Kako pravilno sušiti zimski češnjak nakon kopanja i gdje ga čuvati?

Zimski češnjak: sitan usjev, žetva se uklanja u srpnju. Stoga je kako pohraniti zimski češnjak do proljeća vrlo popularno pitanje i još uvijek nije dobio iscrpan odgovor. Većina glava prije ovog razdoblja, ako se skladišti na nepravilan način, osuši se, truli ili je oštećeno bolešću. Pokušajmo odgovoriti na pitanje i dotaknuti se drugih važnih tema.

Glavni uvjet za dugoročno skladištenje je vrijeme berbe

Češnjak se kopa iz gredica kada se pojave određeni uvjeti. Tri tjedna nema kiše i zrelost žetve.

Prvi je uvjet potreban za dugoročno skladištenje. Zalijevanje biljaka obustavlja se tri tjedna prije berbe. Ako tijekom sazrijevanja glava stalno kiši, potrebno je temeljito sušenje na suhom mjestu.

Zrelost češnjaka provjerava se na sljedeći način. Pregled biljaka - kad sazriju, ljuskice postaju suhe i tanke, donji listovi požute i suše, koža cvjetova pukotina pukne. Vrhovi leže na vrtnom krevetu. Sušenje takvih plodova ne treba dugo.

Kad prezre, češnjak izgubi hranjive tvari, na dnu se pojave novi korijeni, glave se podijele na kriške, a one, zauzvrat, počnu boliti i trunuti. Takvo povrće ne podliježe dugotrajnom skladištenju. Stoga je važno na vrijeme ubirati usjeve s gredica.

zimski češnjak

Čišćenje biljaka

Čišćenje se provodi po suhom, sunčanom vremenu pomoću vilice. Oni tijekom berbe oštećuju češnjak manje. Nakon iskopavanja, tlo se otresa s biljaka, oštećeni i truli plodovi se odbacuju. Ostatak treba osušiti. Lišće se suši zajedno s plodovima.

Na sušenim plodovima odrežu se korijenje i vrhovi, kada se čuvaju u pletenicama i grozdovima, ostave se vrhovi od 30 centimetara, odvajajući lišće i stabljike do željene veličine.

pravilno osušiti

Kako se zimski češnjak suši nakon kopanja?

Nakon berbe, biljke se temeljito osuše prije zimovanja. U tu svrhu su prikladni sljedeći uvjeti:

 1. Vrtni kreveti - pod uvjetom da nema kiše.
 2. Gazebos - nužno pod krovom tijekom kiše, po sunčanom vremenu biljke se iznose na suncu.
 3. Tople, suhe sobe. Sušenje se događa u njima kad je vrijeme vlažno s jakim kišama vani. Sušenje je problematično po vlažnom vremenu.

Ovisno o vremenskim uvjetima, češnjak se suši i do mjesec dana. Potrebno je provjeriti glave na propadanje, plijesan, isušivanje.

Ne pada kiša

Priprema za dugoročno skladištenje

Osušene glave treba pripremiti za čuvanje zimskog češnjaka kod kuće na sljedeći način.Dugotrajno skladištenje izdržat će samo zdravo voće koje nije oštećeno bolešću ili mehanički. Na glavi trebaju ostati tri sloja ljuskice - štite zube od isušivanja i oštećenja. Korijenje je obrezano, a na glavi ostavlja 1 centimetar. Prerežemo ih i preko plina ili vatre. Glave sortiramo po veličini.

suhe sobe

Gdje čuvati češnjak?

Češnjak se čuva kod kuće na dva načina: hladan i topao.

Kad je hladno, čuvajte u podrumu ili hladnjaku. U ovom slučaju, optimalna temperatura je od +2 do +4 stupnja. Vlažnost zraka 70–80%. Pri većoj vlažnosti zraka počet će truliti.

dugoročno skladištenje

Toplo skladište - temperatura zraka od 20 do 24 stupnja. Ako je temperatura vrlo visoka, a zrak suh, klinčići će se jednostavno osušiti. Prostor za odlaganje trebao bi biti suh, ali ne u blizini grijača. Kupaonica nije prikladna za tu svrhu. Najčešće, vrtlari ga vise u hodniku, kuhinji, potkrovlju i ormarima.

Kako pravilno skladištiti zimske usjeve?

Češnjak se priprema na različite načine, ovisno o uvjetima ili mjestu skladištenja. Kako čuvati zimski češnjak do proljeća kod kuće?

drži se kod kuće

Toplo spremanje koristi se u nedostatku podruma, podruma ili slobodnog prostora u hladnjaku. Vrtlari koriste razne uređaje za produljenje života glave. Ispod su najpopularnije.

Hladnom metodom sušeno voće se postavlja u podrum, hladnjak ili podrum. Tamo se zimi temperatura održava na + 2- + 4, kao u hladnjaku.

topao način

kosa

Prije stavljanja na zimu, povrće se priprema malo drugačije. Kako pravilno obrezati? Ne odrežite vrhove u potpunosti. Da biste plodove vezali u pigtails, ostavite stabljike 30 centimetara. Koji će biti naknadno pleten.

Za ovu metodu zimovanja, u jesen se odabiru plodovi s tri neobrađene školjke, cijele, jednolike boje. Zarežite češnjak u pigtail za spremanje, pleteći u njega dodatno uže za vješanje. Čuva se na suhom, toplom mjestu u stanu ili kući. Često obavlja dekorativnu funkciju.

Obrežite vrhove

grozdovima

Vrhovi se obrađuju, kao u pigtailsima, ali potom se vežu metlom od 10-15 glava i objese na suho, toplo mjesto. Treba napomenuti da temperatura zraka u sobi ne smije prelaziti 24 stupnja, inače će se zubi posušiti.

glave i ovješena

banke

U staklenkama se zimski češnjak duže čuva kod kuće zbog nedostatka cirkulacije zraka. Oni su prethodno sterilizirani. Odabir su jednolike, nerazrijeđene glave jednolike boje, bez mrlja, truljenja i klijanja. Stavljaju se u pripremljene limenke i valjaju. Čuvajte u ormarima, ormarima.

cirkulacija zraka

Kutije

Veliki broj povrća stavlja se u drveni ili kartonski spremnik za zimovanje u jesen. Unaprijed odabrano sušeno, ne zaraženo voće. Kutije se postavljaju u toplu sobu u kojoj se održava temperatura zraka od 18 do 24 stupnja. Zimski usjevi se također čuvaju u kutijama na hladan način, smještaju se u podrum ili podrum. Usjev koji je na taj način ležao koristi se kao sadni materijal za češanj češnjaka tijekom proljetne sjetve.

količina povrća

Pletene košare

Skladište se u košticama brezove kore na isti način kao u kutijama.

pletene košare

Najlonske čarape

Naše su bake držale luk u čarapama. Metoda je vremenski testirana. Čuvaju se dugo vremena pod uvjetom da se stave u toplu prostoriju s optimalnom temperaturom.

najlonske čarape

rešetka

Čuvajte u mrežama, kao u najlonu. Obučeni su u ormaru, hodniku ili kuhinji. Ne smije se dopustiti prekomjerno vlaženje vode, povrće će istrunuti. Na proljeće sadimo ove zube u gredice.

prodavaonica rešetki

Parafin

Odličan, ali dugotrajan način. Odabire se zdravo, sušeno voće, potapa se u zagrijani parafin i stavlja u posudu. Ovom metodom povrće ne gubi vlagu, jer je zapečaćeno parafinom.

naporan način

Suncokretovo ulje

Svako pripremljeno voće sat vremena se potapa u kuhano biljno ulje, zatim se stavi u staklenu posudu, prekriva poklopcem i ostavi za zimu u hladnoj ili toploj sobi. Sterilizirano ulje spriječit će rast klica i gljivica. Ovom metodom češnjak se čuva do proljeća.

biljno ulje

Pospite brašnom, lukom ogulite, sol

Ovom metodom rezani materijal postavlja se u spremnik. Staklenke, kutije, košare će učiniti. Rasporedite po slojevima, svaki sloj pospite brašnom, solju ili ljuskom. Preduvjet, prvi sloj mora se sastojati od izlijevanog materijala. Plodovi su potpuno zatvoreni od vanjskog okruženja. Na taj se način može čuvati u toplim i hladnim prostorijama.

Prilikom zimovanja češnjaka važno je pregledati plodove radi truleži, klijanja i isušivanja. Neispravne glave uklanjaju se iz gomile. Inače će jedna glava uništiti cijeli usjev. Održavajte optimalnu temperaturu i vlažnost. Ako se ispune ovi uvjeti, spašeni zimski češnjak ležati će bez gubitaka dok se ne posade novi klinčići i oduševiti će vlasnike ukusnim klinčićima do sljedeće žetve. Pravilno čuvajte zimske usjeve.

brašno i luk kože

Recenzije
 1. Pedantan
  8.08.2018 20:10

  čudesno je kako svi pišu istu stvar, ali ne pišu koju češnjak posaditi prije zime. Razbit ću temu u odjeljke:
  1. kopa se zimski češnjak, maksimalno kako kažu da se čuva do proljeća. PITANJE ŠTA POSTAVITE Sljedeći JESEN UZ ZIME ??? Ne možete ovo posaditi, jednostavno neće biti tamo.
  2. napišite da se pohranjeni ZIMSKI češnjak može saditi u proljeće. Čekaj, ali ovo je proljetni češnjak? ima li smisla: zima ili proljeće samo vrijeme sadnje ???
  3. Pa, prema logici autora, sadimo zimski češnjak, iskopan prošlog ljeta i skladišten do proljeća, i sadimo ga ovog proljeća. Onda to iskopamo u rujnu i u rujnu i posadimo ?? Nešto nije u redu.
  4. Ako postoje dvije vrste češnjaka: zimski i proljetni, objasnite kako spasiti zimski češnjak do sljedeće sadnje u JESENU !!!, kako biste ga posadili prije zime. Pa, prepisivači razbijaju koplja, na Internetu nema nula informacija ...

  Odgovoriti
  • Nikolaj
   11.11.2018 20:31

   Članak o tome kako sačuvati češnjak do proljeća. A ne što saditi u jesen ili proljeće. Malo ste zbunjeni. Napišite u Yandexu: što posaditi u jesen ili proljeće, i saznat ćete!

   Odgovoriti
 2. Nada
  10.10.2018 13:09

  Zimski češnjak se kopa u srpnju i kolovozu, a u jesen se sadi najveće glavice, tj. od kopanja do sadnje potrebno je samo 2-3 mjeseca.

  Odgovoriti
 3. Vasilisa
  8.08.2020 20:16

  Kopanje u kolovozu. Dio klinčića češnjaka sadimo u listopadu iste godine. I tako iz godine u godinu.

  Odgovoriti
  • admin
   8.08.2020 11:27

   Naravno, ako ste testirali predloženu metodu u praksi, ona djeluje. Samo jedno upozorenje: niste naveli u kojoj regiji živite. Najvjerojatnije u jednom od južnih. To znači da su klimatski uvjeti tamo blaži. Za većinu Rusa prikladna je metoda navedena u članku s kopanjem u srpnju. A vaš će komentar biti koristan svim ljetnim stanovnicima. Ali samo ako naznačite za koje je područje pogodno.

   Odgovoriti
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva