Uporaba borne kiseline za prskanje kupusa

Hranjenje kupusa bornom kiselinom nužna je obrada tako korisnog, ali vrlo ćudljivog povrća, poput kupusa. Svi znamo za mnoštvo korisnih svojstava takvog povrća; kupus je nezaobilazan proizvod u kuhinji svake domaćice. Svi je vole: i mršava i gipka (kao dijetalni proizvod), i odrasli i mališani. Ovo povrće zasluženo se smatra kraljicom u vrtlarskom kraljevstvu. Kupus se može koristiti sirov: kao sve vrste salate, pirjane i pržene. Ali što je borš bez kupusa? I svima je najdraži punjeni kupus bez njega.

Ali samo ljetni stanovnici i vrtlari koji su barem jednom u životu uzgajali ovo povrće vlastitim rukama znaju koliko je to ćudljivo i ranjivo. Korištenje svih vrsta gnojiva preduvjet je za uzgoj ovog povrća. Kupus treba redovito prskanje tijekom svog razdoblja rasta. To je zbog činjenice da je tako zdravo povrće dopadljivo ne samo ljudima i životinjama, već i svim vrstama štetočina. A sam plod je stvoren na takav način da se u svojoj mnogobrojnoj odjeći počnu i razmnožavati razni insekti, koji se sami ne usprotiviju gozbi.

Za obradu i za prskanje i hranjenje ovog vrijednog povrća postoji mnogo različitih posebnih kemijskih pripravaka, čija će upotreba zaštititi povrće od štetočina i bolesti, ali ... uporaba tih sredstava, iako liječi povrće, na najbolji način se ne prikazuje na ljudskom tijelu.

Da biste zaštitili sebe i svoje najmilije od štetnih učinaka kemikalija, potrebno je hraniti i gnojiti takvo osjetljivo povrće samo provjerenim i manje bezopasnim tvarima.

Kako se ne biste brinuli o svom zdravlju i zdravlju rodbine, kupus možete preraditi i hraniti bornom otopinom. Uporaba borne kiseline zaštitit će povrće i neće naštetiti ljudskom tijelu.

kupus

Gnojivši zelenu ljepoticu i koristeći bornu kiselinu za to, ne samo da ćete joj osigurati pouzdanu zaštitu od bolesti, već ćete joj pružiti i pouzdano hranjenje, jer borna kiselina potiče aktivni rast i značajno povećava prinose. Primjena borne otopine vrlo će povoljno utjecati na kupus.

Osim toga, takva je obrada vrlo ekonomičan i jeftin način. Uostalom, borni prah je jeftin i prodaje se ne samo u specijaliziranim prodavaonicama, već i u svim ljekarnama.

Prednosti upotrebe borne kiseline

Prednosti upotrebe bora su očite. Prskajući zelenu ljepoticu bornom otopinom:

  1. Doprinosi značajnom povećanju jajnika.
  2. Ubrzati aktivni rast biljke.
  3. Poboljšajte okus povrća.Bor gnojeni kupus ima visok udio šećera.

njegu kupusa

Takav blagotvoran učinak na jajnik i na cijelo povrće proizlazi iz činjenice da kiselina sadrži posebne tvari koje ne samo da doprinose izvrsnom jajniku i aktivnom rastu, već i poboljšavaju apsorpciju dušika u tlu, što zauzvrat značajno povećava prinos i daje povrće otpornost na mraz i sušu.

Važno je znati! Borna kiselina se ne akumulira u povrću, stoga je izuzetno važno prskati i navodnjavati biljke cijelom vegetacijom.

Važno je zapamtiti! Potrebno je koristiti takav lijek strogo poštujući doziranje, jer se u protivnom biljke mogu spaliti.

Načini primjene

Borna kiselina mora se razrijediti u vodi. Štoviše, prvo se razrijedi u vrućoj vodi, a zatim je već treba razrijediti hladnom vodom do potrebne količine.

Ako se kupus uzgaja sjemenom, tada prethodno tretirajte sjeme otopinom bora, za to se natapaju 24 sata u jednoj litri vode s dodatkom 0,2 g bora. Prije sadnje sjemena ili sadnica, sami kreveti se moraju zalijevati razrijeđenom otopinom bora.

Sama biljka mora se hraniti u oblačno vrijeme, ili rano ujutro ili navečer, kupus ne možete obrađivati ​​tijekom dana, kad sunce sja i vani je vruće, u ovom slučaju postoji veliki rizik od opeklina lišća. Da bi rezultat bio učinkovitiji, biljku možete prskati dodavanjem malo kalijevog permanganata u bornu otopinu, glavna stvar je ne pretjerati.

zalijevati kupus

Važno je zapamtiti! Hranjenje korijena se ne preporučuje, sam korijen može se gnojiti samo u slučaju hitne potrebe. Obrada korijena provodi se samo u slučaju akutnog nedostatka bora, biljka se prije toga obilno zalijeva vodom.

Ali folijarno hranjenje je vrlo potrebna i učinkovita mjera. Folijarni preljev prska se lišćem biljke s obje strane.

Je li moguće posipati kupus bez ikakvog očitih razloga? Ovo je vrlo važno pitanje. Stručnjaci kažu da je to moguće, posebno tijekom razdoblja jajnika. Samo u ovom slučaju, gnojivo se koristi isključivo u obliku navodnjavanja, razrijeđenog, strogo pridržavajući potrebnog udjela. Preventivno lišće navodnjavanja značajno će povećati prinos povrća. Ali trebate koristiti takva gnojiva strogo slijedeći upute i preporuke.

Znakovi nedostatka bora

Sljedeći znakovi prethode uporabi borne kiseline:

  1. Kod uobičajenog kupusa, nedostatak bora izražava se u stvaranju šuplje glavice kupusa.
  2. Cvjetača ima izraženu staklast izgled: kad cvjetovi postanu prozirni, opaža se i deformacija glave, cvjetovi dobiju zahrđali ton, okus povrća postaje gorak.

Ako su vam svi gore navedeni znakovi na licu, biljku morate početi obrađivati ​​što je prije moguće. Povrće pršimo bornom kiselinom uz dodatak mangana. Također možete kombinirati otopinu bora s molibdenom. Takva obrada značajno će ubrzati sazrijevanje glava.

borna kiselina i kalijev permanganat

Stručnjaci preporučuju navodnjavanje biljke kupusa, za cijelo njegovo razdoblje rasta, tri puta:

  1. Prvo prskamo kada se formira pupoljak.
  2. Drugi put - tijekom razdoblja cvatnje, kada se već pojavilo 5 listova.
  3. Treći put je u razdoblju aktivnog plodonošenja.

Prednosti liječenja borom

Ako nedostaje bora u tlu i samoj biljci, tada kupus nema dovoljno snage za normalno plodovanje, što će rezultirati da će plodovi biti mali, uvijeni. Ovaj nedostatak također utječe na okus, glava kupusa stječe izražen vodenast okus, gubi svoju prirodnu slatkoću.Borna kiselina savršeno aktivira korijenski sustav, štiti biljke od bolesti i štetočina poput srčane truleži i krasta.

Kiselina potiče porast klorofila, što zauzvrat, povećava prinos i produžuje rok trajanja, takvo povrće duže traje.

Borna kiselina za prskanje kupusa učinkovita je mjera za povećanje prinosa, kao i zaštitu povrća od bolesti i štetočina. Važno je samo pravilno koristiti bornu otopinu, tada ćete vi i vaši najdraži uvijek dobiti ukusni kupus.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva