Je li moguće i koje su mogućnosti za križanje različitih pasmina zečeva, tablica

Je li moguće križati različite pasmine domaćih zečeva na mojoj farmi? Znanstvenici se bave uzgojem novih križeva. Možete samostalno križati životinje koje pripadaju različitim pasminama. Istina, morate znati njihovu kompatibilnost i povoljne mogućnosti parenja. Rodovitim životinjama različitih vrsta dopušteno je križanje, ali preporučljivo je slijediti preporuke uzgajivača zečeva.

Zašto to rade?

Kuniće različitih pasmina dopušteno je križanje jedni s drugima. Iz takvog parenja rađaju se zdravi zečevi s izvrsnim imunitetom. Potomstvo koje se dobiva od različitih pasmina naziva se lokalnim. Ako uzgajivač kunića prakticira čistokrvni uzgoj, morat će se brinuti da stalno dopunjava stoku nepovezanim jedinkama istog križa.

Znanstvenici se bave izborom novih križeva. Na farmama se prakticira križanje postojećih pasmina. Nasljedne osobine potomstva ovise o ženkama i mužjacima koji sudjeluju u parenju. Lokalni zečevi primaju gene oba roditelja.

Važno! Ne možete kaotično križati različite pasmine. Razvijena je posebna tablica kompatibilnosti različitih križeva. Samo preporučene sorte mogu se spariti jedna s drugom. Ako zanemarite savjet znanstvenika, rodit će se slabo potomstvo.

Prednosti lokalnih zečeva:

  • odličan imunitet;
  • obogaćena nasljednost;
  • jak ustav;
  • intenzivan rast;
  • veća težina;
  • visoka produktivnost.

različiti zečevi

Lokalni zečevi imaju manje vjerojatnosti da se razbole i umru. Životinje nasljeđuju osobine oba roditelja. Rođene su životinje koje su bolje od izvornih ukrštenih oblika. Crossbred zečevi jedu manje hrane, ali brže dobivaju na težini. Takve su životinje izdržljivije i manje zahtjevne za držanje.

Metode križanja

Poznato je nekoliko metoda parenja zečeva. Odabrana tehnika koristi se ovisno o konkretnom zadatku koji se postavlja uzgajivaču. Uparivanjem različitih originalnih oblika ponekad se dobije novi križ.

Uvodni

Ova metoda parenja ima i drugi naziv - infuzija krvi. Ova metoda se koristi kada je potrebno poboljšati neku vrijednu pasminu. Ovom metodom uzgoja pokušavaju sačuvati korisne osobine poboljšanog križa.

dva zeca

Ova se metoda koristi ako, na primjer, trebate učiniti zečeve s vrijednim krznom održivijima. Ženke u ovom slučaju trebaju pripadati glavnoj pasmini. Da bi poboljšali početni oblik, biraju se mužjaci potrebnih kvaliteta.

apsorpcija

Transformativno (drugo ime metode) parenja koristi se za postupno poboljšavanje jedne sorte s drugom. Ova metoda uzgoja životinja preporučljiva je ako pasmu treba ostaviti, ali značajno poboljšati. Dosljedno je križanje hibrida s uzgajajućim mužjakom, a kao rezultat toga dobiva se potomstvo s novim, poboljšanim setom svojstava.

industrijski

Slična metoda se koristi i na velikim i na malim farmama. Ukrštaju se dvije različite pasmine, želeći dobiti poboljšani križ prve generacije, isključivo za klanje. U ovom slučaju, ne govorimo o uzgoju uzgojnih životinja. Lokalni zečevi dobivaju se od dva različita roditelja. Takve životinje brzo rastu, dobivaju na težini, jedu manje i ne razbole se. Kada životinje dosegnu određenu starost, šalju se na klanje.

različiti zečevi

varijabla

Ovom metodom dobivaju se lokalni zečevi koji se u budućnosti naizmjenično spravljaju s roditeljem ili majkom izvorne pasmine. Odrasle životinje dobivene iz različitih križeva križaju se prvo s jednim primarnim oblikom, a zatim s drugim. U sljedećoj generaciji možete dodati treću pasminu.

Ova metoda omogućuje vam dobivanje novih, više održivih i produktivnih zečeva. Ponekad izmjenično parenje rezultira potpuno novom pasminom. U praksi se ova metoda rijetko koristi.

Tvornica

Ova metoda se također naziva reproduktivnom. Ovom metodom križanja dobiva se potpuno nova pasmina. Ova metoda se ne koristi u kućanstvima. Genetski znanstvenici bave se uzgojem novih križeva. U pokusu su uključene dvije ili više čistokrvnih jedinki. Ispada križ s potrebnim kvalitetama i novim karakteristikama.

mnogo zečeva

Kaotičan

Mnogi početnici uzgajivači kunića pare srodne životinje ili kupuju zečeve nepoznate (uvjetne) pasmine za takav postupak. Ako se stoka s vremena na vrijeme ne razrijedi čistokrvnim pojedincima, počet će se smanjivati. Za parenje trebate kupiti životinje samo s uzgajališta. Kaotično križanje ponekad rezultira velikim gubicima.

Koje pasmine kunića mogu se međusobno križati

Postoji nekoliko desetaka različitih pasmina kombinacija. Križanjem ovih ili drugih pasmina možete poboljšati rezultat u pogledu stope povećanja kilograma i količine hrane za životinje potrebne za držanje životinja. Ne morate sami izmišljati ništa. Znanstvenici su već stvorili mogućnosti prilagođene parenju.

Tabela kompatibilnosti:

ženkemužjaci
cincilabijeli div, bečko plava
Bečko plava, novozelandska, divovska bijelacincila
srebrosivi div
bijeli div, crno-smeđa, bečko plavaKalifornija
bijeli div, činčila, bečko plavaNovi Zeland
Kalifornijski, novi ZelandCrna smeđa
leptir, Novi Zelandbijeli div
sivi divsrebro

različiti zečevi

Ako vam treba brzo debljanje, onda su najbolje opcije muški bijeli div sa ženskom činčilom, dečki potonjeg s bečkim plavim djevojkama. U tu je svrhu dopušteno pariti zečeve sivog giganta sa zečevima srebrne pasmine. Kod uzgoja za meso preporučuje se križanje sljedećih vrsta: srebrni mužjaci s bečkim plavim ženkama, dječaci činčila sa srebrnim djevojčicama.

Važno! Kaotično križanje kućnih ljubimaca je nepoželjno. Za parenje biraju se najbolji predstavnici određenog križa. Jedan uzgajajući mužjak kupuje se za nekoliko ženki.

Nekoliko riječi o izbacivanju

Stanje zečeva se mora pratiti od trenutka njihovog rođenja. Ako životinje zaostaju u težini, razbole se, neaktivne su, bolje je poslati ih na klanje nakon što dosegnu određenu dob.Za parenje su odabrani samo zdravi zečevi. Ako ne slijedite ovaj postupak, stoka će se degenerirati. Odbaciti životinje s vanjskim oštećenjima, previše agresivne, neaktivne, letargične, često bolesne.

Zabranjeno je parenje jednih s drugim životinjama iz istog legla. Zečevi rođeni od roditelja također su podvrgnuti izmetu. Potomstvo možete dobiti kupnjom uzgajajućeg mužjaka na farmi.

Mogući problemi

Bolje je nikada ne križati takve pasmine: mužjaci bijelog diva sa ženkama srebra ili bečko plave boje, dječaci srebra s djevojčicama bijelog diva. Ne preporučuje se parenje bečkih plavih zečeva s bijelim divljim zečevima, a sivih divovskih zečeva s zečevima činčile. Ispada da će se takvim križanjem potomstvo roditi gore od izvornih oblika. Bolje je unaprijed se osigurati od problema i ne parite životinje ovih pasmina.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva