Kojom zrnom smjese je bolje hraniti kuniće i kuhati vlastitim rukama

Uzgoj kunića nije lak zadatak. Rezultat višednevnog rada ovisi o uvjetima održavanja i kvaliteti krmiva. Početnicima nije lako - trebate znati točno kojim žitom ili travom je najbolje hraniti zečeve. Važno je znati pravilno odabrati sastav hrane za životinje i pravilno je pripremiti za upotrebu. Postoji mnogo suptilnosti u uzgoju ušiju kućnih ljubimaca, ali rezultat napora je očit.

Zečji usjevi

Dnevne prehrane kunića nije moguće zamisliti bez dodavanja žitarica. Životinja ne može u potpunosti rasti i dobivati ​​na težini, hraneći se isključivo travom, sijenom i povrćem. Zbog jedinstvenog sastava žitarica, životinja dobiva potrebne aminokiseline i vitamine.

Mješavina ovsa, pšenice, ječma ili kukuruza jača imunološki sustav i potiče pravilan razvoj kućnih ljubimaca.

Pšenica

Zrno pšenice nezamjenjiva je sastavnica žitne smjese za zečeve. Sadrže gotovo sve vitamine skupine B, kao i vrijedni vitamin E. Pšenica je rekorder po sadržaju hranljivih masti, ugljikohidrata i bjelančevina, što znači da pridonosi brzom povećanju težine u mesnim pasminama kunića.

Stručnjaci preporučuju hranjenje životinja hranom za žitarice, ali ne biste se trebali previše zaokupiti pšenicom, jer se u protivnom napuhavanje kod zečeva ne može izbjeći.

Životinje je najbolje hraniti zdrobljenim ili proklijalim zrnima. Količina pšeničnih zrna ne smije prelaziti trećinu ukupne mase krmne smjese. Tijekom zimskih mjeseci, suplementacija je neophodna za nadoknadu zaliha vitamina za kućne ljubimce. Tvrda školjka zrna djeluje kao abrazivno sredstvo, stoga životinje koje redovito grizu hranu lako grizu zube. Pšenica se kupuje za hranu u suhom i čistom obliku.

pšenica za zečeve

Zob

Nijedna smjesa zrna nije potpuna bez dodavanja zobi. Ovo zdravo zrno obogaćuje tijelo zečeva bakrom, silicijom, kobaltom, manganom, cinkom i vrijednim vitaminima skupine B.

Hranjiva vrijednost kulture je velika jer zob sadrži 10 g proteina, 8 g masti i 55 g ugljikohidrata na 100 g proizvoda. Istovremeno, za razliku od pšenice, žitarice sprječavaju brzo dobivanje kilograma kod životinja, pa se zob aktivno koristi u borbi protiv pretilosti kod kunića.

Zrno blagotvorno utječe na zdravlje kućnih ljubimaca. Zob sadrži vrijednu pantotensku kiselinu koja regulira rad crijeva i pomaže tijelu životinje da se riješi štetnih tvari. U prehranu kunića dodaje se koristan, hranjiv element.

Kukuruz

Kultura je rekorder po sadržaju ugljikohidrata, pa se kukuruz koristi za brzo debljanje kod kunića.Žitarice se dobro apsorbiraju u kombinaciji s aminokiselinama i proteinima. Osim vitamina E, kukuruz sadrži hranjive tvari poput željeza, fosfora, magnezija i kalija.

hranjenje zečeva

Unatoč očitim prednostima kulture, daje se samo kao sastojak krmne smjese. Prekomjerna ovisnost o dodatku prehrani neizbježno će dovesti do pretilosti.

Jedva

Nepromijenjena komponenta u dnevnoj prehrani dojećih kunića i mladih zečeva. Hranjiva žitarica sadrži aktivne tvari holin i lizin. Ubrzavaju razvoj i rast kućnih ljubimaca. Ječam opskrbljuje tijelo životinja kalijem, kalcijem i B vitaminima.

Ječam se drobi prije hranjenja, jer u protivnom ljuska koja prekriva žitarice može ometati probavu hrane.

Raž

Povremeno se u smjesu žitarica može ući i raž. Kultura je bogata aminokiselinama i potiče razvoj imuniteta. Za hranu se ne koriste samo žitarice, već i stabljike biljaka. Rž je čest uzrok napuhanosti i crijevnih poremećaja kod životinja, zbog čega većina poljoprivrednika ne voli usjev koristiti za prehranu svojih kućnih ljubimaca.

hranjenje zečeva

U kojem obliku dati

Svaki vlasnik sam odlučuje u kojem će obliku zrno dati kućnim ljubimcima. U svakom slučaju, sastojci se moraju pažljivo ispitati i eventualno pokvarena zrna ukloniti. Hrana može postati neupotrebljiva zbog oštećenja gljivica ili insekata. Kuniće ne treba hraniti nezrelim, sirovim ili presušenim žitaricama. Kvalitetne sirovine obrađuju se na različite načine.

Kvasac

Način pripreme hrane često se koristi za hranjenje mesnih pasmina kunića. Ova vrsta "dopinga" aktivira apetit kućnog ljubimca i pomaže povećati težinu životinje. Priprema hrane sastoji se od nekoliko faza:

  1. Sirovine se drobe i prelije čistom vodom. Optimalni omjeri su 1: 2.
  2. 35 g kvasca razrijedi se u 2 litre tople vode.
  3. Pripremljeni sastojci se pomiješaju i ostave da fermentira preko noći.
  4. Formula je spremna za 8-9 sati. Tijekom infuzije, masa se povremeno miješa.

kruh i zec

U žlicu se doda 3 žlice dobivene smjese kvasca, razrjeđujući suhu zrnastu masu namijenjenu hranjenju.

Parenje žitarica

Omiljena, jednostavna metoda pripreme hranjive hrane za ljubimce s dugim ušima. Odabrana zrna stavljaju se u kantu. Nije potrebno potpuno napuniti spremnik, parna sirovina će se povećati u veličini, a masa će "preplaviti banke". Prelijte kipuću vodu preko zrna, dodajte 1 žlica. l. sol i inzistirati 5-6 sati. Životinje se hrane nabubrenom masom slatkih žitarica.

nicanje

Izrasle žitarice pomažu u čišćenju crijeva i povećavaju imunitet kućnih ljubimaca. Za razliku od suhih sirovina, proklijale žitarice i žitarice životinje u potpunosti asimiliraju.

Krmna smjesa priprema se na sljedeći način: suha zrna preliju se toplom vodom i ostave da nabubre 24 sata. Nakon namakanja sirovine se stavljaju u lim za pečenje. Zatim se zrna prekriju komadom mokre gaze i ostave da klijaju. Kad se pojave prvi zeleni klice kljuna, hrana je spremna za jelo.

Zgnječeno zrno

Zob, pšenica, kukuruz ili ječam se drobe i daju životinjama. Takvu mješavinu nije teško naći u prodaji ili napraviti sami.

<iframe width=560 height=315 src=data:image/svg+xml,%3Csvg%20xmlns=%22http://www.w3.org/2000/svg%22%20viewBox=%220%200%20600%20291%22%3E%3C/svg%3E data-src=https://www.youtube.com/embed/69He8jxNVLk frameborder=0 allow=accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture allowfullscreen></iframe>

Napravite samu žitnu smjesu za zečeve

Neki poljoprivrednici radije pripremaju svoju žitnu smjesu kod kuće. Postoji mnogo recepata za hranjivu hranu. Svaki vlasnik ima svoj, provjeren tijekom godina, sastav i proporcije zrnaste smjese.

Početniku je lako pripremiti ovu smjesu od žitarica:

  • 25 kg kukuruza;
  • 15 kg zobi;
  • 35 kg ječma;
  • 10 kg suncokretovog brašna;
  • 5 kg pšenice.

Kormosmesi

Kako bi se kunići zimi uravnoteženo hranili, potrebno je pravilno formulirati krmnu smjesu.Pridržavanje proporcija pomoći će vlasniku da kućnim ljubimcima osigura kvalitetnu prehranu. U postocima, dnevni obrok odraslih životinja sastoji se od 20% ječma, 20% pšenice, 10% kukuruza, 40% zobi i 10% mekinja.

hranjenje zečeva

Pravila hranjenja zečeva

Dnevna stopa hrane za zrno za zeca srednje veličine (do 5,5 kg) je 60 g. Tijekom trudnoće i dojenja, stopa za zečeve povećava se na 100 g. Kunićima se daje mješavina 25% ječma, 50% pšenice i 25% kukuruza ...

Ulagači se instaliraju na jednostavan način, u obliku oluka. Prikladno je napuniti ih žitaricama i miješanom hranom. Kako se kućni ljubimci ne bi prevrnuli, a uređaj se mora pažljivo osigurati.

Zolotukhina metoda

Tehnika se sastoji u odabiru sastava hranjene smjese, ovisno o spolu, dobi i životnom vijeku kunića. Na primjer, mužjaci se hrane mješavinom ječma, zobi i malo kukuruza. U isto vrijeme, trudnice pojedu nasjeckani ječam.

Yukhnova metoda

Prema ovoj metodi, životinje se hrane samo pripremljenom krmnom smjesom. Sadrži sastojke kao što su mekinje, ječam, pšenica, kreda, kukuruz, sol, zob i travno brašno. Omjer sastojaka ovisi o dobi, spolu i stanju kućnog ljubimca.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva