Veličine senniksa za zečeve i način kako napraviti DIY hranilicu

Sennik je specijalizirana hranilica koja sprečava životinje da razbacuju sijeno po kavezu. Bez takvog dizajna nemoguće je ako se na jednom mjestu drži više od dva zeca. Ovi uređaji sprječavaju životinje da se natječu za hranu. Postoji nekoliko sorti zečeva senniks, od kojih se svaka može dizajnirati vlastitim rukama.

Što su hranilice za sijeno

Senniki se dijele na dvije vrste ovisno o mjestu ugradnje: unutarnju i vanjsku. Prva opcija dizajna popularnija je jer olakšava opskrbu životinjama svježim sijenom. Unutarnje hranilice je teže održavati. Takvi seni su smješteni izravno u kavezu, što otežava opskrbu novim sijenom.

Prilikom organiziranja hranilice treba uzeti u obzir osobitosti držanja životinja. Ako mjesto u kojem zečevi ne dopuštaju organiziranje vanjskog sennika, u kavezu se mora napraviti rupa kroz koju se može sipati svježa hrana.

Ovisno o obliku, senke se dijele na sljedeće vrste:

 • dječja;
 • u obliku oluka;
 • bunker;
 • u obliku šalica.

Nedavno je dizajn u obliku slova V postao široko rasprostranjen među uzgajivačima. Takvi proizvodi omogućuju vam da sipate sijeno iznutra i izvana.

jaslice

Ovaj je dizajn namijenjen hranjenju sijena mladom rastu. Hranilice u rasadnicima drže dvodnevnu stopu hrane. Ovakav način gradnje olakšava mladim zečevima pristup svježem sijenu. Istovremeno, životinje ne mogu ući u rasadnik.

vješalica za zečeve

U obliku žlijeba

Grooved dizajni su manje popularni od rasadnika. Takve hranilice koriste se za hranjenje različitih vrsta hrane i vode. Izrasli senici izduženi su duž jednog od zidova kaveza, što omogućuje nekoliko zečeva istovremeno pristup sijenu.

Za izradu ovih konstrukcija često se koriste drvene ili stare cijevi, odsječući dio vrha od potonjeg.

Bunker

Bunker senniksi napravljeni su za opskrbu žitaricama ili zrnatim vitaminskim dodacima. Takve se hranilice dopunjavaju ne više od tri puta dnevno. Senke za hmelj se sastoje od dva dijela: gornjeg, predstavljenog u obliku vertikalnog spremnika s otvorom, i donjeg otvora. Zahvaljujući posebnom dizajnu, zrna postepeno ulaze u korito.

U obliku šalica

Ovi dizajni nisu praktični. To je zbog činjenice da su takvi senniks predstavljeni u obliku šalice izrađene od plastike ili keramike. Ova vrsta hranilice ne sadrži dovoljno hrane za ispunjavanje dnevnih potreba zečeva.Uz to, životinje često prevrću hranilicu.

vješalica za zečeve

Kako napraviti sennik za zečeve vlastitim rukama

Prilikom izrade hranilice za kuniće mora se imati na umu da senniks mora ispunjavati sljedeće zahtjeve:

 • volumen odgovara (ili premašuje) dnevnu prehranu zečeva;
 • Na dnu je predviđena fina mreža koja sprečava onečišćenje stočne hrane;
 • proizvod se lako čisti:
 • nema oštrih rubova;
 • zečevi ne mogu žvakati materijal.

Preporučuje se ugradnja sennika tako da svi zečevi imaju stalan pristup hrani.

vješalica za zečeve

Što trebaš?

Bez obzira na odabranu vrstu konstrukcije, senniks su izrađeni od škriljevca, drveta (šperploča), čelika ili kositra. Potonji materijal je poželjan za hranilice. Limenka je izdržljiva, jednostavna za čišćenje i ne propada se iz životinjskih zuba. Također, ovaj je materijal lakši za obradu.

U skladu s tim, za stvaranje vlastitog sennika preporučuje se pripremiti:

 • nož i škare za metal;
 • čekić;
 • odvijač;
 • samorezni vijci;
 • marker s trakom;
 • bušiti.

Osim kositra, za proizvodnju sennika potrebna je fina mreža, koja je položena na dno konstrukcije. Ako je potrebno, možete izraditi korito za uvlačenje tako što ćete odrezati komad plastične cijevi.

vješalica za zečeve

Počinjemo s proizvodnjom

Algoritam za izgradnju sentice ovisi o vrsti odabrane konstrukcije. Da biste napravili hranilice za rasadnike, dovoljno je izrezati jedan pravokutni i 2 trokutasta segmenta iz lista šperploče ili kositra (moraju imati iste dimenzije) i povezati rezultirajuće fragmente u jednu strukturu. Nakon toga sennik mora biti fiksiran na zid kaveza.

Da biste napravili dodavač za korito, trebat će vam:

 1. Odrežite komad dugačak 30 mm od plastične cijevi od 110 mm.
 2. Pomoću markera nacrtajte 2 paralelne crte na udaljenosti 13 milimetara jedna od druge duž cijevi.
 3. Nanesite još dvije okomite crte na udaljenosti od 20 milimetara u sredini rezultirajućeg segmenta.
 4. Prvo prerežite cijev na prvim oznakama, a zatim na drugoj.
 5. Izrezani dijelovi su zatim zagrijani pištoljem za vrući zrak i zalijepljeni na strane korita kako bi se formirala hranilica.

Da biste stvorili strukturu bunkera, također se preporučuje uzeti plastičnu cijev. Ulagač je izrađen na sljedeći način:

 1. Iz cijevi trebate izrezati 2 fragmenta duljine 30 i 70 centimetara.
 2. S jedne strane kratkog dijela izrezan je komad koji tvori utor.
 3. Dio odrezan od kratkog ulomka zagrijava se građevinskim sušilom za kosu i uz pomoć škara izrezan je čep koji će zatvoriti kraj.
 4. Zavoj od 90 stupnjeva postavljen je na vrh dugog ulomka, a na dnu je postavljen utor.

Nakon toga, spremnik je učvršćen postavljanjem žljeba na lako dostupno mjesto.

Ostale zanimljive ideje

Ako gore izrađene proizvode nije moguće napraviti, možete uzeti kartonsku kutiju i izrezati jednu stranu. Ta će odluka biti privremena, jer će zečevi brzo žvakati materijal. Umjesto gore navedenih dizajna, možete koristiti plastičnu kantu ili umivaonik. Ovi spremnici također trebaju odrezati jednu stranu. Držač vrećica može se koristiti kao hranilica za vrtić.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva