Upute za upotrebu gnojiva "Fitosporin" u vrtu

Svake godine na tržištu suzbijanja štetočina pojavljuje se sve više novih proizvoda. Jedan od lijekova najnovije generacije je Fitosporin, prednost gnojiva je njegova jednostavna upotreba i učinkovitost u borbi protiv velikog broja štetočina. Prije upotrebe, preporuča se pročitati upute za lijek i postojeća sigurnosna pravila.

Obrasci za otpuštanje

Temelj lijeka najnovije generacije sastoji se od živih spora i stanica. Alat je uključen u skupinu fungicida, što jamči dugoročno očuvanje svojstava. Proizvođač gnojiva je BashInkom, koji lijek proizvodi u tri oblika:

primjena gnojiva

 • tjestenina - je ravna torta težine 200 g, koja se prodaje u malom pakiranju;
 • prah - prodaje se u vrećicama težine 10 i 30 g;
 • kapi su vodena suspenzija.

Glavna razlika leži u broju spora i stanica u 1 g proizvoda. Najveći broj njih sadrži pripravak proizveden u obliku praha. Svi oblici "Fitosporina" imaju važnu kvalitetu u obliku trenutnog početka djelovanja nakon biljne obrade. Svako pakiranje sadrži kratke upute s podacima o značajkama razrjeđivanja i pravilima korištenja, koja se moraju pročitati prije početka rada.

broj sporova

Koje bolesti pomažu

Prednost lijeka je njegova učinkovitost u borbi protiv različitih bolesti i mogućnost njegove uporabe za razne vrste hortikulturnih kultura. Istodobno, njegova upotreba omogućava kompost da se brzo razgradi, poboljša kvalitet tla i učini sadni materijal otpornijim na značajan broj bolesti, s kojima je Fitosporin namijenjen za borbu.

Krasta

Česta je bolest bolesti u hortikulturnim kulturama, a često pogađa i voće s drvećem i krumpirom. Karakterističan simptom bolesti je pojava na vanjskoj površini cvijeća, lisnih ploča, izdanaka ili gomolja s nepravilnim mrljama, ulkusima i bradavicama. Ako se mjere ne poduzmu na vrijeme, lišće stabala prekriva se smeđim i crnim mrljama, vremenom se osuši i otpada. Postoji nekoliko vrsta kraste, ali sve dovodi do gubitka prinosa.

razne bolesti

"Fitosporin" se koristi u preventivne svrhe i, ako je potrebno, u borbi protiv prvih manifestacija krasta. Može se koristiti metoda prskanja ili namakanja; ova posljednja metoda se često koristi za tretiranje sjemenskih materijala, uključujući gomolje krumpira.Da biste se riješili voćnih stabala od krasta, koristi se prskanje, jer metoda navodnjavanja nije opravdana zbog velike potrošnje otopine.

Za obradu krune priprema se radno sredstvo razrjeđivanjem 5 g na 10 litara vode. U ovom se slučaju prvi postupak provodi kada se pojave prvi listovi, drugi se ponavlja u prisutnosti jajnika.

Korijen truleži

Odnosi se na razne gljivične bolesti, u svakodnevnom životu često se naziva "crna noga". Najčešći razlozi za njegovo pojavljivanje su presušivanje tla, upotreba onečišćenog tla ili alata. Gotovo je nemoguće izliječiti pogođenu biljku, stoga su glavni napori usmjereni na prevenciju. Kada se pojavi bolest, biljka u donjem dijelu počinje se venuti, potamniti i na kraju umire. "Fitosporin" se u ovom slučaju koristi za pripremu otopine za predsjetvu tretiranja sjemena.

prisutnost jajnika

porazan

Bolest pripada skupini gljivica koje mogu zaraziti biljku bez obzira na njezinu dob. Izvor se nalazi u tlu i, kada je izložen vrtnoj kulturi, dovodi do propadanja korijena, prorjeđivanja stabljike i postupnog požutenja lišća. "Fitosporin" se preporuča za profilaksu u fazi sjetve sjemena u tlo.

sposoban za udaranje

Kalup za sjeme

Bolest nastaje kao rezultat vitalne aktivnosti gljiva, čiji se micelij, pod povoljnim uvjetima, počinje brzo razmnožavati. Simptom nenormalne situacije je prisutnost filma plijesni na površini tla. Nisu sposobne nanijeti ozbiljnu štetu odraslim biljkama i predstavljaju ozbiljnu prijetnju sjemenu i mladim sadnicama. Mikroorganizmi ulaze u tkivo i uništavaju tkiva, biljke umiru. "Fitosporin" se koristi u obliku otopine, koja se koristi za liječenje tla i mladih izdanaka.

biljke umiru

Praškasta plijesan

Gljivična bolest može utjecati na vrtne i kućne usjeve. Prvi simptomi su pojava bijele prevlake nalik na prašinu na biljci. Postupno se zahvaćeno područje povećava i može pokriti cijelu biljku. S vremenom lišće požuti i isušuje, novi se praktički ne formiraju ili postaju ružni. Glavne metode borbe su uklanjanje uzroka, zalijevanje i prskanje lijekovima, za koje se često koristi "Fitosporin".

kućne kulture

Smeđa hrđa

Bolest je povezana s pojavom malih jastučića na lišću biljke, koji se obično nazivaju pustule. Formacije mogu biti različitih oblika, ali kada se dodirnu ili puknu, izlije se tvar u obliku tamnog praha, koji je spore gljivica. Voće, povrće, cvjetni usjevi mogu utjecati na bolest, najopasniju za žitarice.

nazivaju pustule

smeđa pjegavost

Bolest je povezana s pojavom tamnih mrlja s žutim obrubom na lišću biljke. S vremenom rastu i mogu pokriti cijelo područje lisne ploče. Uz bolest, dolazi do preranog pada zelene mase. Prevencija je poštivanje pravila rotacije usjeva i uporaba prskanja kod prvih znakova oštećenja.

žuta obrub

Ostale bolesti

Opseg primjene lijeka dovoljno je širok i može se koristiti u borbi protiv desetaka vrsta bolesti, uglavnom gljivičnog podrijetla. Uz njegovu pomoć, sjemenski materijal se obrađuje, zalijevanje onečišćenog tla i prskanje oboljelih biljaka. Lijek se dobro bori protiv bolesti voća i bobica, cvjetnih biljaka i povrća.

Lijek je učinkovit protiv monoloških opeklina, rizotonijaze, cerkosporoze, bakterijskog karcinoma. Statistički podaci ukazuju na pokazatelje učinkovitosti posljednje generacije od 65% do 95%, što ovisi o načinu primjene i vrsti bolesti.

vrste bolesti

Upute za korištenje

Lijek se koristi u bilo kojem od razdoblja i faza rasta biljaka.Koncentrat se razrjeđuje u skladu s uputama proizvođača, udjeli se određuju prema obliku ispuštanja i namjeni uporabe. Aktivacija bakterija događa se samo u vodi, stoga je neprikladno posipati tlo prahom. Ne preporučuje se upotreba vode iz slavine za kuhanje, jer klor koji je uključen u tekućinu dovodi do smrti aktivnih mikroorganizama.

Da biste pripremili otopinu, uzmite vodu nakon vrenja, kiše ili iz bunara.

Postoje ograničenja za okolišne uvjete pod kojima se lijek ne može koristiti. Na jakom suncu bakterije umiru, pa za posao biraju vrijeme bez sunca ili večernje sate. Ako postoji opasnost od kiše, bolje je odgoditi postupak prskanja, jer se zaštitni film koji tvori na biljci u trenutku kad aktivna tvar pogodi lako ispere oborinom, a postupak će se morati ponoviti.

razdoblja i faze

Učestalost tretmana sprejevima varira od 7 do 14 dana. Kod zalijevanja tla vrijeme između ponovljenih postupaka je:

 • povrće - 1 mjesec;
 • voćke, grmlje - 2 mjeseca;
 • zatvoreni tipovi - jednom mjesečno.

Zalijepiti

Priprema se otopina od 100 g paste i 200 ml vode. Prilikom pripreme bilo kojeg volumena tekućine treba se voditi pravilom u obliku proporcija 1 do 2. Zatim se tekućina razrijedi vodom, a količina dodanog volumena ovisi o svrsi daljnje uporabe:

procedura je

 • gomolji i gomoljasti materijal za prskanje - 3 žlice. l. osnovna otopina za 200 ml vode;
 • namakanje sjemena - 2 kapi temeljne otopine na 0,5 šalice vode, vrijeme držanja 2 sata.
 • prskanje povrtnih kultura - 3 tsp. koncentrat na 10 litara.

Puder

Otopina se priprema prije upotrebe ne više od 2 sata. Za kuhanje se morate pridržavati sljedećih pravila:

vrijeme zadržavanja

 • namakanje lukovice i gomolja - 10 g lijeka na 0,5 l vode za obradu 20 kg sadnog materijala;
 • namakanje sjemena - 0,5 tsp. za 100 ml vode trajanje postupka je 2 sata;
 • za liječenje korijenskog sustava u svrhu borbe protiv truleži - 10 g lijeka na 5 litara vode, korijenje se natapa u pripremljenoj otopini 2 sata, u vrijeme sadnje zalijevaju se tlom.

Kako bi se spriječili vrtni usjevi, biljke se prskaju radnom otopinom. Koncentracija lijeka ovisi o vrsti biljke i površini tretiranog područja. Prije sadnje sadnica u stakleniku, tlo se tretira "Fitosporinom" prskanjem strukture i zalijevanjem tla 7 dana prije sadnje sadnica, koristeći otopinu od 5 g pripravka i 10 litara vode.

sadni materijal

Kapi

Ovaj se oblik češće koristi za prskanje lišća vegetativnih vrtnih i sobnih biljaka. Može se koristiti za preradu povrća prije nego što ih pohranite. Za pripremu koristite proporcije u obliku 10 kapi lijeka na 200 ml vode. Slično pripremljena otopina koristi se, ako je potrebno, za ukorjenjivanje reznica i obavljanje predsjetvene obrade sjemena.

sobne biljke

Udio za preradu raznih povrća

krumpir

Lijek se koristi za obradu korijenskih kultura prije sadnje i tla, što djeluje kao sredstvo za sprečavanje bolesti. Tijekom vegetacijske sezone dopušteno je prskanje izdanaka. Nakon berbe krumpir se prska za bolje čuvanje. Ne samo da se obrađuju sjeme, ali i krumpir za hranu.

Za prskanje gomolja kod upotrebe vode se sljedećim preporukama:

 • jesen - 5 g praška na 250 ml vode;
 • tlo - 5 g praha na 10 litara vode;
 • sadni materijal - za 10 kg 5 g praha za 250 ml vode;
 • zelena masa - na svakih sto četvornih metara 5 g praha na 10 litara vode.

Za prevenciju bolesti preporučuje se prskanje dva puta. Drugi postupak provodi se nakon prvog, 10-15 dana kasnije.

razno povrće

Kupus

Fitosporin se koristi kao profilaktičko i terapijsko sredstvo. Za namakanje sjemenskog materijala 0,5 tsp. prah se otopi u 1 litri vode. Za prskanje koristite 2 tsp. znači za 10 litara vode. Ako je potrebno, ponovite postupak nakon 2 tjedna.

terapijsko sredstvo

Rajčica

"Fitosporin" se koristi u bilo kojoj fazi uzgoja rajčice. Da biste namočili sjeme, pripremite otopinu s izračunom 0,5 tsp. prašak u 1 litri vode ili 2 kapi u 200 ml vode. Sadni materijal čuva se 2 do 3 sata. Ista otopina može se koristiti za liječenje korijenskog sustava sadnica prije sadnje.

Za obradu tla upotrijebite 1,5 tbsp. l. 10 litara vode. Tijekom vegetacijske sezone koristi se otopina u spreju, koja se priprema od 2 tsp. prah na 10 litara vode. Da biste poboljšali ljepljivost, preporučuje se dodavanje malo tekućeg sapuna u otopinu. Postupak se ponavlja svakih 14 dana. Prije upotrebe, otopinu treba držati 2 sata kako bi aktivirali bakterije. Pri temperaturama ispod 15 C prskanje je neučinkovito, budući da mikroorganizmi postaju neaktivni i mogu preći u hibernaciju.

uzgoj rajčica

krastavci

Liječenje krastavaca lijekom koristi se u bilo kojoj fazi uzgoja. Koriste se sljedeći udjeli:

 • tretiranje sjemena - 0,5 tsp. prašak na 100 ml vode;
 • prskanje kućnih sadnica - 1,5 g praha i 3 litre vode;
 • obrada grmlja - 10 g za otvoreno tlo, 5 g za staklenike za 10 litara vode.

Tijekom vegetacijske sezone preporučuje se provesti 3 prskanja, vrijeme odmora između svakog od njih je 15 dana. Kada koristite pastu, napravite otopinu od 10 ml lijeka na 10 litara vode, ta količina je dovoljna za 1 m2... Ostatak otopine može se koristiti za zalijevanje tla.

sljedeće proporcije

Cvijeće

Za prskanje cvjetnih kultura i tretiranje tla upotrijebite 200 g paste, otopljene u 400 ml vode. Slična se otopina može koristiti za liječenje sjemenki i cvjetnih lukovica. Kada koristite tekuću otopinu, razrijedite 2 kapi u 200 ml vode. Za prevenciju bolesti, prskanje se provodi svaka 3 tjedna, a za liječenje biljke postupak se ponavlja svakih 7 dana.

bolesti prskanja

Mjere sigurnosti prilikom rada s alatom

Lijek može izazvati blagu iritaciju sluznice nakon kontakta s njima. Pripravak je siguran za hortikulturne kulture i većinu insekata. Zbog sigurnosti pčela, najbliže košnice trebaju biti na području većem od 5 km.

Bobice i plodovi mogu se jesti odmah nakon prerade biljke, ali prije toga plodovi se moraju dobro isprati vodom. Pri radu s lijekom potrebno je poštivati ​​prihvaćena sigurnosna pravila. Obrada se provodi u posebnoj odjeći, rukavicama i čašama, pušenje ili jedenje nije dopušteno. U slučaju dodira s sluznicama, proizvod se ispere s velikom količinom vode. Ako se agent nalazi u želucu, tada morate popiti 4 čaše vode, izazvati povraćanje i uzeti aktivni ugljen.

rad s alatom

Uvjeti skladištenja i rok trajanja

Prednost lijeka je sposobnost skladištenja u širokom temperaturnom rasponu, počevši od -50 C i završava do +40 C. Pri niskim temperaturama aktivnost bakterija prestaje i nastavlja se kad se uvjeti vrate u normalu. Preporučeni raspon za održavanje kvaliteta smatra se rasponom od +20 C do +25 C. Skladištenje se vrši na suhom mjestu, ograničeno za djecu.

rok trajanja

Recenzije
 1. Anya
  8.08.2018 16:49

  Ne zaboravite da ovaj lijek malo šteti tlu, pa se gnojiva moraju koristiti zajedno s njim.Nakon tretmana koristim bioaktivator "BioGrow».

  Odgovoriti
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva