Opis najboljih sorti ljubičastog graška, njihove karakteristike i uzgoj

Relativno nova vrsta graška koju ljetni stanovnici uzgajaju zbog ljepote. Ali malo ljudi zna da je ljubičasti grašak vrlo koristan za tijelo. Nije ga teško uzgajati na mjestu, ne razlikuje se nikakvim osobitostima u njezi. Odabran zbog svog izgleda, što ga čini jedinstvenim.

Karakteristike ljubičastog graška

Kultura se iz ljetnih vikendica postepeno uklanja zbog konzerve graška. Oni samo kupuju, a da ne troše vrijeme na uzgoj i njegu. Nekoliko vrtlara sadi grašak kod kuće, a zatim, kako bi ugodilo djetetu.

 najbolje sorte

Penjačka biljka odličan je ukras. Tijekom cvatnje, aroma je vrlo jaka i ugodna. I zbog činjenice da su mahune njegovog ljubičastog graška vrlo lako sakupljati. Grah je u kontrastu sa zelenilom.

Podočnjaci sadrže antocijanin, tvar koja ih pretvara u ljubičastu boju. Pri raspadanju se raspada. Ali mnogi radije jedu grašak izravno iz vrta, tako da su prednosti neosporne.

vikendice

Nekada je grašak bio nezamjenjiv proizvod, uglavnom zbog činjenice da se sušeni grašak čuva vrlo dugo, a raznolikost jela s njegovom uporabom vrlo je široka.

sorti

Budući da je ljubičasti grašak uzgajan donedavno, malo je sorti na prodaju u trgovinama. Svaka od njih razlikuje se jedna od druge u nekim osobitostima.

Popularne vrste:

radije jesti

 • Ljubičasti šećer.
 • Ljubičasti kralj.
 • Sve je ljubičasto.
 • Klizač bez lišća.
 • Afilla.

Kako bi shvatili razliku među njima, ljetni stanovnik proučava njihov opis i na temelju tih podataka donosi konačni izbor.

klizač bez listova

Ljubičasti šećer

Visina biljaka 1,50 m, grašak je bogat proteinima i mineralima. Cvjeta od svibnja do srpnja, veliki ljubičasti cvjetovi imaju vrlo jaku aromu. Ljubičasti šećer spada u sorte srednje zrelosti, grašak sazrijeva za 60-70 dana. Podloga je zeleno-ljubičaste boje, duga je 8 cm. Grašak je ljubičaste boje, u fazi voštane zrelosti zelene boje.

Biljka je hladno otporna, koristi se u bilo koju svrhu, za uzgoj hrane i ukrašavanje mjesta. Sadi se na udaljenosti 30 cm jedna od druge. Koriste se za izradu salata, juha, pire krumpira i mnogih drugih jela. Prinos sorte je relativno manji od zelenih vrsta.

minerali

Ljubičasti kralj

Raznolika kultura koja ima ljubičaste podvodne ventile i zeleni grašak. Biljka je visoko razgranata kada cvjeta, prekrivena je blijedo ružičastim pupoljcima. Često se koristi u ukrašavanju web mjesta.

Kada započne plodovanje, ljubičasti grah ističe se protiv zelene mase grma. Visina 60-90 cm.

Grašak dobro podnosi temperaturne promjene. Mladi izdanci sposobni su izdržati male mrazeve. Prinos ove sorte je 1,5 kg s 1 m2... Briga za njega je uobičajena, zalijevanje, labavljenje gornjeg odijevanja. Može rasti bez podrške. Njegovi se plodovi konzumiraju u bilo kojem obliku, ali većina hranjivih sastojaka nalazi se u svježem grahu. Sazrijeva mjesec dana nakon završetka cvatnje.

grašak

Sve je ljubičasto

Odnosi se na sorte usjeva usred sezone. Spremni za jelo 70 dana. Podloga je dugačka 10 cm i sadrži 9 graška. Listovi su ljubičasti, grašak je zelene boje. Jedu se u svim vrstama i načinima pripreme, uključujući i grah.

Visina biljke 2 m, recenzije su uglavnom pozitivne. Ljetni stanovnici hvale sortu zbog visokog prinosa, vanjske ljepote i izvrsnog ukusa. Briga za biljku ne razlikuje se u značajkama, provode se sve standardne agrotehničke tehnike.

sorte usjeva

Klizač bez šećera bez listova

Ovo je rana vrsta kulture. Biljka uopće nema lišće, može rasti bez podrške. Budući da se modificirani listovi antena prilijepe jedna za drugu. Grah je dugačak 10 cm i može držati 8-9 graška. Ukusni i hranjivi, u njima uživaju svi članovi obitelji.

Visina biljke ne prelazi 70 cm. Koristi se za konzerviranje, zamrzavanje, pripremu raznih jela i salata. Razdoblje plodovanja je dugo, urod je visok.

Briga o grmlju sastoji se u pravodobnom zalijevanju, hranjenju i labavljenju tla.

modificirano lišće

Afilla

Uvršteno u kategoriju kasnih sorti. Visina biljke je samo 50-55 cm. Prinos sorte ovisi o ljetnom stanovniku, ako pravovremeno uklonite grah iz grma, formira nove, pa se produžuje razdoblje plodovanja.

Sorta je bez listova, plod je izvrsnog ukusa i uzgaja se na isti način kao i druge sorte usjeva. Nema potrebe stavljati potporu, biljka se može uzdržavati.

ovisi o ljetnom stanovniku

Pravila uzgoja

Prvo morate odlučiti o mjestu na kojem će se kultura uzgajati. Područja koja su dobro osvijetljena i zaštićena od propuha su najprikladnija. Tada biste trebali odabrati sortu koja će se osjećati sjajno u određenom području i klimatskim značajkama rastuće regije.

Preferira plodno tlo. Ne vrijedi uzgajati grašak u kiselom tlu to neće dovesti do rezultata.

Priprema sadnog materijala. Da biste odbacili loše sjeme, uzmite 1 litru tople vode, dodajte joj žlicu soli. Ulijte grašak u otopinu. Oni koji plove odmah se uklanjaju, a oni koji su potonuli na dno uzimaju se za slijetanje. Nakon provjere sjemenki se operu i osuše.

prikladna mjesta

Preporučuje se namakanje sadnog materijala, natečeni grašak se sadi u zemlju. Voda kojom se grašak prelije treba biti topla, u njega se dodaju stimulansi rasta.

Ako a biljni grašak odmah u zemlju, bez namakanja, tada će se biljke kasnije uzdizati. Ali istodobno će grm biti jači i brži u razvoju.

Slijetanje. Sjeme se sadi rano, izravno u zemlju. Samo su kreveti pripremljeni unaprijed, od jeseni. Priprema uključuje kopanje tla gnojivima. U proljeće se u rupe dodaju drvena pepela i dušična gnojiva.

biljke će klijati

Glavna stvar koju treba zapamtiti pri sadnji graška je da ih ne treba saditi po vrućem vremenu. Sjeme neće ni klijati.

Grašak se uzgaja metodom remena. Gdje se 1 traka sastoji od 3 retka. Udaljenost između njih ovisi o sorti graška. Nakon što se sjeme posadi, potrebno je zbijati gornji sloj.

posadit će se

Značajke njege

Ljubičasti grašak ne zahtijeva posebne zahtjeve za njegu. Sve je standardno, kao kod uzgoja običnog zelenog graška.

Pažnja se posvećuje ne samo labavljenju kreveta, uklanjanju korova, već i hranjenju. Da bi grašak dao deklarirani prinos, potrebno ga je gnojiti najmanje 2 puta tijekom vegetacijske sezone.Kao gornji preljev pogodno je svako složeno gnojivo; treba ga primijeniti prije cvatnje i tijekom pojave jajnika.

Redovito i temeljito zalijevajte grašak, sprječavajući presušivanje tla. Biljci je potrebna najveća pažnja odmah nakon klijanja, zatim tijekom pupoljenja i formiranja zrna.

 zahtjevi za njegu

Labavljenje je važno za kulturu, omogućuje pristup kisiku korijenskom sustavu. Kada su klice veličine 20-25 cm, ugrađuju se nosači za tkanje.

Kad se pojave lisne uši, isperite ih mlazom vode da se izbjegnu širenje na druge biljke. Grmlje zaraženo prašinom izvadi se i uništi, sprječavajući širenje bolesti po cijelom nalazištu.

ostale biljke

Prednosti i nedostatci

Kultura ima pozitivna i negativna svojstva koja se daju svakom ljetnom stanovniku pojedinačno.

Pros:

 • Dekorativni izgled.
 • Svestranost uporabe.
 • Grašak je bogat vitaminima i mineralima.
 • Poboljšava rad srca, jetre i bubrega.
 • U kombinaciji sa žitaricama daje kompletan protein.
 • Posjeduje ljekovita svojstva.
 • Ljubičasti grašak sadrži antocijanin, tvar koja se bori protiv stanica raka.

pružena svima

minusi:

 • Pojačano plinovanje.
 • Ograničenja upotrebe za starije osobe.
 • Grašak ne bi trebali konzumirati oni koji pate od poremećaja gastrointestinalnog trakta.

Osoba koja koristi grašak određuje za sebe skup prednosti i nedostataka kulture.

minerali

Štetnici i bolesti

Hibridi su imuni na bolesti, ali većina sorti pati od praškaste plijesni, fusarijumskog venenja, hrđe, dlake i drugih bolesti tipičnih za ovu usjev.

Kako bi se izbjeglo njihovo širenje, treba poduzeti preventivne mjere, obrezivanje sjemena, labavljenje, uklanjanje korova s ​​gredica i sadnju sorti graška otpornih na bolesti.

pepelnice

Lakše je spriječiti bolest nego je izliječiti nakon toga. Oboljela biljka mora se odmah ukloniti kako bi se izbjeglo onečišćenje susjednih grmlja.

Berba i skladištenje

Grašak je univerzalna kultura, ljetni stanovnici je radije jedu izravno iz kreveta, svježi. Ali za one koji ga žele sačuvati zimi, u konzerviranom obliku, grašak birajte u fazi zrelog voska. Može se i smrznuti.

ravno iz kreveta

Neki vrtlari čekaju da grašak sazri, zatim ih beru, osuše i skladište. Osušeni grašak leži nekoliko godina. Ali, treba imati na umu da mora dobro sazrijevati, sušiti i ostati izvan dohvata insekata.

Ljubičasti grašak, koristan nalaz za ljubitelje egzotike.

izvan dosega insekata

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva