Kako vezati grašak na otvorenom polju, sheme i metode pričvršćivanja

Kultura uzgaja nekolicina, ali oni ljetni stanovnici koji se time bave trebali bi znati pravilno vezati grašak na otvorenom terenu. Koji su materijali potrebni za to i kako to ispravno učiniti kako ne bi nanijeli štetu krhkim trepavicama biljaka.

Zašto vezati grašak?

Tri su glavna razloga zašto je potrebna kultura podvezica. Prije svega, dio usjeva koji leži na zemlji definitivno će istrunuti. Drugi razlog je što mladi podočnjaci skriveni ispod trepavica ne dobivaju dovoljno svjetla i zraka za pravilan razvoj. Kao rezultat toga, sazrijevaju neravnomjerno, takav se usjev ne može nazvati kvalitetnim.

vezati grašak

Treći razlog, donji grah je skriven od pogleda, pa je lako propustiti trenutak žetve. Zrela mahuna na grmu daje signal biljci i zaustavlja rast i razvoj novih jajnika. Prema tome gubi se određeni postotak žetve.

Ljetni stanovnici, zbog nedostatka vremena, često zanemaruju ovaj postupak, stoga ih ubirani usjev ne zadovoljava, pa prestaju uzgajati usjeve. Za ovu kategoriju vrtlara uzgajivači su uzgajali posebne nisko rastuće sorte, takvim vrstama usjeva ne treba podrška.

na otvorenom polju

Načini i sheme fiksiranja

Kako točno popraviti grašak, ovisi o sljedećim točkama:

  • koja je sorta posađena;
  • način sadnje;
  • koji su nosači instalirani;
  • kakva se podvezica koristi.

Najbolje je instalirati takve nosače koji ne trebaju podvezicu. Ali ako su grmovi masivni i ne možete bez njega, sljedeće preporuke će vam pomoći.

sheme fiksiranja

Pričvršćivanje na nosače ovisi o tome kako grašak se uzgaja... Ako je krevet mali i biljke su posađene u nizu, rekviziti su instalirani u bilo kojem trenutku.

Niska sorta graška vezana je malim potporom koji se sastoji od niti i drvenih korova. Preporuči biljni grašak prema šabloni, tada će ih prilikom postavljanja nosača biti lakše vezati.

Savjet agronoma, prinosi usjeva povećavaju se vezanjem graška na podlogu fiksanu u nagnutom položaju.

prinos usjeva

Koji je materijal prikladan za podvezicu?

Stabljike biljaka su krhke, pa je pažljivo odabran podvezni materijal. Ne koristite žice ili žice od čelika.

Meke krpe ili debele niti će učiniti, neće oštetiti stabljike, biljka se neće osušiti.

krhke biljke

Što nosači i podvezice napraviti vlastitim rukama?

Oni koji nemaju priliku kupiti materijale u trgovini, izrađuju vlastite nosače graška za grašak. Postoji mnogo opcija, koje svako odabere na temelju vlastitih sklonosti i karakteristika slijetanja.

Za to uzgajivači povrća koriste sav pri ruci materijal, koristan je kotač za bicikle, kočići, motke i vrpce.

podvezice

Prirodna podrška

Koriste se uglavnom za uzgoj graška u industrijskim razmjerima. Da biste to učinili, koristite usjeve kukuruza, suncokreta ili žitarica. Sadite ove usjeve unaprijed između redova s ​​graškom, oni se koriste za potporu.

Ali ne preporučuje se to učiniti kod kuće. Budući da kukuruz izvlači najviše hranjivih tvari iz tla, iscrpljuje tlo.

industrijska razmjera

Ograda

Da bi se olakšao postupak podvezice, mnogi sadi grašak uz ogradu. Odrastajući, on se uz pomoć antena prilijepi za njega i pletenice pružajući sebi pouzdanu podršku.

Ne preporučuje se sadnja usjeva u blizini metalnih konstrukcija, pri ekstremnim vrućinama zagrijavaju se, biljke izgaraju.

grašak uz ogradu

Uporni ulozi

Kopče se instalira u bilo koje vrijeme. 1 potpora za 1 biljku. Vezani su mekim tkivima izrezanim u široke trake. Koristite drvene ili metalne udjele.

Ako ima puno graška, trebat će vam i puno rekvizita. Stoga je ova opcija istovremeno i jednostavna i složena. Radi jednostavnosti, na početku i na kraju reda instalirani su klinovi, između njih se povlači konopac. Prvo, na udaljenosti od 20-30 cm, zatim se dodaje više konopa kako rastu. Tako ćete do kraja vegetacijske sezone dobiti svojevrsni zid biljaka.

Ne možete koristiti svježe izrezane grane vrbe za potpore, one će se sigurno ukorijeniti i početi rasti.

ulozi za podršku

Vigvam

Podrška je u mogućnosti ukrasiti web mjesto. Za početak, u središtu se postavlja stup s visinom od 2 m. Tada na udaljenosti od 70 cm ugrađuje se više ulova, vrh je povezan i povučen zajedno. Kut nagiba 60⁰. Biljke su posađene s obje strane.

Sama rešetka izrađena je od dostupnih materijala; za to su prikladni okovi, drvene šipke ili razvučena žica.

startni centar

Prijenosni rešetka

Grašak se uzgaja na istom mjestu samo 2 godine zaredom. Stoga mnogi vrtlari grade prijenosne rešetke. Lakše ih je preurediti na novo mjesto.

Trebat će vam šipka, vijci, vrpca i odvijač. 3 grede jednake širini kreveta, 2 grede po 1 m svaki, 4 grede duljine 160-200 cm.

Nije teško izgraditi strukturu. U početku se pomoću vijka pričvršćuju 3 poprečne i 2 bočne grede. Zatim su s vanjske strane pričvršćene 4 vertikalne potpore. Učinite to pod kutom i vežite ih na vrhu. Posljednja faza rada je povlačenje konopa, nakon 25-30 cm. Ovi nosači se lako pomiču i stavljaju za pohranu zimi.

mnogi vrtlari

Podrška na mreži

Jednostavan način izrade nosača usjeva pomoću mrežice. Kupuje se u trgovinama hardvera. Po mogućnosti je širina 1,5-2 m. Lako je popraviti, dovoljno je voziti udjele duž rubova kreveta. Zatim ga zavežite na nosače, u ovom slučaju grašak je posađen s obje strane, u uzorku šahovnice.

građevinske trgovine

Trostruka rešetka za bicikl

Ekonomična i originalna potpora kulturi. Za njegovu instalaciju je potrebno vrlo malo materijala. 2 bicikla i fitingi za duljine 2 m, žica za vezanje i konopce.

Prije svega, igle za pletenje se uklanjaju, a zatim se pojačanje umetne u jedan obruč i instalira u sredinu kreveta. Drugi je pričvršćen na samom vrhu žicom. Nakon što se konstrukcija čvrsto pričvrsti, povlače se niti duž kojih će se grašak tkati. Kultura se sadi u krug u blizini donjeg oboda.

naplatak bicikla

Pregled kupljenih materijala za podvez od graška

Za one koji kupuju police u trgovini, proizvođači pružaju širok izbor.

kupljeni materijali

  • Kruta pocinčana mreža. Najčešće korištena standardna mreža je 12,5x12,5 mm. Neisplativo je kupiti veću veličinu, jer je cijena za njih vrlo visoka.Nedostaci ovog materijala za potporu su što se postavlja čvrsto i ostavlja zimi, što nije baš dobro za održavanje rotacije usjeva. Jedina opcija je da na mjesto graška posadite druge biljke za penjanje.
  • Fleksibilna mreža. Materijal je plastičan, tako da je njegova ugradnja moguća samo u toploj sezoni. Za rekvizite se koriste armatura ili dugi stupovi. Loša strana je što je vijek trajanja kratak, čak i uz opreznu upotrebu.
  • Nepomična rešetka. Veliki izbor materijala od proizvođača, sve ovisi o ukusima ljetnog stanovnika. Minus, nakon berbe, prazan trošak pokvari izgled mjesta.
  • Staklenički lukovi. U proljeće se koriste prema njihovoj namjeni, ljeti su prilagođeni za potporu kulturi. Prikladni su minus, lukovi s minimalnim zavojem većim od 1 m.

Proizvođači, pokušavajući olakšati rad ljetnog stanovnika, smislili su razne potpore, instalirajući ih, ljetni stanovnik dugo zaboravlja na probleme.

Vrijedno je zapamtiti da se nosači postavljaju unaprijed, nakon što grašak proklija, postoji mogućnost oštećenja osjetljivih stabljika i gubitka dijela žetve.

staklenički lukovi

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva