Kako liječiti ili prskati kupus od štetočina s valerijanom

Vrlo često u krevetima sa kupusom možete pronaći veliki broj štetočina koji kvare usjev. Da biste se riješili insekata i zadržali vilice netaknutima, kupus možete prskati valerijanom. Ne preporučuje se tretiranje biljaka kemikalijama, tako da možete koristiti narodne lijekove, koji nisu manje učinkoviti.

Kojih insekata se možete riješiti tinkturom valerijane?

Problem štetočina na kupusu zabrinjava mnoge vrtlare i vrtlare. Borbu otežava činjenica da paraziti puze unutar vilice i skrivaju se ispod lišća. Dugo se vremena možda ni na koji način neće pokazati, a vrtlar možda neće shvatiti da je značajan dio usjeva već oštećen.

U krevetima kupusa najčešće se mogu naći sljedeći insekti:

 • Sranje lisnatog buba.

Hrenov list lišća, ili kako ga još zovu - babanukha, je maleni kukac s crnim krilima zelenkasto-metalnog sjaja i smeđim nogama. U lipnju ženke grizu plitke rupe u lišću i tamo odlažu svoja jajašca iz kojih se izlegu larve.

usrano lišće buba

 • Zelena barida.

Barid je mali kuk s promjerom tijela oko 3-4 mm, tamno plave nijanse s metalnim sjajem. Krila parazita prekrivena su utorima. Glavni znak njegove pojave na grmlju je požutenje lišća i formiranje malih naraštaja na njima.

Zelena barida

 • štitasti moljac

Još jedan čest parazit koji se često može naći na uskrsnim kulturama. Bijela muha je po izgledu vrlo slična krtici Lepidoptera. Tijelo je bijelo ili crveno-žuto.

Bijeli luk na kupusu

 • Proljetna kupusna muha.

Izvana sličan običnom muhu, samo manji. Ličinke muha se hrane listovima kupusa.

Proljetna kupusna muha

 • Valovita buva

Valovita buha je mali crni hrošč sa žutim prugama na krilima, dug oko 3 mm. Ličinke valovitih buha dugačke su do 5 mm.

Valovita buva

Također, vrlo često na biljkama možete naći veliki broj lisnih uši i kupusnih leptira.

Glave kupusa moraju se povremeno pregledavati na prisustvo ovih insekata, a na prve znakove pojavljivanja mogu se prskati valerijanom.

Valerijana sapunom od štetočina

Jedan od najučinkovitijih lijekova protiv štetočina je otopina ljekarne valerijane s dodatkom sapuna. Možete koristiti redoviti tekući sapun, ali bolje je koristiti sapun za pranje rublja.

valerijana sapunom

Na prvim znakovima bolesti i pojave insekata na sadnicama mora se hitno liječiti otopinom valerijane. Za njegovu pripremu trebali biste uzeti 3 litre vode i 1 bočicu alkoholne tinkture korijena valerijane.Tečni sapun se mora uzeti 2 žlice. l. Otopite sve sastojke u vodi i poškropite po svim grmljama, čak i onima koji su na prvi pogled sasvim zdravi.

Ako kiša pada nakon nekoliko dana, potrebno je ponovno liječenje.

Mjesec dana prije berbe, vilice se mogu tretirati amonijakom radi prevencije. Da biste to učinili, razrijedite 1 bocu amonijaka i sapuna za rublje u 5 litara vode, a zatim obradite sve biljke.

Tinktura valerijane za kupus od štetočina pomoći će da se nosi s invazijom insekata čak i bez upotrebe sapuna. Također možete posaditi ljekovite grmove valerijane u krevetima. Valerian ima snažan miris koji odbija štetočine.

Valerian sok od insekata

Prskanje sokom od valerijane također je učinkovito u suzbijanju štetočina koji se hrane listovima kupusa. Za pripremu ovog proizvoda potrebno je uzeti 1 kg svježih stabljika i lišća biljke i proći kroz mlin za meso. Zatim iscijedite sok kroz gazu, prelijte ga u staklenu staklenku i stavite u hladnjak. Tamo se može pohraniti do mjesec dana. Ako je potrebno, 10 kapi soka treba razrijediti u 10 litara otopine pesticida i liječiti s tim sredstvima kupusa.

Dekocija korijena valerijane i duhana od insekata na kupusu

Da biste se brzo riješili parazita na grmlju kupusa, možete koristiti dekociju listova duhana s valerijanom. Za 5 litara vode trebate uzeti 500 grama listova svježeg duhana i 200 grama svježeg korijena valerijane. Staviti na laganoj vatri i dovesti do ključanja.

Nakon što juha prokuha, mora se ukloniti s vatre i staviti na tamno mjesto tako da se ohladi do sobne temperature i infuzija. Sljedećeg dana mogu se prskati po krevetima kupusa. Postupak se preporučuje provoditi dva puta tjedno, sve dok insekti potpuno ne nestanu iz biljaka.

prskanje kupusa

Ako je nakon nekog vremena nakon prskanja izlila kiša, onda se sljedeći dan liječenje dekocijom listova duhana i korijenom valerijane mora ponoviti.

Za prevenciju možete obraditi krevete s povrćem, koji se nalaze pored kupusa. To će pomoći u sprječavanju ponovnog pojavljivanja parazita.

Recenzije
 1. Anya
  7.07.2018 08:24

  Obavezno poštujte proporcije, jer u suprotnom nećete otjerati štetočine, već i naštetiti sadnicama. Preporučam nakon takvog prskanja hraniti sadnice s "BioGrow».

  Odgovoriti
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva