Kako možete odrediti spol i dob kunića prilikom kupnje, metoda i tablice

Kuniće se uzgaja kao kućne ljubimce ili radi dobivanja dijetalnog mesa i krzna. Kupnja glodavca čak i iskusni zoolog ne može utvrditi njegovu točnu starost. Određivanje ovog parametra potrebno je kako bi se ispravno osigurao daljnji život ljubimca. Kako se određuje starost kunića, na koje karakteristike obraćaju pažnju? Postoji nekoliko znakova o kojima ćemo govoriti u nastavku.

Kako odrediti dob kunića?

Sa vjerojatnošću od 100%, teško će se moći utvrditi točna starost lepršave životinje. Ali po vanjskim znakovima moguće je saznati koliko je star zec.

Inspekcija životinje obavlja se na sljedeći način:

  1. Palpacija rebara. Ako se prilikom palpacije primijeti da su kosti rebara dovoljno mekane, to ukazuje da pojedinac još nije bio odsutan šest mjeseci.
  2. Boja zuba. Kod mladih životinja su jednolike i bijele. Vizualno, žuta boja postaje uočljiva nakon godinu dana kućnog ljubimca. Što stariji pojedinac postaje, više mrlja se pojavljuje na zubima. To je zbog činjenice da životinja jede čvrstu hranu, koja postupno mljeve caklinu.
  3. Duljina kandži. Prije puberteta zečji nokti su mekani i pokazuju krvne žile. Do šest mjeseci dobivaju mat nijansu i stvrdnu se. Uzgajivači režu kandže kako bi sakrili starost životinje. Ali to se jasno vidi pri vizualnom pregledu, tako da pri kupnji treba biti oprezan.
  4. Stanje očnih kapaka. U beba su prilično male, jednolike boje. U odraslih je očni kapak natečen i visi preko oka.
  5. Izgled kaputa. Bebe nemaju dlaku nakon rođenja. Pojavljuje se nakon prvog tjedna života kućnog ljubimca, u obliku lakog topa. Kunić je u potpunosti prekriven dlačicama u dobi od dva tjedna. Nakon mjesec dana počinje molt, koje traje i do 2 mjeseca. Zatim se molta ponavlja, u dekorativnoj se životinji pojavljuje gusta, lijepa krzna.

zečji zubi

Točno možete saznati koliko je duguljasti glodavac star samo ako ga kupite s dokumentima. Oni označavaju datum rođenja životinje.

Moguće je samo odrediti starost pojedinca po izgledu.

U kojoj se dobi može utvrditi spol?

Nakon rođenja, kunići su sa majkom 30-35 dana. U tom je razdoblju nemoguće čak ni stručnjaku otkriti spol beba. Uzgajivač ili stočni tehničar određuje spol zeca kada je star dva mjeseca. U ovoj se dobi odvajaju od majke i jedno od drugog. To je neophodno kako se povezane osobe ne bi počele pariti jedna s drugom. Takvi odnosi dovode do oštećenja potomstva.

Važno je odrediti spol kunića u dobi od dva mjeseca jer u tom razdoblju počinju pubertet. Na rezultat potomstva utjecat će ne samo inbridiranje, već i ne u potpunosti formirane genitalije. Takvo parenje može dovesti do izumiranja cijelih vrsta.

veliki zec

Metode određivanja spola

Kad kunić ima šest mjeseci, čak će i neiskusni uzgajivač moći identificirati ženku ili mužjaka. Za to se provodi vizualni pregled prema primarnim i sekundarnim znakovima.

Primarni znakovi su genitalije životinje. Reproduktivni sustav ženskog i muškog spola je različit. U ženki genitalije nalikuju petlji i maloj uvuli. Genitalije su smještene blizu analnog prolaza. Kod kunića su svijetlo ružičaste boje. U odraslih su genitalije tamno ružičaste boje.

Reproduktivni organi mužjaka izvana podsjećaju na cilindar s rupom koja se nalazi dalje od anusa. Kod mladih životinja penis je svijetle boje, u odraslog mužjaka je više ružičast i natečen. Testisi su karakteristično za odraslog muškarca. Dobro su osjetili i vidljivi, nalikuju na dvije male kuglice.

Sekundarne značajke uključuju: životinjsku dlaku, mliječne žlijezde, proporcije tijela i oblik lubanje. Pubertet se također određuje ponašanjem kunića. Mužjaci obilježavaju teritorij mokraćom, što odaje karakterističan miris koji nije karakterističan za žene. Obilježavaju prostor mužjaka svojim mirisom. Trljaju se o kavez, hranitelj, pokušavajući ostaviti podsjetnik na sebe.

mali zec

Ženke karakterizira drugačije ponašanje: kopaju nove rupe, opremaju svoj dom, poboljšavaju životne uvjete u njemu. Mogu se sakriti na osamljenim mjestima. Kuniće odlikuje uravnoteženijim karakterom, smirenim ponašanjem.

Ljudsko doba: tablica

Prirodni životni vijek pahuljastih glodavaca je 6-8 godina. Neki su pojedinci sposobni živjeti do 10. godine života. Prema ljudskim standardima, osmogodišnjak se smatra jetrom s dugom jetrom. Ova dob jednaka je gotovo 70 godina. Detaljnije, omjer dobi zečeva prema ljudskim mjerilima dan je u tablici:

Zečja dobLjudska dob
2 tjedna2 godine
3 tjedna4 godine
4 tjedna6 godina
2 mjeseca8 godina
3 mjeseca10 godina
4 mjeseca12 godina
5 mjeseci14 godina star
6 mjeseci16 godina
1 godina21 godina
2 godine27 godina
3 godine33 godine
4 godine39 godina
5 godina45 godina
6 godina51 godina
7 godina57 godina
8 godina63 godine

Ispravno određivanje dobi kućnog ljubimca pomoći će pronaći zdravog kunića. Glodavci donose samo pozitivne emocije, nisu agresivni, brzo se naviknu na novog vlasnika. Pravilna briga i pažnja uz zadržavanje tečne životinje produljit će mu život.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva