Razlozi zašto češnjak trune u vrtu: što učiniti i kako se nositi s njim?

Prema određenim znakovima, uzgajivač povrća može otkriti zašto češnjak truli u vrtu. To će pomoći u djelovanju i izbjeći velike gubitke usjeva. Možete navesti glavne razloge truljenja žarulja:

 • gljivične bolesti;
 • bakterijska trulež;
 • virusne bolesti;
 • štetnika.

Jednostavne poljoprivredne prakse pomoći će u smanjenju rizika od infekcije:

češnjak u vrtu

 1. Sukladnost s pravilima obreda usjeva. Godišnja promjena mjesta za usjeve na nalazištu pomaže u izbjegavanju množenja mikroorganizama i štetočina koji inficiraju određenu skupinu biljaka. Za češnjak je vrijeme vraćanja u vrt najmanje 4–5 godina. Najbolji prethodnici su mladi kupus, krastavci,
 2. Izbor sunčanog i uzvišenog mjesta na mjestu za sadnju češnjaka. Za ovu kulturu, posebno za zimske sorte, opasna je proljetna stagnacija vode nakon topljenja snijega. Da spriječite truljenje češnjaka, možete zaštititi biljke tako što ćete organizirati visoku postelju.
 3. Savjetno jesensko čišćenje mjesta od svih biljnih ostataka i godišnjeg kopanja. Većina štetočina i mikroorganizama sposobna je prezimiti na zaboravljenim trulim lukovima i stabljikama, a na proljeće premjestiti ranjive mlade izdanke.
 4. Koristite zdravo sjeme. Prije sadnje trebate sortirati i otjerati sve češanj češnjaka s znakovima bolesti. Sjemenske žarulje čuvajte na hladnom i suhom mjestu (+ 1–2 ° C) u malim platnenim vrećicama ili kutijama s rupama. Korisno je obnoviti zalihe sadnje češnjaka uzgojem lukovica (za sorte strelica).
 5. Prije skladištenja temeljno osušite lukovice sjemena.
 6. Tretiranje sadnog materijala fungicidima prije sadnje.
 7. Pravovremeno zalijevanje i labavljenje kreveta.
 8. Uklanjanje bolesnih biljaka izvan mjesta.
 9. Priprema plodne neutralne smjese tla u vrtu i pravovremena gnojidba složenim gnojivima.
 10. Pridržavanje optimalnog vremena sadnje i berbe.

gljivične bolesti

Gljivične bolesti

Glavni krivci truljenja češnjaka u vrtu i tijekom skladištenja su gljive. Nepravilno zalijevanje zajedno s nepovoljnim vremenskim uvjetima izaziva razvoj patogenih mikroorganizama.

Da bi se smanjio rizik od infekcije zaraženim sjemenskim materijalom, provodi se predsjetva tretiranja vlasaca fungicidima: Maxim, Fitosporin, HOM.

pravila rotacije usjeva

Fusarij (donja trulež)

Optimalni uvjeti za rast nesavršenih gljivica roda Fusarium su visoka vlažnost i toplo vrijeme (iznad 13-20 ° C). Stoga se najčešće ova bolest javlja u južnim regijama.

Infekcija fusarijem utječe na mnoge kultivirane biljke i obično prezimuje na biljnim krhotinama.Razlog brzom infekciji i propadanju lukovica je mehanička oštećenja štetočina i tijekom žetve.

rizik od infekcije

simptomi:

 • Nakon formiranja 5-7 listova, njihovi vrhovi počinju žutjeti i sazrijevati, postepeno zahvaćajući cijelu biljku.
 • Na lišću se mogu vidjeti smeđe pruge. Mali se ružičasti cvat ponekad pojavljuje u sinusima.
 • Ako pokušate izvaditi češnjak iz zemlje, on se lako odvaja, budući da korijenje brzo trunu tijekom fusarija.
 • U žaruljama i klinčićima dno omekšava i postaje prekriveno laganim micelijem. Kada otvorite žarulju između klinčića, također možete primijetiti tragove micelija.

Kada se utvrdi fusarijska bolest, oboljele biljke hitno se uklanjaju s mjesta i bez obzira na vremenske uvjete zalijevanje kreveta privremeno se smanjuje.

donja trulež

Bijela trulež češnjaka

Sclerotium cepivorum Ber je čest uljez u krevet češnjaka i razlog zašto lukovice trunu. Što bijela trulež čini s češnjakom:

 1. Prvi znak zaraze vidljiv uzgajivaču je požutenje vrhova lišća koji brzo prekrivaju cijeli zeleni dio biljke.
 2. Ako bolesni češnjak istrgnete iz zemlje, na korijenu je vidljiv bijeli cvat micelija gljivica. Brzo ulazi u žarulju kroz dno. Češnjak počinje truliti i poprima vodenast izgled.

požutjeti i izblijediti

Često vlasnik vrta ne pridaje značaj sušenju lišća češnjaka i saznaje o bolesti kad lukovice već trunu.

Fungicidi pomažu u uštedi većine usjeva pravodobnom obradom i uklanjanjem zaraženih biljaka s gradilišta (Uniform, Switch, Custody).

sušenje lišća

Kapa (plijesni)

Gljivična bolest većine lukovica, čiji uzročnik je Peronospora destructor Casp. Za rast su pogodne vrlo visoka vlažnost i hladno vrijeme (7-16 ° C). Propadanje lukovica olakšava se ljeti uz česte magle, produljene oborine. U takvim uvjetima, peronosporoza može uništiti većinu usjeva za 2-3 tjedna. Nakon početka suhih sunčanih dana širenje infekcije usporava.

Da ne biste propustili početni stadij bolesti, morate znati glavne simptome:

lažni obrok

 • Listovi su prekriveni žućkastim ovalnim mrljama.
 • U vrlo vlažnom vremenu biljke pokazuju svijetlo ljubičasti cvat spore.
 • Lišće se uvija i otpada. Postupno, infekcija zahvaća cijeli zračni dio, spušta se u žarulju i pokreće procese propadanja.

Kapljica plijesni prezimi u tlu u zaboravljenim lukovicama ili u sjemenu.

Ako se otkrije bolest, kreveti se moraju liječiti fungicidima: Quadris, Areva Gold VG, Ridomil Gold.

sjemenski materijal

Bakterijska trulež

Mehaničko oštećenje češnjaka glavni je razlog zašto bakterijsko propadanje utječe na češnjak.

Štetnici insekata koji krše integritet lukovice obično su krivci. Zaraženi zubi postaju prekriveni potezima i mrljama, meso postaje stakleno, dobiva biserni sjaj i "kuhani" izgled. Takav češnjak ima neugodan gnojni miris i postupno se pretvara u sluz.

bakterijska trulež

Opasnost od ove infekcije je da se konačno propadanje češnjaka obično događa već tijekom skladištenja i teško je prepoznati po pojavi neotvorene žarulje.

Kako se nositi s bakterijskim truležima:

 • suzbijanje insekata;
 • u jesen se vrt savjesno čisti od organskih ostataka;
 • gnojidba mineralnim gnojivima s visokim udjelom fosfora;
 • poštivanje rotacije usjeva.

mineralna gnojiva

Štetočine

Čest razlog zašto češnjak trune u zemlji je oštećenje biljaka od insekata štetočina. Povreda pravila rotacije usjeva, osiromašena tla i nestabilno zalijevanje kreveta mogu dovesti do brzog širenja štetočina i velikog gubitka prinosa. Za integriranu suzbijanje štetočina koriste se insekticidi opće namjene (Intavir).

češnjak u zemlji

Luk muha

Ličinke muhe luka hrane se češnjakom.Insekt prezimuje u tlu na dubini od 10–20 cm u obliku pupa. Tijekom cvatnje hortikulturnih kultura, muha puze na površinu i nakon 5-10 dana odlaže bijela jaja na češnjak ili u blizini na tlu. Nakon 3-7 dana, larve se pojavljuju i grizu put u žarulje.

Tijekom sezone, 2-3 generacije luka muhe imaju vremena da se pojave. Razlog brzom porastu populacije luka je kišno ljeto. Oštećene žarulje brzo trunu zbog sekundarnih gljivičnih i bakterijskih infekcija. Listovi češnjaka požute, uvijaju se i isušuju. Ličinke se mogu vidjeti kada se lukovice režu.

luk muha

Sljedeće mjere pomoći će zaštiti kreveta od češnjaka:

 • Duboko jesensko kopanje nalazišta.
 • Mulčenje češnjaka s tresetom, kao luk muha ne voli trešnjasta tla.
 • Sadnja mrkve između redova.
 • Biljke prašite jednom tjedno, od kraja travnja do sredine srpnja, mješavinom 10 g duhanske prašine, 100 g pepela i 5 g mljevene paprike.
 • Raspršivanje tla i biljaka sastavom: 2-3 žličice mljevene crvene paprike i 250 g duhanske prašine promiješajte u 2-3 litre kipuće vode. Inzistirajte tri dana na toplom mjestu i razrijedite u kanti vode uz dodatak 50 ml tekućeg sapuna. Obrada se obavlja svakih 7 dana počevši od kraja travnja.

kreveti od češnjaka

Grm korijena luka

Ovaj mali osmeronožni štetočina vrste Rhizoglyphus echinopus, pod pogodnim uvjetima (23-26 ° C i vlažnost 60-65%) može naštetiti značajnom dijelu žetve češnjaka i luka. U lukovicu odloži 200-300 jaja iz kojih se nakon 7-8 dana izlegu larve korijenskog grinja. Za mjesec dana, nova generacija spremna je za daljnju reprodukciju.

Načini distribucije:

prašnjavanje biljaka

 • krpelj lako nosi vjetar;
 • u stanju se samostalno kretati između biljaka;
 • štetočina je sposobna prezimiti na krhotinama češnjaka i luka u tlu ili u sjemenskim lukovicama između klinčića.

Krpelj grize dno lukovice zbog čega zaostaje i češnjak počinje truliti u vrtu. Listovi oboljelih biljaka požute; kad se otvori lukovica, između zuba se vide smeđi otpadni proizvodi krpelja.

korijenski grm

Mjere kontrole:

 • zaraženi kreveti mogu se tretirati insekticidom (Keltan ili Rogor);
 • nakon branja korisno je češnjak sušiti tjedan dana na temperaturi od 30-35⁰S;
 • Prije sadnje, operite zube 20 minuta u 0,8% otopini koloidnog sumpora.

sposoban za kretanje

Matična nematoda luka

Prvo mjesto među štetnici češnjaka pripada matičnoj nematodi, crvu vrste Ditylenchus allii Bej. U teškim glinenim tlima uspijeva uništiti većinu usjeva. Uzrok truljenja češnjaka nije samo mehanička oštećenja žarulja, već i sekundarna oštećenja gljivicama i bakterijama.

Ostaci biljaka češnjaka, vlasac i sjemenske lukovice zaboravljene u zemlji pogodni su za zimovanje ovih štetočina. Ličinke i odrasle se hrane sočnim dijelovima zuba i stabljika. I visoka vlaga i hladno vrijeme povoljni su uvjeti za distribuciju.

pahuljice puknu

znakovi:

 • Prije svega, crvi jedu dno lukovice. Korijen se brzo trune i odumire.
 • Vage puknu i otpadaju, žarulja se brzo raspada.
 • Biljka primjetno zaostaje u razvoju, listovi su prvo prekriveni svjetlosnim prugama, a zatim požute i isušuju se.
 • Zaražena biljka lako se odvaja od zemlje i ima neugodan gnojni miris.
 • S kasnom infekcijom na lišću se mogu vidjeti bijeli tragovi prodora nematoda u biljku.

zaostaje u razvoju

Mogu se dodati opće mjere opreza:

 • Otpuštanje teških tla unošenjem labavih organskih sastojaka: treseta, slame, piljevine.
 • Zaraženo područje zasijajte zelenim stajskim gnojem, nakon čega slijedi kopanje.
 • Beravanje klinčića za sjetvu u otopini formalina od 0,5-1% ili u infuziji drvnog pepela.

zaražena područja

Recenzije
 1. Valentine39
  4.04.2019 23:54

  Mislim da je prskanje češnjaka potpuno neprirodno i loše utječe na njegovu kvalitetu. Pri truljenju dovoljno je samo smanjiti količinu zalijevanja, bez ikakvih kemijskih tretmana.

  Odgovoriti
 2. Lushina Natalya Valentinovna 65 godina. Vladimir
  6.06.2019 07:31

  Slijedim sve preporuke. Sjemenke čuvam na suhom mjestu. Držim tlo u raspuštenom stanju, bez prošlogodišnjih ostataka. Češnjak se uvijek rađa velik. Mnogi su seljani postali moji redovni kupci. Ljeto 2019. započelo je valom vrućine. A proljeće nije ugodilo obilnim kišama. Zalijevala sam češnjak jednom. Pravovremeno popušteno i ... Oh! Napad! Nakon što sam se pozabavio plodom krumpira, vraćam se i ... pola vrta je trulo. Prestravljena sam Glavna stvar je sada spasiti sjeme. Slijedit ću sve savjete u ovom članku. Sve je jako tužno. Uostalom, koliko je potrebno rada sa zimskim češnjakom ...

  Odgovoriti
 3. Alexandra
  7.07.2020 21:09

  I cijelo sam trulo. Slijedio sam rotaciju usjeva i sve savjete. Sjeme je na vrijeme bilo čisto i obrađeno. Susjedi imaju istu sliku

  Odgovoriti
  • admin
   7.07.2020 14:21

   Očito ste ipak propustili neko pravilo. Možda se to odnosilo na zalijevanje i labavljenje kreveta ili gnojenje mineralnim gnojivima. Ako ste vi i vaši susjedi koristili isto sjeme, onda je to razlog.
   Ne isključuje se viša sila: nepovoljni vremenski uvjeti, hladno, vlažno ljeto. Tipično, trulež nastaje zbog nepravilnog zalijevanja, rasta gljiva.

   Odgovoriti
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva