Uzroci ćelavosti kod kunića i metode liječenja, metode prevencije

Atraktivnost životinja s dugim ušima gotovo u potpunosti ovisi o spektakularnoj ljepoti lepršavog kaputa kućnog ljubimca. Za poljoprivrednike i ljubitelje ukrasnih pasmina nema tužnijeg pogleda od ćelavog, bolesnog zeca. Samo iskusan veterinar može utvrditi uzrok problema. Ne očajavajte, u većini slučajeva životinji se može pomoći.

Kako se otapanje manifestira kod kunića?

U divljini zečevi mijenjaju svoj krzneni kaput samo u proljeće i jesen. Na učestalost topljenja utječu promjene temperature i mijenjanje godišnjih doba. Na zgražanje vlasnika, kućni ljubimci proljevaju gotovo neprekidno. Ovaj se nesporazum može lako objasniti: u grijanim kućama se uvijek održava ugodna temperatura.

Prva promjena krzna događa se kada zec napuni 1,5 mjeseca. U ovom trenutku, mlado stvorenje mijenja dojenčad pokrivač u punokrvni krzneni ogrtač odrasle životinje. Sam molting je siguran za zeca, ali postupak zahtijeva pažnju vlasnika. Kućni ljubimac pažljivo liže svoju kožu, uklanjajući mrtve dlake. Kao rezultat toga, gastrointestinalni trakt ušiju se začepljuje komadima vune. Životinje nisu sposobne regurgitirati vunu, kao što to čine mačke ili psi, a ako mu se ne pomogne na vrijeme, kućni ljubimac riskira smrt.

Tijekom promjene krzna, zec se pažljivo češlja. Ako je zamjena vune jasno vidljiva u izmetu životinje, a količina izlučevina postaje manja, vrijeme je da poduzmete hitne mjere. Pomoći nevolji nije teško, svom ljubimcu trebate dati 10 ml vazelina i povećati dnevnu porciju sijena. To je suha trava koja sprečava crijevne blokade.

Mišljenje stručnjaka
Zarečni Maxim Valerievich
Agronom s 12 godina iskustva. Naš najbolji stručnjak za vikendice.
Da bi se osiguralo da uzrok ćelavosti leži u lijevanju, tijelo kućnog ljubimca pažljivo se ispituje. Na mjestima ćelavih mrlja u životinji se brzo pojavljuju nove dlake.

Molitve se događaju:

 1. Sezonski. Kunići mijenjaju svoje krzno samo u jesen i proljeće.
 2. Tijekom cijele godine. Životinje se neprestano tope.
 3. Kompenzacijski. U ovom slučaju vuna raste natrag umjesto da se izgubi kao rezultat ozljeda (opekotina, rana).

ćelav zec

Moguće bolesti koje uzrokuju ćelavost i metode njihova liječenja

Razne bolesti mogu uzrokovati ćelavost kućnog ljubimca. Propisi veterinara i pažljiva briga vlasnika pomoći će vraćanju nekadašnje ljepote i zdravlja zaljubljenog kućnog ljubimca.

lišaj

Ringworm je opasna bolest za čitavu stoku domaćih životinja.Gljiva lako inficira oslabljene životinje koje su nedavno patile od bolesti. Postoje slučajevi kada su se životinje razboljele od ribeze nakon hipotermije. Bolest je popraćena upalom kože i gubitkom kose. Ćelavi se mrlje pojavljuju na krznenom dlaku zaraženih zečeva.

Agresivna infekcija lako se prenosi na ljude, tako da se svi medicinski i higijenski postupci moraju provoditi s rukavicama. U prodaji je puno lijekova za borbu protiv neugodne bolesti. Među ljubiteljima životinja popularni su proizvodi "Mikonazol" i "Ketokonazol". Prije obrade, vuna koja raste oko rezultirajući ćelav mrlje odsječena je.

ćelav zec

Za liječenje kućnog ljubimca ne možete koristiti proizvod namijenjen ljudima. Lijek je toksičan za životinje, jer će zec definitivno lizati svoje krzno. U ovom slučaju, lijek će sigurno ući u životinjsko tijelo, a kućni ljubimac riskira trovanje.

Jednostavne preventivne mjere pomoći će vam da izbjegnete nevolje u budućnosti. Pomozite da životinje budu zdrave:

 1. Pravovremena cijepljenja.
 2. Obvezna izolacija tek stečenih zečeva. Novi kućni ljubimci nalaze se u karanteni u zasebnom stanu.
 3. Temeljito čišćenje stanova za kućne ljubimce. Stanica se obrađuje sa sredstvima koja sadrže klor.
 4. Održavanje ugodne temperature zraka. Soba treba biti topla i suha.

buhe

Buhe nose opasnu bolest zvanu myxomatosis. Bolest je popraćena konjuktivitisom, što uzrokuje puno patnje kućnim ljubimcima. S razvojem bolesti pojavljuju se potkožne izbočine u očima zeca. Podmukla infekcija može srušiti svu stoku. U slučaju izbijanja mikomatoze, na zahvaćenom imanju najavljuje se karantena.

ćelav zec

Bolni ubodi buva često izazivaju alergijske reakcije kod životinja. Po krivici insekata, kućni ljubimci češljaju mjesta ugriza dok ne iskrvare. Kao rezultat toga, pogođena područja su djelomično izložena. Posebni lijekovi protiv buha pomoći će u rješavanju problema. Za uši kućne ljubimce prikladan je pripravak za liječenje dlake mačića. Sredstvo se nanosi na grebenu životinju. Međutim, lijek nije prikladan za ukrasne zečeve, postoje posebni sprejevi za egzotične zgodne muškarce. Lijek se koristi za liječenje područja leđa zeca, ravnomjerno raspoređujući sredstvo duž kralježnice.

grinje

Krznene grinje donose puno problema životinjama. Insekti zauzimaju kožu na tijelu kućnog ljubimca. Kao rezultat vitalne aktivnosti štetočina, leđa i stranice zeca su djelomično ćelavi i prekriveni bijelim mrvicama peruti. Koža na zahvaćenom području postaje upaljena i svrbež. U nekim područjima ispadaju čitavi pramenovi kose. Bolest se naziva heiletieloza.

Da biste postavili točnu dijagnozu, morate se obratiti iskusnom veterinaru. Specijalist donosi presudu na temelju laboratorijskih ispitivanja i ispitivanja životinje.

Situacija s potkožnim krpeljima je mnogo složenija. Kukca je teško vidjeti golim okom, jer štetočina živi pod gornjim slojevima kože. Prisutnost krpelja ukazuje na sitne izbočine koje se pojavljuju na koži na mjestima na kojima se nakupljaju insekti. Ovdje štetnici polažu svoja jaja. Nesretna životinja bijesno ogrebuje svrbežne nabrekline, trgajući kožu u krvi. Male rane se upale i nabreknu.

zečji krpelji

Potkožni grinje mogu otrovati život ne samo zgodnih ušiju. Psi, mačke i druge domaće životinje često postaju žrtve štetočina. U nekim slučajevima infekcija pogađa i ljude. U slučaju izbijanja bolesti, dom zaljubljenih kućnih ljubimaca temeljito se dezinficira. Kućni ljubimci u cijelosti tretiraju se posebnim pripravkom. Injekcije preparata Selamektin ili Ivermectin pomoći će u rješavanju problema.Međutim, treba imati na umu da su lijekovi za mačke ili pse opasni za biljojede kuniće.

Spirochetosis ili sifilis kunića

Neugodna bolest utječe na očne stanovnike velikih, gusto naseljenih padova. Znakovi bolesti: čirevi na glavi i genitalijama. Na zahvaćenim mjestima kosa intenzivno ispada. Infekcija se prenosi spolnim kontaktom životinja. Penicilin se koristi za liječenje.

Ukrasnim domaćim životinjama ne prijeti zečji sifilis.

Hormonski poremećaji

Kao rezultat hormonalnih promjena, životinje često gube čitave dlake. Dlaka na tijelu kunića zalutala je u odvojene kvržice. Te kuglice doslovno padaju s nekad atraktivnog krznenog kaputa kućnog ljubimca. Samo veterinar može utvrditi uzrok neugodne pojave. Zaključci se donose na temelju laboratorijskih ispitivanja.

ćelav zec

Liječenje hormonalne ćelavosti nije tako teško. Dijetalna hrana i uzimanje posebno odabranih hormonskih lijekova pomoći će u suočavanju s neugodnim fenomenom.

Dermatomikoza kod kunića

Krivac problema je kožna gljiva. Dermatomikoza utječe na uši i nos životinje. U zdravog zeca infekcija može proći bez posljedica. U pravilu, jaki imunitet kućnog ljubimca omogućuje vam prijenos bolesti bez simptoma.

Kod slabog zeca kosa ispada između ušiju. Rana se upali i nabubri, a zatim se nakrivi. Ako se ne liječi, gljiva se širi cijelim tijelom kućnog ljubimca. Za liječenje, stručnjaci koriste lijekove "Surolan" ili "Fenistil".

Ostali uzroci gubitka kose

U nekim slučajevima gubitak kose uzrokuje tumore različitog podrijetla ili nedostatak vitamina. Često ponašanje životinja doprinosi ćelavosti.

ćelav zec

Krzno jedu drugi zečevi

U skučenom prostoru, kućnim ljubimcima dosadi i iz besposlenosti iscepljaju dlake sa susjedove kože. U takvim slučajevima kućne ljubimce treba pustiti u prostor u šetnju. To će diverzificirati život zečeva. Oštećenja na krznu mogu nastati i kao rezultat borbe mladih mužjaka. Takvi borci morat će biti premješteni u odvojene ćelije.

Zec grize vlastito krzno

Ako kućni ljubimac stalno grize vlastitu kožu i metodično izvlači komade krzna, tada je životinja pod stresom ili u fizičkoj boli. Kunići su plašna i ranjiva bića. Živčani sustav životinje može biti potkopan neočekivanim premještanjem na novo mjesto ili naglom promjenom hrane. Veterinar može utvrditi uzrok promjena u ponašanju kućnog ljubimca.

Sprečavanje gubitka kose

Slijedeći pravila za držanje životinja pomoći će izbjeći mnoge probleme koji doprinose ćelavosti kod kunića:

 • redovito čistiti i dezinficirati ajvar i kavez;
 • stalno provjetravati sobu;
 • provesti rutinsko cijepljenje;
 • za strancima ograničiti pristup ćelijama;
 • izolirati kućne ljubimce od pasa, mačaka i ptica.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva