Koliko dugo traje trudnoća kod kunića i kako odrediti plodnost, briga

U uzgoju kunića okrol je važna faza u njihovom životu. Uzgajivač početnik trebao bi znati sve nijanse ovog postupka, uključujući i koliko dugo traje trudnoća kod kunića. Nakon parenja životinja, ženka se oplođuje. U ovom trenutku važna je potpuna briga o pojedincu, pravilna prehrana. Uz pravilnu njegu, možete dobiti puno, zdravo potomstvo.

Koliko dugo zečevi nose zečice?

Trudna ženka hoda 28-35 dana. Duljina vremena za podnošenje štenaca ovisi o nekoliko čimbenika:

 1. Broj embrija. Što više beba ima u maternici, to im je teže razviti se. Stoga se okrol odvija prije rasporeda.
 2. Starost žene u porodu. Prvi put nakon parenja ženka daje nekoliko potomaka. Također, produktivnost se smanjuje kod starenja pojedinaca. Mlade životinje imaju veći broj zečeva, odnosno razdoblje donošenja potomaka je skraćeno.
 3. Pasmina kunića. Kod pasmina malih glodavaca okrol prolazi brže. Što je jedinka veća, to je duže razdoblje podnošenja zečeva.
 4. Mamino zdravlje. Tijekom cijelog razdoblja trudnoće, kunić treba posebnu njegu, uvjete zatočenja i dobru prehranu. Sukladnost s takvim mjerama doprinosi normalnom tijeku trudnoće i oslobađanju zdravih mrvica.

Za jedan okrol ženka je u stanju donijeti od 4 do 12 mladunaca. U prosjeku, kunići velikih pasmina rađaju potomstvo u dobi od 30-34 dana. Na primjer, predstavnici pasmine bijeli div, kalifornijska, sovjetska činčila. Kunići se rađaju s prosječnom težinom od 70-80 grama.

Mišljenje stručnjaka
Zarečni Maxim Valerievich
Agronom s 12 godina iskustva. Naš najbolji stručnjak za vikendice.
Uzgoj sovjetske pasmine Marder traje 29-30 dana. Nakon rođenja zečevi teže 60 grama. Nakon koliko dana ženka rodi, ovisi o karakteristikama pasmine, težini jedinke.

Kako odrediti plodnost kunića?

Nakon parenja, trudnoća se utvrđuje 14.-15. Dana. Za to se provodi vizualni pregled, primjenom metode palpacije.

trudni zec

Fiziološke promjene

Možete provjeriti uspješnost parenja sondiranjem ženskog trbuha. Preporučljivo je ove manipulacije povjeriti iskusnom veterinaru. Za palpaciju se kunić uzima izrezom vrata i ušiju, koji se drži drugom rukom. Palac je smješten na jednoj strani životinje, ostatak prstiju na suprotnoj strani. U prisutnosti trudnoće, zametak se sonira u ženskom trbuhu. Za usporedbu, neiskusni uzgajivač može paliti trbuh pojedinca koji ne očekuje leglo.

Moguće je utvrditi uspjeh oplodnje kunića po vanjskim znakovima, naime, po zaobljenom trbuhu. Primjetna promjena događa se 7 dana nakon parenja. Iako takav znak nije uvijek vizualno određen. Što je duže razdoblje, to više raste trbuh i postaje uočljiviji.

trudni zec

Prije parenja zec se izvaže. Masa se zatim provjerava u roku od dva tjedna nakon parenja. Uspješnim parenjem ženka dobiva na težini od 200 do 400 grama u roku od dva tjedna, izgleda veće nego inače.

Promjene u ponašanju

Postoje i drugi bihevioralni znakovi trudnoće kod životinje s ušima. Nakon oplodnje pojedinac izbjegava kontakt s mužjakom. Zemljoradnik može saznati položaj zeca dodavanjem zeca u svoje 7-9 dana nakon parenja. Trudna ženka pokazat će agresiju prema njemu, napasti i čak ugristi.

Neki pojedinci postanu stidljivi, počnu vući suhu travu u kuću. Mačji zec čini gnijezdo. Ona razreže pahuljice na prsima, prekriva dno matičnjaka za buduće potomke.

Zec koji nosi potomstvo počinje konzumirati više vode i hrane. Može izbaciti hranu iz korita, signalizirajući da je vrijeme da promijeni način prehrane.

trudni zec

Kako se brinuti za trudnog kunića?

Za održavanje zdravlja zeca i njegovog budućeg potomstva potrebno je osigurati potpunu njegu, uravnoteženu prehranu i povoljno okruženje.

Hraniti

Odmah nakon parenja ženki je osigurana kvalitetna prehrana. Uravnotežena prehrana jamči potpun razvoj fetusa, pojavu zdravih beba. Dijeta uključuje razne visokokvalitetne hrane. Ako je kunić jeo dobru hranu, nepraktično je mijenjati prehranu, uzgajivač samo povećava broj obroka.

Iskusni uzgajivači preporučuju trudnicama davati svježe sijeno ujutro. Nakon ručka, izbornik uključuje koncentriranu hranu. Obavezno je u prehranu unositi vitamine, minerale, korisne mikro- i makroelemente. Kalcij se daje u obliku krede, koštanog brašna.

trudni zec

Napajanje mora sadržavati sljedeće komponente:

 • krmna smjesa, zob;
 • hrana bogata proteinima;
 • svježe, tvrdo povrće;
 • riblja mast;
 • minerala.

Važno! Uz nedostatak soli, kunić je u stanju pojesti potomstvo. Stoga u hranilice moraju biti mineralni dodaci.

briga

Pristupom okrola uzgajivač priprema majčinu kuću - mjesto na kojem će ženka opremiti gnijezdo. Obično se gradi u obliku kutije u koju se životinja može sigurno smjestiti. Kontejner je napravljen sa stranama kako djeca ne bi ispala iz njega. Dno matičnjaka prekriveno je suhom travom, novinama, piljevinom.

trudni zec

Kuća bi uvijek trebala biti čista, ugodna za životinju. Za ćeliju odaberite mirno mjesto bez vanjske buke. Preporučljivo je potamniti mjesto ugradnje kuće, jer jarko svjetlo može preplašiti trudnicu.

Problemi povezani s trudnoćom

Nepoštivanje pravilne njege, nepravilna prehrana glodavaca može uzrokovati zdravstvene probleme koji dovode do smrti potomstva. Postoje brojni problemi povezani sa trudnoćom kunića:

 1. Mastitis - javlja se u nedostatku higijene, čistoće u kući. Kontaminirano mlijeko je stvarna i fatalna prijetnja za bebe. Ako se takva opasnost pojavi, odmah treba potražiti pomoć veterinara.
 2. Toksikoza - intoksikacija tijela nije karakteristična za sve pasmine kunića. Javlja se zbog nedostatka hranjivih sastojaka u prehrani. Problem se uklanja unošenjem kapaljke s glukozom u životinju.
 3. Jedenje novorođenih zečeva - razni čimbenici mogu biti razlozi. Tu spadaju: pothranjenost, nedostatak soli u tijelu, neuhranjenost, stres.

Tijekom rođenja djeteta važno je pratiti stanje kunića. Ako trajanje rundi prijeđe dopuštene granice, trebat će vam pomoć veterinara.

Uzgoj zečeva je popularan posao, jer se uzgoj ušnih kućnih ljubimaca smatra profitabilnim i jednostavnim. Ali i ovdje je potrebna pažnja poljoprivrednika kako bi se dobili redoviti, zdravi potomci.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva