TOP 10 najboljih pasmina kunića za uzgoj mesa kod kuće

Kunići najboljih mesnih pasmina više su puta spasili ljude od gladi i zimskih mrazeva. Kunijsko meso je kvalitetnije od svinjetine, pa čak i govedine. Nije ni čudo da je kuniće meso uvijek na vrhu liste zdravih, dijetalnih proizvoda. Iskusni poljoprivrednici uvjereni su u profitabilnost poduzeća, jer uzgoj ušnih divova ne zahtijeva velike troškove.

Za i protiv

Poduzetni stanovnici ruralnih područja ne plaše se financijskih poteškoća. U nemirnim vremenima, možete uzgajati zečeve za meso kod kuće. Stočarstvo je dobra ideja, ali ne smijemo zaboraviti ni na sitnice držanja i uzgoja mesnih životinja, jer ovaj posao ima svoje prednosti i mane. Pozitivni aspekti uzgoja:

prekrasan zec

 1. Uši ljepote impresioniraju svojom veličinom. Prosječna težina dobro hranjene životinje je 5 kg, a predstavnici nekih pasmina lako dosežu 12 kg. Pojava divova najbolji je dokaz profitabilnosti farme.
 2. Kunići mesnih pasmina brzo rastu. Životni put ovih životinja je kratak, jer od trenutka rođenja do klanja prolaze samo 4 mjeseca. Ova značajka omogućuje vam dobivanje mesa izvrsne kvalitete. Stručnjaci znaju kako se okus mesa pogoršava kod starijih pojedinaca. Osim toga, zbog rane zrelosti kućnih ljubimaca, vlasnici mogu smanjiti troškove kupnje hrane.
 3. Do dobi od 5 mjeseci, kunić je spreman za reprodukciju roda. Svako vrijeme ženka dovede vlasnika do 12 zečeva. Dakle, populacija ušiju kućnih ljubimaca neprestano raste.
 4. Zahvaljujući debeloj dlaci, životinje se osjećaju sjajno u svim vremenskim uvjetima. Mogu se držati u kavezima na otvorenom, ptičarima ili jama.
 5. Uzgoj zečeva na meso moguć je čak i za početnike. Novi poljoprivrednik neće se morati prijaviti na tečajeve za obuku.
 6. Unatoč impresivnom izgledu, životinje se odlikuje dobrodušnim karakterom.
 7. Većina zgodnih brojlera ima dobar imunitet. Lako podnose kretanje i lako se prilagođavaju bilo kojim uvjetima pritvora.

Nedostaci uzgoja:

 1. Kućni ljubimci moraju osigurati prostran dom. Manjak kretanja i jakost vlastite težine štetno utječu na zdravlje životinja. Deformacija unutarnjih organa i udova kunića može rezultirati neplodnošću.
 2. Kvaliteta životinjskog mesa izravno ovisi o pravilno oblikovanoj prehrani. Kupnja sastojaka za krmnu smjesu nije jeftina.

Popularne pasmine mesnih kunića

Neke poznate pasmine brojnih zečeva pojavile su se zbog ćudljivosti prirode, druge su rezultat mukotrpnog rada uzgajivača.Predstavnike pasmina govedine ujedinjuje sposobnost da brzo rastu i dobivaju na intenzivnoj težini. U prosjeku, brojni kunić dobiva od 5 do 8,5 kg. Brzina povećanja težine životinje iznosi oko 50 g dnevno. Svaka pasmina mesnih životinja ima svoje jedinstvene karakteristike.

Strokach

Zeca strokach

Zemljoradnici često nazivaju džinovskim zečevima kao njemačkim pikantom. Stowachi duguju svoje izuzetne osobine svojim precima - Flandrijama. Od njih su uši potomci dobili gusto, mesnato tijelo i snažne noge. Glava je srednje veličine i počiva na moćnom kratkom vratu.

Duljina ušiju doseže 15 cm. Sivi krzneni kaput kućnog ljubimca obojen je neravnomjerno, tako da je naziv "raznoliki div" vrlo prikladan za zeca. Povremeno se nađu zgodni muškarci plave i crne boje.

Životinja raste i razvija se brzo. Do dobi od 5 mjeseci, kućni ljubimac lako doseže 4,5-5 kg. Preporučena dob za klanje je 8 mjeseci. Zečevi koji su stroki pogodni su za uzgoj, ali često pate od problema sa kralježnicom. U pravilu, razlog leži u nedostatku vitamina D. Problem se rješava dodavanjem proklijalih žitarica i mekinja u prehranu kućnog ljubimca.

Bijeli pannon

Bijeli pannon

Atraktivni albinosi poznati su po svojoj snazi ​​i izdržljivosti. Mišićavo tijelo odlikuje se izduženim oblikom, mišići su jasno vidljivi ispod tanke kože. Snažne duge noge i debeli kratki vrat govore o nevjerojatnoj snazi ​​zeca. Velika glava ukrašena je gustim uspravnim ušima. Pahuljast snježno bijeli kaput i crvene oči karakteristične su osobine pasmine. Broleri su velike životinje. Težina svakog pojedinca doseže 5 kg. Panone odlikuje rijetka plodnost, svaki put kad zec dovede do 9 beba.

Flandrija

Flandrijski zec

Drugo ime pasmine je belgijski div. Pasmina je uzgajana prije stoljeća i pol. Flandrije se nazivaju potomcima mnogih mesnih pasmina. Mirno i dobroćudno raspoloženje zgodnih muškaraca omogućuje im da mirno koegzistiraju sa svojom krznenom braćom. Ukusna hrana i prostrani čisti kavez sve su vam potrebne za cjelovit razvoj vašeg ljubimca. U usporedbi s drugim vrstama, flandrije sazrijevaju sporo. Optimalna dob za klanje zeca je 9 mjeseci.

Od brojne obitelji mesnih životinja, Flandrija je najveći zec. Težina svake jedinke često doseže 12 kg. Velika glava, dobro definirani obrazi, snažne šape, zakrivljena leđa - ovo je portret dobroćudnog diva.

Siva koža flandrija nije osobito lijepa, pa se zečevi češće koriste kao izvor mesa. Belgijski divovi poznati su po izvrsnom apetitu. Gluttoni jedu puno hrane, tako da je držanje flandrije teško profitabilna aktivnost.

Kalifornija

goveđi zečevi Kalifornija

Tajna popularnosti Kalifornijaca leži u nevjerojatnoj sposobnosti životinja da brzo rastu. U dobi od 4-5 mjeseci, zečevi dostižu 5,5 kg žive težine i spremni su za klanje. Brojleri su cijenjeni zbog izvrsne kvalitete svojih koža i mesa.

Cilindrično tijelo, debeli kratki vrat i velika glava daju ljubimcu impresivan izgled. Gusti snježno bijeli kaput kalifornijskog krase smeđe oznake. Zečeve šape zaštićene su gustom dlakom, tako da se životinje ne boje mrežastog poda u kavezu. Kunići su plodni, svaki okrol donosi vlasniku od 8 do 10 mladunaca.

Sivi div

Sivi div

Kunić je životinja tipa mesa s brzim debljanjem. Visoka produktivnost, nepretencioznost i izdržljivost glavne su osobine diva. U duljini životinja doseže 55-60 cm. Mišićavo, teško tijelo i masivna glava daju izgled divovske monumentalnosti.

Opseg prsa kućnog ljubimca je 37-39 cm. Zec brzo dobiva na težini, do dobi od 5 mjeseci lako doseže 5,5-6 kg. Poljoprivrednici cijene divovske kože zbog svoje velike veličine. Zbog nepretencioznosti životinje, uzgoj sivih divova je čak i početnicima.

Bijeli div

Bijeli div

Veliki albinoni impresioniraju ljepotom snježno bijelog krznenog kaputa i moćnim tijelom. Divovi se ne mogu nazvati ranim sazrijevanjem, a punu zrelost dostižu tek u dobi od 6-7 mjeseci. Težina odrasle životinje je 5-5,5 kg.

Izrazito tijelo kućnog ljubimca organski se kombinira s jakim vratom. Velika glava ukrašena je ravnim ušima. Crvene oči i bijela koža bez ijednog traga zaštitni su znak poznate pasmine. Uzgoj bijelih divova donosi zajamčenu dobit, jer životinje služe kao dobavljači velikih količina dijetalnog mesa i vrijednog krzna.

Sovjetska činčila

Sovjetska činčila

Neobični zečevi otporni na hladnoću uspješno se uzgajaju čak i u teškim uvjetima Sibira. Činčila je brzo rastuća, nepretenciozna životinja. Kunić se često zbunjuje s predstavnikom pasmine sivog diva, ali sovjetska činčila je po veličini i težini mnogo veća od konkurencije.

Životinja ima veliki ustav, volumen prsa kućnog ljubimca doseže 42 cm. Leđa diva zakrivljena su u obliku luka, noge su ravne i jake. Činčila se odlikuje vunom neobične strukture i lijepom srebrno-plavkastom bojom. U dobi od 6 mjeseci zec dobiva 4,5 kg. Ženke su vrlo plodne, svako leglo donosi vlasnicima 8-10 zečeva.

Novozelandski crveni

Novozelandski crveni

Ovaj bucmasti dandy poznat je po debeloj crvenoj koži i nepretencioznosti. Osobitosti pasmine: snažno mišićavo tijelo, široka prsa, mala glava s uspravnim ušima i crvenim očima. Zahvaljujući vunenim šapama, kućni ljubimac osjeća se dobro u kavezu s mrežastem podom. Novozelanđani brzo dobivaju na težini; u dobi od 5 mjeseci kućni ljubimci mogu lako dostići 4,5 kg.

burgundac

zečevi bordo

Crvenokose ljepotice odlikuju se rijetkom otpornošću na bolesti. Snažno, mišićavo tijelo životinje je zaobljeno. Male šape i uredna glava dobro se kombiniraju s torzom kućnog ljubimca. Gusta i gusta krzna Burgundijaca visoko cijene stručnjaci. Prosječna težina odraslog zeca je 4-4,5 kg. Za 1 godinu ženka donosi od 25 do 28 zečeva.

Kako odabrati?

Prilikom odabira pasmine za uzgoj morate uzeti u obzir neke nijanse:

 • sposobnost zečeva da žive u danim klimatskim uvjetima;
 • termini sazrijevanja;
 • plodnost;
 • zahtjevnost za kvalitetu hrane i životnih uvjeta;
 • produktivnost.

veliki zec

Za uzgoj na maloj farmi savršeni su zečevi bijelog diva, flandrija i sive divovske pasmine. Za široko gospodarstvo idealni su predstavnici kalifornijske pasmine i Novozelanđani.

Savjeti o sadržaju

Životinje se drže u velikim kavezima, ptičarima, pa čak i u jamama. Kućište za kućne ljubimce postavljeno je tako da brojleri nisu izloženi izravnoj sunčevoj svjetlosti. Najvećim pojedincima je potrebno više prostora. Pod u kavezu prekriven je daskama. U suprotnom, divovi riskiraju ozljedu ili bolest. Apartmani za kućne ljubimce redovito se čiste.

Dnevna prehrana kućnih ljubimaca sastoji se od 700 g svježe trave, 80 g smjese žitarica (ili miješane hrane), 200 g sijena, 200 g povrća ili voća. Kao korisna poslastica, zečevima se daju grančice voćnih stabala.

Značajke križanja

Za dobivanje zdravog i produktivnog potomstva biraju se najbolji pojedinci.Svaki kunić mora imati različite karakteristike pasmine. Prije parenja životinje se pažljivo pregledavaju, obraćajući pažnju na stanje dlake i očiju. Plodnost ženki je od velike važnosti. Prema opažanjima stručnjaka, najbolje rezultate pokazuju kunići iz proljetnog legla.

Bolesti i liječenje mesnih kunića

Uši divovi su zarobljeni od bolesti poput listerioze, kokcidioze ili miksomatoze. Uz to, životinje često postaju plijen od trovanja ili upale pluća. U pravilu, nevolje nastaju kao rezultat loše skrbi o kućnim ljubimcima. Ako životinje pokazuju znakove lošeg stanja, morate hitno nazvati veterinara.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva