Tehnologija uzgoja i briga o grahu u zemlji na otvorenom polju

raznovrstan sorte graha koje uzgajaju mnogi vrtlari u svojim ljetnim vikendicama. Kultura ima niz korisnih svojstava i zahtijeva odgovoran pristup kultivaciji. Da biste dobili bogatu žetvu i ne trošili vrijeme i novac, važno je ne samo znati kako grah treba rasti, već i slijediti osnovne poljoprivredne tehnike, pravila sadnje i njege.

Povrće graha - opis vrtne kulture

Godišnja biljka pripada obitelji mahunarki. Prosječna visina biljke je 60 cm. Stabljika formira bočne izbojke, korijenje sa stožernom strukturom prodre do dubine od oko 1 m. Tijekom aktivnog zrenja grah daje plodove u obliku mahuna s grahom. Listovi biljke su voluminozni, duboko zeleni, ovalnog oblika. Prilikom cvatnje na stabljikama se formiraju cvjetovi bijele, ružičaste ili ljubičaste boje. Uzgoj graha ovisi o kultiviranoj sorti i omogućuje vam dobivanje mahuna s grahom veličine od 6 do 15 cm.

Sorte i vrste graha

Postoji širok spektar vrsta graha, koje se razlikuju u pogledu zrenja, uzgojnih svojstava i karakteristika okusa. Da biste dobili dobru i zrelu žetvu, trebate odabrati sorte u skladu s uvjetima u kojima će se obavljati sjetva. Ako se sadi u umjerenim klimama, mogu se koristiti sorte srednje do kasne zrenja. U regijama s čestim padalinama bolje je uzgajati sorte rano sazrijevanja koje će prve plodove dati nekoliko mjeseci nakon sjetve.

sorte graha

Po njihovom ukusu grah se dijeli na grah, šećer i polusušni grah. Prvi se razlikuju po tome što njihovi ventili nisu jestivi, ali se lako čiste nakon sušenja. Ostale dvije sorte mogu se koristiti u kuhanju mahuna čak i kada grah nije potpuno zreo.

Kako preraditi grah prije sjetve

Ispravna sadnja graha zahtijeva prethodnu pripremu sjemena prije sadnje. Sjeme je potrebno zagrijati, bolje je to učiniti prirodnim putem. Za to je dovoljno sjeme ostaviti vani na temperaturi od oko 30 stupnjeva.

Ako vremenski uvjeti ne dopuštaju grijanje, može se koristiti električna sušilica.

Nakon toga, sjeme se mora natopiti u toploj vodi 24 sata.

različiti grah

Gdje je najbolje mjesto za sadnju graha - odabir mjesta na mjestu

Za uzgoj usjeva trebali biste odabrati mjesto s dobrim prirodnim svjetlom, bez propuha i jakog vjetra.

Vrsta tla zapravo nije bitna, ali praksa pokazuje da biljka ne klija dobro kad je posađena u glinenom tlu.

To je zbog niske propusnosti vlage, zbog čega korijenski sustav truli.

Prethodnici graha

Za aktivni i pravilan rast usjeva preporučuje se odabir krumpira, bundeve, kupusa i raznih korijenskih sorti kao prekursora za grah. Ne sijejte grah nakon uzgoja suncokreta, jer će tlo biti začepljeno trulom i postoji opasnost od uništenja biljaka sivom i bijelom truležom.

zeleni grm

Sekundarni usjevi ne smiju se postavljati na isto mjesto, jer se od sljedeće godine vjerojatnost razvoja bolesti značajno povećava. Na gradilište možete ponovno posaditi grah najranije nakon 5 godina. Sami mahunarke su dobri prethodnici za sve usjeve, pod uvjetom da se slijede poljoprivredne prakse. Biljke zasićuju tlo dušikom i ostavljaju tlo očišćeno od korovskih usjeva nakon žetve.

Zahtjevi tla za sadnju

Tlo za sjetvu mahunarki mora imati normalnu alkalnu reakciju. Tla s visokom kiselošću mogu dovesti do usporavanja rasta i smanjenja prinosa. Prašina od dolomitnog brašna ili drvenog pepela pomaže smanjenju kiselosti zemlje. Ako prije sadnje nije moguće izmjeriti razinu kiselosti, vrijedi dodati pepeo u rupu samo u slučaju boljeg klijanja.

pepeo u vrtu

Pješčana i teška glinena područja nisu pogodna za uzgoj usjeva. Tlo treba biti lagano, plodno i umjereno drenirano. Prije izravne sadnje trebate očistiti zemlju od korova i ostatke prethodnih biljaka.

Osvjetljenje

Sve sorte graha su biljke koje zahtijevaju intenzivno osvjetljenje. Za zrenje duljina dnevnog svjetla nije veća od 10-12 sati.

Kada započinjete sjetvu, bolje je unaprijed znati o predstojećim dnevnim satima u prognozi.

U dobrim svjetlosnim uvjetima, biljke će se brzo prebaciti u fazu plodovanja i formirati veliku žetvu. U područjima s duljim dnevnim satima nego što biljka zahtijeva, sjeme se sadi u drugoj polovici ljeta ili su gredice prekrivene neprozirnim okvirima pokrivnim materijalom.

sunčan dan

Važno je poštivati ​​stroge zahtjeve za osvjetljenjem gredica tek na početku razvoja sadnica. Uz daljnji rast, grah se i dalje razvija i donosi plod s manjom ovisnosti o svjetlosti. Osim toga, uzgajivači su uzgajali nekoliko sorti koje su imune na duljinu dnevnog vremena.

Kako posaditi grah u zemlji - opis procesa sadnje

Znajući kako pravilno sletjeti sjemenke graha, bit će moguće stvoriti pogodne uvjete za aktivnu vegetaciju. Najprihvatljivija i najčešća opcija za sadnju graha je obična shema. Sjeme treba saditi na dubinu od oko 5 cm na svakih 20-25 cm. Optimalni razmak redova je 30-40 cm.

Za sadnju morate pažljivo iskopati rupe i u svaku staviti nekoliko sjemenki.

Odmah nakon sjetve tlo se zalije i zbije. Za ubrzanje klijanja tlo se može prekriti zaštitnim filmom ili netkanim vlaknastim materijalom.

Datumi slijetanja

Grah možete sijati u bilo koje vrijeme, od ranog proljeća do početka kolovoza. U pravilu sadnja graha započinje istodobno s masovnim cvjetanjem kestena. U južnim regijama mahunarke se mogu uzgajati kao ponovni usjev nakon berbe prethodno posađenog povrća.

sjetva graha

Višestruka sjetva u razmacima od 10-12 dana omogućuje vam da žetvu svježih usjeva dugotrajno. Dovoljno je izdvojiti mali krevet i povremeno ispirati mahune prije izravnog kuhanja.

Postupak sadnje

Pripremite sjeme, trebate kopati rupe u krevetima, promatrajući prostornu izolaciju, i na njih primijeniti gnojiva. U svaki branik se ulijeva nekoliko sjemenki, a nakon formiranja prvih listova na presadnici ostaju samo 3 sadnice. Ostatak sadnica može se pažljivo presaditi ili ukloniti.

Nijanse sadnje sjemena graha ovise o tlu i drugim uvjetima u kojima se biljka uzgaja.

Na primjer, kada se koristi metoda sadnice, proklijali grah se transplantira u zemlju prema shemi koja se razlikuje od jednostavne sjetve.

Na otvorenom polju

Najčešće se grah u ljetnim vikendicama uzgaja u krevetima, pa se prije sjetve treba upoznati s time kada saditi biljke u otvoreni tlo. Kultura ne podnosi niske temperature, stoga se sjetva u otvoreno tlo vrši kada se gornji slojevi zagrijavaju do + 12 ... + 14 stupnjeva. Također je važno da se prijeđe rizik od kasnih proljetnih mrazeva.

grah u ruci

Najbolje je uzgajati mahunarke daleko od visokih stabala i grmlja koje mogu blokirati prirodnu svjetlost. Osim sjenčanja, vrijedno je izbjegavati područja na kojima postoji mogućnost prolaska vjetra.

U stakleniku

Ako uvjeti okoline ne dopuštaju uzgoj mahunarki u krevetima, sjeme možete posaditi u stakleniku. Posađene biljke mogu dati rane i kasne berbe ako se sadi u intervalima od 1 do 2 tjedna. Najboljom sortom za sadnju u stakleniku smatra se grm, koji zauzima puno prostora, ali istodobno daje visok i stabilan prinos.

grah klice

Na periferiji Moskve

Klimatski i zemljišni uvjeti na području moskovske regije omogućuju sadnju uglavnom nisko rastućih grmovih sorti. Sjetva i uzgoj obavljaju se na otvorenom terenu sredinom svibnja. Pridržavajući se uputa lunarnog kalendara, bolje je započeti sjetvu tijekom faze mjeseca depilacije.

Kreveti u moskovskoj regiji pripremaju se u jesen kopanjem pod bajunetom lopata i primjenom fosforno-kalijevog obloga. U rano proljeće tlo se labavi i tretira dušičnim gnojivom.

U Sibir i Ural

Uzgoj graha u Sibiru i na Uralu zahtijeva poštivanje niza pravila. Većina sorti usjeva ne ukorijenjuju se u krajevima s kratkim ljetima, pa je važno znati uzgajati biljke za veliku žetvu.

uzgoj graha

Posebno treba uzeti u obzir sljedeće preporuke:

  1. Zbog kratke sezone, bolje je odabrati sorte ranog sazrijevanja.
  2. Sjeme je najbolje posaditi suho, bez predoziranja.
  3. Kovrčave sorte treba vezati, jer česte oborine mogu srušiti klice.
  4. Kad dođe hladnoća, bolje je biljke prekriti filmskim materijalom.

Značajke uzgoja u zemlji

Kada uzgajate grah u ljetnoj kućici, tehnologija sadnje je standardna, ali istodobno postoji nekoliko značajki za njegu. Sjemenke se prethodno zagrijavaju i natapaju, zbog čega brzo klijaju. Obilje vlage potrebno je za bubrenje debelih kotiledona, a nedovoljno zalijevanje može dovesti do usporavanja rasta.

zalijevanje graha

Što duže promjena traje u tlu, veći je rizik od oštećenja štetočina. Preduzivno namakanje aktivira proces formiranja sadnica i skraćuje cjelokupni period uzgoja.

Grašak crnih očiju

Sjeme šparoge može se uzgajati kako na otvorenom terenu tako i kod kuće. Bolje je saditi nisko rastuće sorte u zasebnom spremniku ili u tresetnim posudama za daljnju transplantaciju.

Zeleni grah ne zahtijeva dodatno osvjetljenje, dovoljno je osigurati sunčevu svjetlost.

Tlo za sortu šparoga treba biti dvije trećine zemlje i jedan humus. Kao gornji preljev možete koristiti složeno gnojivo s fosforom i kalijem.

crni Oči graška

Bush grah

Budući da je grm graha biljke koje vole toplinu, važno je pridržavati se kasnih datuma sadnje. Prilikom sjetve temperatura tla treba biti iznad 14 stupnjeva kako bi se izbjegla smrt sjemena. Optimalno vrijeme za sadnju sorti grma je prvo desetljeće svibnja. Dubina sadnje sjemena nije veća od dva centimetra. Nakon sadnje, pokrovni materijal treba ostaviti na zemlji kako bi se ubrzalo klijanje.

grm graha

Briga za grah u vrtu

Grahu je potrebno prozračivanje, pa bi tlo ispod sadnica uvijek trebalo biti rastresito i bez korova. Briga o grahu uključuje prvo labavljenje kada biljka dosegne 6-7 cm, drugo - zajedno s orezivanjem nakon 2 tjedna. Konačno popuštanje odvija se prije zatvaranja redova.

grah na grmu

Uz obilan rast grmlja dopušteno je odrezati dio lišća. Uz zadebljanu sadnju možete odvojiti nekoliko grmova i presaditi na drugo mjesto. Ako se grmovi brzo uzdignu, ali se istovremeno ne grane ili obrastaju lišćem, trebate ih narezati na vrhove.

Zalijevanje

Nakon klijanja i prije stvaranja 4-5 listova, grmovi se zalijevaju 2-3 puta tjedno, tako da tlo uvijek ostane vlažno. U budućnosti se zalijevanje praktički zaustavlja do faze pupoljka. Na početku razvoja pupoljaka sadnice se mogu zalijevati jednom tjedno, izbjegavajući višak vlage. Za navodnjavanje je prikladna ustaljena topla voda. Pročišćavanje hladnom vodom može negativno utjecati na kvalitetu usjeva.

zalijevanje graha

Značajke hranjenja graha na otvorenom terenu

Tijekom sezone rasta biljka se oplođuje 2-3 puta. Prije sadnje, humus se unosi u krevet, a sljedeće hranjenje provodi se u prisutnosti prvog para lišća. Fosfor-kalijeva gnojiva koriste se kao gornji oblog u omjeru 15-20 g po kvadratu zemlje.

gnojidba u tlu

U fazi masovnog pupoljanja potrebna je sljedeća gnojidba. Tijekom tog razdoblja grah treba obilje kalija koji se po potrebi može zamijeniti drvenim pepelom. Završno hranjenje obavlja se u fazi zrenja, tjedan dana prije žetve.

Njega tla

Tlo na kojem se uzgaja grah ne treba posebnu njegu, ali da biste dobili dobru žetvu, morate slijediti osnovne poljoprivredne tehnike i voditi brigu o zemljištu. Dovoljno je osigurati stalno zalijevanje, olabaviti tlo i pravodobno ukloniti korov. Kako bi se spriječio povećani rast vegetacije na štetu stvaranja plodova, zabranjeno je gnojiti tlo dušikom.

Skupljanje i skladištenje

Vrijeme branja graha izravno ovisi o vrsti i sorti uzgojenog usjeva. Šparogi grah ne treba prekomjerno izlagati u tlu, jer mahunarke u osušenom stanju gube korisna svojstva. Ako želite sačuvati usjev, možete i beriti nezrele plodove. Osušene mahune pogodne su za zimsku berbu.

branje graha

Ne preporučuje se branje graha sa svih grmlja odjednom ako su neke mahune još uvijek zelene. U sjeni vlastitih listova sadnice se mogu sporije razvijati, pa je bolje ostaviti ih da sazrijevaju, što će pomoći povećati prinos graha. U pravilu, u skladu s pravilima uzgoja, trenutak kada je moguće ubrati plodove bez opasnosti da se poremeti nezreo usjev događa se 2-2,5 mjeseci nakon sadnje.

Preporučuje se čuvanje usjeva na suhom i hladnom mjestu. Grah se može presaviti u platnenu vrećicu ili staklene posude. Važno je da usjev nije izložen izravnom suncu. Prethodno je vrijedno pažljivo osušiti mahunarke kako biste spriječili truljenje tijekom dugotrajnog skladištenja. Po želji ubrani usjev možete zamrznuti dijeljenjem u dijelove na nekoliko dijelova. To će vam omogućiti da tijekom zime uvijek imate pri ruci proizvod koji će zadržati svoja izvorna korisna svojstva i okus.

Bolesti i štetočine

Grah se smatra jednim od rijetkih usjeva koji je u potpunosti otporan na štetočine. Jedini insekti koji napadaju biljke su grickalice. Da biste spriječili oštećenje graha od puževa, trebate pravodobno ukloniti tlo bez stvaranja povoljnog staništa za štetočine. Ako se pronađu paraziti, pored grmlja treba postaviti nekoliko zamki.

Glavne bolesti svojstvene kulturi su bakterijska trulež. Korijen truleži utječe na biljke, u kojima se rubovi korijena isušuju, zbog čega rast prestaje, a lišće opada. Kad su sadnice bolesne od pepelaste plijesni, na površini lišća pojavljuje se bijeli premaz koji se s vremenom širi na sve prizemne dijelove, a biljke umiru. Za borbu protiv bolesti potrebno je mjesto slijetanja tretirati insekticidnim gnojivima.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva