Vrijeme koliko krompira raste i dozrijeva od sadnje do berbe?

Krompir je jedno od najčešćih povrća bez kojeg je teško zamisliti ljetnikovac. Vrijeme sazrijevanja krumpira ovisi o mnogim čimbenicima. Prije svega, to je raznolikost samog gomolja, kao i klimatski uvjeti. Ako se na prvi faktor može utjecati, tada se drugi mora jednostavno pomiriti. Ako je hladno ljeto, tada žetva može biti loša.

Nakon koliko dana iskopati krumpir?

Prilikom sadnje krumpira važno je uzeti u obzir regiju prebivališta. U različitim područjima, vrijeme od sadnje do žetve iste sorte može varirati zbog klimatskih razlika.

iskopati krumpir

Sezona rasta uz sorte krumpira:

 • Rani krumpir koji dozrijeva otprilike 50–61 dana nakon sadnje gomolja u tlo.
 • Rano zrela sorta dozrijeva 66–85 dana nakon sadnje u zemlju.
 • Sorta iz srednje sezone sazrijevat će 86–95 dana nakon sadnje.
 • Srednje kasno - od 96 do 115 dana, nakon sadnje gomolja u tlo.
 • Datumi zrenja za kasni krumpir počinju sa 115 dana.

Sezona rasta može varirati prema gore ili dolje. Opet, to ovisi o vremenskim uvjetima tijekom sezone. Na to je nemoguće utjecati.

rani krumpir

Što određuje brzinu zrenja gomolja?

No, čak i ako je odabrao sortu prema razdoblju zrenja gomolja, nakon sadnje ne možete biti sigurni da se berba može dobiti točno određenog datuma. Veliki broj čimbenika utječe na rast sezone.

Čimbenici koji utječu na brzinu rasta:

stopa zrenja

 • U kojoj regiji se uzgaja povrće.
 • Posađeni krumpir izrasti će ranije ako se gomolji posade početkom svibnja.
 • Vrijeme.
 • Primjena velike količine mineralnih i organskih gnojiva.
 • Sezona vegetacije krumpira smanjuje se ako se sadi u siromašnom tlu s hranjivim tvarima. Na plodnom tlu rast se ne ubrzava, a usjev možete sakupljati do kasne jeseni.
 • Nedostatak vlage također utječe na brzinu rasta gomolja. Ako je ljeto suho i bilo je malo kiše, tada se smanjuje razdoblje za branje krumpira.

Ako se sezona uzgoja skrati iz posljednja dva razloga, tada takav krumpir neće biti tako ukusan, a također će se slabo skladištiti. Stoga je, ako je moguće, krumpir redovito zalijevati (ako ljeti nema kiše), a prije sadnje krumpira u otvoreni tlo nanesite mineralna i organska gnojiva na zemlju. Kad gomolji sazriju na vrijeme, ukusni su i mogu se čuvati više od mjesec dana.

uzgoj povrća

Kako ubrzati zrenje krumpira?

Možete pokušati ubrzati zrenje krumpira nakon razdoblja cvatnje da biste to učinili novi krumpir nisu morali kopati u kasnu jesen.To će pomoći onim ljetnim stanovnicima koji su odgodili sadnju sadnog materijala. Također možete pokušati povećati rast krumpira ako je hladno i kišno ljeto.

Što učiniti ako grmlje poprilično raste i ne može se odgoditi sa berbom?

razdoblje cvatnje

 • Najlakši način je obrezivanje zelenih vrhova, kad je sadni materijal nedavno počeo klijati, a grmlje još nije počelo cvjetati.
 • Da bi krumpir sazrio ranije, grmlje možete prskati otopinom bakrenog sulfata 14 dana prije berbe. Proizvod izvlači vlagu iz lišća i gomolji brže sazrijevaju. Vrhovi se u istom mjesecu počinju prekrivati ​​smeđim mrljama, uvijaju se i isušuju.
 • Ako imate dugo i hladno ljeto, dozrijevanje krumpira možete ubrzati uz pomoć magnezijevog klorata. Za 1 litru vode trebate uzeti 25 grama, razrijediti klorat u vodi i njome poškropiti grmlje. Postupci zrenja krumpira smanjit će se i nakon nekog vremena može se izkopati. Ako je vrijeme suho, onda krumpir sazrijeva nakon prskanja 6 dana.
 • Da bi krumpir sazrio ranije nego što se očekivalo, može se tretirati superfosfatom. Krompir pospite nakon cvatnje. Na 1 litru tople vode 25 g superfosfata. Bolje je odabrati vrijeme za postupak u večernjim satima.
 • Gomolji sazrijevaju brže ako se klijaju prije sadnje u tlo. To nije teško učiniti i treba malo vremena za klijanje. Krompir se klija u dobro prozračenom prostoru. Na pod možete staviti slamu ili sijeno. Tokom dana temperatura ne smije biti veća od +15. Noću, za potpuno klijanje, treba ga spustiti na +7. Prolijte krumpir treba biti za 2-4 tjedna. Nakon što su prvi gomolji počeli rasti na gomoljima, zalijevaju se otopinom natrijevog klorida, amonijevog nitrata i superfosfata (15:15:55 po 10 litara vode). Nakon dva dana gomolje je potrebno zalijevati. To će promovirati stopu rasta kada se krumpir sadi u tlo.
 • Wilting je još jedan način bržeg rasta. Krumpir treba položiti u jednom sloju (nije ih potrebno polagati tako da sunce pogodi gomolje). Nakon tjedan i pol, oči bi se trebale pojaviti na njemu. Tada možete započeti slijetanje. Osušeni krumpir sadi se na uobičajen način.

otopina vitriola

Nakon ovih postupaka, faze rasta krumpira smanjit će se i tada možete sigurno iskopati mladi krumpir bez straha da ga oštetite u zemlji. Ovo je pitanje posebno važno za one ljetne stanovnike čija se parcela nalazi u nizini gdje se nakuplja voda ili kada tlo sadrži puno treseta i krumpira sporo raste.

Kada iskopati krumpir?

Kao što je već spomenuto, krumpir sazrijeva na različite načine. Po kojim znakovima možete odrediti da je vrijeme da se iskopa žetva?

Glavni znakovi zrenja krumpira:

kad kopati

 • Glavni znak pomoću kojeg možete utvrditi da je krumpir zreo su osušeni vrhovi. U ranim sazrijevanju sorti to može započeti krajem srpnja. Nakon što su se svi vrhovi uzgojenog krumpira osušili, možete početi s berbom.
 • Druga važna stvar na koju treba obratiti pažnju je vrijeme. Bolje je iskopati krumpir po suhom i sunčanom vremenu. U pravilu, krumpir sazrijeva do kraja kolovoza. Stoga je bolje ne odgađati do jeseni i to učiniti prije kiše. Ako je nijansa vegetativnih organa biljaka (lišće, stabljika) zelena, tada biste trebali razmisliti o umjetno ubrzanju zrenja.
 • Također, zrenje ovisi o sjetvi. Ako su krumpir posađeni krajem svibnja, tada ih nećete morati iskopati do rujna. To se može odrediti razvojnim fazama grma. Ako su vrhovi u kolovozu još zeleni, treba proći nekoliko tjedana prije nego što se osuše.

Kopati berba krumpira moguće je pri temperaturi ne nižoj od +17 stupnjeva.Tada se tijekom skladištenja krumpir neće pocrniti i pokvariti. Najnepovoljnije vrijeme su jutarnji sati, kada je mraz već došao. Ako u takvo vrijeme kopate krumpir, oni će se brzo osušiti i ne mogu ih jesti.

osušeni vrhovi

Nakon žetve morate prikupiti sve vrhove i korov. Ako se to ne napravi, tada će sljedeći cilj mjesto obrasti korovom i tada će trebati dugo vremena da ga uklonite iz vrta.

Tijekom kopanja krumpira možete odmah odabrati najbolje i najveće gomolje za daljnju sadnju. Treba ih ostaviti na suncu nekoliko dana da se solanin počne nakupljati u krumpiru. Kora bi trebala poprimiti zelenkast ton. Takvi gomolji će se duže čuvati i glodavci ih neće pokvariti. I sljedeće godine možete uzgajati dobru žetvu iz njih.

 daljnje slijetanje

Ako prostor dopušta, onda ih prije stavljanja krumpira u podrum treba držati na suncu neko vrijeme. Na taj način možete ubiti sve patogene, kao i povećati kvalitetu čuvanja.

Osušeni krumpir se mora razbaciti u vrećice, nakon što izbacite razmažene i ispečene gomolje. Preporučljivo je čuvati krumpir izvan izravne sunčeve svjetlosti kako ne bi klijao. Soba treba biti dobro prozračena, vlaga u podrumu bi trebala biti visoka. Pridržavajući se svih pravila sadnje i skladištenja, krumpir možete jesti tijekom cijele godine.

 izvadite krumpir

Recenzije
 1. Olya
  6.06.2018 02:00

  Postoji ogroman broj sorti, vrijeme zrenja je potpuno drugačije. Kakvo gnojivo koristite također je važno. Preporučujem budite sigurni da usjev hranite s "BioGrow».

  Odgovoriti
 2. Lena
  8.08.2020 06:03

  A ne hranim svoj vrt ničim kemijskim i sve raste sjajno.

  Odgovoriti
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva