Koliko godina kunići mogu živjeti kod kuće, uvjeti za različite pasmine

Mnogi uzgajivači počinju planirati svoje kuniće s pitanjem koliko dugo će ove životinje živjeti kod kuće. Očekivani život domaćih i divljih pasmina varira zbog životnih uvjeta i nedostatka ili dostupnosti ljudske pomoći. Uz to, karakteristike određene pasmine, kao i spol i povezane okolnosti, utječu na dugovječnost.

Prosječni pokazatelji

Prosječni pokazatelji izračunavaju stručnjaci na temelju rezultata brojnih opažanja. Granice su stare između 4 i 12 godina.

Kod kuće

Domaći zečevi prestaju rasti sa 18 ili 24 mjeseca. Zdravi zec može živjeti u kavezu uz odgovarajuću prehranu i dobru skrb do 12 godina. Dekorativne patuljaste pasmine žive od 9 do 12 godina. Divovi žive do 8-9 godina, to diktiraju anatomske značajke. Mesne pasmine čuvaju se za klanje, dakle, životni vijek je ograničen vremenom dobivanja kilograma, postiže se 4-5 godina. Rasne pasmine rastu do 24. mjeseca starosti, ali žive mnogo kraće od ostalih ukrasnih pasmina. Životni vijek doseže 7-8 godina.

Mišljenje stručnjaka
Zarečni Maxim Valerievich
Agronom s 12 godina iskustva. Naš najbolji stručnjak za vikendice.
Referentni! Rekord trajanja života zeca zabilježen je u Južnoj Americi. Imao je 19 punih godina.

U prirodi

Očekivano trajanje života običnih divljih zečeva je 3-4 godine, to diktiraju uvjeti njihova prirodnog staništa. Pojedinci ne žive dugo, budući da se stalno moraju brinuti za preživljavanje, dobivaju hranu, često postaju žrtve predatora ili umiru od bolesti.

lijepi zečevi

Što utječe na životni vijek

Na životni vijek kunića utječu različiti faktori:

 1. Nasljednost i karakteristike pasmine. Čistoća parenja važna je za kasnije potomstvo, pa uzgajivači uzgajanja zečeva mogu računati na to da će živjeti najviše godina.
 2. Vakcinacija i stvaranje imuniteta. Rutinska cijepljenja pomažu kućnim ljubimcima da žive duže. Oni štite od uobičajenih bolesti.
 3. Higijena i njega. Ovo su važni kriteriji. Zečevi koji se drže čiste, tople i zbrinute mogu živjeti jako dugo. To se posebno odnosi na kućne ljubimce zadržane u stanu.
 4. Stanište. Ovaj faktor uključuje brigu da se životinja ne pregrijava, ne pregrijava i ne primi maksimalnu količinu sunčeve svjetlosti. Kunići vole biti u prozračenim prostorima, ali ne podnose propuhe. Važno je ljeti puštati kućne ljubimce.
 5. Prehrana.Jedan od najvažnijih uvjeta za držanje je uravnotežena prehrana. Dijeta treba sadržavati tradicionalne prehrambene komplekse, kao i vitaminske i mineralne dodatke. Važna je pravilna prehrana, jer kunići istovremeno primaju hranu. Uz to, važno je promijeniti prehranu prilikom dijagnosticiranja trudnoće, kad dostignete određenu dob.

prekrasan zec

Znakovi starosti

Uzgajivači ne znaju uvijek točnu starost odjeljenja, pa je potrebno znati glavne znakove koji određuju početak starosti:

 1. Stanje kaputa. Kosa postaje manje lepršava, prestaje sjajiti i pojavljuju se ćelave mrlje.
 2. Izraz oka. Kod mladih zečeva oči sjaje, zjenice su cijelo vrijeme u pokretu, dok zec popravlja situaciju oko sebe. Kod starenja zečeva oči ne sjaje, interes za ono što se događa gotovo nije fiksiran.
 3. Fiziološka obilježja. U starijih životinja koža počinje propadati na trbuhu. Neke pasmine rano gube vid i sluh.

dva zeca

Informacija! Mnogi kućni ljubimci pokazuju znakove artritisa u dobi od 5-7 godina, a njihov apetit se smanjuje.

Kako produžiti život kućnog ljubimca

Vlasnici mogu produljiti životni vijek kunića ako slijede pravila držanja. Kvalitetna njega uključuje ne samo organizaciju hrane i životnih uvjeta, već i brigu o mentalnom stanju kućnih ljubimaca.

Održavanje čistoće

Za kućnog ljubimca važno je imati odvojeno mjesto na kojem se vraća u san ili gdje ga čekaju hrana i piće. Uobičajeno je držati domaće zečeve u kavezima. Površinu kaveza, odjeće za piće i hranu potrebno je svakodnevno čistiti. Preporučuje se dezinficirati sve predmete tjedno prikladnim antisepticima.

prekrasan zec

ishrana

Dijeta se priprema unaprijed, uzimajući u obzir karakteristike određenog kunića. Mladi pojedinci dobivaju raznovrsnu hranu, uzimajući u obzir činjenicu da trebaju dobiti na težini. Hranjenje ženki s potomcima ili starijim kunićima, koje postupno počinju gubiti apetit, organiziraju se odvojeno.

Izbornik treba sadržavati sljedeće stavke:

 • suha hrana za žitarice: zob i ječam;
 • svježe korijensko povrće;
 • krmna smjesa;
 • trava ili sijeno;
 • vitamini i minerali.

hrana za kuniće

Posuda za piće napunjena je svježom vodom za piće. Ako je potrebno, u njega se dodaju lijekovi za kućnog ljubimca.

Uvjeti pritvora

Najčešća opcija za držanje kunića je postavljanje u kavez. U pravilu su dizajnirani za jednog kućnog ljubimca, iako se ljeti dvije odrasle osobe naseljavaju na ulici u istom bloku, pod uvjetom da među njima nema sukoba.

Kavez se sastoji od dva nanesena bloka. Jedan od njih je za spavanje, tamo je posteljina. Drugi ima hranilicu, piće i toalet. Kavezi su postavljeni tako da se životinje ne pregrijavaju ili pregrijavaju. To izaziva bolesti na koje su životinje osjetljive.

Držanje u ptičarima ili u jamama odvojena je organizacija života kućnih ljubimaca. U svakom je slučaju potrebno uzeti u obzir pokazatelj temperature i vlažnosti zraka. Držanje ptičjeg voća osobito je uobičajeno u toplim krajevima, kada se vlasnici ne trebaju brinuti zbog prenošenja svojih ljubimaca na zimu.

mnogo zečeva

Referentni! Održavanje pomoću iskopanih jama povezano je s potrebom poštivanja uvjeta postavljanja. Mjesto za jamu treba ležati daleko od podzemnih voda ili močvarnih područja, tako da je pokazatelj vlage ugodan za životinje.

sigurnosni

Kavez za zečeve ili mini-farme obično se postavljaju na maloj udaljenosti od tla. To je zbog činjenice da kuniće često napadaju glodavci ili insekti. Oni su nosioci infekcije, stoga se posebna pažnja posvećuje sigurnosti kunića.

Šupe ili kućice u kojima su smješteni životinjski blokovi redovito se tretiraju zaštitnom opremom kako bi se spriječili napadi štetočina.

Zaštita od stresnih situacija

Mentalno zdravlje za zeca jednako je važno kao i fizičko zdravlje. Kunići moraju imati rodbinu u blizini. Zato se zagovornici avijarija protive izgradnji pojedinih kaveza.

Uzgajivači tvrde da sadržaj kaveza pomaže u održavanju higijene i kontrolirati količinu konzumirane hrane, ali da kućnim ljubimcima stvarno treba dozirana komunikacija s pripadnicima srodne pasmine.

Stalno suzbijanje zečevih želja negativno utječe na mentalno stanje. Ograničenje prostora izaziva stres, gubitak apetita, depresiju, pa prilikom planiranja uvjeta treba imati na umu da životinje trebaju šetnje prirodom, čak i ako su ograničene zaštitnim mrežama.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva