Kako obraditi, prskati kupus kako biste se riješili grmova narodnim lijekovima

Što se može koristiti za obradu kupusa iz jagoda s narodnim lijekovima, svaki vrtlar treba znati. Ovaj usjev vole mnogi štetočine. Najveća prijetnja dolazi od klinova koji gnjave mlade biljke tijekom čitave vegetacijske sezone. Ako su biljke pronađene na biljci, potrebno je pribjeći korištenju sredstava koja se rješavaju ovog problema.

U većini slučajeva, male crne bube uzrokuju oštećenja kupusa u rano proljeće. Cjelokupne plantaže mogu utjecati na jabuke. Grmovi sadnica u fazi pojave također su napadnuti. Znanstveno ime takvog štetočina je križani crni mig na kupusu.

Opis insekata

Mnoge biljne vrste utječu na crnu muhu, a ne samo na glave kupusa. Sve rizične biljke su u opasnosti: rotkvica, rotkvica, daikon, hren. Midge ih sve pojede.

Jaja jagode preživljavaju zimu u tlu, a s pojavom prvog proljetnog sunca izlaze na površinu. Nakon razdoblja hibernacije gladni su, hrana koju primaju su organske tvari tla. Kad ličinka postane odrasli insekt, počinje grickati sadnice krastavaca i kupusa, dok je potonja vrsta biljke privlačnija za križarski mrijest.

Prvo, mrijest pojede prvi sloj lista, pa je ugodniji mladim biljkama, čiji su listovi mekši. Pogođena glava kupusa počinje sporije rasti, zbog čega postaje osjetljivija na bolesti i druge štetočine.

Kako se nositi s klinovima

Što možete učiniti da prevladate križanac koji jede kupusov list i nanosi toliko štete nekoliko vrsta biljaka u vrtu?

Štetnika možete riješiti pomoću različitih metoda:

 • korištenje kemijskih insekticidnih pripravaka;
 • koristeći narodne lijekove.

njegu kupusa

Vrtlar odlučuje koju metodu odabrati, međutim, kad odaberete, vrijedi uzeti u obzir i ukupnu površinu lezije i prirodu oštećenja na biljkama. Ako je na biljci pronađen veliki broj insekata - više od 15 komada, vrijedi razmišljati o liječenju kupusa kemijskim pripravkom.

Važno je tretirati insekticidima najkasnije tri tjedna prije očekivanog datuma žetve. To je zbog činjenice da djelovanje insekticida može biti prilično dugo, a njihova upotreba u hrani je kontraindicirana.

Ispitujući biljku, morate obratiti pažnju na to jesu li ličinke buva prisutne u korijenskom sustavu, na površini tla. To će odrediti izbor lijeka i omogućit će vam da shvatite kako liječiti kupus iz klinova.

Kemikalije

Ako je lezija došla do kritične faze i mrijest vrlo aktivno jede kupus, tijekom obrade nemoguće je učiniti bez kemikalija koje se zalijevaju na biljkama.

Oni se bore protiv buha uz pomoć takvih lijekova:

 • Actellik;
 • Engio;
 • Iskra;
 • Decis Profi.

Sva ova sredstva namijenjena su uništavanju vrtnih štetočina. Međutim, dostupni u različitim oblicima, oni imaju dugo trajanje djelovanja (do 14 dana) i mogu imati trenutni učinak. Nakon obrade, insekti ne jedu kupus.

Narodni lijekovi

Postoji mnogo načina da se nosite s križarskom buhom. Svi vrtlari trebaju znati o tome kako se kupus obrađuje od jagoda s narodnim lijekovima. Posebno mjesto zauzimaju oni koji u svoj sastav uključuju lijekove dostupne u svakom domu ili svakom vrtnom parcelu. Ove metode se nazivaju narodnim.

narodni lijekovi

Najčešći narodni lijekovi su sljedeći:

 1. Duhanski pepeo u kombinaciji s duhanskom prašinom. U prvoj fazi obrade poškropite hladnom vodom, a zatim pospite mješavinom pepela i duhanske prašine u omjeru 2: 1.
 2. Rusa. Za učinkovitu upotrebu biljku trebate osušiti, samljeti, a zatim posipati dobiveni prah na kupus.
 3. Ocat. Od 70% kiseline trebate napraviti slabu otopinu gnata. Pomoću ovog alata možete stvoriti kiselu otopinu na površini zemlje, koja krstaša buha ne podnosi dobro. Svaki ljetni stanovnik može se spasiti ovom metodom.
 4. Crvena ljuta paprika. Od nje treba pripremiti infuziju: uzima se 1 litra vode pri temperaturi 20-22 OKOC, dodajte mahune ljute paprike, prethodno mljevene mlinom za kavu ili mikserom. Potrebno je inzistirati na sastavu pet do šest sati, nakon čega se može provesti obrada. Biljka zahvaćena krstašom buhom mora se prskati i insekt više neće jesti lišće kupusa.
 5. Jelevo ulje. Može se dodati u vodu koja se koristi za zalijevanje vrta. U kanti otopite 12 do 15 kapi ulja, nakon čega kupus možete zalijevati.
 6. Pileći izmet. Ovaj alat nije baš ugodan za upotrebu, ali je prilično učinkovit. Prije nego što se riješite crnih insekata, morate pripremiti sastav. Razrijeđeni u omjeru 1:50 ili čak 1: 100, izmet je prilično učinkovit u uništavanju buha na biljkama. Kao rezultat toga, vjerojatnost dobivanja izvrsne žetve povećava se nekoliko puta.

 1. Naftalin. Za 10 četvornih metara zemlje trebate koristiti 50 grama sredstava. Tretman s prskanjem mora se primijeniti na cijeli usjev, a nakon nekoliko dana postupak se mora ponoviti. Tako će uništavanje svih insekata biti vjerojatnije.
 2. Češnjak. Jedan od glavnih neprijatelja jagoda na kupusu. Možete ga samo posaditi u blizini kreveta s kupusom, možete pripremiti infuziju pomoću zdrobljene glave mirisne biljke i par litara vode. Nakon inzistiranja dva sata, cijeli vrt treba prskati otopinom.
 3. List maslačka. Da biste spasili biljku, možete koristiti i list i stabljiku biljke. Da bi uništili štetočine, oni temeljito usitne materijal, a zatim ga napune vodom i ostave dva sata. Pripremljenu smjesu prelijte preko oboljelih glava kupusa nekoliko puta u razmacima jednom u tri dana.
 4. Ljepljive zamke. Možete ih napraviti sami. Kao osnova, trebate uzeti listove bijele šperploče, koji su podmazani bilo kojim ljepilom. Krstasta buha će se zalijepiti na površinu, a vrijeme njezine sabotaže prestat će. Najbolja opcija je koristiti zamku zajedno s drugim lijekovima.

Da bi borba bila uspješna, a tlo i glave kupusa uzgajani su s razlogom, a šanse za širenje klinova postaju minimalne, potrebno je obratiti posebnu pozornost na korov, budući da su jedan od nositelja insekata.

Preporučuje se duboko kopanje tla u kasnu jesen. To se objašnjava činjenicom da će se jaja krstaške buhe koja je pogodila površinu odmah smrznuti na niskim temperaturama.

sadnja kupusa

Preporučuje se zasaditi kupus u blizini usjeva poput kopra, češnjaka, nevena, nasturtijuma i nevena - njihov miris odbija štetočine.

prevencija

Da biste izbjegli pojavu klinova u vrtu i kasnije ne pribjegavali metodama za uništavanje štetočina, treba se pridržavati sljedećih pravila:

 1. Sadnja sadnica kupusa treba obaviti ranije.
 2. Tlo se može prekriti agrofibrom, tada štetočina neće moći doći do budućih glava kupusa.
 3. Kupus prskajte blagom otopinom octa.
 4. Korov se mora ukloniti.
 5. Nakon berbe tlo se mora iskopati.

Da biste povećali otpornost sadnica na bolesti i utjecaj štetočina, potrebno je redovito hraniti biljke i uzgajati kulture koje odbijaju uz krevete kupusa.

Recenzije
 1. Anya
  10.10.2018 21:14

  Sva ova sredstva snažno dezinficiraju tlo, stoga se nakon takvih postupaka mora obogatiti mineralima. Za to je dovoljno koristiti alat "BioGrow».

  Odgovoriti
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva