Sastav i kiselost tla za biljke agruma, kako to učiniti sami

Uzgoj biljaka agruma u zatvorenom prostoru težak je, energetski intenzivan proces. Njihove sorte u pravilu su slabo prilagođene za rast i razvoj u stambenim prostorima. Uzgoj agruma povezan je s poštivanjem pravila redovitog održavanja, odabirom tla i prilagodbom optimalnih vrijednosti temperature i vlažnosti.

Kriteriji kvalitete tla za agrume

Da biste odabrali tlo za agrume, morate se upoznati s karakteristikama ovih biljaka. Sobne sorte značajno se razlikuju od onih koje rastu u prirodnim uvjetima:

 • zatvorene vrste cvjetaju dva puta tijekom cijele godine;
 • plodovi unutarnjih vrsta imaju manje izražen citrusni okus;
 • veličine unutarnjih sorti razlikuju se od divljih vrsta.

Uz pravi izbor tla za sadnju sorte agruma i uz poštivanje uvjeta skrbi, usjev se ubira u trećoj godini života biljke. Smjesa tla bira se prema nekoliko parametara:

 • struktura tla treba biti labava (korijenski sustav agruma ima svoje karakteristike; kako bi se hranjive tvari dobivale iz zemlje, mora imati lak pristup korisnim elementima);
 • pokazatelji kiselosti ne bi trebali prijeći granice 5,2 i 7 PH;
 • tlo treba imati homogenu strukturu (prisutnost grudica ometa korijenski sustav, smanjuje brzinu procesa dobivanja hranjivih sastojaka).

vrste tla

Vrste agruma u zatvorenom prostoru imaju karakteristike koje se uzimaju u obzir pri odabiru tla:

 1. Crna zemlja nije prikladna za nijednu sortu limuna. Izaziva truljenje korijena zbog stvaranja efekta staklenika.
 2. Korijenje mandarina odlikuje se sposobnošću brzog upijanja minerala iz tla, pa stručnjaci preporučuju češće hranjenje mineralnim gnojivima.

Kupite ili napravite sami

Kompozicije za sadnju i uzgoj agruma prodaju se u specijaliziranim odjeljcima tematskih trgovina, drugi način da dobijete potrebnu smjesu je da ga sami pripremite.

Uzgajivači citrusa napominju da komercijalna tla često nisu prikladna za limun. To je zbog osobitosti pakiranja: zapečaćene vrećice doprinose stvaranju efekta staklenika, koji izaziva raspadanje vlakana sadržanih u smjesi. Takvi mehanizmi su štetni za bilo koju vrstu limuna; teško je da biljke postignu rast i pravilno razvijanje.

žuti lonac

Idealno tlo za posipanje agruma kod kuće

Važan uvjet za pravilan rast i razvoj sorti agruma kod kuće je regulacija razine kiselosti tla.Biljke ne podnose nisku kiselost, umiru u okruženju s visokom kiselošću.

Iskusnim vrtlarima nije teško provjeriti razinu kiselosti tla. Da biste to učinili, morate procijeniti rezultat koji se pojavio na lakmus papiru nakon uranjanja u tekućinu koja ostaje na površini tla:

 • crvena boja - potvrda razine 5 PH;
 • narančasti indikator - srednja kiselost;
 • žuti indikator - razina je povećana;
 • zelena boja pokazatelj je alkalnog okruženja.

Informacija! Zalijevanje tvrdom vodom je čest uzrok promjena kiselosti.

test kiselosti

Za stvaranje potrebne smjese tla koristi se nekoliko komponenti.

Vrtna zemlja

Značajke:

 • lakoća strukture;
 • indeks kiselosti je neutralan.

Vrtno zemljište preporučuje se ljeti u blizini voćnih kultura. Skupite gornji sloj, koji se prosijava i odvaja od krhotina.

kosti u zemlji

Listovi zemlje

Posebnost ove mješavine je prirodna razina kiselosti. Ova vrsta tla nastaje nakon truljenja lišća koje pada s drveća. Prirodni mehanizmi čine tlo korisnim za uzgoj svih vrsta usjeva.

Sod zemlja

Značajke:

 • porozna struktura;
 • povećan sadržaj hranjivih sastojaka.

Priprema sode ima određene korake. Šav ne smije biti veći od 15 centimetara u debljinu i 35 centimetara u širinu. Slojevi sode su slojevi jedan na drugi dok ne dosegnu visinu od 1 metra. Sredina gornjeg dijela građevine je probušena, stvara se produbljivanje tako da se tamo zadržava vlaga. Ljeti se takva konstrukcija prevrće, prosipa, zbije s gnojem.

Sod zemlja se priprema za 2 godine. Slojevi se prosiju prije upotrebe travnjaka za sobne biljke.

Sod zemlja

Pijesak

Značajke:

 • lakoća strukture;
 • rastresitost;
 • struktura pomaže u sprečavanju razvoja gljivica.

Pijesci ne sadrže hranjive tvari, dodaju se smjesi za dodavanje lakoće.

Stručnjaci preporučuju prikupljanje pijeska po toplom, vedrom vremenu. Isprati se prije dodavanja.

žuti pijesak

Zemljište treseta

Treset ima niz korisnih karakteristika:

 • sadrži hranjive tvari;
 • regulira razinu kiselosti tla;
 • daje potrebnu strukturu.

Treset se dodaje smjesi za sobne biljke citrusa u minimalnim količinama kako ne bi previše zasitio zemlju i ne izazvao raspadanje vlakana.

Kompost

Kompost je organska vrsta gnojiva koja nastaje kao rezultat razgradnje biljnog i životinjskog otpada.

Kompost se dobiva kompostiranjem. Da bi se to postiglo, stvara se depresija u tlu, gdje se postavlja biljni ili životinjski otpad. Optimalno razdoblje spremnosti komposta je 2 godine nakon prvog punjenja.

Prilikom dodavanja komposta u mješavinu tla trebate osigurati da je potpuno spremna, jer nezrela struktura može nepovoljno utjecati na rast biljke citrusa.

kompost na lopati

Gnojiva za sadnice

Citrusi trebaju pravilno hranjenje. Za uzgoj morate se pridržavati posebnih shema koje su razvili stručnjaci.

Informacija! Za hranjenje se ne provodi istodobna primjena mineralnih i organskih gnojiva. Ovakav pristup pridonosi spaljivanju korijenskog sustava, pa se vrste kompleksa izmjenjuju.

zelene sadnice

Biljke trebaju različite vrste gnojiva, to ovisi o razdoblju razvoja:

 1. Od siječnja do kolovoza potrebni su kompleksi koji sadrže dušik. Za limun i mandarine preporučuje se infuzija konjskog gnoja s koncentracijom gnoja i vode u omjeru 100 grama na 1 litru vode. Ta se smjesa inzistira 2 tjedna.
 2. Velika količina dušika sadržana je u urezi, rastvara se prema formuli: 1,5 grama na 1 litru vode.
 3. Za hranjenje agruma, tijekom cvatnje ili skup boja, koriste se gnojiva s visokim sadržajem fosfora i kalija. Donose se sve dok limun i mandarine ne formiraju plodove najmanjeg promjera 15 milimetara.
 4. Priprema za fazu spavanja, koja se u biljkama događa u kolovozu ili rujnu, zahtijeva obnavljanje kalijevih sulfata. Za to se koriste granulirana gnojiva neorganskog tipa.

Savjet! Preporučuje se alternativno hranjenje korijenom i nekorenovima.

sitni plodovi

Potreba za transplantacijom

Biljke agruma trebaju redovitu presađivanje:

 • za punjenje hranjivih rezervi;
 • za promjenu kiselosti tla;
 • proširiti prostor lonca zbog činjenice da je korijenski sustav narastao.

Znakovi da biljci citrusa treba transplantacija:

 • biljka prestaje rasti;
 • razvija se polako;
 • neke grane ostaju nerazvijene;
 • iz drenažne rupe vidljivi su vrhovi korijena, što ukazuje na snažno zapletenost korijenskim sustavom zemljane kome.

zreli citrusi

Za transplantaciju su isključena razdoblja pupoljenja, cvatnje ili plodovanja. Procesu se preporučuje pristupiti vrlo pažljivo. Prije presađivanja biljke se pažljivo prolijevaju nekoliko dana. Kultura s grudom zemlje vadi se iz lonca, nastojeći ne ometati korijenje.

Nakon pregleda korijenskog sustava, osušeni ili truli dijelovi pažljivo se uklanjaju. Kvrga koja se vadi iz lonca nikako nije uništena. Biljke se transplantiraju u novi spremnik s njom. To objašnjava drugo ime metode za presađivanje agruma - pretovar.

Kod redovitih presađivanja treba uzeti u obzir pravilo povećanja veličine lonca: svaki put se povećava za 2-4 centimetra.

stablo na prozorskoj dasci

Redoviti pretovar pridonosi stvaranju snažnog stabla, pa se za unutarnje biljke citrusa preporučuju česti postupci (2-3 puta godišnje).

Nakon pretovara posude s agrumima zalijevaju se obilno i prekrivaju od izravnog sunčevog svjetla, ne stavljaju se u propuh ili u blizine grijaćih uređaja. Karantenski period predviđa mirovanje 1-2 tjedna kako bi se biljke prilagodile novom kapacitetu i novim uvjetima rasta.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva