Kako liječiti kupus ocatom kako biste ih se riješili

Za one koji uzgajaju povrće na svom području, problem insekata i parazita uvijek ostaje aktivan. Liječenje kupusa ocatom učinkovit je način da se jednom zauvijek riješite insekata na povrću. Ali kada koristite ovaj alat, morate biti vrlo oprezni kako ne bi naštetili svom zdravlju.

Najčešći insekti na kupusu

Zaštita kupusa od štetočina jedina je poteškoća s kojom se morate suočiti prilikom uzgoja ove nepretenciozne kulture. Vrtlari se bore s velikim brojem štetočina, jer su listovi kupusa sočni i insekti se vole hraniti ovim sokom.

Koji insekti najčešće zaraze kupus:

 • Buba s lišćem kupusa

To je maleni kukac s dugim brkovima. Krila i tijelo buba crni su s metalnim sjajem. Na stražnjoj strani kupusa buba može se vidjeti tanka, ravna crta.

kupus buba

 • štitasti moljac

Još jedan uobičajeni štetočina koji se nalazi na vilicama kupusa. Bijela plavca polaže svoje ličinke na stražnju stranu listova kupusa. Izležene ličinke hrane se biljnim sokom, nakon čega počinje umrijeti. Izvana odrasli izgledaju poput bijelog moljaca.

obični štetočin

 • Valovita buva

Valovita buha je mali crni kukac. Njegova karakteristična karakteristika su svijetlo žute pruge duž cijelog tijela. Kukac je vrlo sličan crnoj buvi, ali valovita buha preferira obilnu vlagu.

valovita buva

Aphidi žive uglavnom u kolonijama i hrane se biljnim sokom. Možete vidjeti da ako na mjestu postoje mravi, postoji velika vjerojatnost da su lisne uši počele u vrtu.

upala je pokrenula

 • puževi

Slugovi se najčešće nalaze na vrlo vlažnim tlima. A, budući da kupus voli obilno zalijevanje, tada se i puževi radije okupljaju u blizini kreveta s kupusom. Izvana se mogu zbuniti s puževima, što se može vidjeti i na glavama kupusa.

kreveti kupusa

Kako preraditi kupus s ocatom

Gotovo svi vrtlari uzgajaju kupus u vrtu. To ne čudi, jer kultura pripada nepretencioznoj. Može rasti na bilo kojem, čak i neplodnom tlu.

Vilice su vrlo sočne i privlače puno štetočina. Gusjenice, lisne uši, smole i ovo nije potpuni popis insekata koji mogu pokvariti cijeli usjev. Borba protiv štetočina i kupusa može se odgoditi cijelo ljeto do berbe.

ocat za dom

Najučinkovitiji lijek za ovaj problem je obična octena kiselina koju za jedan denar možete kupiti u bilo kojem supermarketu.Uz pomoć octene kiseline, možete se riješiti parazita jednom zauvijek.

Preporučuje se rukovanje vilicama navečer nakon zalaska sunca. Tijekom dana ne možete prskati biljke, polka može spaliti cijeli usjev. Najoptimalnije vrijeme je nakon 18 sati. Prilikom prskanja morate biti vrlo oprezni kako kiselina ne bi dospjela na kožu ili sluznicu.

prerađivati ​​kupus

Kako se riješiti lisnih uši na kupusu s ocatom

Primjena octa u vrtlarstvu za borbu protiv lisnih uši prilično je učinkovita. Kad su glave kupusa već velike, ne preporučuje se korištenje kemijskih pripravaka. Ali možete pribjeći jednostavnoj metodi tradicionalne medicine. Kako koristiti octenu kiselinu protiv lisnih uši?

priprema otopine

S ovim jednostavnim receptom, protiv ušiju neće se trebati dugo boriti. Da biste pripremili otopinu, trebate uzeti 15 ml octa i 1 litru tople vode. Otopite ga u vodi. Ako se koristi esencija, tada treba uzeti 10 litara vode za 15 ml. Obrada kupusa iz lisnih uši provodi se 2-3 puta tjedno dok se sve uši ne istrijebe.

Najbolje vrijeme za prskanje glava kupusa je rano jutro, kada je sva rosa presušila. Zalijte kupus obilno. Preporučljivo je to učiniti redovitim zalijevanjem. Potrebno je odmah pripremiti pripremljenu otopinu spreja pomoću octa. U slučaju da ostane velika količina tekućine, onda se ni sljedeći dan ne može upotrijebiti.

prskanje glave

Kako se riješiti puževa na kupusu

Slugovi su još jedan uobičajeni štetočina koji se nalazi na vilicama kupusa. Riječ je o insektima koji izgledaju poput puževa, ali umjesto tvrde ljuske, prekriveni su sluzi. Ona spašava njihovo tijelo od isušivanja. Slugovi se pojavljuju najčešće u kasno popodne, kada sunčeve zrake nisu tako žareće.

Preporučljivo je tretirati kupus od štetočina rano ujutro ili kasno navečer, kad su još na vilicama. Ovo je najbolje vrijeme da se riješite puža. Tijekom dana praktički su odsutni na glavama kupusa, tako da neće biti učinka od prerade.

riješiti se puževa

Puževe na kupusu možete riješiti octenom kiselinom (možete koristiti i jabučni jabukovač) i dekocijom valerijane.

Obrađivao sam vilice kupusa iz puža na sljedeći način:

 • Za pripremu ovog proizvoda trebat će vam 15 ml 9% octa, korijen valerijane i 2 litre vode.
 • Luk sitno nasjeckajte, dodajte 200 ml vode i stavite na vatru. Dovesti do ključanja. Zatim ga isključite i ostavite da se juha kuha 12 sati.

puževi će nestati

 • Zatim otopite 15 ml octa i valerijanskog dekocija u 2 litre vode. Sve dobro promiješajte.
 • Preporučuje se prskanje glava kupusa iz boce s raspršivačem. Najoptimalnije vrijeme za obradu biljke je večer. Trebate ponoviti prskanje kupusa svaka tri dana. Nakon što su svi grickalice nestale, postupak se može zaustaviti.

vilice za kupus

Kako se nositi s gusjenicama i križarskom buhom

Svaki drugi vrtlar mora ratovati s gusjenicama na povrću. Oni nanose kolosalne štete na usjevima. Gusjenice ne samo da pojedu lišće, već i ostavljaju otrovne sekrecije na njima. Osim toga, gusjenice su vrlo glasne tijekom aktivnog rasta i mogu pokvariti više od jedne glave kupusa. Nekoliko gusjenica je dovoljno da pojedete sav kupus.

Buhe na križalim kulturama također su vrlo teško nositi se s obzirom na to da se u velikom broju pojavljuju na uskrsnim kulturama. Glavna opasnost od pojave ovog insekta je da su buhe vrlo malene i teško ih je primijetiti. Stoga, prije nego što shvatite da se na mjestu pojavio parazit, može proći velika količina vremena. Buhe se obično pojavljuju u srpnju.

kolosalna šteta

Kako prskati kupus kako biste se riješili kupusnih leptira i gusjenica buha? Možete prskati jabučnim ocatom.

Za gusjenice na kupusu pomoći će otopina jabučnog octa.Isti se lijek može upotrijebiti za ubijanje križanih buba.

buba u zelenilu

Kukce se riješite na ovaj način:

 • Kupite jabučni ocat 9%. Zagrijte vodu (trebala bi biti mlaka);
 • Otopite 2 žlice jabučnog octa u 1,5 l vode. Temeljito promiješajte tekućinu i ulijte je u limenku za zalijevanje;
 • Preporučuje se obrađivanje biljaka u večernjim satima nakon zalaska sunca, kada sunčeve zrake nisu tako sjajne;
 • Ako nakon što poprskate vilice snažno kiše, postupak će se morati ponoviti sljedeći dan;
 • Ovaj lijek treba koristiti ne više od 3 puta tjedno sve dok križarske buhe i gusjenice u potpunosti ne nestanu. Prskanje se preporučuje u tihom vremenu bez vjetra.

 leptiri za kupus

Recenzije
 1. Anya
  7.07.2018 23:04

  Whitefly je onaj s kojim se najčešće susrećem. Ako se ovaj parazit ne eliminira, tada usjev može umrijeti. Nakon obrade, obavezno upotrijebite "BioGrow", Lijek će promovirati oporavak.

  Odgovoriti
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva