Najbolje sorte kupusa za 2020. godinu s opisom i selekcijom prema rastućoj regiji

Prilikom odabira sorte kupusa koja će se saditi 2020. godine, važno je uzeti u obzir karakteristike usjeva. Proizvođači ispisuju podatke o sorti na papirnatoj ambalaži. U umjereno kontinentalnoj klimi mogu se uzgajati i rani i kasni usjevi. Prethodno sijte kupus za sadnice. U toplim geografskim širinama prakticira se metoda bez sjemena.

Odabir sorti bijelog kupusa za sadnju 2020. godine

Kupus se uzgaja pomoću sadnica ili na način bez sjemena sijanjem sjemena izravno na vrtni krevet. Prije odabira sorte koja vam je potrebna za sadnju, preporučljivo je odrediti u koje će se svrhe kultura koristiti: za svježu potrošnju, dugotrajno skladištenje, očuvanje, fermentaciju.

Rane sorte uzgajaju se samo za pravljenje laganih povrtnih salata. Kupus u srednjoj sezoni može se jesti svjež, koristiti za kiselo i konzervirano. Kasne sorte uglavnom se koriste za preradu, fermentiraju se i od njih se mogu pripremati jela od povrća. Rani ili kasni kupus uzgaja se pomoću sadnica. Srednja sezona - na sjemenski način sjeme se sije u vrtu u svibnju.

Prilikom odabira sjemena treba obratiti pozornost na to koja regija je ova kultura najprikladnija. Svaka sorta ima svoje osobine uzgoja.

Popularne rane i ultra rane kulture

Sorte rane zrenja ne razlikuju se po visokoj prinosi. Taj se kupus uzgaja kako bi se jeo svjež. Lišće ranog povrća je nježno, slatkastog okusa, nije tvrdo. Glave kupusa su male i labave. Prerasli, često puknu.Prvi usjev može se ubrati 85-125 dana nakon klijanja. Rani kupus nije otporan na propadanje, brzo gubi svježinu tijekom skladištenja.

rosa na kupusu

Tobia

Nizozemska sorta, pogodna za uzgoj u svim regijama. Težina glave - 5 kilograma. Na rezu povrće ima bijeli i blago žućkasti ton. Unutarnji ubod je mali. Glave su gipke, ne čuvaju se dugo. Okus je slatkast, bez gorčine, lišće je sočno, tanko.

Rinda

Nizozemski hibrid. Kultura je otporna na pucanje. Glava kupusa - kompaktna, ujednačena, gipka. Težina - 3-5 kilograma. Unutarnja stabljika vrlo je kratka.

lipanj

Uzgojeni su 1967. od strane ruskih uzgajivača. Rozeta od kupusa ima promjer 50 centimetara. Glave kupusa - homogene, sočne, nježne, težine do 3 kilograma. Kultura može podnijeti mali (do 2 stupnja) mraz, otporna je na pucanje i može se razboljeti od kobilice.

uzgojna sorta

Sorte iz srednje sezone

Srednji rani kupus srednji je tip između ranog i kasnog. U usporedbi s kulturom rane zrenja ima gušće glavice kupusa. Istina, okus nije tako osjetljiv kao onaj ranog povrća.

Kupus sazrijeva 120-130 dana nakon sadnje. Ovaj usjev je drugi od kasnih sorti po trajanju skladištenja i prinosa. Kupus se jede svjež i koristi se za kiselost. Najbolje je posaditi nekoliko glava ranog i srednjeg kupusa. Takva tehnika omogućit će vam da za stolom uvijek primate nježno, sočno, svježe povrće koje nije stajalo u vrtu.

megatona

Nizozemski hibrid. Može se uzgajati u svim regijama Rusije, osim u regiji Srednje Volge. Kultura ima uzdignutu rozetu. Zrelo povrće - sočno, hrskavo, okruglo, gusto, glatko. Masa jednog primjerka je 3-4 kilograma. Gornji listovi su naborani, s plavkasto-srebrnastim sjajem. Stup koji se nalazi unutra dugačak je do 15 centimetara. Kupus je vrlo slatkast, pogodan za salate i kisele krastavce.

srednje rani kupus

Kraljica šećera

Hibridni usjev koji dozrijeva u kolovozu. Zrelo povrće je slatko i sočno. Pogodno za izradu punjenog kupusa i kiselih krastavaca. Prosječna težina jedne glave je oko 4 kilograma.

Najbolji kasno zreli kupus

Kultura kasne zrenja smatra se najproduktivnijom. Takav je kupus sigurniji za zdravlje, povrće u manjoj mjeri nakuplja nitrate u svom lišću. Kasne sorte se slane, od kojih se pripremaju kupus, povrća. Kupus sazrijeva vrlo dugo - gotovo 130-160 dana. Ako se pravilno skladište, svježe glave kupusa mogu leći do sljedećeg proljeća.

Za kasne sorte odlikuje se izvrsna otpornost na bolesti i trulež. Glave kupusa su gipke, ne previše slatke, ali s vremenom okus postaje ugodniji. Kasno može stajati u vrtu do samog mraza.

ljuljačka leži

Agresor F1

Kasni nizozemski hibrid. Biljka je održiva, podnosi bilo kakve vremenske uvjete. Kupus može rasti u tlu siromašnom hranjivim tvarima. Povrće se uzgaja u svim regijama Rusije, čak i u najsušnijim. Masa zrele glave je 3,5-5 kilograma. Glave su okrugle, pljosnate. Gornji listovi su tamnozelene boje, valoviti. Na rezu je glava bijela, s laganom žutom bojom. Zrele glave ne puknu. Kultura se rijetko razboli, prava prijetnja su bjelanjka i lisne uši.

Moskva kasno

Popularna kultura, uzgajana 1937. godine Raste se lisnata rozeta promjera gotovo 1 metar. Vanjski listovi su sivo-zeleni s voštanim cvatom. Zrele glave kupusa ogromne su, guste. Masa jedne je 4-6 kilograma. Unutrašnjost kupusa je bijela. Idealno za fermentaciju. Svježe glave čuvaju se do veljače.

Mara

Kultura uzgajana u Bjelorusiji. Kupus se rijetko razboli, gotovo da i ne trune. Može se čuvati do proljeća. Masa glave kupusa iznosi oko 4 kilograma. Izvrsno za fermentaciju.

Moskva kasno

Amager 611

Može se uzgajati u bilo kojoj regiji. Ne boji se mraza. Rozeta od kupusa lagano je podignuta, promjer mu je do 80 centimetara. Listovi su glatki, gornji su blago naborani.Zreli kupus ima gustu, okruglu glavu kupusa. Masa jedne je oko 4 kilograma. Kultura se posebno uzgaja za dugotrajno zimsko skladištenje. Što duže kupusa čuvate, on postaje ukusniji. S vremenom gorčina nestaje, lišće postaje mekano i sočno.

Languadeaker

Povrće se razvilo u Njemačkoj. Iznad glave kupusa je sivo-zelena, iznutra - bijela. Prosječna težina jednog primjerka je 3-5 kilograma. Zrelo povrće ima slatkast okus. Kultura se može razboljeti od kobilice, duhanskog mozaika. Narezano povrće čuva se dugo vremena, koristi se za kiselost.

Glava šećera

U Rusiji se razvila kasna zimsko otporna kultura. Utičnica je podignuta, ogromna, širi se, promjera do 0,8 metara. Gornji listovi su veliki, sivozeleni, s voštanim premazom. Zrele glave kupusa su gipke, hrskave, sočne, bijelog presjeka. Masa jednog je 3,5 kilograma.

Povrće je najbolje brati nakon mraza. Oni postaju slađi i ukusniji. Kupus se koristi za fermentaciju i može se čuvati do proljeća. Povrće odmah nakon berbe iz vrta malo je gorko. Nakon mjesec dana gorčina nestaje. Povrće se može jesti svježe ili prerađeno.

glava šećera

Čovjek od medenjaka

Hibrid razvijen u Rusiji. Kultura je zahtjevna na tlu. Loše podnosi nedostatak vlage. Vanjski listovi su blago uzdignuti. Kupus ima kompaktan izgled, promjer rozete je oko 0,5 metara. Kultura se savršeno pohranjuje (do 7 mjeseci), ima gustu glavu kupusa nježne žućkasto-bijele boje. Masa jednog povrća je do 4,5 kilograma.

Koja je sorta bolja za kiselo i kiselo ukiseljeno

Uglavnom kasne sorte idealne su za fermentaciju. Istina, usjev u sezoni može se koristiti za soljenje. Kupus preporučen za kiselost dozrijeva u roku od 120-150 dana. Trebala bi imati gustu, ne ispucalu glavu kupusa, slatkastog okusa.

Slava 1305

Ovo je najidealnija sorta za fermentaciju. Može se uzgajati u bilo kojoj regiji. Istina, glave kupusa ne čuvaju se dugo (samo do siječnja). Sadnice u mladoj dobi izložene su bolestima (crna noga). Glave kupusa često puknu kad sazriju. Berba je poželjna nakon prvog mraza. Glave kupusa postaju slađe, nemaju gorki okus. Prosječna težina povrća je 3-5 kilograma. Zrele glave kupusa imaju ugodnu zelenkastu boju. Unutra se nalaze bijeli listovi.

ostavlja u rupi

Bjeloruski

Uzgojen 1937. godine, otporan je na mraz i mnoge bolesti. Povrće se može uzgajati na sjevernim širinama. Bolje je beriti nakon prvog mraza. Kasno ubrani kupus slađi je, manje je gorak. Zrelo povrće je gipko, blijedo zelene boje. Masa jedne je oko 3-4 kilograma. Glave ne puknu tijekom rasta, dobro podnose sušu. Kiseli kupus je vrlo ukusan u umaku od kiselog kupusa. Može se čuvati sirovo, ali ne više od 3 mjeseca.

Predstaviti

Kupus dozrijeva krajem kolovoza i početkom rujna. Srednja velika lisna rozeta lagano je podignuta. Zrelo povrće je gipko, okruglo, zelenkasto-bijelo u presjeku. Masa jednog povrća je 2,5-4,5 kilograma. U hladnoj prostoriji kupus se može čuvati do ožujka. Povrće je prikladno za soljenje i pripremu salata od svježeg povrća.

Valentine F1

Hibridna kasna kultura. Biljka ima uzdignutu rozetu, srednje veličine lišća. Zrelo povrće je presjeka okruglo, gipko, bijelo. Masa jednog je 3-4 kilograma. Ubrani kupus čuva se 7 mjeseci. Glave su sočne i slatke. Idealno za fermentaciju. Ne pukne, rijetko se razboli, ne truli.

hibridna kultura

Preporučene sorte za dugotrajno čuvanje za zimu

Zimske sorte sazrijevaju 150-180 dana nakon sjetve sjemena. Ove kulture imaju izvrsna svojstva za dugoročno skladištenje. Listovi povrća su žilavi, ne baš slatki. Neke sorte (Amagera) imaju gorak okus. Za dugoročno skladištenje uzgajaju se kasni, ponekad i srednjovjekovni usjevi.

Najbolje se skladišti hibridno povrće, nizozemske sorte i neke domaće sorte (Bartolo F1, Atria F1, Zimovka 1474).

Slava

Kultura je u sezoni, otporna na mnoge bolesti. Glava je blijedozelena, na rezu bijela. Masa jednog povrća je oko 4 kilograma. Ubrani usjev može ležati do nove godine. Sorta je idealna za fermentaciju.

kultura u sezoni

Kharkov zima

Kasna kultura, ne pukne. Odlično podnosi mraz, što je vidljivo i iz njegovog imena. Zrelo povrće je gipko, okruglo, na vrhu zeleno, iznutra bijelo. Masa jedne je 1,95-3,55 kilograma. Glave kupusa rijetko se razbole, ne trunu i mogu se skladištiti do proljeća.

Ženeva F1

Glave kupusa ne puknu, čuvaju se do 6 mjeseci, rijetko se razbole, ne trunu. Ovo je kasna kultura, dobro podnosi prve mrazeve. Glava kupusa je gipka, presjeka bijela. Masa jednog povrća je oko 3 kilograma. Kupus se kiselo, fermentira, konzervira, prave se salate i jela od povrća.

Najpopularnije sorte nizozemskog kupusa

Holandski kupus ima dobar prinos. Mnoge sorte nizozemske selekcije otporne su na bolesti. Dobro uspijevaju u umjereno kontinentalnoj klimi, dobro podnose prve mrazeve.

veliki listovi

Divlji konj

Nizozemski hibrid s velikim, sočnim, gustim glavama. Kupus se jede svjež i fermentiran. Masa jednog povrća je 4 kilograma. Kultura je usred sezone. Povrće se rijetko razboli od bakterioze. Ubrani usjev može se čuvati cijelu zimu.

Cubton

Fusarij otporan hibrid. Povrće sazrijeva čak i u vrućim i suhim ljetima. Kupus sakupljen iz vrta čuva se do nove godine. Unutra ima debele, bijele glave kupusa. Masa jednog povrća je 2-4 kilograma. Kupus je pogodan za kiselo i svježe konzumiranje.

Mehndi

Biljka sa savršenim okruglim glavicama, vrlo slatka i sočna. Može se čuvati na hladnom mjestu skoro 6 mjeseci. Ne boji se suše. Zrelo povrće ima svijetlozelene vanjske listove, unutra bijeli kupus. Masa jednog povrća je do 5 kilograma.

zemljoradnik u vrtu

Visokoproduktivni hibridi

Poljoprivredne tvrtke, općenito, uzgajaju hibride koji se rijetko razbole, ne umiru, ne trunu i mogu dati dobru žetvu. Takvi usjevi dobro su prilagođeni umjerenim vremenskim uvjetima. Povrće se čuva dulje vrijeme, tijekom skladištenja ne gubi okus.

Centurion

Hibrid koji uz pravilnu poljoprivrednu tehnologiju daje visok prinos. Zrelo povrće ima gipku strukturu, kratki unutarnji kornik. U kontekstu su glave kupusa bijele, jednolike. Sezona rasta ove kulture je 110 dana. Težina zrele glave je 3,5 kilograma. Plodovi sazrijevaju zajedno, koriste se za soljenje i pripremu salata, jela od povrća.

Nadzornik

Hibridna kultura sa snježnobijelim kompaktnim glavicama kupusa. Srednje kasni kupus, dozrijeva 120 dana. Masa jednog povrća je do 5 kilograma. Kupus je sočan, slatkast, pogodan za kiselo i pravljenje svježih salata. Kultura se najbolje uzgaja u sadnicama.

biljni proizvod

Gintama

Hibridni usjev koji može rasti na bilo kojem tlu. Vanjski listovi su ogromni, sivkastozeleni, prekriveni voštanim cvjetovima. Iznutra je glava bijela, ispupčena. Masa jednog povrća je do 4 kilograma. Kultura rijetko pati od fusarija i bakterioze. Može se pohraniti dulje vrijeme. Prikladno za fermentaciju i pripremu jela od povrća.

Nove sorte crvenog kupusa

Crveni kupus najbliži je rođak bijelog kupusa. Novo hibridno povrće ima vrlo brzo razdoblje sazrijevanja od samo 80-90 dana. Neke sorte crvenog kupusa nemaju ukus gorak, nisu previše kisele, a izvrsne su za kiselo kuhanje i pripremu svježih salata.

Kalibos

Vrlo lijepa sorta s duguljastom glavom kupusa. Masa jednog povrća je 2,5 kilograma. Unutrašnjost kupusa nije jako gusta. Listovi su nježni i sočni. Kupus sazrijeva kasno, 150 dana nakon sadnje.Ne čuva se dugo, brzo se propada. Ovo je najukusnija sorta crvenog kupusa.

djevojka s kaliborom

Primjer

Nizozemski hibrid ranog sazrijevanja. Zrelo povrće je okruglo, gusto, sočno, bez gorčine. Masa jednog je 2 kilograma. Kultura se dobro čuva, dobro podnosi transport. Kupus je idealan za prodaju.

Određivanje sorte ovisno o regiji

Prilikom odabira sorte preporučuje se obratiti pažnju za koju regiju je pogodna. U slučaju sadnje zoniranih usjeva, možete zajamčiti izvrsnu žetvu povrća.

zreli hibrid

Preporučuje se za uzgoj u Sibiru i Uralu

Ljeti se kupus uzgajao na sjevernim širinama od davnina. Nove sorte, posebno uzgajane za ovu regiju, dobro podnose mrazeve, rijetko se razbole, brzo rastu i daju prijateljsko zrenje.

Junior F1

Hibridni usjev s izvrsnom otpornošću na smrzavanje. Rozeta od kupusa je malo podignuta. Zrelo povrće ima bijelo središte. Glava kupusa je debela. Masa povrća je 2 kilograma. Kultura je srednje rana. Preporučljivo je koristiti ga za pripremu salata.

Arktik F1

Hibridni kupus s ranim periodom zrenja. Povrće sazrijeva 45 dana nakon sadnje sadnica. Okrugle glave teže 1,5 kilograma. Kultura otporna na mraz sa slatkim sočnim glavicama kupusa.

okrugle glave

Florin

Kultura je srednje kasna. Uzgaja se za fermentaciju i pripremu svježih salata. Zrele glave su okrugle, s debelom strukturom, bijele boje u presjeku. Masa jednog povrća je 3-4 kilograma. Kultura ne pukne, rijetko se razboli. Narezano povrće može se čuvati 7 mjeseci.

Sibiryachka 60

Sorta uzgajana za Sibir. Kultura je otporna na niske temperature. Sazreva 140 dana nakon pojave prvih izdanaka. Glave ne puknu, nakon berbe čuvaju se bez pokvarenja gotovo 4 mjeseca. Prosječna težina jednog povrća je 4 kilograma. Glava je pljosnata i bijela na rezu. Sorta može biti fermentirana za zimu ili se mogu pripremiti svježe salate.

Orion F1

Hibrid kasno sazrijevanja. Glave kupusa sazrijevaju na dan 160. Kultura voli pjeskovita ili ilovasta tla. Biljka ima kompaktnu, uspravnu rozetu. Glava je okrugla, gipka, teška 2,3 kilograma. Glave kupusa ne puknu, rijetko se razbole od bakterioze i fusarijske vene.

orionski kupus

Rano zrenje

Usjev rane zrenja, uzgojen još davne 1973. godine. Kupus dozrijeva u 55 dana nakon sadnje sadnica. Rozeta kupusa je plitka, s podignutim lišćem. Masa jednog povrća je 1,3 kilograma. Kupus često pukne. Uzgaja se za pravljenje svježih salata.

Polarni K-206

Sorta je uzgajana 1950. godine. Ovo je kultura rane sredine. Uzgaja se za svježu konzumaciju i soljenje. Rozete od kupusa srednje su, promjera 80 centimetara. Glave kupusa su okrugle, srednje veličine, u sredini gusta i jednolična. Glave kupusa mogu puknuti, razboljeti se od kobilice, bakterioze.

utičnice kupusa

Koji kupus je bolje saditi u središnjoj Rusiji

Na ovom se području uzgajaju posebno uzgajane sorte koje su otporne na sušu, mraz i mnoge bolesti. Način sadnje - sadnica ili sadnica.

Broj jedan Gribovski 147

Sorta je uzgajana 1940. godine. Usjev sazrijeva rano, 100 dana nakon sadnje. Rozeta od kupusa je blago podignuta, kompaktna. Glave nisu jako guste, teže oko 2 kilograma. Zreli kupus se ne čuva dugo, truli se brzo, uzgaja se za pravljenje laganih povrća-salata. Kultura dobro podnosi sušu i niske temperature.

Prijenos F1

Hibridna kultura ranog sazrijevanja. Oblik glave je okrugao, težina jednog povrća je 1,5 kilograma. Preporučljivo je jesti kupus svjež. Hibrid gotovo ne pati od bakterioze i crne noge.

lišće gustoće

Kazachok

Hibrid u ranom sazrijevanju kojeg su uzgajali ruski uzgajivači. Usjev se može ubrati 95 dana nakon sadnje. Kupus ima debele, okrugle glavice, teške 1,2 kilograma.Kultura ne voli kisela tla, dobro raste na iloma.

Kupus ne podnosi toplinu i hladovinu. Sorta nije otporna na mraz. Preporučljivo je posaditi kupus u sadnice.

Zlatni hektar 1432

Srednja rana kultura. Sazrijeva 100 dana nakon klijanja. Gornji listovi su glatki, sivozeleni. Glave su okrugle, ravne, srednje veličine. Težina jednog povrća je do 3 kilograma. Kultura se rijetko razboli, dobro podnosi noćne mrazeve.

Što odabrati za južne regije

Za južne zemljopisne širine preporučljivo je odabrati sorte koje dobro podnose sušu i ne zahtijevaju učestalo i obilno zalijevanje. U ovoj regiji kupus se može uzgajati na bez sjemena.

izbor glava

Zavadovskaya

Kultura kasnog sazrijevanja. Glava je gusta, okrugla, ne pukne. Glava kupusa odozgo je zelena, u presjeku joj je sredina bijela. Težina jednog povrća je 2,5-4 kilograma. Kultura je pogodna za fermentaciju. Kupus možete jesti svjež.

Derbent lokalni poboljšani

Kultura ranog sazrijevanja uzgajana je na eksperimentalnoj stanici Derbent. Kupus dozrijeva za 109 dana. Kultura ima plitku rozetu, promjera svega 0,7 metara. Vanjski listovi su tamnozelene boje s blagim voštanim premazom. Glave su ispupčene, presjeka bijele. Masa jednog povrća je 1,2 kilograma. Preporučljivo je konzumirati kulturu odmah nakon berbe, ona se slabo skladišti.

Sudac 146

Južna sorta, uzgajana 1950. godine. Kultura je srednje kasna. Savršeno podnosi visoke temperature. Rijetko pati od bakterioze. Uzgaja se za fermentaciju i pripremu povrtnih salata.

povrće na prodaju

Mozharskaya lokalna

Srednje kasni usjev, sa glavama srednje veličine. Težina povrća je oko 3 kilograma. Sorta dobro podnosi visoke temperature, ali zahtijeva redovito zalijevanje. Glave mogu puknuti. Uzgaja se za soljenje i svježu potrošnju.

Koje sorte saditi u otvoreno tlo u predgrađima

U moskovskoj je regiji klima umjereno kontinentalna, ljeto je hladno, proljetni mrazovi padaju do sredine svibnja, jesenski se pojavljuju u listopadu. Usjevi koji se uzgajaju na ovom području trebali bi dobro podnijeti prirodne ljepote i sazrijevati prije početka listopada. Najpopularnije sorte: Slava, Dumas, Valentina, Zarya, Aggressor, Crumont, Gift.

kupus za salatu

Dumas

Kultura ranog sazrijevanja. Dobro raste u hladu i otporna je na mnoge bolesti, uključujući trulež. Kupus ima veliku i gipku glavu. Masa jednog povrća je do 4 kilograma. Kultura se uzgaja za pripremu povrća salate.

Creumont

Kultura je srednje kasna. Ne pukne, rijetko se razboli od fusarija, ne truli. Može se pohraniti dulje vrijeme. Težina jedne glave je do 5 kilograma. Povrće se uzgaja za soljenje i svježu konzumaciju.

Mnogi ljetni stanovnici uzgajaju različite sorte kupusa. Ova tehnika omogućuje vam prikupljanje svježeg povrća iz vrta tijekom cijelog ljeta. Na kraju sezone sazrijevaju zimske sorte koje se koriste za fermentaciju.

Recenzije
  1. Irina
    3.03.2019 11:52

    Sviđa mi se sorta početkom lipnja, kupus raste malo, ali vrlo sočno, listovi su mu srednje veličine. Vrijeme sazrijevanja prilično je kratko. Obožavam praviti svježe salate od toga.

    Odgovoriti
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva