Opis i karakteristike tambovske sive guske i uzgoj pasmina

Pasmina tambovskih sivih gusaka uvrštena je u skupinu mesnih pasmina. Pasmina je zbog svoje visoke produktivnosti popularna ne samo u Rusiji i susjednim zemljama, već i u stranim zemljama. Razmotrite opis i karakteristike tambovske guske, prednosti i nedostatke pasmine, kako ih se treba čuvati, brinuti se za ptice i kako ih hraniti. Neće biti suvišno naučiti kako uzgajati i uzgajati guske kod kuće.

Povijest pojave

Uzgojni rad na uzgoju pasmine Tambov obavljen je 30-ih godina. 20. stoljeće u Ukrajini. Nova sorta izvedena je iz pasmine Romny i Toulouse. Tijekom Velikog Domovinskog rata, guske su odvedene u područje Tambov, gdje je stvaranje pasmine završeno. Dakle, u tambovskoj pasmini postoje 2 unutar-pasminske vrste - ukrajinska i tambovska guska. Perje obje vrste je sivo.

Za oplemenjivanje su odabrane ptice koje su mogle brzo dobiti na težini, odlikovale su se vitalnošću i plodnošću i mogle su se hraniti hranom niske hranjive vrijednosti. Sive guske danas se koriste za uzgoj novih pasmina koje se odlikuju produktivnošću i prilagodljivošću uvjetima različitih klimatskih zona.

Opis i karakteristike tambovskih gusaka

Tambovske guske su velike, snažne građe, imaju dugo tijelo, mišićava prsa, vrat srednje dužine, veliku glavu. Gusti kljun, crveno-narančasta boja, iste boje metatarusa. Na trbuhu ptica vidljiv je naglašeni nabor. Perje je sivo, tamnije na leđima nego na glavi, vrhu vrata i prsima. Trbuh je prekriven bijelim perjem. Težina gusaka Tambovske pasmine je 7-9,5 kg, guske - 6-6,5 kg. Ženke polažu 3-4 doze jajašaca, od kojih svaka teži 160-180 g. Izleživost guski je 75%. Tambovske guske uzgajivači koriste kao poboljšanje, dobivaju hibridno potomstvo dobre kvalitete.

Za i protiv

Za i protiv
stopa rasta guski, u 2,5 mjeseca nakupljaju 4,5 kg težine;
može se hraniti posebno za masnu jetru;
može se uzgajati bez rezervoara;
može se držati na pašnjaku;
guske biljke i sami uzgajaju guske.

Kod gusaka i gusaka Tambovske pasmine nema nedostataka.

Održavanje i njega ptica

Guske iz odabira Tambov odgajane su u peradarskoj kući u kojoj bi trebale biti prostrane. Svakoj ptici treba dodijeliti površinu od najmanje 0,5 m. Potrebno je održavati sobu suhom, toplom i svijetlom. Trebalo bi biti svijetlo čak i tijekom zimskih dana. Ovo je potrebno da guske polažu jaja.

U zidovima i stropu ne bi trebalo postojati pukotina kako se ne bi stvorili propuhi, od kojih guske mogu prehladiti.Ali hladnoća im nije tako strašna, mogu izdržati hladnoću, živeći u peradarskoj kući. Ali na podu bi trebao biti sloj legla. Kao materijal za posteljinu mogu se koristiti slama, sijena prašina, suhi treset, piljevina ili strugotine. Leglo treba biti svježe, čisto i suho, a u vlažnim mogu rasti i bakterije i virusi.

Također se mora predvidjeti provjetravanje prostorije. Izmet ptica, kada se raspada, oslobađa amonijak koji guske dišu. Ventilacijski sustav mora uklanjati dim iz kuće. Stoga se mora nesmetano odvijati. Ako nema sustava, onda morate ručno prozračiti gusku vrat - otvorite vrata i prozore.

Tambov siva guska

Tambovske guske vole šetnje i aktivno kretanje. Tjelesna aktivnost i svježi zrak čine ih jačima, zdravijima i bržim rastom. Stoga se guske moraju svakodnevno tjerati u šetnju koralom. Tamo ptice trebaju provesti 8-10 sati, ljeti se mogu držati u olovci cijeli dan, a samo navečer mogu ih odvesti natrag u staju.

Pravila hranjenja

Zimi se hrana za guske bolje priprema za buduću upotrebu. Tako će im biti jeftinije i uvijek će biti pri ruci. I zimi i ljeti, buržoaske žene kuhaju ptice od žitarica, mljevenog korijena i povrća. Dodaju im se koštani obrok, riblji otpad, premiksa, kreda i sol. Konzistencija kaše treba biti vlažna. Dodaje im se svježa zelena trava. Ovaj sastojak za hranjenje je potreban, jer su guske biljojedi ptice.

Mišljenje stručnjaka
Zarečni Maxim Valerievich
Agronom s 12 godina iskustva. Naš najbolji stručnjak za vikendice.
Ako se pored dvorišta nalazi rezervoar, tamo možete voziti guske. Vodena vegetacija i živa bića bit će dobra hrana za ptice da dobiju na težini.

Guske mogu ugristi travu na pašnjaku, pa mnogi peradari ne kosu travu, već jednostavno stoku stoke na najbližoj livadi. Navečer se hrane jednom kašom. Prije početka ovapozicije, guske se hrane vitaminskim pripravcima i premiksima. Smjese pripremaju tijelo za razdoblje u kojem će se potrošiti puno energije i hranjivih sastojaka.

Goslings se prvo hrane mješavinom kuhanog jaja, skute, sitnih žitarica i nasjeckanog zelenila. Kad navrši 1,5 tjedna, počinju hraniti nariban korijen i povrće. Do 1,5 mjeseca prenose se na prehranu odraslih. Perad se uzgaja za tov do 5 mjeseci.

Postoji shema hranjenja tambovskih gusaka pomoću hrane za perad. Složena hrana je jednostavna za upotrebu, sastav je odabran i provjeren tako da smjesa može u potpunosti zadovoljiti potrebu tijela guske za hranjivim tvarima. Kad se hrane kombiniranom hranom, vodu treba neprestano sipati u ispijače gusaka.

Uzgoj i uzgoj

Tambovske guske mogu sami inkubirati jaja, pod njih se položi do 15 jajašaca. Nakon izmuljenja, o uzgoju ne brinu samo majke, već i očevi. Obitelji gusaka trebaju se sastojati od čistokrvnih predstavnika pasmine, a za 1 mužjak trebalo bi u prosjeku 6-7 ženki. Kada se križaju s drugim pasminama tambovske pasmine, dobivaju se guske koje imaju svojstva oba roditelja, one su često upornije i brže od svojih čistokrvnih rodjaka.

Tambov siva guska

Česte bolesti

Guske iz Tambov pasmine su zdrave, jake, otporne na hladnoću. Rijetko se razbole ako žive u čistoj, svijetloj, toploj i prozračenoj sobi.

Ali ako se ne poštuju pravila održavanja i njege, tada se ptice često razbole od zaraznih bolesti. Bez prevencije i liječenja mogu ubiti svu stoku.

Da biste spriječili pojavu i širenje infekcije u jatu, morate imati na umu očistiti i promijeniti leglo, oprati i dezinficirati opremu. Ako postoje znakovi nepravilnosti i poremećaja, trebali biste se posavjetovati sa svojim veterinarom. Liječnik će moći odabrati odgovarajući tretman, odrediti koliko dugo bi trebao trajati.

Digestivni i metabolički poremećaji nastaju kao rezultat nepravilnog hranjenja. Da biste otklonili uzrok, morate revidirati prehranu, prilagoditi je u korist lagane, ali hranjive hrane.

Tambove sive guske uzgajaju se u Ukrajini i Rusiji, ali su popularne u mnogim regijama s različitim klimom. Profesionalci i amateri peradarstva ptice cijene zbog njihovog brzog rasta, vitalnosti i proizvodnje jaja. Pasmina se može uzgajati za meso za sebe ili za prodaju u industrijskim ili privatnim mini-farmama, kao i primati jaja za vlastitu konzumaciju.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva