Kako i kada pravilno saditi cvjetaču na otvorenom

Neke ljude zanima pitanje je li moguće uzgajati karfiol kod kuće na osobnoj parceli. Poljoprivrednici kažu da možete dobiti žetvu ove biljke, ali za to se moraju slijediti sve faze uzgoja, kao i shema sadnje cvjetače i pravila skrbi o ovom povrću.

Opisne karakteristike

Cvjetača je jedna od sorti vrtnog kupusa. Smatra se da je uzgajan u Siriji za zimsko hranjenje. Povratak u XII stoljeće. dovedena je u Španjolsku, a od sljedećeg stoljeća cijela Europa ga je zasadila. Trenutno se ova biljka sadi i na američkom kontinentu i u azijskim zemljama.

karfiol

Kod cvjetače korijen ima vlaknastu strukturu, a stabljika je cilindrična. Stabljika naraste u visinu od 15 do 70 cm. Vodoravni listovi često su savijeni u spiralu. Njihove nijanse mogu biti od zelene do plavkaste zbog prisutnosti voštanog cvjeta.

Glave cvjetače, koje su masivne cvjetne stabljike, koriste se za hranu. Odrezani su u nezrelom stanju. Takva tehnička zrelost biljke javlja se otprilike 90-120 dana nakon klijanja. Postoje sorte s bijelim nijansama, krem ​​ili čak ljubičastom. Sjeme se dobiva iz mahuna. Može se uzgajati i sadnicama i sjemenom.

vlaknasta struktura

Kako pravilno saditi sjeme za sadnice

Sadnja sjemena za sadnice ranih sorti kupusa vrši se u posljednjim danima veljače. Vrijeme sadnje biljke s prosječnim razdobljem zrenja započinje za 15 dana, a nakon još 2 tjedna mogu se sijati sjeme kasnih sorti.

Prije sjetve karfiola, sjeme se tretira toplom vodom 15 minuta, zatim se ispere hladnom vodom i napuni tekućinom s otopljenim hranjivim tvarima. Nakon 12 sati sjeme se ispere i stavi u odjeljak za povrće u hladnjaku na 24 sata.

sjeme biljaka

Nakon pripreme sjemena na ovaj način, sjetva se vrši u zasebnim loncima kako biljka ne bi bila podvrgnuta daljnjem branju. Donji dio graška napunjen je drenažom, a zatim se izlije tlo s neutralnom reakcijom. Priprema se od slabo ležećeg treseta (4 dijela), humusa (1 dio) i piljevine (1,5 dijela). Sjeme se postavlja na dubinu od 1,5 cm, nakon čega se tlo malo zbije.

Karfiol za sadnice u spremnicima, do pojave izdanaka, izvadi se u prostoriju, čija je temperatura od +18 do +20 stupnjeva.Nakon pojave prvih izdanaka, spremnici se prenose u hladni dio kuće, ali istodobno pružaju pristup svjetlosti. Ako se sadnica čuva u sobama s višom temperaturom, tada postoji mogućnost da cvjetača naknadno ne uspije formirati cvatnje.

usjevi su u tijeku

Njega sadnice sastoji se u pravilnosti i umjerenosti zalijevanja, labavljenju gornjeg sloja tla i provođenju obrade radi dezinficiranja tla slabom otopinom kalijevog permanganata. Nakon što se u biljkama pojave 2-3 lišća, na posude se prska otopina borne kiseline (2 g na 1 litru tekućine), a nakon 1-2 tjedna sadnice se obrađuju amonijevim molibdatom otopljenim u vodi (5 g lijeka na 10 litara vode).

Berba sadnica nije poželjna. Budući da osjetljiv korijenski sustav pati. Ako se prilikom sjetve sjemena koriste velike posude, tada se sjeme treba postaviti dalje jedna od druge, tako da uzgajane sadnice ne ometaju razvoj susjednih biljaka, a korijenje ne ozlijedi tijekom sadnje u otvoreni teren.

umjerenost zalijevanja

Ako još uvijek morate izvršiti branje, onda to treba provesti 2 tjedna nakon sadnje sjemena. Kod presađivanja u zasebne posude korijen se mora malo skratiti. Pokupljene sadnice ostavljaju se nekoliko dana u sobi s temperaturom od +21 stupanj, a potom se tijekom dana spuštaju na +17 stupnjeva, a noću na +9 stupnjeva.

Kako saditi sadnice u otvoreni tlo

Sadnja karfiola na otvorenom treba obaviti 50-55 dana nakon sjetve u posude. Obično počinje od kraja travnja do sredine svibnja za rane sorte, a vrijeme za srednju i kasnu sortu pada krajem svibnja, a sadnja završava u lipnju.

Tjedan dana prije sadnje cvjetače u otvoreni tlo oplođuje se pripremljenom otopinom (na 1 litru vode, 3 g superfosfata i kalijevog klorida). Osim toga, takvo hranjenje pomaže sadnicama da izdrže temperaturne fluktuacije. Za otvrdnjavanje biljaka uče ih nižim temperaturama.

treba provesti

Potrebni sastav tla

Sadnice cvjetače preporučujemo posaditi u zemlju po toplom vremenu. Obilne sunčeve zrake danas su nepoželjne. PH tla trebao bi biti gotovo neutralan i iznositi 6,7-7,4.

Preporučljivo je posaditi je u gredice na kojima je prije posađen češnjak, krumpir, mrkva ili mahunarke. Ne preporučuje se saditi ga nakon rajčice, rotkvica ili rotkvica. Također, ne sadite cvjetaču ako se prethodno u krevetima uzgajala repa. Ponovno sadnja ovog povrća može se obaviti tek nakon 4 godine.

sastav tla

Priprema tla prije sadnje sastoji se u iskopu na dubini od oko 30 cm, a istovremeno se varenje može obaviti ako tlo ima povećani kiseli indeks. Prilikom sadnje kupusa u proljeće u rupe se ulijeva nekoliko komposta i drvenog pepela. Također u ovom trenutku uvodi se 1 tsp. urea i 2 žlice. l. superfosfat.

Na kojoj udaljenosti saditi

Udaljenost između rupa u redu iznosi oko 35 cm, a razmak redova ne smije biti veći od 50 cm. Biljke se zakopavaju do prvih pravih listova, a tlo se zbije u blizini. Spremnik u koji se sadi sadnica temeljito se zalijeva.

kopanje u dubinu

Prilikom sadnje ranih sorti, bolje je nekoliko dana prekriti posađene sadnice plastičnom ili drugom krpom dok se ne ukorijene. To će zaštititi mladu biljku od hladnog vremena i od invazije određenih vrsta štetočina.

Sadnja karfiola sjemenkama izravno na otvorene krevete moguća je samo u južnim krajevima. U isto vrijeme, sjeme se sije od druge polovice travnja, jer klijaju već na temperaturama od +2 do +5 stupnjeva. Ovu metodu ne treba koristiti u hladnijim uvjetima.

otvoreni kreveti

Sadnja njege kupusa

U srednjem traku, prilikom sadnje cvjetače, potrebna je posebna pažnja. O tome ovisi žetva.Tijekom rasta povrća provode se labavljenje tla, zalijevanje, zalijevanje, hranjenje i mjere za suzbijanje štetočina i bolesti insekata.

Glavni je uvjet pažljivo provođenje tih postupaka prema preporukama.

Labavljenje razmaka redova provodi se do dubine od 8 cm. Taj se postupak provodi drugi dan nakon zalijevanja, dok se tlo potpuno ne osuši.

Labavljenje razmaka reda

Način navodnjavanja

Kupus treba redovito i obilno zalijevanje. To se provodi 1 puta u 7 dana, ali prvi put nakon sadnje sadnice se zalijevaju nakon 2 - 3 dana. Voda tijekom navodnjavanja troši se u količini od 6-8 litara po 1 sq. m. za novo presađene biljke, a u budućnosti bi se taj iznos trebao povećavati.

Količina vode koja se primjenjuje mora se prilagoditi ovisno o vremenskim uvjetima. Ako kišnica prodire u dubinu korijenskog sustava biljke, zalijevanje se može izostaviti.

Da bi sačuvao vlagu i kako bi kupus zaštitio od oštećenja, glava mu je prekrivena donjim lišćem, razbijajući 2-3 komada. gore.

uveo vodu

Hraniti

Ukupno, kupus se hrani 3-4 puta po sezoni. Prvo hranjenje vrši se najkasnije tri tjedna. Optimalnim se prvi put smatra unošenje pilećeg gnoja otopljenog u vodi (0,5 litara na 10 litara vode). Pod svaku biljku ulijeva se oko 0,5 l. takvo rješenje.

Druga oplodnja provodi se nakon 10-dnevnog intervala. Koristi se ista otopina mulleina, uz dodatak 1 žlice. l. Kristalina. Ovoga puta dodaje se 1 litra za svaku biljku. riješenje.

Po treći put, hranjenje se provodi samo mineralnim gnojivima. Za 1 kantu vode dodaje se 2 žlice. l. Nitrofoski. Za 1 kvadrat. m. kreveti se izrađuju u 6-8 litara.

tri tjedna

Kako se nositi s bolestima i štetočinama

Kupus je vrlo često bolestan i na njega utječu štetočine. Morate koristiti sve vrste metoda kako biste ogradili zasađene biljke. Moguće je oduprijeti se invaziji štetočina, omogućavajući biljkama da rastu, bez upotrebe pesticida.

Dobra zaštita od puža i opasnih insekata - prašenje pepelom s kreveta zasađenim biljkama koje su preostale od spaljivanja drva ili drobljenog osušenog lišća duhana.

Dobar učinak daje prskanje kupusa s jakom infuzijom ljuske luka, lišća repe i stabljike rajčice. Zaštita od bolesti može se sastojati samo u korištenju osnovne pravila za uzgoj kupusa... Čak će i ova metoda pomoći u zaštiti biljke od određenih vrsta bolesti.

bolesti i štetočine

Tipične bolesti kupusa

Moguće je da cvjetača na otvorenom polju može biti pogođena nekim gljivičnim, virusnim ili bakterijskim bolestima, a može patiti i od štetočina. Najčešće bolesti koje utječu na kupus su:

bakterijske bolesti

 1. Alternaria je bolest uzrokovana gljivicom. Pojavljuje se kao tamne mrlje i krugovi na lišću kupusa. Najbrže se širenje ove bolesti događa kada je vlaga zraka visoka, a njezina temperatura od +33 do +35 stupnjeva. Da biste se riješili ove bolesti, predsjetva dezinfekcije sjemena provodi se jednim od sredstava: Bordeaux tekućina, bakreni sulfat, koloidni sumpor.
 2. Kida - karakterizira stvaranje malih oteklina i izraslina na korijenu kupusa, koji dovode do stvaranja truleži na korijenima. Kao rezultat ovog procesa, biljka ne može dobiti dovoljno hranjivih tvari i osuši se. Ova se bolest brzo širi na kiselim tlima s jakom vlagom. Bolest se može spriječiti stalnim unošenjem drvenog pepela u tlo. Također se ne preporučuje saditi kupus 5-7 godina na područjima gdje je utvrđena ova biljna bolest. Malo sjemena vapna dodaje se sadnicama koje će se saditi, a tlo se povremeno zalijeva otopinom dolomitnog brašna (1 žlica na 10 litara vode).
 3. Prsten je vrsta gljivične bolesti u kupusu. Na početku bolesti na stabljici i listovima biljaka formiraju se mnoge male crne točkice. Nakon toga, točkice se povećavaju i mogu doseći veličinu promjera 2,5 cm. Oko žarišta su vidljivi koncentrični krugovi. Postupno listovi poprimaju žutu nijansu, a rubovi postaju neujednačeni. Vlažno vrijeme s niskim temperaturama zraka pridonosi nastanku i brzom razvoju bolesti. Za borbu protiv prstenastih mrlja koristi se tretman fungicidima, a nakon berbe biljni ostaci pažljivo se uklanjaju.
 4. Mokra trulež se pojavljuje kada je poremećena ravnoteža vode. Na glavicama i stabljikama kupusa formiraju se tamne mrlje. Sljedeću fazu ove bolesti karakterizira propadanje pogođenih područja. Ubrzani razvoj bolesti javlja se u vlažnim vremenskim uvjetima. Može početi i zbog mehaničkih oštećenja biljke. Da se bolest ne širi dalje, kopaju se i u proljeće liječe 0,4% suspenzija koloidnog sumpora.

Pored navedenog bolesti, cvjetača mogu utjecati takve vrste bolesti: vaskularna bakterioza, fusarij, crna noga, perenosporoza, mozaik.

lišće kupusa

Na biljku mogu utjecati takvi štetnici: krstaša buha, kupusna muha, listne uši, moljac. Kako bi se spriječila invazija insekata, kupus se tretira fungicidima ili se koriste narodni lijekovi.

Žetva

Vrijeme berbe određuje se parametrima težine i veličine povrća. Obično počinju brati kupus u srpnju. Prosječna masa glave može biti od 0,6 do 1,2 kg. Vrijeme postizanja potrebne tehničke zrelosti pogodne za berbu u ranim sortama je 60-100 dana, u biljkama s prosječnim vremenom zrenja - od 100 do 135 dana, a kasnijim sortama trajat će oko 4,5 mjeseci.

počnite sakupljati

Kupus se reže pažljivim pokretima, a par glava ostaje blizu glave. Povrće sakupljeno s kreveta odmah se uklanja u hladovinu. Rok trajanja usjeva doseže 2 mjeseca. Skladištenje se odvija u podrumu. Glave kupusa stavljaju se u plastične kutije i prekrivaju plastičnim omotom.

U stanskim uvjetima kupus se zamrzne u zamrzivaču, nakon pranja i sušenja pojedinih cvjetova. Kupus se može čuvati i viseći. U ovom se slučaju kopanje izvodi zajedno s korijenom.

prethodno pranje

Ponekad posljednja berba kasnih sorti cvjetače nema vremena za stjecanje tehničke zrelosti pa dozrijeva u podrumu. Iskopan je zajedno s korijenom i posađen u podrumu u kutiju s vrtnim tlom.

vrtno tlo

Recenzije
 1. Anya
  9.09.2018 22:44

  Zadnje dvije godine sadim kupus u prvim danima ožujka, mislim da je ovo vrijeme baš super. Za ojačavanje sadnica koristim samo ploču „BioGrow", Košta malo.

  Odgovoriti
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva