Što učiniti ako grah dobije bube, kako se riješiti i nositi se s njima

Jedna od najkorisnijih i nepretencioznih vrtnih kultura o kojoj treba brinuti je grah. No, vrtlari često primjećuju da se bube postupno pojavljuju u ubranoj kulturi. To se događa ne samo zbog nepravilnog skladištenja usjeva, pojava grešaka u grahu može biti i posljedica njegovog neracionalnog sakupljanja. Među glavnima štetočine mahunarki izlučuju lisne uši, cikle, mušica klice, korijenski školjkaš, bjelanjka, molj. Da bi se isključila vjerojatnost njihova pojavljivanja, svaki ljetni stanovnik mora znati mjere prevencije i kontrole istih.

Što učiniti ako u grahu ima buba?

Prije nego što započnete drastične akcije u borbi protiv bugova, morate otkriti zašto su se pokrenuli. O tome će ovisiti ekspeditivnost ove ili one metode bavljenja njima.

Također morate saznati koja vrsta štetočina utječe na pokupljeni usjev. Ovo je potrebno kako bi se izabralo sredstvo koje je najučinkovitije protiv određenog insekta.

Odakle dolaze insekti?

Mnoge domaćice koje pažljivo promatraju čistoću u kući, često se postavljaju pitanju: zašto su bube bile u grahu? Najčešće se insekti pojavljuju zbog činjenice da se u tvornicama loše poštuju sanitarni standardi. Takve posljedice mogu nastati zapostavljanjem toplinske obrade, kršenjem pravila skladištenja. Zato grah koji se prodaje u trgovini u početku može sadržavati štetočine.

grah bube

Bube se mogu pojaviti i u grahu prelazeći u njega iz susjednih proizvoda. Najčešće se kukci prelijevaju na grah iz brašna, škroba.

Koja je šteta učinjena?

Bube koje su se pojavile u grahu počinju aktivno jesti grah, popunjavajući ispražnjeni prostor proizvodima vlastite vitalne aktivnosti. Zbog oštećenja strukture graha, postaje neprikladna za daljnju sjetvu. Štoviše, takav grah gubi korisna i hranjiva svojstva, stoga ih je kategorički nemoguće jesti.

bijeli grah

Kako se boriti?

Metode suzbijanja štetočina u grahu su pravilno pripremiti ubrani usjev za skladištenje i osigurati prave uvjete za očuvanje graha. Da biste to učinili, morate znati optimalni temperaturni režim, razinu vlage i metodu kalciniranja graha.

Što ako su bube već u usjevu? Nažalost, takav proizvod postaje neprikladan za prehranu ljudi i daljnju sadnju, pa ga treba baciti.

Da biste spriječili onečišćenje usjeva, morate znati pravila za postupanje s glavnim štetočinama. S mahunama se možete nositi tako da biljke tretirate Metafoxom, Decisom prije cvatnje. Ponovna obrada vrši se 10 dana nakon prve.

drug lijek

Ako su na prethodne biljke utjecale klice muhe, sljedeći put trebate obaviti sljedeće pripremne korake:

  • uklonite sav korov s web mjesta;
  • organizirati sjetvu u ranom razdoblju: pri temperaturi tla od 10 stupnjeva;
  • ako se koristi gnoj, mora se zakopati u tlo;
  • prije sjetve zrno se mora namočiti u stimulatoru rasta.

Da biste zaštitili biljke od puža, pokrijte tlo oko sadnje suhim stabljikama koprive. Uplašit će štetočine, a žetva će biti sačuvana.

Za borbu protiv lisnih uši trebate prskati biljke sapunskom vodom. Biljke također trebate zalijevati gnojivom od koprive.

Kako čuvati grah za zimu?

Da bi se uklonila vjerojatnost smrti cijelog usjeva graha, treba ga pravilno skladištiti. U tom slučaju treba održavati temperaturu skladištenja na 5-10 stupnjeva. To osigurava da se ličinke weevil-a ne mogu razvijati u ubranoj kulturi. Vlažnost ne smije prelaziti 50%.

različiti grah

Gdje i u što čuvati grah?

Zbog činjenice da se grah mora držati hladnim, hladnjak se smatra jedinim optimalnim mjestom do ovog razdoblja. Nakon što se grah osuši, možete ga sipati u platnenu vrećicu, a zatim ga staviti u odjeljak za povrće ili na vrata.

Da biste se što bolje zaštitili od pojave štetočina, morate pored graha staviti neoljušeni češanj češnjaka i sjemenke kopra. Takvi dodaci plaše štetočine. Zimi se grah može prenijeti na balkon.

crveni grah

Kako se pripremiti za pohranu?

Budući da hleb iz peteljke prodire u grah još u fazi zrenja, ubrani urod mora se pripremiti prije nego što ga skladišti. Prije polaganja grah treba sortirati i sušiti. Da biste to učinili, potrebno ih je staviti u pećnicu zagrijanu na 80-90 stupnjeva na 5 minuta. Nakon takve termičke obrade, zrna gube sposobnost klijanja, pa takav grah moramo jesti. Mnogi vrtlari tvrde da ih treba osigurati dulji rok trajanja graha i odvojiti od mahuna.

različiti grah

Štetočine

Najčešće na grah utječu grah-pahuljica, muva iz klija, puževi i lisne uši. Stoga ljetni stanovnik mora znati značajke i razloge pojave tih štetočina u usjevi.

Bean weevil

Takav štetočina utječe na prinose graha u svim regijama, ali najčešće se pojavljuje na južnim teritorijima s toplom klimom. Štetočina je mala buba, čija se veličina kreće od 2-5 milimetara. Njihovo tijelo karakterizira ovalni oblik, crna školjka. Na leđima su sivo-žućkaste pruge. Grah-plavac može letjeti na velike udaljenosti i tri mjeseca bez hrane.

Bean weevil

Zrno graha je insekt koji voli toplinu, koji ne podnosi hladno vrijeme. Ako temperaturni pokazatelj okoliša padne ispod nule, štetočina umire.

Klica muhe

Ovaj štetnik odlikuje se sivom bojom, s tamnim bojama u obliku pruga na leđima. Njegova duljina može doseći 5 milimetara.

Klica muhe

Kukac odlaže jaja u tlo u travnju ili svibnju. Ako je vrijeme vlažno, nakon 9 dana iz jaja se pojavljuju larve. Ako su vremenski uvjeti suhi, jaja umiru.Preživjele ličinke prodiru u zrno kroz najtanju membranu u području formiranja klica.

puževi

Pojava ovih štetočina bilježi se kada se nađu tragovi sluznice. Tijekom dana, grickalice se zaklone u hladu, a noću kreću u potragu za hranom. Oni umiru ako temperatura padne ispod 7 stupnjeva.

smeđi puž

Ovaj štetnik je malih dimenzija, koji ne prelazi 5 milimetara. Smješta se na nove izdanke, donje lisne ploče. Takvi insekti hrane se sokom biljke, stoga takav učinak ne može dovesti samo do smrti usjeva, već i cijele biljke.

lisne uši

bolesti

Osim štetočina, grah se može uništiti i bolestima. Nekoliko je razloga zašto grah postane crn. Da biste to razumjeli, morate znati glavna obilježja bolesti ove kulture.

Praškasta plijesan

Ovu bolest karakterizira činjenica da se bjelkasti cvat pojavljuje na lišću i stabljici biljke. Postupno, zahvaćena područja požute.

Praškasta plijesan

Antraknoza

Ova se patologija razlikuje po tome što smeđe mrlje nastaju na lišću, plodovima, stabljikama. Listovi se isušuju, a na plodovima nastaju burgundski čirevi.

Bijela trulež

Utječe na stabljike i plodove. Zaražena područja postaju meka, postupno postaju bijela. Propadanje će ubiti sadnju.

Bijela trulež

Korijen truleži

Na korijenima se pojavljuje bjelkasto-ružičasti cvat. Grah zaostaje u rastu, postepeno umire.

Mjesta bakterija

Pod utjecajem ove patologije, biljka postaje crna. Prvo, na njemu se pojavljuju mrlje, koje se na kraju spajaju zajedno. Postupno sadnja blijedi.

Mjesta bakterija

Grah mozaik

S ovom bolešću, lišće dobiva raznoliku boju. Postupno se listovi naboraju, a biljka usahne.

Mjere zaštite

Da biste zaštitili biljke od ovih bolesti, potrebno je riješiti se štetočina koji često postaju njihovi nositelji. Također biste trebali organizirati sadnice s optimalnim uvjetima rasta, održavati vlažnost na željenoj razini.

preventivan

Ako se ljetni stanovnik boji da će grah utjecati na štetočine, trebao bi spriječiti njihov izgled. Najčešće je za to dovoljno koristiti narodne lijekove koji preporučuju oblaganje tla oko biljaka osušenim koprivama. Također, sadnice se mogu zalijevati lukom od češnjaka, koji će također uplašiti štetočine.

juha od češnjaka

Aktivan

Tijekom rasta kulture, vrtlar je dužan pratiti pravovremenost razvoja, stanje biljke mahunarke... To je potrebno za otkrivanje prisutnosti štetnika ili bolesti u ranoj fazi. Pravodobno liječenje spasit će ne samo biljku, već i žetvu.

kemijski

Ako vrtlar pronađe tragove oštećenja sadnje graha štetočinama ili bolestima, hitno je započeti borbu protiv njih. Učinkovit način u ovoj fazi je tretiranje biljaka kemikalijama. Prije upotrebe potrebno je točno identificirati štetočine ili bolest koja je zahvatila grah.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva