Pravila za izlijevanje gusjaka u inkubatoru kod kuće i temperaturnu tablicu

Uzgoj peradi u inkubatoru je težak i mučan. Bez odgovarajućeg znanja i čak malo iskustva, od toga se ništa ne može postići. Razmislite o pravilima izmuljenja gusjenica u inkubatoru kod kuće, posebno pripremi jaja, njihovom skladištenju, ispravnim uvjetima inkubacije, redoslijedu postupka, vremenu kada se gusle mogu izlijepiti.

Priprema guske

Guska, od koje se planira dobiti jaja za inkubaciju, mora se pravilno hraniti. Hrana bi trebala biti zasićena hranjivim tvarima, mineralima, vitaminima, kalcijem. Ako je hranjenje nepravilno, neadekvatno, ne može se očekivati ​​da ptice daju kvalitetna jaja prikladna za inkubaciju. Iz njih će se pojaviti slaba i neživa gusla, unatoč činjenici da je sve učinjeno ispravno.

Guske bi trebale žuriti u čistim gnijezdima, gdje će im biti ugodno i besplatno. Treba ih prekriti slamom ili sijenom. Jaja birajte svaki dan. Guske žure uglavnom ujutro, tijekom dana trebate provjeriti gnijezda i odabrati jaja, provjeriti navečer, tako da ništa ne ostane. Često guske sakriju svoja jaja ispod sloja pahuljica, tako da sve trebate pažljivo provjeriti. Trebate uzimati sirovine svaki dan, jer samo u ovom slučaju guske i dalje žure. Ako su jaja ostavljena u gnijezdu, ženka može sama sjediti na njima.

Kako odabrati jaja?

Poredajte materijal odmah nakon sakupljanja. Za inkubator odaberite velika i srednja jaja ispravnog oblika. S gustom, cijelom školjkom, na kojoj ne bi trebalo biti progiba, mrlja, pukotina. Premale, s nedostacima, stare nisu prikladne za polaganje, iz njih će se izlijevati slabe guske, što će boljeti. Ili se pilići uopće neće izleći.

Primjena ovoskopa

Sav materijal koji je prošao prvu fazu odabira mora biti prosvijetljen na ovoskopu. Iznutra ne bi trebalo biti tamnih mrlja, inkluzija, žumance bi trebao biti centrirano. Sva jaja s oštećenjima nisu prikladna za inkubaciju.

izlegujući guske u inkubatoru kod kuće

Dezinfekcija sirovina

Dezinfekcija povećava stopu izlijevanja pilića i održava njihovo zdravlje. Potreba za ovim postupkom objašnjava se činjenicom da virusi i bakterije ostaju na površini školjke, koji tijekom inkubacije mogu prodrijeti u sredinu i uništiti embrij. Materijal se može dezinficirati na 3 načina: otopinom vodikovog peroksida, kalijevog permanganata ili octa.

Mišljenje stručnjaka
Zarečni Maxim Valerievich
Agronom s 12 godina iskustva. Naš najbolji stručnjak za vikendice.
Priprema se 1,5% otopina, izlije se u spremnik, gdje se jaja spuštaju 3-5 minuta. Zatim se isperu čistom vodom i osuše.

Inkubator također treba dezinficirati. Prvo isperite sve odstranjive dijelove, obrišite ih otopinom peroksida ili kalijevog permanganata, ponovno obrišite čistom vodom i dobro osušite. Nakon svakog polaganja nove serije jaja, inkubator se mora očistiti i dezinficirati, jer će u protivnom postati uzgajalište infekcija.

Skladištenje jaja tijekom nakupljanja sirovina

Rok trajanja inkubacijskog materijala nije veći od 7 dana. Treba ih skladištiti na temperaturi od 6-12 ° C i vlažnosti od 70%, razgraditi u 1 sloj. Ne možete pohraniti u hladnjak, bolje je odabrati hladnu sobu.

Kako inkubirati jaja

Da bi sve proteklo bez problema, trebate slijediti pravila inkubacije. A isto tako da se izbjegnu osnovne pogreške koje mogu dovesti do smrti embrija.

Glavne pogreške

Ako se inkubacija dogodi na temperaturi koja prelazi dozvoljenu temperaturu, guske se izležu ranije nego što je potrebno. Imaju tanke noge, slabu pubertetu. Ako je pregrijavanje snažno, pilići se možda uopće neće izleći. Na niskim temperaturama guske nastaju kasnije od utvrđenog datuma, neke od njih kljunu, ali ne izlaze iz jajeta. Oni koji su se pojavili imaju debele noge i duge dolje. To znači da su razvijeniji nego što je potrebno.

Zbog nedostatka vlage, pilići se slabe, ne mogu oljuštiti školjku i napustiti jaje. A zbog nepravilnog okretanja jajašca tijekom inkubacije, zametak se možda neće razviti, jer je zalijepljen za jedan od zidova. Da biste uklonili guske bez gubitaka, morate stalno pratiti temperaturu, vlažnost, preokrenuti ih i ohladiti.

izlegujući guske u inkubatoru kod kuće

Kako položiti jaja

Prije polaganja jaja morate ih pravilno ugrijati - držati ih u sobi 8 sati. Hladna se ne mogu položiti, prekrivena su kondenzacijom, što začepljuje pore, a zametak se guši. Ako materijal nije iste veličine, tada prvo trebate staviti velika jaja, srednje veličine nakon 4 sata.To je zbog činjenice da u velikim jajima razvoj guski traje dulje. Vremenska je razlika potrebna kako bi izlučivanje bilo istodobno. Guska jajašca su smještena vodoravno u inkubator.

Periodi inkubacije

Razdoblje inkubacije podijeljeno je na 5 dijelova. Tijekom svakog, trebate održavati određenu temperaturu i vlažnost, okrenuti i ohladiti materijal.

Razdoblje (u danima)TemperaturaVlažnostHlađenjePrskanjeSkretanje
1-837,7 ° C55%nene5 puta
9-1537,7 ° C47%nene4 puta
16-2737,7 ° C47%2 puta dnevno 15-20 minuta2 puta dnevno4 puta
2837 ° C85%2 puta dnevno 15-20 minuta2 puta dnevnone
29-3037 ° C85%2 puta dnevno 15-20 minuta2 puta dnevnone

Prevrtanje i prskanje zida

Okretanje jajašca jaja je potrebno kako se embriji ne bi zalijepili na ljusku. U prvom tjednu to treba činiti često - 5 puta dnevno, a zatim se broj obloga treba smanjiti na 4 puta. Prije izlijevanja, počevši od 28. dana, više nije potrebno prevrtati.

Da bi se guske izvadile bez gubitka, treba ih hladiti i prskati počevši od 16. dana inkubacije. Hladite 20 minuta 2 puta dnevno, prskajte i 2 puta. Prskajte hladnom vodom, a ne hladnom.

Temperatura, ventilacija i vlaga

Temperaturni režim tijekom inkubacije gusjaka ostaje gotovo isti - od 1. do 28. dana temperatura je 37.7 ° C, od 28. do izlijevanja - 37 ° S. Vlažnost nije tako jednostavna. U prvom tjednu je 55%, od 9. do 28. dana - 47%. Tijekom posljednja 3 dana inkubacije, vlažnost mora biti održavana na 85%.

izlegujući guske u inkubatoru kod kuće

Važno je točno pridržavati parametara inkubacije, ako se bilo koji od njih krši, embriji mogu umrijeti.

Datumi sječenja

Izmrzavanje gusjaka događa se u inkubaciji 29-31 dan. Obično sami kljunu u zidove školjke i izlaze iz jajeta. To se događa s većinom pilića, ali neki se ne žure s rođenjem.Do 31. dana pilićima ne trebate pomagati, ako ubrzavate izlijevanje umjetnim putem, one mogu umrijeti.

Ako su rokovi prošli, a guske se nisu izlegle, morate im pomoći: pažljivo probodite školjku kako bi zrak mogao prodrijeti u piliće. Ne možete u potpunosti ukloniti školjku. Tada će sve učiniti sami. Uzgoj guski u inkubatoru može biti uspješan samo ako se poštuju pravila. Potrebno je ne samo pripremiti materijal, pohraniti ga prije polaganja, nego i održavati ispravnu temperaturu i vlažnost u inkubatoru. Pogreške će dovesti do smrti embrija i smanjenja postotka izmetljivosti gusaka.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva