Vrste, simptomi, liječenje i suzbijanje štetočina i bolesti kupina

Kupine su nedavno počele privlačiti pažnju vrtlara. Stoga nisu svi još uvijek upoznati s pravilima biljne poljoprivredne tehnologije. Ali ako su osnovne metode njege usjeva bobica jasne i jednostavne, tada se mišljenja razlikuju o štetočinama i bolestima kupina. A kako se nositi s njima i koje su preventivne mjere, ne zna svaki iskusni ljetni stanovnik.

Klasifikacija bolesti kupine

Sve bolesti vrtnih biljaka mogu se podijeliti u one koje su uzrokovane:

 • nepravilna njega i nepovoljni uvjeti;
 • patogene gljivice koje se kreću uz pomoć vjetra, kiše, čovjeka;
 • bakterije koje žive u tlu;
 • virusa koji šire insekti.

Veza između vrtnih štetočina i patologija kupine je jaka. Oštećujući biljne dijelove, insekti doprinose prodiranju patogenih mikroorganizama, slabeći vrtnu kulturu.

Simptomi i vrste gljivičnih bolesti

Čak i početnik vrtlar može utvrditi infekciju uzrokovanu gljivičnim sporama. Listovi i stabljike prekriveni su mrljama, na njima se formiraju područja plijesni različitih boja. Oni su mjesto razvoja spora. Prodiranje gljivica odvija se ulaskom u stomate, leće biljke bobica. Čak i mala šteta na grmu postat će vrata parazitima da uđu u biljno tkivo.

hrđa

Simptomi patologije uključuju prisutnost malih narančastih točkica na stabljici i lišću. Rastući u volumenu, oni pretvaraju ploču u čvrsto osušeno polje. Listovi počinju otpadati, a grmovi se prestaju razvijati i slabe. Točke na stabljicama doprinose pucanju izdanaka.

hrđa na kupinama

Liječenje se sastoji od liječenja Bordeaux tekućinom ili otopinom bakrenog sulfata. Zaražene grane i lišće obrezuju se zakopavanjem u zemlju do dubine od 15 centimetara, gdje se raspadaju.

Septorija ili bijela mrlja

Bolesne sadnice uzrokuju bolest kupine. Gljiva je posebno aktivna u vlažnim i hladnim ljetima. Već na početku sezone prošlogodišnji izbojci bit će s lišćem prekrivenim bijelim mrljama. Ista svjetla područja vidljiva su oko bubrega i internodija. Krajem ljeta spore se umnožavaju, plodno tijelo gljive crne su točkice na dijelovima biljke.

Pravodobno uklanjanje pogođenih listova, obrezivanje oboljelih izdanaka zaustavit će tijek bolesti. Prije nego što lišće procvjeta, grmlje se mora prskati Bordeaux tekućinom u obliku 1% -tne otopine.

Antraknoza

Patogena gljiva provodi zimovanje u biljnom otpadu... U proljeće zarazuje lišće, izdanke, pupoljke, cvatnje. Opis znakova infekcije uključuje činjenicu da su listovi prekriveni ljubičastim mrljama s neravnim rubovima veličine do 2-4 milimetra. Zbog činjenice da se lišće i izdanci ne razvijaju, pogođeni bolešću, presuše, bobice se ne može očekivati.

antracinoza kupina

Siva trulež

Bolest zahvaća sve zračne dijelove biljke, ali najviše pogađaju bobice. Spore, klijajuće, negativno utječu na rast kulture bobica. Svijetlo smeđa plijesan na bobicama je jedan od najjasnijih znakova bolesti. Istodobno, plodovi ne dozrijevaju, otpadaju i većina žetve se gubi. Lijek Horus smatra se učinkovitim protiv gljivica. Također možete koristiti proizvode na bazi bakra.

Phylosticosis

Patologija se zove smeđa pjegavost, budući da je karakterizirana mrljama različitih oblika i veličina smeđe boje. Zatim su ukrašeni crnim točkicama u sredini. S naprednom fazom patologije, cijela površina lista postaje smeđa, a zatim se osuši. Ako se pronađu simptomi, potrebno je uništiti pogođene lišće, a grmlje kupine tretirati fungicidima.

Vrste, simptomi, liječenje i suzbijanje štetočina i bolesti kupina

Ljubičasto mjesto

U toplim, vlažnim zimama gljiva ostaje održiva, naseljavajući se na proljeće kupina. Izbojci i stabljike biljke prekrivene crvenkastim mrljama počinju puknuti. Listovi se suše i opadaju. Ne možete očekivati ​​dobru berbu od biljke, bit će malo jajnika i oni će se sušiti prije vremena.

Metode liječenja gljivičnih bolesti

Borba protiv gljivičnih infekcija temelji se na pripravcima koji sadrže bakar. Bordeaux tekućina i bakreni sulfat posebno su popularni. Danas se nude biološki proizvodi koji učinkovito utječu na uzrok patologije. Otopina trihodermina potrebna je za liječenje i prevenciju bolesti. Djeluje aktivno protiv gljivica u rano proljeće prije nego lišće procvjeta.

Otopina trikodermina

Potrebno je tretirati grmlje prije cvatnje i nakon njega fungicidnim sredstvima. To će pomoći u zaustavljanju oštećenja cvijeća i jajnika bobica. Ako se pojave simptomi gljivične infekcije, tada možete primijeniti liječenje "Fundazolom".

Prije zimovanja morate poduzeti preventivne mjere. Za to su grmovi prskani sredstvima koja sadrže bakar.

Klasifikacija virusnih bolesti i njihove manifestacije

Patologije kupine uzrokovane virusom rjeđe su od gljivičnih infekcija. Ali čine značajnu štetu na plantaži bobica.

Točka zvona

U proljeće se na listovima kupine može naći klorotični uzorak prstena. U tom slučaju vrh stabljike umire, a iz aksilarnih pupoljaka pojavljuju se izdanci. Grm postaje neugledan, s ružnim izbojcima. Virus prenose uši. Njegova je osobitost da se nalazi i na vrtnim malinama.

Točka zvona

Mozaik

Bolest se očituje mozaičnim uzorkom žućkastih mrlja na lišću. Točke su u obliku ventilatora duž vena lisne ploče. Tijekom vegetacijske sezone, grmovi požute, slabe, ne daju punopravne bobice.

Curliness

Uzrok bolesti su sadnice zaražene virusom. Uče o prisutnosti patologije uvijenim lišćem. Umjesto zelene, površina lisne ploče postaje žuto-smeđa.Internodi i cvasti izgledaju ružno na grmlju. A plodovi se neće vezati na oboljelim biljkama.

Kovrča na kupini

Žuta mreža

Bolest ima znak kloroze, kada je cijela površina lišća prekrivena mrljama, poput ventilatora. Opasnost od bolesti je da biljka zaustavi razvoj, počne se sušiti.

Prevencija i liječenje

Nemoguće je riješiti se virusa iz oboljelog grma kupine, stoga preventivne mjere igraju važnu ulogu. Među njima je potrebno istaknuti:

 • borba protiv lisnih ušija, nematoda, kao prenositelja virusa;
 • pažljiv odabir sadnice, njegova obrada dezinfekcijskim sredstvima;
 • postupak prskanja posebnim pripravkom koji ima razorni učinak na patogene organizme - "Pentafag".

lijek Pentafag

Kompetentna poljoprivredna tehnika uzgajanja bobičastog sjemena zaštitit će biljke od ozbiljnih patologija.

Bakterijske bolesti, mjere za borbu protiv njih

Osobitost bakterijske infekcije je da patogeni mikroorganizmi prodiru u oštećene, oslabljene biljke. Bolest se počinje manifestirati kao rast na korijenima, koji se raspadaju kako se razvijaju. Tako bakterije ostaju u zemlji, perzistiraju do sljedeće godine i zaraze sve grmlje kupine.Korov služi kao prenositelj bakterijskog karcinoma. Stoga ih je neophodno uništiti, redovito otpuštati prolaze. A bolesne kulture usadju se i spaljuju.

Rak korijena i stabljike

Manifestacije bakterijskog karcinoma uključuju:

 • izrasline, češeri se formiraju na korijenju i izdancima kupina;
 • grmovi prestaju rasti, presušiti;
 • mladi rast slab, tanak;
 • lišće posuši.

Rak korijena i stabljike

Budući da bakterijama trebaju rane i pukotine da bi prodrle u biljke, moraju se na vrijeme prekriti smolom, tretirati dezinfekcijskim sredstvima kako bi se isključila infekcija. Kada se na stabljici i korijenju pojave sitni kvržici, oni se odrežu, posjekotine se tretiraju glinom ili vrtnim smolarom.

Biljke treba prskati Pentafagom C. Samo se na taj način vrijedna kultura može spasiti od uništenja.

Ostale bolesti

U kupinama postoje takve patologije, čiji je uzrok teško objasniti. Iako nisu vrlo česte, morate ih biti svjesni.

Rak korijena i stabljike

Prekomjerni rast ili patuljasti rast

Slično kao i metle koje strše iz zemlje - tako izgledaju bobice bobica kao jednoćelijske mikoplazme. Bolest se javlja kada biljke oslabe nakon zime, neki njihovi izdanci se smrznu. Teško se oporavlja bobica čak i nakon duge suše. Kad takve „kratke“ ukrase vrtnu parcelu, jasno je da bolesna kupina neće uskrsnuti. Mora se iskopati i spaliti. Preostale grmlje bolje je prskati "Fundazolom".

Sorte štetočina i znakovi njihovog parazitizma

Od štetnih insekata za kupine opasni su i oni koji zimi žive u zemlji i oni koji žive na stabljici i lišću. Nekim parazitima je potreban sok lišća za život koji usisavaju. Ostali se hrane stabljikama i izdancima.

kupina grm

Štetnici korijena kupine

Za stanovnike gornjih slojeva tla u vrtu, hrana se mora dobiti premještanjem. Kad ličinke insekata dođu do korijena biljaka poput kupina, počinju parazitirati na njima. Stoga je za spas kulture potrebna pravovremena borba protiv insekata i njihovih ličinki.

Medvedka

Veliki insekt s jakim nogama grizu korijenje kupine. Nakon toga, grm se počinje isušivati. Potrebno je utvrditi uzrok bolesti. Da biste to učinili, odvijte tlo od korijena kako biste identificirali štetočine. Plodovi parazita napunjeni su vodom s amonijakom ili sapunicom. Za mamce se koristi stajski gnoj sa slamom, popunjavajući rupe njome. Medvjedi će u njima graditi gnijezda, a zatim možete razbaciti organski materijal i uništiti insekta.

Kupina medvjeda

Hrušt

Ličinke mahuna, ili bube, hrane se lišćem i korijenjem kupina. Ličinke možete uništiti kopanjem grma i stavljanjem korijena u brvnare od gline i duhanske prašine.U svibnju se grmlje zalije vodom s nekoliko kapi joda.

Lišće paraziti

Kad se lišće kupine deformira, potrebno ih je pažljivo ispitati na otkrivanje štetočina. Ugledavši kolonije insekata, možete ih ručno prikupiti ili otkinuti pogođeno lišće.

Pilana maline

Štetnici su štetočinski listovi, jer njihove ličinke uništavaju lišće prvo u donjem dijelu grma, a zatim se uzdižu. Ličinke provode zimu u kokonima, skrivajući se u opalom lišću.

Pilana maline

Ako se ne borite protiv pilana, tada će grmlje uskoro ostati bez zelenila.... Da biste zaštitili nasad bobica od napada štetočina, potrebno je iskopati zemlju oko biljaka. Ne voli kada su posuti infuzijom češnjaka, duhana.

Kupinova lisnata uši

Ova vrsta lisne uši je velike veličine. Na leđima ima tamne uzorke. Kolonije plijesni parazitiraju na stražnjoj strani lista. Borba protiv njih vodi se i prskanjem insekticidima, kao i narodnim lijekovima.

List lisnih malina

Od proljeća, kada listovi kupine postanu ružni i prekriju se ljepljivim izlučevinama, počinju isisavati sokove iz biljke porodice lisnih uši. Ljeti se na mladicama može vidjeti ogroman broj sitnih štetočina. Od njih, biljka se zarazi gljivičnim infekcijama, virusnim bolestima. Od lijekova koji se koriste u borbi protiv lisnih uši koristi se "Confidor" ili "Fitoverm".

Kupinova lisnata uši

Obični paukov grinja

Mali pauk s četiri para nogu vidljiv je samo kroz povećalo. Ali šteta nanesena bobičastoj kulturi je ogromna. Smješta se na donju stranu lišća, usisavajući sokove i plesti sve tankom koprivom. Zbog toga lišće počinje postajati smeđe, umire. Nakon oplodnje ženke pronalaze utočište u opalom lišću, grudicama zemlje.

Djelovanje štetočina može se spriječiti čišćenjem i spaljivanjem smeća u jesen, kopanjem tla, isparavanjem sumporom.

Malina dlakava grinja

Kopriva koja oplakuje izbojke, lišće i bobice kupina ukazuje da na biljku utječe krpelj. Bijele točkice nalaze se na dnu tanjura. Listovi se počinju deformirati, a biljka zaostaje u razvoju.

Malina dlakava grinja

Na izbojcima grma

Štetu od pucanja teško je pronaći, jer su insekti mikroskopski koliko i štete koju su napravili. Ali od njih grmovi kupina mogu se zaraziti patogenim virusima, gljivicama koje prodiru u biljna tkiva.

Malinski orah

Mali insekt hymenoptera, svojim patogenim učinkom, uzrokuje rast izduženih oteklina na izbojcima, žučnih. Nakon toga, bobica se počinje sušiti, zaustavlja se u razvoju. Čim otkriju otekline na granama, pokušavaju ih odrezati i tretirati zahvaćena područja Aktellikom.

Malinski orah

Malina pucati lisne uši

Na pupoljke na vrhovima izdanaka utječu lisne uši. Nakon što se nahrani sokovima s grana, parazit žuri uništiti cvatove, peteljke, a zatim prelazi na plodove. Kolonije insekata povećavaju se nekoliko puta tijekom sezone, prijeteći da će uništiti cijeli grm kupine. Da biste uklonili štetočine, potrebno je izrezati mladice zaražene parazitom, a grm prskati pripravkom poput "Fitoverm".

Malina stabljika muha

Muhe prozirnih krila kruže iznad grmlja kupine i polažu jaja. Ličinke koje se pojave grizu u tkiva, čineći prolaze unutar stabljike. Odavde se događa venuće bobica kulture sa visećim granama.Da biste spriječili da muha leti, u rano proljeće mulite tlo oko grmlja slojem komposta ili humusa.

Malina stabljika muha

Malina puca gall midge

Hrani se sokovima biljke kupina, ličinke muha skrivaju se u posebnim rastovima, galama. Nakon pupanja, nakon nekog vremena, transformiraju se u odrasle žučne koprive. Boja odrasle osobe je zanimljiva: dugo tijelo s narančastim prugama počiva na visokim nogama.Opasnost predstavljaju staništa ličinki, budući da izbojci puknu ovdje, počinju se lomiti.

Napadi štetočina mogu se spriječiti pažljivim pregledom grmlja, rezanjem oslabljenih i bolesnih izdanaka.

Na pupoljcima, cvjetovima, pupoljcima i bobicama

U kupinama se cijene ukusne i zdrave bobice, a kad se plodovi ne pojave, onda je to zbog bolesti ili štetočina. Među štetnim insektima ima mnogo onih koji sami sebi ne smetaju jesti crne koprive. Tada postaje jasno zašto se bobice suše.

Malina puca gall midge

Raspberry bubreg moljac

Delicija za parazite su mladi pupoljci, kao i pupoljci cvjetova, jajnika. Kukac sprječava razvoj crnih bobica. Ne dostižu zrelost, odmah se počinju deformirati, postaju žilavi. Leptira se možete riješiti tako da otkrijete odrasle s grmlja. Nakon sakupljanja štetočina na plastičnoj vrećici, oni se spaljuju.

Cvjetni buba

Ovo je naziv kukca duljine tijela 3 milimetra, sive i crne boje. Nakon grickanja stabljike, ženka tamo stisne jaja. A već se izlegle, ličinke su angažirane kako bi jele cvijeće kupine. Štetnika se možete riješiti tako da insekte pokupite ručno ili prskanjem Vofatoxom, otopinom drvenog pepela.

Buba cvijeta buba

Kako se nositi s infestacijom insekata

Samo pravovremena obrada biljaka pomaže ih spasiti od smrti. Redovito pregledavajući grmlje kupine, uoče sve promjene u nadzemnom dijelu. Potrebno je obratiti pažnju na stanje lišća, cvijeća, izdanaka. Kad se nađu sušeći lišće, koprive na njima odmah poduzimaju akciju. Započinju s štedljivim mogućnostima, prelazeći na insekticide, ako razmnožavanje insekata ugrožava sortu bobica.

Agrotehničke tehnike poput kopanja tla u proljeće i jesen, mulčenje, rezanje slabih izdanaka zaustavit će parazite i ubiti ih.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva