Što saditi sljedeće godine nakon graška, najbolji prethodnici u rotaciji usjeva

Uzgajanje velikog i stalnog usjeva na jednom području moguće je samo ako se promatraju agrotehničke metode i nijanse. Jedan od njih je ispravan izbor prekursora graška. Kao i bilo koja sorta mahunarki, ona zahtijeva pojedinačne uvjete za odabir prethodnih biljaka, pažljivu njegu i prikladno tlo i klimatske uvjete.

Grašak u plodoredu

Za stabilan i velik prinos važno je pridržavati se utvrđenih pravila obreda usjeva. Prilikom uzgoja usjeva morate uzeti u obzir stanje tla, atmosferske uvjete i biljke koje su biljke posijane na tlo ranije. Pri odabiru mjesta za stavljanje graška, važni čimbenici su i njegova slaba konkurentnost začepljenosti i podložnost uobičajenim bolestima svojstvenim mahunarkama.

prethodnici u obrezi useva

Procentualno, udio sadnica u rotaciji usjeva ne bi trebao biti veći od 25%. Učestalost povratka biljaka na jedno mjesto varira od 4 do 6 godina kako bi se spriječilo truljenje korijena. S povećanom zaraznom pozadinom, to razdoblje raste na 8-10 godina. Iskusni vrtlari preporučuju da smanje rizik od prenošenja zaraznih patogena i širenja opasnih insekata sjetva graška biljka odvojeno od ostalih mahunarki.

Obrada tla nakon graška

Priprema tla za sadnju u sljedećoj sezoni nakon mahunarki provodi se prema sustavu jesenskog uzgoja. Cijeli proces osnovne obrade podijeljen je u sljedeće faze:

nakon graška

  1. Tijekom proljetno-ljetnog razdoblja potrebno je nekoliko slojevitih kultivacija s orezivanjem. Konačna obrada vrši se do dubine sjetve.
  2. Pod uvjetom da je tlo dovoljno vlažno, koristi se obrada polupare tla.
  3. Površina tla obrađuje se alatom za diskove.
  4. Tlo se održava u raspuštenom stanju i periodično se čisti od klijavog korova prije sjetve novih usjeva.
  5. Prije izravne sadnje sljedećih biljaka, tlo se dezinficira u slučaju razvoja štetočina, nakon čega se postavljaju gnojiva, pogodna za planiranu sadnju.

slojeviti uzgoj

Prekursice graška

Bilo koje sorte biljaka preporučuje se saditi nakon zimskih i proljetnih usjeva, krumpira, šećerne repe. U područjima s niskom razinom vlage tijekom vegetacijske sadnice sadnica je glavna poteškoća u tehnologiji uzgoja uklanjanje korova. Iz tog razloga, bolje je koristiti kao prethodnike one usjeve koji doprinose poljoprivrednim aktivnostima za sjeme korova i održavanje potrebne razine vlage u tlu.

Prilikom sadnje u sušnim područjima vrijedi se opredijeliti za prethodnike koji zemlju isušuju u najmanjoj mjeri. Grašak može dati visoke prinose u suhom tlu kad se sije nakon zob i ječam. Istodobno je važno da usjevi prethodnika budu gnojeni i bez korova.

Najmanje kontaminirani kreveti ostaju nakon usjeva (kukuruz, heljda, krumpir). Osim toga, pri obrađivanju zemlje s tim biljkama koriste se prirodna mineralna gnojiva koja blagotvorno utječu na sljedeće sadnje podstičući aktivnost simbioze mahunarki i rizoma.

preporučuje se sadnja

Što saditi nakon graška?

Sve mahunarke ne prihvaćaju sekundarne kulture na istoj zemlji dvije sezone zaredom. Sljedeće godine trebate posaditi biljke koje su po svojim karakteristikama uporedive s ovim usjevima. Budući da grašak u procesu zrenja ispušta veliku količinu dušičnih spojeva u tlo, nakon njega se u krevetima trebaju uzgajati usjevi noćurka i bundeve, kupus i korijen.

Tijekom uzgoja biljka stalno suzbija korov i stvara obilnu vegetativnu masu.

Zbog brzog zrenja kreveti se u kratkom vremenu oslobode i otvara se mogućnost prerade za sjetvu usjeva zimskog žita. U područjima koja imaju rizik od ispiranja preostalog dušika iz tla nakon žetve graška, preporučuje se sjetva usjeva koji taj dušik koriste za rast. Ti usjevi uključuju ne samo žitarice, već i ozimnu uljanu repicu. Prikladna opcija za uzgoj nakon graška je ulov.

sekundarni usjevi

Što se ne smije saditi nakon graška?

Zbog prisutnosti uobičajenih patogena i opasnih štetočina, nakon graška ne smiju se uzgajati mahunarke. Inače će žetva biti znatno manja od planirane brojke. Zbog nakupljanja žičara, višegodišnje trave, kao i suncokreti, ne mogu se sijati u sljedećoj sezoni, jer će preostali pad sjemena začepiti tlo za sljedeću sjetvu. Sudanska trava i lan isključeni su iz sljedećih usjeva zbog opasnosti od fusarija.

Za pravilno sazrijevanje svih uzgajanih biljaka važno je promatrati prostornu izolaciju. Kad se sadi istovremeno, grašak bi trebao klijati na udaljenosti od oko 500 metara od svih gore navedenih sadnica. Takva mjera pomaže u smanjenju vjerojatnosti oštećenja sadnica travarima i lisnim ušijem.

bilo mahunarki

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva