Koje su vrste gnojiva najbolje za grašak i njihov sustav primjene

Grašak sadrži vitamine skupine B i C, karoten. Od druge polovice travnja do početka svibnja već se može saditi u vrtu, a prvi slatki grašak pojavljuje se u lipnju. Klijanje sjemena događa se na + 4–6 stupnjeva. Klice savršeno podnose male mrazeve do -3 stupnja.

Ovaj usjev povrća prilično je zahtjevan na stanje tla. Da biste povećali prinose, potrebno je koristiti gnojiva za grašak.

Gnojenje tla prije sadnje

Ako se tlo dobro obrađuje od jeseni, tada mu nije potrebno dodatno gnojenje prije sadnje. Obično, briga o vrtu u rujnu, za sadnju graška za sljedeću godinu, svodi se na sljedeće:

bolje za grašak

 • odabrano je plodno područje blago kiselog tla;
 • krevet je iskopan, primjenjuju se gnojiva (30 grama kalijeve soli + 60 grama superfosfata na 1 m2);
 • zemlja se prokopava u proljeće, hrani se soljurom (10 grama po 1 m2).

Ali u slučaju hladnog proljeća, mora se primijeniti gnojidba dušikom. U zagrijanoj zemlji dolazi do stvaranja nodula, a dušik im pomaže u tome.

blago kiselo tlo

Liječenje sjemena

Za zaštitu budućih biljaka od bolesti i štetočina potrebno je provesti postupak oplemenjivanja sjemena. Da biste to učinili, na njega se primjenjuju pesticidi, koji mogu u potpunosti uništiti vanjske i unutarnje infekcije, zaštititi klice od parazita tla.

Prije sjetve sjeme se obrađuje s korisnim elementima, koji su jednom u tlu spojeni slabo topivim lancima. Zahvaljujući tome, biljke apsorbiraju potrebne tvari i razvijaju se bolje.

Popularno je kod iskusnih vrtlara prerađivati ​​sjeme s elementima kao što su željezo, bakar, kobalt, jod, molibden i mangan. Sam postupak prilično je jednostavan, a aditivi ne štete budućoj žetvi.

bolesti i štetočine

Mogućnosti gnojidbe na različitim tlima

Grašak dobro raste na mnogim vrstama tla, ali ne i na kiselim, svijetlim pješčanim i lužnatim tlima. Velika kiselost tla izaziva infekcije u biljkama, one ne mogu dobiti snagu. Ako se na tom mjestu nađe zemlja nepovoljna za povrće, mora se kalcificirati, odnosno dodati 350 grama vapna na 1 m2.

Botaničari preporučuju sjetvu sjemena na srednje ilovnata tla, vlažna i bogata humusom. Morate sigurno znati postoji li podzemna voda na mjestu, jer korijen graška može prodrijeti duboko u zemlju. Previše vlage negativno utječe na biljke.

pješčana i solonetzička

Top dressing

Da bi biljku povrća bila dovoljna hranjiva, gnojivo se mora primijeniti na sljedeći način:

 • Nakon berbe u jesen, raširite na 1 m2 pola kante trule trave.
 • Prilikom sadnje, gnojiti tlo nitratom, kalijevom soli, superfosfatom (40 grama svakog predmeta po 1 m)2).
 • Tijekom klijanja dodajte zelenu infuziju (kopriva plus maslačak).
 • Prilikom cvatnje hranite se nitrozosom (1 žlica po kanti vode). Potrošnja - 5 litara na 1 m2.

oploditi

Na otvorenom polju

Preporučuje se gnojiti grašak koji raste u krevetima dva puta u sezoni. Prvo hranjenje potrebno je tijekom početka cvatnje biljaka. Da biste to učinili, uzmite 1 žlicu tekuće gnojivo i razrijeđen s 10 litara vode. 1 m2 Potroši se 3 litre. Zalijevanje treba biti točno u korijenu, koristeći kantu za zalijevanje bez sita. Da biste poboljšali rast, grašak se prska prirodnim stimulansom. Postupak treba provoditi po sunčanom vremenu, rano ujutro ili navečer. Drugi put se kultura gnoji kada se pojave prve lopatice.

dva puta u sezoni

U stakleniku

za vrijeme uzgoj graška ispod filma, morate ga hraniti 2 puta bilo kojim složenim mineralnim gnojivima. Prvi put, kada biljka počne cvjetati, drugi put - prije pojave voćnih jajnika.

Pažnja! Lišće graška voli jesti lisne uši, pa ako je nađe, operite je vodom. Ako je kultura zahvaćena pepelnicom, odmah uništite obolelu biljku, jer se infekcija brzo širi.

bilo koji kompleks

Na prozorskoj dasci

Hranjenje slabih klica provodi se upotrebom otopine uree, 1 gram tvari razrijeđen je u 1 litri vode. Gnojivo se primjenjuje kada grašak dosegne 8-10 cm visine.

Da biste kod kuće dobili dobru žetvu, morate slijediti ova pravila:

 • nemojte kupovati gnojiva u kojima je dušik u obliku nitrata;
 • tijekom sjetve koristite fosfat topljiv u vodi;
 • ne zalijevaj kalijeva gnojiva sa sadržajem klora;
 • pri cvatnji redovito zalijevajte i hranite.

otopina urea

gnojiva

Grašak zahtijeva plodno tlo. Novopečene sorte imaju visoku sposobnost asimilacije velike količine mineralnih elemenata u tragovima. Da bi dobile pristojnu žetvu, biljke moraju apsorbirati 3 dijela dušika, 1 - fosfor, 2 - kalij i 1,5 - kalcij.

imati visoko

Organski

Neki vrtlari ne preporučuju korištenje ove vrste gnojiva. Po njihovom mišljenju, grašak počinje snažno rasti i brzo trunuti. Postoji i pretpostavka da se grašak može sijati tek sljedeće godine nakon organske gnojidbe. Unatoč tome, povrtna kultura obožava takve preljeve i hrani se slabo topljivim fosfornim spojevima.

koristite gnojiva

Fosfor-kalij

Unošenje fosfornih i kalijevih gnojiva najbolje je u jesen radi iskopavanja povrtnjaka. Ako slijedite ovaj savjet, onda se u usporedbi s proljetnim hranjenjem ta učinkovitost povećava do 30%, a u sušnim vremenima - do 50%. Preporučuje se korištenje kalijevog gnojiva s najmanjim udjelom klora u njegovom sastavu.

iskopavanje vrta

Elementi u tragovima

Često je potrebno koristiti bor. Njegova količina u tlu povećava se od unošenja gnoja, smanjuje se nakon vapnovanja.

Kad se oplodi molibdenom, prinos graška raste do 50%. Ovaj element pomaže da se čvorići bolje razvijaju, povećavaju količinu proteina i šećera. U osnovi, provodi se hranjenje korijenom.

Bakar je vrlo učinkovit na tresetnim močvarama i pjeskovitim tlima. Najčešće se koriste bakreni sulfat i bakreni sulfat.

Magnezij je neophodan za grašak. S nedostatkom žetve može naglo pasti. Ako je u tlu malo kalcija, onda je sigurno reći da tamo ima i malo magnezija. Dolomitizirani krečnjaci ili kalijeva gnojiva koriste se za obogaćivanje tla.

količina u tlu

bakterijski

Mikroorganizmi mogu poboljšati prehranu graška. Ne sadrže korisne elemente. Znanstvenici su stvorili nekoliko vrsta takvih gnojiva - Agrophil, Mizorin, Rizoagrin, Flavobacterin i drugi... Nakon primjene, povećava se hranjivost korijena i poboljšavaju se biokemijski procesi.

korisni elementi

Načini liječenja i doziranje

Sustav gnojidbe graška uključuje sljedeće preporuke:

 1. Da biljkama ne dozvolite nakupljanje viška biomase, a ne da trunu u korijenu, bolje je ne koristiti organsku tvar izravno ispod grmlja.
 2. Gnojiva s dušikom primjenjuju se u omjeru 30-45 kilograma na 1 ha2, ako je sadržaj humusa u zemlji do 1,8%, uz nedostatak vlage i niskih temperatura.
 3. Bolje je primijeniti fosforna i kalijeva gnojiva lokalno.
 4. Bakarni sulfat koristi se ako je bakar manji od 9 mg / kg na tlo-močvarnim tlima i 3,3 mg / kg u sod-podzolnim tlima.
 5. Pri sjetvi graška na kiselo tlo potrebno ga je unaprijed vapneti.

istrunuo

Sigurnost obrade

Da biste izbjegli negativne posljedice nakon upotrebe gnojiva, morate se pridržavati sljedećih pravila:

 1. Prilikom gnojidbe tlo ne tuljati i ne popuštati.
 2. Koristite zaštitne rukavice, zatvorenu odjeću, respirator.
 3. Ne povećavajte doziranje.
 4. Operite ruke i lice sapunom nakon rada.

upotreba gnojiva

Grašak kao gnojivo

Grašak ima zadivljujuću osobinu obogaćivanja tla dušičnim spojevima. Biljni noduli koji se formiraju u korijenskom sustavu bogati su mikroorganizmima. Oni apsorbiraju dušik iz zraka, hrane kulturu mineralnim solima i vodom. Tako vrijedno svojstva pomažu grašku rastu čak i na osiromašenim tlima.

Nakon žetve biljke napuštaju tlo koje ostaje bogato dušikom. Stoga zemljište više ne zahtijeva dodatnu primjenu gnojiva. Grašak je općenito poznat kao izvrstan prethodnik mnogih vrtnih biljaka.

dušični spojevi

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva