Zašto kupus ima ljubičasto lišće i što treba raditi i što nedostaje

Zašto kupus ima ljubičasto lišće, što učiniti u ovom slučaju - malo tko zna. Kupus je omiljeno povrće mnogih vrtlara. Sadnja je posvuda. Što se tiče odlaska, kultura je prilično izbirljiva. Jedino što brine vrtlare jest da biljka lako utječe na bolesti i napade štetočina. Pojava ljubičastih listova razlog je da budite na straži. Razloga za ovaj fenomen može biti nekoliko.

Kako odabrati sortu za sadnice

Kako biljka ne boli, a glave kupusa rastu snažne i jake, potrebno je pažljivo razmotriti izbor sjemena za sadnice. Upravo taj faktor određuje žetvu, čija kvaliteta ne odgovara uvijek očekivanoj.

Prije kupnje sjemenskog materijala ljetni stanovnik mora utvrditi u koje je svrhe potrebno uzgajati kupus:

 • za upotrebu ljeti kao sastavni dio vitaminskih salata;
 • za fermentaciju i konzerviranje u slanom obliku;
 • za čuvanje u podrumu tokom dugih zimskih mjeseci.

Sorte kupusa danas puno. Razlikuju se u pogledu zrenja, gustoće glave, oštrine ukusa i drugih karakteristika.

Vrlo rane sorte formiraju uske glavice kupusa već početkom ljetne sezone, srednjogodišnje sorte postaju jestive do sredine srpnja, a kasne moraju čekati gotovo do mraza. Okupljene krajem listopada, takve se glave kupusa lako mogu čuvati tijekom cijele zime.

Sletanje u zemlju

Pravilna sadnja određuje uspješnost uzgoja kupusa. Potrebno je posaditi mlade biljke u zemlju na udaljenosti od najmanje 0,5 - 0,7 m jedna od druge. Naravno, ne biste trebali vrtu prilaziti vladaru, ali to pravilo morate slijediti okom.

kupus u zemlji

Prije sadnje potrebno je napraviti rupe, u koje će pored biljaka ići mnogo korisnih tvari. To uključuje humus, svježi stajski gnoj i mineralna gnojiva. Svaki vrtlar zna što tačno treba tlo u svom vrtu i u skladu s tim donijet će izbor gornjeg odijevanja, što će primanje hranjivih sastojaka učiniti racionalnijim.

Važno je da biljka ne bude uronjena u humus. Ovo organsko gnojivo pomaže samo u formiranju donjeg sloja rupe u koju će se sadnica saditi.

Količina primijenjenog gnojiva je otprilike 1 plastična čaša. Možete dodati malo drvenog pepela, otprilike veličine kutije za šibicu. Sve to možete prekriti jednom ili dvije šake zemlje.

U sljedećoj fazi, rupa se mora zalijevati. Zbog činjenice da je kultura higrofilna, svaka bušotina mora dobiti najmanje jednu litru vode. Zalijevanje kupusa na vrhu neće biti dovoljno.Ako se sadnica sadi po vrućem vremenu, rupe možete ostaviti tako da gnoj počne stvarati toplinu, što je toliko potrebno mladim biljkama.

uzgoj kupusa

Pri uklanjanju sadnica iz lonca korijenski sustav treba liječiti stimulansima rasta, kojih ima mnogo - vrtlar može samo odabrati. Upotrebom ovih lijekova stopa preživljavanja sadnica postaje mnogo veća.

Odvojene biljke jedna od druge tijekom sadnje u zemlju trebale bi biti izuzetno oprezne. Nakon odvajanja sadnica, lagano pritisnite na grudu zemlje kako biste uklonili biljku iz lonca. Vrlo je važno da korijenski sustav ostane netaknut.

U procesu sadnje sadnica, trebali biste obratiti pozornost na njihovo stanje. Bolesne, slabe i male grmlje treba ukloniti. Treba saditi samo najveće, najjače sadnice. Prije nego što ih stavite u rupu, korijenje se može tretirati stimulatorom rasta.

Stavite biljku u rupu i držite je jednom rukom, pršnite prtljažnik drugom, dok kotiledonski kupus ne ode. Tlo je potrebno izravnati, lagano pritisnuti. To je neophodno kako korijeni čvrsto stoje i na njihovom mjestu se ne formiraju praznine.

Pridržavanje poljoprivrednih praksi nakon presađivanja sadnica vjerojatnije će jamčiti zdravlje biljaka i otpornost na bolesti.

Uzroci lila lišća

Kombinacija skladnog djelovanja različitih sastojaka unutar sadnice očituje se u obliku sheme boja. Svaka biljka ima svoj asortiman. U tako vrlo kapricioznoj kulturi, zelena boja određuje djelovanje 4 komponente:

 • dušik;
 • magnezij;
 • kalij;
 • fosfor.

Ti elementi čine osnovu vitaminske ravnoteže kupusa. To znači da promjena boje lista signalizira promjenu ove ravnoteže. Zoolozi vjeruju da je pojava ljubičaste nijanse signal nedostatka fosfora.

lila ljubičastog kupusa

Glavni su razlozi zbog kojih listovi kupusa pocrne plavi su sljedeći:

 1. Prvi i najosnovniji razlog je akutni nedostatak fosfora i dušika. U slučaju takvih sumnji, biljke se moraju hraniti složenim spojevima koji sadrže ove tvari.
 2. Kršenje uvjeta uzgoja može uzrokovati pojavu ljubičaste nijanse na lišću kupusa. Ovo je biljka koja voli vlagu, a u slučaju nedostatka vlage tijekom kultivacije, počinje doživljavati stres. Niske temperature, stresovi uzrokovani transplantacijom i prekomjerno visoka vlaga negativno će utjecati na stanje biljke.
 3. Bolest svima poznata kao crna noga. Iz nje je nemoguće izliječiti biljku. Crna noga uzrokovana gljivičnim patogenom inficira korijenje biljaka i dovodi do blokade prehrane.

Što uraditi

Ako kupus postane ljubičast, trebate se pozabaviti uzrokom ovog stanja. Za to će vam trebati:

gnojivo za kupus

 • gnojivo koje sadrži fosfor;
 • koloidni sumpor;
 • pokrivni materijal (agrospan).

Lako je pogoditi što učiniti ako kupus ima ljubičasto lišće. Kako se najčešće lila boja lišća povezuje s činjenicom da im nedostaje fosfor, rješenje problema leži u hranjenju biljaka. Isprva se promjena sjene događa samo na venama, zatim na središnjem dijelu lista, u posljednjem stadiju poremećaja rubovi lišća požute, nakon čega odumiru.

Ako lišće postane ljubičasto, postoji samo jedan izlaz - hranjenje fosfornim gnojivom. To može biti ili superfosfat ili proizvod proizveden neovisno na bazi izmetova, stajskog gnoja i drugih sličnih komponenti.

Zanimljivo je da se normalan razvoj biljaka može dogoditi s malom količinom fosfora, ali njegov nedostatak može brzo uništiti kupus.

Kršenje uvjeta uzgoja negativno utječe na stanje budućih glava kupusa.Ako se sadnice kupusa pocrne, mogu pomoći metode poput podešavanja temperature u sobi, uravnotežene prehrane i redovitog zalijevanja. Vrijedno je normalizirati sve procese koji su od vitalnog značaja za glave kupusa, a listovi kupusa će poprimiti svoju boju.

Stres uzrokovan pomicanjem sadnica može dovesti do promjene sjene lišća kupusa, koje postaje poput lila. To je teško popraviti, ali lako predvidjeti. Ako se prijenos već obavio, a svi drugi uvjeti uzgoja ispunjavaju zahtjeve, tada se u roku od nekoliko tjedana stanje biljke vrati u normalno stanje.

Odrasla biljka postaje plava zbog izloženosti niskim temperaturama. Da biste izbjegli takve komplikacije, krevete kupusa možete prekriti spandbondom. Hladnoća neće biti strašna ako su biljke zaštićene.

Ako je crna noga uzrok što lišće postaje plavo, nemoguće je spasiti biljku, kao i izbjeći mrtvo lišće, ali možete pokušati zaštititi i druge glave kupusa. Da biste to učinili, najprije morate izvući zaraženi uzorak, a ostatak obraditi otopinom koloidnog sumpora.

Recenzije
 1. Anya
  10.10.2018 19:36

  Taj se problem često pojavljuje upotrebom pogrešnog gnojiva. Bolje je ne eksperimentirati s kupusom, nego koristiti provjerene lijekove. Definitivno dodajem u tlo "BioGrow».

  Odgovoriti
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva