Kako liječiti kupus od štetočina s amonijakom

Tretiranje kupusa amonijakom pogodno je i za gorljive protivnike kemijskih pripravaka i za vjerne amaterske uzgajivače povrća koji koriste bilo koja učinkovita sredstva za hranjenje i suzbijanje štetočina u svojim vrtovima.

Sastav i svojstva amonijaka

Tradicionalna upotreba amonijaka u svakodnevnom životu: uklanjanje mrlja, čišćenje cipela od antilop, pranje ogledala, stakla. Kod kuće, uz njegovu pomoć, onesviještaju ljude. Amonijak možete slobodno kupiti u bilo kojoj ljekarni. Vodeni amonijak prodaje se na šalteru.

Alkohol je pakiran u male boce (40 ml). Izgleda kao apsolutno prozirna tekućina, oštar miris amonijaka teško je zbuniti s bilo čim. Za vrtlare je od dvostrukog interesa. Prvo, miris može uplašiti insekte, a drugo, amonijak sadrži dušik u obliku dostupnom svim biljnim vrstama.

Vrijednost dušika za kupus

Uz nedostatak dušika, u bijelom kupusu glavice kupusa ne dobivaju potrebnu težinu, listovi mladih biljaka su blijedo zeleni ili žutozeleni, kod odraslih biljaka stari listovi gube svoju zelenu boju, postaju smeđi i prerano se suše.

dušik je koristan

Za nadoknadu nedostatka dušika u kupusu tradicionalno se koristi vodena otopina jednog od gnojiva:

 • urea (dušik 46%);
 • amonijev nitrat (dušik 35%);
 • amonijev sulfat (dušik 21%).

vodena otopina

Radoznali vrtlari prilagodili su lijek za uklanjanje nedostatka dušika. Za usporedbu, amonijak sadrži 82% dušika.

Amonijak umjesto gnojiva

Retardacija rasta, blijeda boja lišća u kupusu su alarmantni signali koji ukazuju na nedostatak dušika. Prilikom pripreme otopine, morate znati razrijediti i uzeti u obzir visoku koncentraciju dušika. Višak dušika nije manje štetan od manjka. A ljetnom stanovniku ne trebaju dodatni nitrati u glavama kupusa.

amonijak

U narodu je provjeren recept za kupus, koji uključuje 10% amonijaka. Za 5 litara vode trebat će 50 ml proizvoda. Za zalijevanje kupusa ispod korijena potrebna je vodena otopina amonijaka. Jedno hranjenje neće dati rezultate. Da bi se postigao rezultat, terapija amonijakom provodi se u tjednim intervalima nekoliko puta.

Gornji preljev može se zaustaviti nakon što nestanu simptomi nedostatka dušika.

Amonijak protiv štetnika kupusa

Listovi kupusa, kada se uzgajaju iz sadnica do uske glave kupusa, izloženi su štetočinama. Tužna slika lišća koju jedu gusjenice poznata je svakom vrtlaru.Kupus jedu ne samo gusjenice, obožavaju ga medvjedi, puževi, lisne uši, leptiri, mali krstaši buhe, lopate, ličinke kupusovog moljaca. Nakon jednog tretiranja kupusa od štetočina amonijakom, insekti neće nestati, morat će ih nekoliko puta obraditi, broj tretiranja ovisi o vrsti štetočina.

štetnici kupusa

Kako se riješiti puževa i puževa

Ljepljivi puževi i puževi, koji izlaze noću, uzrokuju značajnu štetu kupusu. Ako pustite problem da krene svojim putem, nemojte se aktivno boriti protiv puževa, oni će uništiti cijeli usjev. Teško se boriti s noćnim glutonijama, noću pojedu lišće, a tijekom dana puze u zemljane gredice.

Vodena otopina amonijaka pomaže od puževa na kupusu. Umiješajte 40 ml amonijaka u 6 litara vode. Prvo temeljito prskajte donju površinu vanjskih listova amonijakom, vodom korijena zalijte preostalom otopinom. Izdržite stanku od 30 minuta, ponovite postupak istim redoslijedom.

amonijak u akciji

Insekti pod utjecajem amonijaka izvući će se iz svojih skloništa. Tada sve ovisi o okretnosti vrtlara, što ih brže uklanja, više će imati koristi od ovog tretmana. Ova metoda nije trenutna, ali je apsolutno sigurna za zdravlje ljudi. Zalijevanje kupusa iz puževa, istovremeno se hrani, ostala gnojiva koja sadrže dušik trenutno nisu potrebna.

Eliminacija kupusnih lisnih uši

Mlade biljke kupusa pate od lisnih ušiju kupusa. Teško je uočiti malog štetnika na vrijeme, svijetlo zelena boja lisne uši čini ga nevidljivim. Saznaju za problem nakon pojave mnogih pojedenih rupa na površini lima. Listovi, koje jedu lisne uši, uvijaju se. Mladi kupus može umrijeti.

lisne uši na kupusu

Postoji mnogo recepata kako se riješiti lisnih uši bez kemikalija. Protiv listnih uši koristi se sapun za pranje rublja i amonijak. Kuhanje ne traje dugo. Sapun narezati ili rezati nožem, razrijediti u toploj vodi, uliti u kantu (10 l) s vodom. Prije obrade dodajte 3 žlice. l. amonijak.

Sapun je nezamjenjiva komponenta narodnog lijeka, stvara film na površini lišća nakon prskanja, produžavajući trajanje narodnog lijeka. Liječenje će se morati ponoviti nakon 2 tjedna. Do ovog trenutka na ličinkama koje su položile ženke mogu se pojaviti nove odrasle uši.

sapun za pranje rublja

Kako zaštititi listove kupusa od bjelanjka

Poznata slika - sunčanog ljetnog dana u vrtu lepršaju bijeli leptiri, što nije idila. Ali ako u vrtu ima barem nekoliko glava kupusa, raspoloženje se pokvari. Nakon masovnog ljeta bijelih leptira, morate pričekati gusjenice. Gusjenica živi malo manje od mjesec dana, ponovno pupa i pretvara se u leptire. U umjerenim klimama, u nedostatku borbe, treba očekivati ​​i do 3 generacije glasnih gusjenica.

kupus bijeli

Gusjenice na kupusu možete se riješiti na različite načine:

 • povucite na prozirnu mrežicu;
 • biljni neven;
 • koristiti insekticide;
 • koristite sigurne narodne lijekove.

Narodni lijekovi su sigurni za ljude. Najčešće preferiraju uporabu mirisnih biljnih infuzija. Gusjenice se možete riješiti mnogo brže pomoću amonijaka i octa.

prerada kupusa

Za kantu vode trebat će 50 ml amonijaka i 1 žlica. l. esencija octa 70%. Kupus ne možete zalijevati dobivenom otopinom; možete uveče temeljito prskati kupus od štetočina. Imajući u vidu uzgojne cikle bjeloglavog leptira, tijekom ljeta nekoliko puta preradite kupus. Upotreba takvog rješenja pomaže da se riješe ne samo gusjenice leptira bijelog sljeza, to je učinkovito protiv gusjenica moljaca: kašičica kupusa, kupusni moljac.

Losos od medvjeda

Medvedka preferira biljke iz porodice križara... Njena omiljena hrana je kupus.Nositi se s medvjedom je teško. Kukac se brzo kreće kroz zrak, taloži se u zemlji, kopa rupe na istom mjestu i razmnožava se. Da bi isključili uporabu toksičnih lijekova, iskusni vrtlari poduzimaju niz preventivnih mjera:

 • u jesen se provodi duboko kopanje grebena (25-30 cm);

medvjed u kutiji

 • u proljeće, prije sjetve kupusa duž perimetra grebena, sadi se neven;
 • u jesen se u zemlju pripremaju zamke gnoja.

Sve ove mjere neće dati 100% rezultata ako se u proljeće, nakon sadnje sadnica kupusa, tlo ne tretira otopinom pripremljenom od vode i amonijaka. Trebate samo 10 ml amonijaka, razrijedite u kanti vode i zalijte svaku biljku. Jednokratno zalijevanje u proljeće je dovoljno. Cijelo ljeto medvjed neće upasti na ovaj greben.

amonijak protiv

Pekin kupus s amonijakom

kineski kupus posađene od strane mnogih ljetnih stanovnika: brzo, ukusno, zdravo. Ali često, osjetljivo lišće postaje utočište insekata štetočina. Rupe u vanjskom lišću pogoršavaju prezentaciju glava kupusa, smanjuju korisni prinos.

Najčešće lišće napada krstaša buha, posebno je opasno u početnom razdoblju, kada lišće još nije valjalo u glavu. Vrtlari se u borbi protiv križarske buhe pribjegavaju amonijaku. Pekin kupus nije zabranjeno jesti u skoroj budućnosti, bez straha od posljedica.

priprema smjesa

Postupak kuhanja vrlo je jednostavan: uzima se kanta vode, u njoj se otopi mala količina tekućeg sapuna i doda se 2 žlice. amonijak. Zalijte ovom vodom ne samo lišće, već i zemlju. Krstasta buha se može naći ne samo na lišću, ona se, skačući, kreće po zemlji. Takvo zalijevanje dodatno će spriječiti bolesti, jer će uz pomoć amonijaka biljkama pružiti dušik u lako asimibilnom obliku.

Svaki proizvođač povrća za sebe odlučuje koja će se sredstva borbe odlučiti. Glavni kriterij je minimalna šteta zdravlju.

križarska buva

Recenzije
 1. Anya
  5.05.2018 15:44

  Amonijak pomaže da se riješite doslovno svih štetočina. Vrlo je važno poštovati proporcije, jer u suprotnom možete naštetiti usjevima. Sličan alat može se koristiti za prevenciju.

  Odgovoriti
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva