinu, pa je ispravno ne zakopati ih, već ih posuti odozgo tankim slojem zemlje. Za cjelogodišnju proizvodnju biljke vrši se ponovna sjetva svaka 3 tjedna.

U ruskim regijama češće se prakticira sadnja kroz sadnice, budući da je bosiljak termofilni, ova metoda omogućuje uzgoj zelenila u kraćem vremenu. Tlo treba biti labavo i hranjivo. Kada samostalno kuhate, pomiješajte humus, treset i pijesak u proporcijama 2: 4: 1. Preporučuje se tlo premazati kipućom vodom i tretirati ga slabom otopinom kalijevog permanganata.

zagrijano tlo

Za sjetvu je dovoljan spremnik dubok 5 cm. Sjemenke se ravnomjerno raspoređuju po površini i posipaju zemljom. Kao rezultat toga, sjeme treba zakopati na udaljenosti od 0,5 do 1 cm. Preporučena temperatura za uzgoj smatra se od +20 do 25 ° C, prvi izbojci pojavljuju se za 10 dana. Kad klice dosegnu starost od 2 tjedna, hranjenje se provodi mješavinom 4 grama superfosfata, iste količine pepela i 2 grama amonijevog nitrata.

Zaron se provodi nakon pojave 2 istinska lišća. Prilikom formiranja 5 listova, grmlje se mora usitniti kako bi se oblikovala veća masa zelenila.

Prilikom sadnje u stakleniku održava se udaljenost od 25 do 30 cm između susjednih grmlja prilikom rada s visokim sortama. Za kompaktne biljke izrađuje se uvlakač od 15-20 cm, a udaljenost između redova treba biti od 20 do 30 cm.

ravnomjerno rasporediti

Njega, zalijevanje i hranjenje

Njega se sastoji u pravodobnom zalijevanju, labavljenju i uklanjanju korova. Vlaženje treba biti umjereno, inače će se biljka suočiti s crnom stabljikom. Potrebno je pravodobno ukloniti cvasti, u tom slučaju bosiljak će formirati nove izdanke.

Biljka se hrani jednom svakih 14 dana, koristeći dušična fosfor-kalijeva gnojiva. Za pripremu hranjive otopine preporučuje se pažljivo pročitati upute za pripravak. U većini slučajeva proizvod se razrjeđuje u omjerima 10 grama na 1 litru vode. Dušik ima stimulirajući učinak na bosiljak i čini ga više zelenila. Kalij i fosfor doprinose boljoj proizvodnji esencijalnih ulja.

labavljenje i uklanjanje

žetva

Gotovo cijelo bilje, uključujući i bosiljak, sakuplja se odvajanjem lišća od glavne biljke. Istodobno, važno je ne dopustiti oštećenje glavnog grma u obliku izvlačenja iz zemlje. Zbirka se sastoji u redovitom rezanju gornjeg dijela izdanaka zajedno s lišćem.

odvajanje lišća

Bolesti i štetočine

Bosiljak se smatra biljkom otpornom na bolesti i štetočine. Ako se ne poštuju pravila poljoprivredne tehnologije, postoji opasnost od oštećenja vrtne kulture. Tipične pogreške:

  • prekomjerno zalijevanje;
  • hipotermija biljke.

vrtna kultura

Glavnim bolestima biljke smatraju se crna noga, fusarium, siva trulež. Za prevenciju se ne preporučuje biljni bosiljak nekoliko godina na jednom mjestu dezinficirajte sjeme, sprječavaju zgušnjavanje i zamrzavanje tla.

Značajke uzgoja zimi

Bosiljak se može uzgajati u zagrijanom stakleniku zimi, ali malo ga može priuštiti. Većina vrtlara koristi saksiju i uzgaja biljku na prozorskom prozoru kako bi dobila svježe zelenilo. Sjetva i briga o sadnicama u ovom su slučaju standardi. Kod kuće trebate pratiti temperaturu u sobi, da bi se zelenilo vratilo treba biti od 20 do 25 ° C. Na nižim temperaturama stvaranje grma je inhibirano i biljka počinje gubiti aromu.

raste zimi

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva