Kada beriti grašak za žito i kako to učiniti ispravno

Tehnologija berbe uzgojenog graška u industrijskoj mjeri smatra se prilično kompliciranim postupkom. Zanemarivanje pravila postupka berbe prijeti gubitkom četvrtine usjeva. Odvojena metoda čišćenja učinkovita je u slučaju suhih vremenskih uvjeta. Jaki vjetrovi i kiše povećavaju gubitke. Složenost je zbog bioloških karakteristika kulture: neravnomjernog zrenja, stajanja, pucanja plodova i prolijevanja sjemena.

Berba graha u privatnim vrtovima događa se kada je postignuta mliječna zrelost lopatica. Jutarnji sati su poželjnija jer se na vrućini osjetljiv proizvod osuši i slabo se skladišti.

grašak za žito

Uvjeti zrenja

Ključni parametar za zrenje lopatica je sorta graška. Razdoblje od klijanja do berbe varira od 9-11 tjedana. Mostove sorte koje narastu do 50 cm imaju vegetacijsku sezonu 60-80 dana. Piling sorte, visine do 90 cm, sazrijevaju za 60-65 dana. Nisko rastuće vrste šećera spremne su za 60 dana.

požnjeti

Kada početi berbu graška

Sazrijevanje graška počinje krajem lipnja. Čišćenje se provodi u nekoliko faza, počevši od nižih stupnjeva. Prezrele lopatice uklanjaju se jer inhibiraju stvaranje novih plodova.

Rano sazrijevanje sorti šećera bere se nezrelo i dostiže spremnost sredinom lipnja. Čišćenje traje jedan i pol do dva tjedna u razmacima od 3-5 dana.

klijanje

Piling sorti namijenjeni za grašak, ubrano u fazi sočnih listova i nježnog graha. Otupljene mrežaste oštrice odbacuju se i šalju na žito. Berba se obavlja brzo, ne duže od tjedan dana, kako bi se spriječio škrobni grah.

Berba žita

Grah namijenjen žitaricama ostavlja se na grmu dok potpuno ne sazri. Biljke treba sakupljati rezanjem, vezati u grozdove i suspendirati na sazrijevanje u suhoj sobi jedan do dva tjedna. zreo voće graška sorte za ljuštenje osjetljive su na pucanje, ali one sa šećerom nisu. Vrijeme spremnosti usjeva označava se dozrijevanjem graha u donjem dijelu biljaka u vrijeme kada su drugi primjerci prekriveni mrežom i počinju se sušiti.

sočne flašice

Kombinacija podijeljene berbe i izravno kombiniranje

Uzgoj graška u industrijskom smislu nudi kombinaciju dviju opcija berbe: odvojeno i izravno kombiniranje. Odvojena berba traje tjedan dana, dok izravno muljenje traje ne više od četiri dana, dok vrijeme kombinirane metode varira od 8 do 10 dana. Metoda razdvajanja podijeljena je u dvije vrste.

  1. Prvo se sastoji od košenja graška s polaganjem u kolutove, skupljanja, utovara na transport i odmrzavanje.
  2. Drugi način uključuje košenje kosom i upotrebu pokretnih muljičara koji uzimaju grašak i grabljaju ih.

Odvojena berba provodi se u slučaju žutila stabljika i lišća na vrhu biljke, zrelosti voska u sredini, sušenja lišća, graha i otvrdnjavanja sjemena. Proizvod ostaje u pecivima sve dok se ne osuši i ne postigne tehničku zrelost ploda.

izravno kombiniranje

Izravno kombiniranje sastoji se u prikupljanju zelene mase i obrezivanju, isključujući prve točke: rana košnja i košenje. Proces započinje smeđim lišćem, smeđim grahom i tvrdim sjemenkama. Ova metoda berbe uvedena je zbog razvoja sorti otpornih na podmazivanje.

Posebni dodatak za smanjenje gubitka usjeva

Grašak se sije kosilicom i žeti. Ako su zaglavlja opremljena posebnim dodacima, moguće je spriječiti velike gubitke usjeva. Privitci su pogodni za sve kombajne. Neki problemi nastaju pri njihovoj uporabi u uvjetima visoke vlažnosti zraka zbog izvlačenja grmlja rizoma koji začepljuju glave. Također morate pratiti razinu ugradnje posebne mlaznice - značajno smanjenje dovodi do unosa kamenja i tla.

gubici usjeva

Što učiniti nakon berbe

Mljeveno zrno se čisti od nečistoća pomoću posebnog separatora zrna koji filtrira suvišne predmete. Proizvod koji se brzo pokvari dopušta da se osuši i sačuva. Bičevi koji su na mjestu ostali nakon berbe podvrgavaju se rezanju i stavljanju u hrpu komposta. Korijenje se tijekom oranja zakopa u zemlju. Dobro gnojivo koje može zamijeniti uobičajenu organsku tvar je zdrobljena zelena masa zakopana u zemlju. U tom slučaju tlo postaje plodno, a njegova struktura se poboljšava.

Kultura ranog sazrijevanja omogućava uzgoj daikona, rotkvice, salate, kopra odmah nakon puštanja grebena.

Grašak se jede svjež, suh, smrznut i konzerviran. Dodaje se prvim jelima i mesnim jelima, salatama.

zrna su rafinirana

Blago nezrele mahune šećera koje su blanširane pet minuta podložne su zamrzavanju. Ovaj postupak je potreban i za žitarice namijenjene sušenju. U tom se slučaju grašak dvaput blanšira dvije minute, nakon čega se opere, ohladi u hladnoj vodi i suši na propuhu 12 sati. Zatim se sjemenke suše u pećnici na temperaturi do +70 stupnjeva. Optimalni kapacitet skladištenja: staklene staklenke s metalnim vijčanim poklopcima.

Dio usjeva priprema se za sjeme.

problijedio

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva