Uzgoj i briga za kineski kupus na otvorenom terenu

Uzgoj kineskog kupusa na otvorenom polju nije težak ni za početnike vrtlare. Ali postoje određene tajne koje će vam omogućiti uzgoj povrća iz sjemenki. Njega također uključuje neke značajke.

Bolje okruženje

Uzgoj i njega pekinškog kupusa temelji se na činjenici da je to usjev koji dobro podnosi niske temperature. Sjeme može početi klijati čak i pri temperaturi tla od 4 stupnja. Ali daljnji se razvoj ne može odvijati u takvim uvjetima. Povrće se odlično osjeća na temperaturi od oko 18 stupnjeva. U ljetnim kućicama trebate odabrati mjesto s dovoljno osvjetljenja i vlage.

Da bi se glave kupusa vezale, trebate pronaći pravo mjesto u vrtu. Najbolje je saditi tamo gdje se uzgajala mrkva, češnjak, luk, krastavci. Ne može se saditi tamo gdje su ubrane rotkvica, senf i sve vrste kupusa.

Kako uzgajati kineski kupus u vrtu, ovisi o sadnom materijalu, ali prvo morate pripremiti tlo. Od jeseni odabrano područje je posuto sastojcima vapna. U ekstremnim slučajevima može se koristiti herbicid. U proljeće se zemlja kopa uvođenjem humusa ili komposta.

Tajne uzgoja kineskog kupusa povezane su s datumima sadnje. Najbolje je razdoblje s kratkim dnevnim satima. Kad dnevno svjetlo bude duže od 13 sati, povrće počinje cvjetati i puštati strelice, a prinos se značajno smanjuje.

Povoljnim vremenom smatra se sredina travnja, posljednje desetljeće u srpnju i početak kolovoza. Tijekom tih razdoblja, dnevno svjetlo je manje od 12 sati. Najčešće se za proljeće biraju sorte pogodne za salate, a ljeti možete posaditi povrće kako bi se formirala glava kupusa.

Kineski kupus leži u vrtu

Postoje sortne i hibridne vrste kupusa. Najlakše je brinuti hibride koji se uzgajaju križanjem nekoliko sorti za najbolju izvedbu. Hibridi toleriraju temperaturne fluktuacije, otporniji su na bolesti i otporni na cvjetanje.

Također se preporučuje odabir ranih i srednjih sorti za sadnju. Koliko dugo raste pekinški kupus? Rano zrenje omogućit će berbu u roku od mjesec dana. Razdoblje sazrijevanja za srednje sorte je otprilike dva mjeseca.

Priprema sadnica

Sadnja kineskog kupusa na otvorenim krevetima može se obaviti pomoću sadnica ili sjemena. Kako uzgajati usjev, ovisi o samom uzgajivaču. Vjeruje se da ako se sadnica uzgaja kod kuće, tada će se kasniji razvoj odvijati ubrzanim tempom.

Za uzgoj i njegu na otvorenom polju pekinškog kupusa u obliku sadnica, sjeme se može saditi 20. ožujka. Ako namjeravate ostaviti povrće za zimsko skladištenje, onda je bolje da sjeme posadite kasnije.Bolje je odabrati zasebne šalice treseta kao spremnik, jer povrće ne podnosi presađivanje i branje dobro (štipanje glavnog korijena).

Biljka se dobro osjeća u tlu sastavljenom od humusa s kokosovim supstratom ili tmurnom tlom s tresetom. U tlu napravite depresiju jednaku 1 cm. Bolje je staviti dvije ili čak tri sjemenke u rupu. To će povećati šanse za klijanje. Zatim je prekriven tankim slojem zemlje, muljen tresetom, prekriven vrećom i prebačen na tamno mjesto.

Prvi izdanci trebali bi se pojaviti za tri dana. Čim se pojavi većina zasađenih sjemenki, film se uklanja i šalice s klice iznose na osvijetljeno mjesto. Ne zaboravite na zalijevanje, ne biste trebali dopustiti stvaranje suhe kore.

Kada se pojave prvi listovi, provodi se stanjivanje. Ostavljen je najjači klice, ostali su zašiljeni, ali nisu izvučeni korijenom. Čim se pojavi 5 listova, sadnica je spremna za presađivanje.

Mogućnosti uzgoja

Kako uzgajati kineski kupus na otvorenom pomoću gotovih sadnica? U proljeće, prije sadnje sadnica, preporučuje se u zemlju dodati herbicid (Tornado, zadani, najavi, tajfun). Herbicid se koristi samo kod napada jakog korova.

herbicid tornado

Rupe se izrađuju u otvorenim krevetima. Veličina ovisi o odredištu gotovog usjeva. Ako je potrebno prikupiti lišće za salatu, tada se jame u brazdi izrađuju na udaljenosti od 13 cm dubine jednake veličini šalice. Razmak redova treba biti približno 45 cm. Ako se beru glavice kupusa, udaljenost između brazda u brazdi povećava se na 35 cm.

Specifičnost sadnje sadnica je unošenje gnojiva u svako napravljeno produbljivanje. Možete napraviti sastav od superfosfata, drvenog pepela i uree. Sve su ove komponente pomiješane sa zemljom i zalijevane. U pripremljenu rupu možete staviti mlade sadnice zajedno s tresetnom posudom.

Nakon sadnje, zalijevajte i štitite od nepovoljnih vremenskih prilika oko 12 dana netkanim materijalima, dok se biljka ne ukorijeni.

Kako uzgajati pekinški kupus u zemlji ako se sjeme odmah posadi u zemlju? Na odabranom području na svakih 25 cm izrađuju se udubljenja od 2 cm. Korisno je u njih obilno dodati humus, drveni pepeo i vodu. U svaku jažicu stavite dvije ili tri sjemenke. Nakon otprilike pet dana, sadnice nastaju i provodi se stanjivanje, ostavljajući najjače izdanke.

Iz iskustva vrtlara koji uzgajaju povrće više od jedne godine, može se prosuditi da će svaka metoda, uz pravilnu njegu, dati dobar rezultat. Galina, 43 godine: „Dugi niz godina sadim kupus sa sjemenkama na otvorenim krevetima. Svakako ću pružiti hlad, muliti tlo i primijeniti gnojiva. "

Pravila njege

Agrotehnika pekinškog kupusa mora se provoditi u skladu sa svim pravilima. 12-14 dana nakon sadnje sadnica kupusa, preporučuje se provesti postupak mulčenja. Kao mulch su pogodne slama, piljevina, treset, svježe bilje. Vlaga će se zadržati u tlu, bit će manje korova. Korov se može tretirati herbicidom.

Zalijevanje kineskog kupusa dovoljno je jednom svakih sedam dana, rano ujutro ili navečer, toplom, otopljenom vodom. Navodnjavanje se obavlja u korijenu, vlaga ne smije dozvoliti ulazak u lišće.

Osobitosti uzgoja pekinškog kupusa uključuju i obavezni postupak labavljenja. Da biste spriječili stvaranje kore na tlu tijekom cijele vegetacijske sezone, potrebno je provesti 3-4 labavljenja s dubinom od 3 cm. Nakon kiše možete provesti dublje labavljenje.

briga za kineski kupus u vrtu

Njega pekinškog kupusa provodi se mineralnim i organskim gnojivima. Gnoj, ptičje izmet ili biljni infuzija naširoko se koriste kao gornji preljev za pekinški kupus, koji se primjenjuje 12 dana nakon transplantacije. Omogućuju vam obogaćivanje tla hranjivim tvarima i zaštitu biljaka od bolesti.Ako je sadni materijal izvorno posađen u dobro oplođenim krevetima, tada nije potrebno dodatno hranjenje.

Da li je potrebno pobrati lišće pekinškog kupusa, ovisi o izgledu. Ako promijene boju i postanu deformirani, onda je bolje pažljivo je odrezati kako se drugi listovi ne zaraze.

Trebam li zgnječiti kineski kupus? Neki vrtlari zaobilaze ovaj postupak, smatrajući da je beskoristan, pa čak i štetan za ovu biljku. Oni koji biljku pljuju, ostavljaju samo pozitivne kritike. Glava kupusa dozrijeva brže i zaštićena je od štetočina. Hranjenje treba obaviti tri tjedna nakon sadnje sadnica. Potom je zaleđeni grm potrebno olabaviti okolo. U ovoj se fazi biljka hrani sastojcima dušika. Obavezno se riješiti korova.

Štedljivi uvjeti

Kako se brinuti za povrće u polikarbonatnom stakleniku? Uzgoj kineskog kupusa u stakleniku može se odvijati i kao sadnica ili možete odmah sijati sjeme. Ako je u stakleniku puno korova, može se upotrijebiti herbicid.

Prinos staklenika može se ubrati za 26 dana. Berba se preporučuje rano ujutro ili prije konzumacije jer se brzo savija.

U stakleniku se uzgoj provodi na temperaturi od 17 stupnjeva. Ako se sadi sjeme, onda dok se ne pojave klice, temperatura raste do 20 stupnjeva. Kako se jača i razvija, može se smanjiti na 10 stupnjeva.

Pravila uzgoja uključuju klauzulu koja uzima u obzir regulaciju protoka svjetlosti do kreveta. Ako to ne učinite, strelice će se brzo pomicati. Stoga je instaliran zasjenjeni okvir.

Ljuljački kineskog kupusa

Pekin kupus nije otporan na bolesti i štetočine. Stoga je potrebno uzgajati pekinški kupus u stakleniku, promatrajući preventivne mjere. U tu svrhu je bolje koristiti prirodne sastojke. Na primjer, drveni pepeo. Budući da kupus ima kratko razdoblje zrenja, upotreba kemikalija nakupit će toksine u glavi kupusa.

U slučaju masovnog izbijanja štetočina koji šire bolest, mogu se koristiti pesticidi (Fury, Bankol). Uzgojena kultura se zalijeva ili prska pripravkom razrijeđenim prema uputama.

Kako uzgajati kineski kupus kod kuće? Jedan od uvjeta je odabir visokokvalitetnog i pogodnog tla. Trebala bi biti lagana, plodna, ne kisela i masna. Smjesa treseta, pijeska i travnjaka je idealna. Možete koristiti kokosov supstrat.

Kako uzgajati kineski kupus kod kuće? Uzgoj se treba odvijati na prozorskom pragu u velikim loncima kako bi se korijenje osjećalo slobodno. Spremnik se dezinficira, na primjer, otopinom kalijevog permanganata i izrađuju se rupe kako voda ne bi stagnirala.

Razdoblje iskrcaja pada oko sredine travnja, kada je dnevno svjetlo još kratko. Ako se u ovo vrijeme nije uspjelo sletjeti, oni odlaze do sredine kolovoza.

Uzgoj kod kuće uključuje stavljanje 3 sjemenke u trokut u jedan lonac s volumenom od 3 litre. Ako je zapremina lonca 1-1,5 litara, tada se sadi jedno sjeme. Prethodno navlažite tlo i napravite rupe duboke 1 cm. Nakon toga spremnike prekrijte folijom i stavite na tamno mjesto. Prvi izdanci trebali bi se pojaviti nakon 6 dana. Film se uklanja i prenosi na prozorsku dasku. Kultura ne zahtijeva dodatno osvjetljenje.

Pitanja

Znajući zašto pekinški kupus nije vezan, možete odlučiti što ćete ispraviti situaciju. Postoji nekoliko razloga:

 • topla klima ili previše vedar sunčan dan (ako su dani predugi i vrući, preporučuje se dodatno zasjeniti krevete tako da se postavi glava kupusa);
 • kupus voli zalijevanje, ali ne i često zalijevanje, inače može dovesti do truljenja jezgre;
 • glave kupusa ne smiju biti vezane zbog masnog sastava tla;
 • osim toga, kreveti se ne smiju zadebljati i prorjeđivanje se vrši pravovremeno.

Kineski kupus na otvorenom polju

Mnogi, posebno početnici, zabrinuti su zbog pitanja, zašto cvjetajući kupus u Pekingu? Glave kupusa su vezane samo uz određenu količinu dnevnog svjetla. Stoga se sadi u rano proljeće ili kasno ljeto. Klica prvo formira rozetu lišća, a tek onda počinje formirati glava. Čim njegova težina pređe 2 kg, povećava se rizik od cvjetanja i pojave strelice. Puno svjetla može izazvati cvjetanje, a temperatura zraka veća od 22 stupnja.

Treba li odrezati donje lišće biljke? Glave kupusa formiraju se brzo i nisu previše guste. Lišće je potrebno odrezati samo kad propadne ili propadne, što je izuzetno rijetko. Stoga, odgovarajući na pitanje je li moguće brati lišće, odgovor je da. Ali to nije potrebno.

Kada žetvu zrelih glava kupusa? Prvi usjev se može sabrati kad lišće ima oko 10 cm. Biljku možete izvaditi zajedno s korijenjem ili rezati samo lišće. Možete pričekati da se formira glava kupusa (oko dva mjeseca), trebala bi težiti oko 1 kg.

Recenzije
 1. Galina
  10.10.2017 22:21

  Ove godine moj Peking nije bio ružan. Loše vezan, ispostavilo se glupostima, a ne kupusom. Mislim da je razlog pogrešna oplodnja. Prijateljica je koristila bioaktivator za rast bilja BioGrow, hvalila se žetvom, ali ona ima potpuno drugačije područje tla, pa sumnjam da je ovaj alat pridonio žetvi. Iduće godine isprobat ću savjete iz članka. Kupio sam ga unutra ova trgovina.

  Odgovoriti
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva