Opis i karakteristike sorte, uzgoja i razmnožavanja jagoda u Firenci

Jagode Firenca imaju brojne prednosti u svojim karakteristikama, pa se sorta često nalazi u ljetnim kućicama. Da biste postigli najbolje rezultate, morate se upoznati s vremenom sadnje, načinima uzgoja i njegom usjeva. Osim zalijevanja i gnojidbe, svakako biste trebali voditi računa o zaklonu kreveta za zimu. Ako se pravilno čuvaju u bobicama, moći će se sačuvati sve blagodati i okus.

Opis i karakteristike jagoda Florence

Sorta Florence odlikuje se granicama sazrijevanja kasne žetve. Plodnja se nastavlja tijekom cijelog mjeseca, od posljednjih dana lipnja do kraja srpnja.

Izgled

Grmlje raste snažno, snažno i kompaktno. Nekoliko stabljika formirano je na snažnim i debelim stabljikama, koje se nalaze iznad razine lišća. Listovi su tamnozelene boje s sjajnom površinom.

Bobice su krupne, meso je gusto, bez praznina, tamno crvene boje. Oblik ploda je izduženo-stožastog oblika. Težina svake bobice doseže 40-65 g. Visoko plodonosno na jednom mjestu traje pet godina.

Oprašivanje

Razdoblje cvatnje započinje krajem svibnja i traje dva tjedna. Na svakom jakom stabljiku formira se do 6 cvjetova. Cvjetovi su veliki, bijeli. Za jagode u Firenci oprašivanje insekata nije potrebno, budući da se na grmu formiraju cvjetovi oba spola.

jagoda florence

Prinos jagode

Sorta je nepretenciozna i otporna, pa se može beriti u bilo kojim uvjetima. Ali s pažnjom i pažljivom pažnjom, prinos se može povećati na 1,5 kg iz svakog grma.

Istorija uzgoja i rastuća regija

Jagode Firenze uzgajali su engleski uzgajivači križanjem dviju plodnih sorti: Vicoda i Vima-Tarda. Rezultat je sorta koja je otporna na bolesti i nepovoljne vremenske uvjete. Bobice imaju slatkast okus i ugodnu aromu koja podsjeća na divlje jagode.

zrele bobice

Prednosti i nedostaci sorte

Pozitivne kvalitete sorte jagoda iz Firenze uključuju:

 • visok imunitet na uobičajene bolesti;
 • ažuriranje kreveta provodi se rijetko, jer se kultura može razvijati na jednom mjestu do pet godina;
 • budući da su brkovi formirani malo i oni su kratki, tada je briga za slijetanje minimalna;
 • visoka zimska postojanost (podnosi mrazeve do -20 stupnjeva);
 • dobra tolerancija na hladno i vlažno ljeto;
 • bobice se dugo skladište i prevoze na duge udaljenosti bez gubitka oblika;
 • univerzalna upotreba bobica s visokom ukusom.

U opisu sorte jagoda navedeni su i nedostaci:

 • u suhim, vrućim ljetima smanjuje se broj i kvaliteta usjeva;
 • u kišnom ljetu povećava se rizik od infekcije kasnometom, sivom truležom, smeđom mrljom;
 • visoki zahtjevi za hranjenjem;
 • u hladnim krajevima trajanje plodovanja znatno se smanjuje.

jagoda florence

Znajući pozitivne i negativne aspekte sorte Florence, možete izbjeći mnoge nevolje tijekom uzgoja jagoda.

Kako posaditi bobicu?

Za jagode bi trebali odabrati prikladno mjesto, izračunati datume sadnje i pravilno pripremiti tlo. Kad se ispune ovi uvjeti, prinos će biti visok, a bobice će biti slatke, bez praznina.

Odabir sjedala

Prilikom odabira mjesta za sadnju jagoda iz Firenze treba se pridržavati niza uvjeta:

 • zemlja mora biti ravna;
 • privremena sjena dopuštena je samo u vrijeme ručka;
 • jagode vole labav, plodno tlo s puno pijeska ili ilovače i dobrom prozračivanjem;
 • ako podzemna voda prolazi u blizini, tada treba napraviti malo brdo;
 • kreveti moraju biti zaštićeni od propuha.

grm jagoda

Kada saditi?

Dopuštena je i proljetna i jesenska sadnja grmlja jagoda. Postupak za svaku sezonu ima svoje karakteristike:

 • U jesen sadnja započinje početkom rujna. Prije mraza, biljka će imati vremena da se iskorijeni, a prvi plodovi će se pojaviti u sljedećem ljetu. Važno je pokriti mlade sadnice za zimu, jer u protivnom postoji veliki rizik da će korijenje izumrijeti, a biljka će umrijeti.
 • Ako grmlje posadite u proljeće, tada ćete usjev moći sakupljati tek nakon godinu dana. Do kraja mraza noću kreveti moraju biti pokriveni. Ljeti se preporučuje uklanjanje brkova i stabljika kako bi sve hranjive tvari otišle na razvoj lišća i korijena.

U bilo kojoj sezoni sadnja započinje tek kad se tlo zagrije na +14 stupnjeva. Najbolje je saditi jagode u kišnom ili oblačnom vremenu.

jagoda florence

Priprema web mjesta

Odabrano područje za sadnju jagoda u jesen se kopa, korov se uklanja i primjenjuje gnojiva (prikladan je humus). Ako je kiselost tla visoka, provodi se varenje.

U proljeće se mjesto ponovo labavi i uklanja se sav korov. Kreveti se počinju izrađivati ​​nekoliko dana prije sadnje sadnica.

Načela sadnje

Sadnja jagoda iz Firenze uključuje niz sljedećih koraka:

 • na mjestu su iskopane jame s dubinom od 18 cm i promjerom od 11 cm;
 • interval između žljebova je izrađen najmanje 41 cm;
 • rupa je navlažena i oplođena;
 • na dnu rupe izrađuje se nasip na kojem je posađen grm i širi se korijenje;
 • prekriven zemljom i malo zdrobljen.

Jagode u vrtu

Nakon sadnje preporučljivo je muljenje tla slamom, piljevinom, trulim humusom.

Pravila za njegu jagoda

Dobivanje velikog broja kvalitetnih usjeva izravno ovisi o pravilnoj i dobroj njezi. Jagode Florence trebaju redovito zalijevanje i unošenje elemenata u tragovima.

Zalijevanje

Odmah nakon sadnje jagoda u vrtu zalijevanje se provodi svaka tri dana. Izračunajte 10 litara vode za svaki kvadrat. m. Čim se grmlje prilagodi novom mjestu, navodnjavanje se smanjuje na jednom svakih 7 dana.

Zalijevanje jagoda

Potreba za vlagom povećava se tijekom cvatnje jagoda, a tijekom faze plodovanja zalijevanje treba smanjiti. Dovoljno je navlažiti krevete svaka dva tjedna.

Top dressing

Budući da su grmovi i bobice velike veličine, potrebna je ponovljena gnojidba tijekom vegetacijske sezone:

 • U proljeće je potreban dušik koji pridonosi razvoju prizemnog dijela biljke. Također se preporučuje dodavanje komposta ili humusa u rano proljeće.
 • S pojavom jajnika potrebno je napraviti sastave na bazi kalija i fosfora.
 • Nakon sakupljanja većine usjeva koristi se otopina pilećeg gnoja.
 • Jesen je korisno dodati humus ili truli gnoj. Komponente će ojačati korijenje i dati biljci snagu za uspješnu zimu.

jagoda florence

Priprema za zimu

Početkom rujna grmovi jagoda se otpuštaju i skupljaju. Mjesec dana kasnije počinju polagati sloj mulča (slama, opalo lišće, smreke grane). Idealna opcija je oblaganje jagoda agrofibrom.

Reprodukcijske metode

Najčešćom metodom uzgoja smatra se ukorjenjivanje brkova ili dijeljenje grma. Najteža je situacija s reprodukcijom sjemena.

sjemenke

Dugotrajna i naporna opcija je razmnožavanja sjemena. Materijal se najprije sije u sadnice u kutije, prekriva se staklom i postavlja na dobro osvijetljenu prozorsku dasku. Usjevi se zalijevaju svakodnevno. Prvi izdanci trebali bi se pojaviti u 3,5 tjedna.

Sjeme jagoda

Kad se dva mlada lišća pojave na mladim mladicama, presađuju se u zasebne posude. Nakon raslojavanja 6 listova počinju presaditi na otvorene krevete.

Rozete ili brkovi

Najčešće, vrtlari koriste podjelu po utičnicama:

 • Biraju grmlje s snažnim i jakim brkovima.
 • Pritisnite viskije odabrane za uzgoj na zemlju i osigurajte žičanom trakom.
 • Na pucanju je preostao samo jedan otvor, svi ostali su uklonjeni.
 • Kad se rozete ukorijene, brkovi se odrežu od grma.
 • U jesen je grm spreman za transplantaciju na stalno mjesto.

Jednostavnom metodom uzgoja smatra se podjela grma. Prikladni su grmovi od tri godine, koji su podijeljeni u nekoliko dijelova. Svaki dio trebao bi imati zdravo korijenje i najmanje pet listova.

sadnica jagoda

Suzbijanje štetočina i bolesti

Od bolesti koje najčešće pogađaju grmlje jagode, razlikuju se: vertikiloza, praškasta plijesan, smeđa ili bijela mrlja, siva trulež. Kao prevencija zaraze infekcijama, navodnjavanje se provodi otopinom na temelju lijeka "Fitosporin".

Kada se pronađu prvi znakovi bolesti, odmah treba započeti obradu. Rješenja koja se temelje na takvim lijekovima kao što su "Fundazol", "Horus", "Bayleton", "Maxim", Bordeaux tekućina, "Oxyhom", "Teldor" su učinkovita.

jagoda florence

Od štetočina, bijeli listovi i dolnjakovi smatraju se opasnim za jagode Firenze. Da bi zaštitili biljke od štetočina, grmlje se tretira insekticidima ("Confidor", "Decis").

Pravila za branje i skladištenje

Berba se vrši do 9 puta po sezoni, svaka 3-4 dana. Preporučljivo je beriti bobice ujutro nakon što se rose otopila. Plodovi se uredno narezuju, zajedno sa stabljikom i stavljaju u kutije.

Ubrani svježi usjev pri temperaturi od 0 do -3 čuva se šest dana. Za dulje čuvanje bobice se smrznu ili pretvore u slatka jela. Čak i nakon odmrzavanja, bobice ne gube oblik, aromu i sjajan okus.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva