Kada i kako saditi kineski kupus u otvoreni teren

Pitanje kada posaditi pekinški kupus nije retorično, čak ni za iskusnog vrtlara. Nije činjenica da ga možete uzgajati ako imate dobre žetve bijelog kupusa. Bez poznavanja osobitosti kulture, umjesto glava kupusa, možete dobiti rastresite biljke s hrpom stabljika prekrivenih žutim cvjetovima.

Zašto su važni datumi slijetanja

kineski kupus - kultura je hladno otporna, za formiranje punokrvnih glava kupusa potrebna je temperatura zraka oko 20 ° C. Visoke temperature od 25 ° C i više vode do izbacivanja stabljika, u ovom slučaju glava kupusa ne nastaje.

Duljina dnevne svjetlosti utječe na formiranje glava kupusa. Pekin kupus preferira kratak dan - ne više od 12 sati, duže (13-14 sati) sunčevo svjetlo uzrokuje da biljka procvjeta, što dovodi do gubitka prinosa.

U industrijskim staklenicima automatizacija kontrolira temperaturu i osvjetljenje, pa se u njima uzgaja tijekom cijele godine kineski kupus. Ljetni stanovnik na otvorenom tlu mora pristupiti samo vremenskim uvjetima svog klimatskog pojasa. Stoga je za njega važno vrijeme sadnje pekinškog kupusa na otvorenom terenu.

kada i kako saditi

Za klijanje sjemena pekinškog kupusa dovoljna je prosječna dnevna temperatura zraka od oko 5 ° C. Stoga se kupus može saditi u otvoreno tlo u rano proljeće. Glave kupusa mogu se formirati na prilično niskoj temperaturi od 15 ° C.

U našoj klimi kineski kupus dobro raste u jesen. U umjerenim klimama, ljeti se može ponovno sijati. Nemoguće je najaviti datume sjetve zajedničke za sve ljetne stanovnike - kod nas je prevelika razlika u vremenskim uvjetima.

Peking u polju

Kada sijati kineski kupus za sadnice

Shvatili smo da čak iu nedostatku staklenika, svaki ljetni stanovnik može dobiti 2 usjeva pekinškog kupusa. Za ljetnu konzumaciju kupus se preferira uzgajati kao sadnice. Kada kupujete sjeme, morate obratiti pažnju na period zrenja sorte ili hibrida. Ovo je svojstvo važno znati pri određivanju datuma sjetve sjemena za sadnice.

crne kuglice

Sadnice kupusa spremne su za presađivanje u zemlju u dobi od 30 dana, do ovog trenutka trebalo bi se pojaviti od 4 do 5 dobrih listova. U srednjem traku počinju sijati sjeme da bi početkom travnja dobili vlastite sadnice. U sibirskim regijama ti se termini mogu pomaknuti za dva tjedna unaprijed, a ljetni stanovnici juga mogu to učiniti 3 tjedna ranije.

Važno je zapamtiti da kineski kupus puca s oštrim temperaturnim fluktuacijama, stoga prilikom određivanja vremena polazite od prosječnih temperaturnih režima u vašoj regiji. Za prvi eksperiment je bolje dobiti nizozemski hibrid s ranom zrelošću.Hibridi imaju manje pucanja, a rano sazrijevanje osigurava oblik kupusa prije vrućeg vremena.

sjemenke u loncu

Kako uzgajati sadnice kod kuće

Pekin kupus ne voli branje, to se mora uzeti u obzir pri uzgoju sadnica. Pogreška mnogih ljetnih stanovnika je ta, po analogiji s bijelom kupus, sijati sjeme u zajedničku kutiju. Sjeme posadite u tresetne čaše, dobit ćete uspješnu sadnicu.

Da jamčimo, u jednu šalicu sijemo ne jednu, već tri sjemenke. Kad sadnice počnu rasti, lako je prepoznati najjaču biljku, a ostatak ukloniti fiksiranjem stabljike u razini tla.

zemaljska kutija

Prikladno je uzgajati sadnice u tresetnim čašama, oni olakšavaju presađivanje sadnica u zemlju. Ne trebate izvaditi kupus iz šalica, oni će se postupno močiti u tlu i neće ometati razvoj korijenskog sustava. Korijen nije ozlijeđen tijekom transplantacije.

Za sadnice kineskog kupusa potrebno je pripremiti labav, plodnu smjesu, napuniti šalice s njom. Možete pripremiti supstrat za sadnju sami. Evo dva dokazana omjera:

plodna smjesa

 1. uzmite 2 dijela supstrata kokosa i 1 dio zrelog humusa;
 2. uzmi 1 dio nisko ležećeg treseta i 1 dio sodje zemlje.

Sjeme pospite smjesom, u sloju od 2 cm. Posude za klijanje stavite na toplo, tamno mjesto. Oni se prenose na svjetlost tek nakon pojave izdanaka. Pojavljuju se brzo, od trenutka sadnje prođe tek nekoliko dana.

posude za klijanje

Prostor u kojem će sadnica rasti treba biti svjež. Ako se drži na sobnoj temperaturi (25 ° C), bit će slaba, tanka, nije pogodna za uzgoj na otvorenom. Sadnice se uzgajaju na loži ili u nezagrijanoj prostoriji na temperaturi ne većoj od 8 ° C. Ljetni stanovnici, koji često posjećuju zemlju, trebali bi uzgajati sadnice u stakleniku ili stakleniku.

Njega sadnica svodi se na zalijevanje. Za navodnjavanje uzimaju toplu vodu. Zalijevanje treba biti umjereno. Ako se previše zalije, može patiti od crnih nogu. Osigurajte dovoljno osvjetljenja tijekom dana. Nakon 19 sati, sadnice se mogu zasjeniti kako bi se osiguralo kratko dnevno svjetlo.

narast će

Presaditi sadnice u otvoreni teren

Šalice se vade na balkon ili vani radi otvrdnjavanja. Započnite otprilike 14 dana prije transplantacije. Tlo na grebenima trebalo bi se dobro zagrijati. Mjesto se bira pod uvjetom da je od jutra do ručka osvijetljeno suncem, popodne je djelomična hladovina.

Krastavci, mrkva i luk smatraju se dobrim prethodnicima. Ako je moguće, ne napravite greben nakon križanih biljaka - repe i rajčice. Pri kopanju tlo se gnoji humusom i pepelom. Gotov greben trebao bi stajati nekoliko dana, nakon čega se na njemu izrađuju rupe. Preporučeni uzorak slijetanja:

presađivanje tla

 • između dva reda 50 cm;
 • između središta rupa u liniji 35-40 cm.

Razmak između dviju biljaka trebao bi biti dovoljan, usko posađene sadnice imaju veću vjerojatnost da se razbole, povisuju glavice i sklonije su cvatnji.

biljke za sadnice

Bušotine je dobro proliti dan prije ili dva dana prije transplantacije. Sadnice, bez izlaska iz čaša za sadnju, stavite ih u jame u sredinu rupa, ulijte toplu vodu. U proljeće su mogući noćni mrazovi, mnogi ljetni stanovnici radije postavljaju plastične lukove s pokrovnim materijalom preko sadnica posađenih u proljeće.

Lukovi se mogu ostaviti čak i u lipnju. Prednosti od njih su velike:

dana prije transplantacije

 • zaštititi od mraza;
 • spriječiti pregrijavanje;
 • služe kao prepreka krstašim buhama i drugim štetočinama;
 • lukovi se mogu prekriti materijalom koji ne propušta svjetlost kako bi se umanjilo trajanje dnevnog vremena.

Nakon presađivanja sadnice se mogu pokriti od izravne sunčeve svjetlosti nekoliko dana, u mraku se brže prilagođavaju otvorenom terenu.

zaštititi od mraza

Datumi ljetne sjetve i njegove značajke

Za zimsku potrošnju, kineski kupus može se saditi tijekom ljeta. Ostaje važnost datuma slijetanja. Osim toga, važan je ispravan odabir sorte.Ljetna sadnja pekinškog kupusa na otvorenom terenu treba obaviti sjemenkama, promatrajući rotaciju usjeva.

ljetna sjetva

Sjeme možete posaditi u rupe kao sadnice ili u brazde. Rupe se postavljaju na udaljenosti od 35 cm jedna od druge, stavljaju se u svaku od 3 do 5 sjemenki, posipaju zemljom, prašinom pepelom. Kad klice narastu, ostavite jedne od najjačih, a ostale oljuštite.

Često se sadi u brazdama, održava interval od 10 cm. Nakon pojave 2 lišća na biljkama provodi se prvo prorjeđivanje. Postupak se ponavlja kako raste kupus. Kao rezultat, udaljenost između dvije sadnice treba biti 35-40 cm.

zadržite interval

Odabir sorti i datumi sadnje

U onim krajevima gdje se noćni mrazevi događaju već u rujnu, kupus se sadi 15. srpnja. Zbog rane jeseni, kasne sorte neće imati vremena oblikovati glave kupusa pogodne za skladištenje. Trebate odabrati sorte srednjeg sazrijevanja, one se čuvaju malo duže od onih koje rano sazrijevaju.

Za ljubitelje kimchija, začinjene korejske užine, vrijeme ne može biti prepreka. Oni mogu ostaviti mjesta za kupus u stakleniku. Jesenja sadnja u staklenicima neće utjecati na vremenske prilike. Do listopada, u Sibiru će se formirati glave kupusa na bilo kojoj vrsti kupusa, bilo da je to barem sredinom sezone, pa čak i kasno zrenje.

datumi slijetanja

Sorte kasno sazrijevanja pogodne su za čuvanje u podrumu. U uvjetima temperature blizu 0 ° C, glavice kupusa zadržavaju svoja korisna svojstva i prezentiraju se 3 mjeseca. Kasne sorte pogodne su za fermentaciju. U regijama u kojima je jesen duga i blaga, kasno zreli kupus uspješno se uzgaja na otvorenom terenu.

U blažim klimama kupus se može sijati drugi put od kraja srpnja do početka kolovoza. Dajte prednost hibridima, kao u proljetnoj sadnji. Ispravan izbor sorte i pridržavanje datuma sadnje smanjuju vjerojatnost pucanja.

skladište u podrumu

Razlozi pucanja

Još jednom o pogreškama koje dovode do preranog stvaranja stabljika:

razlozi pucanja

 1. Prvi i najčešći razlog su pogrešni datumi sadnje. Ako ste u nedoumici, tada prvi put posijajte rano sazrijevajuću sortu. On definitivno neće imati vremena za formiranje strijele.
 2. Druga je pogreška sadnja kupusa gusto i zanemarivanje rada na prorjeđivanju. Gustom sadnjom biljka ne dobiva potrebne hranjive tvari za formiranje glavice kupusa.
 3. Prilikom presađivanja sadnica u hladno tlo, ljetni stanovnik čini treću grešku. Stres transplantacije traje duže nego inače, kupus prestaje rasti i zbog toga se ne formira glava kupusa.
 4. Ugodno vruće vrijeme može uništiti usjeve. Ako je temperatura zraka iznad 22 ° C, mrlju kupusa usred dana treba zaštititi od sunca.
 5. Kašnjenje u naslovu također uzrokuje prskanje i smanjenu kvalitetu usjeva.

vruće vrijeme

Zaključak

Odlučite može li se kineski kupus posaditi u vašoj klimi. Nije važno da li ste ga imali na proljeće. Pred nama je cijelo ljeto, sadite ga u srpnju, tada će vas jesen oduševiti plemenitom žetvom. S obzirom na ogromne prednosti ovog povrća za naše zdravlje, vrijeme ćemo dobro potrošiti.

sijati u proljeće

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva