Kako pravilno skladištiti grah kod kuće tako da se bube ne pokrenu

Ukusna i zdrava povrtnica, u pravilu, raduje vrtlara bogatom žetvom. Ali možete je izgubiti ako ne pročitate preporuke o spremanju graha kako se kukci ne bi počeli kod kuće. Posebna opasnost predstavlja mahunarku od graha, koja može uništiti zalihe za par mjeseci. Čak i hermetički zatvoren spremnik neće uštedjeti. Ovaj proizvod morate pohraniti u skladu s vlastitim pravilima.

Kako sačuvati grah od buba

Mali insekt koji počinje u nezrelom mahuni čini značajnu štetu na zasadima. Štetnici se aktiviraju u vrućem vremenu. Ličinke se naseljavaju u količini od 20-30 jedinki po mahuni. Nakon toga, proizvod postaje neprikladan ni za potrebe namirnica, ni kao sjeme. Da biste zaštitili biljke od infekcije sjemenskom bubom, posijajte netaknuto sjeme, tretirate sadnice Detisom ili Metafoxom i žetvu prije nego što mahune puknu.

skladištite grah

Savjeti za zaštitu graha od kukca:

 • žetvu ujutro, pažljivo odrežući mahune škarama i podupirajući rukom;
 • osigurati nepropusnost staklenih posuda;
 • izvršiti pripremu tla prije sjetve: obogatite je bakterijama čvorova unošenjem bakterijskih pripravaka ili tla s grebena na kojima je uzgajan grah;
 • uzgajaju pojedinačne biljke za sjemenski materijal, što će povećati kvalitetu i produktivnost usjeva.

počinju greške

Kako pripremiti grah za čuvanje

Da biste sačuvali većinu ubranog graha za zimu, morate obratiti veliku pozornost na sušenje, koje se provodi u nekoliko faza:

 • skupljati mahune;
 • raširite na sunčanom, dobro prozračenom mjestu. U urbanim uvjetima grah se sipa na papir na balkonu ili loži;
 • pričekajte oko dva tjedna dok se mahune požute, malo se otvore i zrne se stvrdnu;
 • zagrijte sjeme za ljudsku upotrebu u pećnici na 60 stupnjeva pola sata;
 • sjeme kratko stavite u zamrzivač.

pomna pažnja

Pravilno rukovanje grahom zaštitit će od štetočina i ubiti ličinke.

Druga opcija za sušenje: grah se ljušti i raspoređuje po suhoj površini, povremeno miješajući.

Pravila za skladištenje graha da se bube ne pokrenu

Kućni uvjeti su pogodni za čuvanje bogate žetve kada se poštuju potrebna pravila. Sjemenke ne samo da mogu prezimiti, već i preživjeti nekoliko godina, bez oštećenja štetočina i buba: važno je znati kako:

uništit će ličinke

 • Sterilizirajte staklene staklenke, dodajte malo pepela i napunite grahom. Prije kuhanja sjemenke isperite.
 • Izrežite nekoliko češnjaka češnjaka i umiješajte grah.
 • Stavite velike količine graha u kutije ili kutije obložene novinama: ispisna tinta služi kao zaštita od insekata.
 • U posudu s grahom dodajte grančicu kalendule, kopar ili ružmarin koji odbija bube.

Odabir spremnika i prostorija: stvaranje optimalnih uvjeta

Suhi grah se postavlja u hermetički zatvorene posude: plastične vrećice, staklene staklenke ili plastične posude i stavlja u tamno, hladno mjesto s temperaturom zraka ne većom od +10 stupnjeva i vlagom do 50%. Za zaštitu od koštica, proizvod se stavlja u zamrzivač, a zimi se izvodi na balkon ili terasu. Grah ne gubi svoj okus i hranjive karakteristike nakon dužeg izlaganja niskim temperaturama.

nadjev od graha

Topli i vlažni zrak potiče klijanje sjemena.

Ako se za skladištenje odabere platnena vrećica, ona se mora unaprijed pripremiti: namočiti u otopini soli i osušiti. Ova mjera služi kao pouzdana zaštita od bugova.

Šupe, ostave i podrumi s prikladnim temperaturnim režimom smatraju se idealnim mjestima za skladištenje graha. Lođe i podrumi dopušteni su kao privremeno skladištenje, jer ne održavaju stalnu temperaturu i vlažnost.

pripremiti unaprijed

Smrznuti grah

Berba šparoga graha pada 14. dana od trenutka cvatnje i nastavlja se svaki drugi dan.

Da biste očuvali ugodan okus, osjetljivu aromu i nježnost zelenog graha, za zimu ćete morati zamrznuti mlado, svježe rezano voće. Podočnjaci se isperu i uklanjaju se repovi i vanjska oštećenja. Dozvoljeno je zamrzavanje cijelih mahuna ili u obrocima. Da bi se očuvao okus i korisna svojstva, prikazano je blanširanje: mahune se kuhaju tri minute u kipućoj vodi i stave u hladnu vodu s ledom.

Zatim se proizvod suši papirnatim ili krpnim ručnikom i distribuira u polietilenske vrećice ili plastične posude, koje se dalje čuvaju u hladnjaku. Unaprijed kuhana zaliha služi kao poluproizvod. Nakon odmrzavanja gotovi mahune se ne smrzavaju ponovo.

smrznuti grah

Čuvanje na sobnoj temperaturi

Kompetentno pripremljeni proizvodi od graha mogu prezimiti u sobi. Dio žetve možete staviti u hladnjak, ostatak graha tri sata zamrznuti u plastične vrećice u zamrzivaču. Nakon toga sjeme se mora osušiti.

Da bi se riješili grešaka, grah se kuha u otvorenoj pećnici na 100 stupnjeva 20 minuta. Spremnici trebaju biti zatvoreni i smješteni na suhom, tamnom i dobro prozračenom mjestu, poput kuhinjskog ormarića ili stola. Vlažnost okoline treba biti niska, a sobna temperatura umjerena.

proizvodi od graha

Koraci koje trebate poduzeti kod skladištenja graha kod kuće:

 • odbacivanje plodova s ​​crnim točkicama;
 • ljuštenje mahuna;
 • riješiti se sjemena s cvjetanjem na površini.

Zabranjeno je:

 • oprati grah prije stavljanja u posude;
 • koristite spremnike koji mogu akumulirati kondenzat;
 • organizirati skladištenje u blizini izvora topline.

cvatu na površini

Uvjeti i odredbe

Glavni uvjet za skladištenje ove mahunarke je održavanje određene temperature i vlažnosti: upravo od ovih parametara u većoj mjeri ovisi rok trajanja proizvoda.

Ostali čimbenici također utječu na rok trajanja graha:

mahuna

 • Tara. Poželjno je koristiti vrećice izrađene od prirodne tkanine, kartonske kutije, drvene kutije.
 • Pojmovi.Bube se razmnožavaju u toplini, stoga na mjestu skladištenja treba osigurati nižu temperaturu, što će zaštititi od štetnih štetočina i sačuvati školjku. Grah grah odlaže do dvjesto jaja odjednom i uništi zalihe u kratkom vremenu. Optimalni temperaturni uvjeti u sobi: +5 - +10 stupnjeva. Ako se indikatori povećaju, trebate ih spustiti ili osigurati proizvod hladnom pohranom. Visoka vlaga zraka (više od 50%) je neprihvatljiva, zrna postaju plijesna, apsorbiraju miris vlage i gube se.
 • Trajanje. Period skladištenja graha kod kuće, kako se ne bi pokrenuli kukci, u velikoj mjeri određuje spremnik. Ako se pridržavate pravila, platnene vrećice i drvene kutije mogu spasiti mahunarke dvije do tri godine. Prerađeni proizvod u hermetički zatvorenim staklenim posudama zadržava svoja potrošačka svojstva i do 8 godina.

određena spremnikom

Ako domaćica razmišlja o alternativnom načinu očuvanja usjeva, uz pouzdanu zaštitu od pojave podmukle bube, predlaže se konzerviranje. Grah sakupljen na ovaj način pogodan je za konzumiranje dvije godine. Praznina će poslužiti kao pomoć kulinarskom stručnjaku, jer se koristi kao prilog i sastojak prvih jela, salata ili gulaša.

Upoznavši se s pravilima i mogućnostima čuvanja u kući, možete proširiti površinu uzgoja ovog zdravog povrća.

alternativni način

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva