Upute za uporabu lijeka Zenkor protiv korova na krumpiru

Zenkor je herbicid iz njemačke kompanije "Bayer". Učinkovito na godišnjim travnatim travama. Osobne podružnice i velike farme koriste se za sadnju povrća, uključujući krumpir. Relativno je siguran za ljude i okoliš.

Mehanizam djelovanja lijeka

Temelj herbicida je metribuzin (70%). Dostupno u nekoliko prikladnih oblika. Djelatna tvar apsorbira sve dijelove biljke korova, dopire do korijenskog sustava i blokira proces diobe stanica. Posjeduje dobru selektivnost u odnosu na kultivirane biljke. Zenkor je selektivni sistemski herbicid.

Dugo zadržava zaštitu na krumpiru. U povoljnim uvjetima (bez oborina, mehaničkih poremećaja gornjeg sloja tla) do 30 dana. Male oborine pojačavaju učinak lijeka, to treba uzeti u obzir prilikom pripreme otopina.

Ne doprinosi razvoju imuniteta u korovu. Kombinira se s drugim herbicidima i pesticidima. Za višestruki učinak na jednokotiledne korove (kukuruz, yaruk, droga, heljda, poljski grašak, repica, maslačak, divlji zob itd.) Zenkor se koristi u kombinaciji sa sljedećim pripravcima:

lijek Zencor

 • Olitref.
 • Dual.
 • Vernam.

Pri visokim temperaturama zraka, dugotrajnoj suši ili, obrnuto, prekomjernoj vlazi, tolerancija krumpira na herbicid Zenkor smanjuje se. Lijek slabo inhibira:

kemijski herbicid

 • puzeći noćasti;
 • pšenična trava, posteljina;
 • terenska loža.

Učinkovitiji od ostalih herbicida, uništava krmače, koprive, konje, pastirsku torbicu, amputu i srednju zvijezdu. Slabo djeluje na vrlo lagana tla na kojima je zasićenost humusa manja od 2%, kao i na pješčenjacima.

povoljni uvjeti

Značajke aplikacije

U uputama lijeka Zenkor preporučuje se upotreba herbicid krumpira dva puta u sezoni:

 1. Prije klijanja.
 2. Nakon klijanja.

Ne koristi se pri klijanju krumpirovih klica. Prije upotrebe tlo se izravnava, velike grudice se lome. Ako je tlo suho, preporučljivo je navlažiti ga vodom do dubine od 2 cm. Tretman prije nicanja provodi se 2-3 dana prije pojave klice krumpira. Potrošnja se izračunava na temelju vrste tla:

značajke aplikacije

 1. Lako 0,5–0,75 kg / ha.
 2. Prosječno 0,75–1,0 kg / ha.
 3. Teška 1,0–1,5 kg / ha.

Za male ljetne kućice 10 ml Zenkora razrijedi se u 3 litre vode i ravnomjerno se rasprši površinom od stotinu četvornih metara. Klijavi korovi nisu u stanju probiti zaštitni film herbicida Zenkor.

Otopina se koristi svježe pripremljena. Prazne posude iz herbicida temeljito se isperu vodom, sadržaj se izlije na tretirano polje.

prskajte područje

Za postemergenciju obrada krumpira herbicid se koristi na biljkama do 10 cm visine. Na obrastu grmlja, nakon primjene lijeka, bilježi se slabljenje intenziteta zelene boje lista. U većini slučajeva pigment se obnavlja nakon 10-14 dana. Nisu zabilježene druge manifestacije fitotoksičnosti. Lijek nema negativan utjecaj na količinu i kvalitetu usjeva krumpira.

Sigurnosne mjere

Herbicid se koristi samo na otvorenom. Upotrebljavajte s oprezom na ranim i srednjogodišnjim sortama krumpira. Na takvim sortama krumpira u ranom sazrijevanju: Karatop, Alena, Riviera, Lark, Bellarosa i Ariel ne vrši se obrada pred klijanjem.

tretman nakon pojave

Kulture su vrlo osjetljive na tvar metribuzin. Ne preporučuje se upotreba maksimalnih doza lijeka na lakim tlima, herbicid će negativno utjecati na klijanje.

Zenkor se koristi u smjesama spremnika kao podloga i tako štiti krumpir od korova, bolesti i štetočina. Uputa za uporabu lijeka sa sulfonilurejom propisuje dodavanje Zenkora u gotovu smjesu.

u spremnicima

Pažljivo miješajte s insekticidima, prikladno je provesti ispitivanja kompatibilnosti prije rada. Zabranjeno je miješati herkorid Zenkor s gnojivima koja sadrže dušik.

Izbjegavajte kombiniranje suhih nerazrijeđenih pripravaka. Predoziranje proizvoda dovodi do žutila ili potpunog izgaranja sadnica.

Na temperaturama zraka iznad 25 ° C Zenkor se ne koristi za krumpir, jer će herbicid imati toksičan učinak. Najpovoljnije temperature za prskanje su + 10 ... + 20 ° C. Djelatna tvar trebala bi zasićiti zemlju za 2-3 cm.

pomiješana s insekticidima

Čuvati u originalnom pakiranju na temperaturi koja ne prelazi +40 ° C. Ostaci herbicida Zenkor odlažu se u duboke jame na velikoj udaljenosti od vodenih tijela. Ima ograničenja upotrebe u sanitarnom prostoru.

Unatoč činjenici da je razdoblje propadanja metribuzina u tlu 3 mjeseca, ne preporučuje se sadnja na teren nakon kemijskog korenja u sljedećoj sezoni:

 • luk;
 • kupus;
 • repa;
 • suncokret, bundeva.

propadanje metribuzina

Ove su kulture posebno osjetljive na herbicidni pripravak.

Obrasci za otpuštanje

Proizvođač "Bayer" predstavlja nekoliko vrsta Zenkora:

 1. WG 70 (granulirani prah).
 2. Tekućina (prašak u vodi topljiv, suspenzija).
 3. Zenkor ultra (suspenzija).

granulirani prah

Zadnja dva oblika su savršenija. Kada razrijede vodom, nemaju sedimenata, brže se rastvaraju (unutar 30 minuta).

Postoje industrijski paketi za suhe tvari i spremnici (5 l). Boce za privatnu upotrebu dostupne su u količini do 100 g, a vrećice s prahom do 20 g. Osim krumpira, herbicid se uspješno koristi na mrkvi, soji, jabukama i rajčici.

Ostale prednosti lijeka:

u vodi topiv prah

 • ne doprinosi širenju mehanički prenesenih virusa;
 • nije otrovno za pčele i druge insekte;
 • ne zahtijeva posebnu zaštitu dišnog sustava tijekom rada;
 • nema izražen miris;
 • prikladno za upotrebu u svim klimatskim zonama;
 • ne nakuplja se u tlu.

Uputa za uporabu sadrži tablice s točnom dozom lijeka. Datum isteka 3 godine od datuma proizvodnje. Dugotrajna ispitivanja potvrdila su pouzdanost herbicida Zenkor. Kombinira se s proizvodima drugih proizvođača. Dostupno u prodaji po povoljnim cijenama.

Zenkor ultra

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva