Dob zečeva za parenje i kućni red za početnike

Za iskusnog poljoprivrednika parenje domaćih zečeva je rutinski proizvodni proces. Vlasnik uzima u obzir ne samo pojedinačne karakteristike, već i pasminske kvalitete životinja. Morate imati poseban njuh da biste precizno odredili koji će par postati roditelji zdravih, lijepih beba. Uspjeh delikatnog događaja ovisi o dobi, težini, pa čak i prirodi kućnih ljubimaca.

Značajke izbora partnera

Stočari prakticiraju 2 vrste selekcije životinja za parenje:

 1. Homogena. Poljoprivrednik bira par zečeva s istim svojstvima i produktivnošću pasmine.
 2. Heterogena. U ovom slučaju, naprotiv, par čine životinje obdarene suprotnim osobinama. Na primjer, velika ženka s kratkom kosom pojavljuje se s malim mužjakom s dugom kosom. Princip heterogenog parenja koristi se za uzgoj zečeva u mesne svrhe.

Pri odabiru kućnih ljubimaca za parenje uzima se u obzir starost lepršavih ljepota. Kvalitetno potomstvo najčešće se dobiva od mužjaka starijih od 1,5 godina. Ova dobna kategorija proizvođača pogodna je za mlade zečeve.

Kako reći zec od zeca

Otkrivanje spola kućnog ljubimca nije teško. Da biste to učinili, stavite životinju na leđa i pritisnuvši je na stol pregledajte zečje genitalije. U ženki se genitalije formiraju u obliku ružičaste petlje, dok kod muškaraca reproduktivni organi imaju zakrivljeni, cilindrični oblik.

Kako odabrati zečeve

Za parenje biraju se samo zdrave jedinke koje su u potpunosti dostigle zrelost. Ženka je već u dobi od 3 mjeseca sposobna za oplodnju i rađa mladunce. Međutim, potomstvo mladog zeca zena vjerojatno neće biti održivo. Ženke dosežu stvarnu zrelost u dobi od 5 mjeseci. Mužjaci su spremni za razmnožavanje tek nakon navršenih 6,5-7 mjeseci.

parenje zečeva

Najbolja dob za parenje su prve 2 godine nakon rođenja. Tijekom tog razdoblja, zečevi donose najviše održivo leglo s izraženim kvalitetima pasmine. Slučaj je dopušten za pojedince koji imaju:

 • težine najmanje 3 kg;
 • dobar imunitet;
 • plodnost;
 • nedostatak genetskih nepravilnosti i deformiteta;
 • majčinski instinkt.

Parenje se provodi samo nakon promatranja ponašanja i navika krznenih kućnih ljubimaca.

Što je odbacivanje

Uzgajivači su odabrani iz prva 2 legla mladih, jakih životinja. Vlasnici lijepe, sjajne kože smatraju se perspektivnim životinjama. Kunići moraju biti skladno građeni i zdravi. Nakon postizanja zrelosti, kućni ljubimci se pregledavaju i odbacuju.

mnogo zečeva

Pojedinci ne smiju uzgajati:

 1. Ženke ubijaju svoje mladiće.
 2. Kunići koji pate od neplodnosti (manje od 5 štenaca po leglu).
 3. Ženke kod kojih parenje često prolazi neuspješno.
 4. Lijeni, flegmatični mužjaci.
 5. Kunići imaju problema s oplodnjom ženki.

Kako znate kada je vrijeme za parenje zečeva?

Zdravi muškarac spreman je za parenje u svakom trenutku. U stanju je pružiti pažnju 4-5 ženki dnevno. U nekim slučajevima hladnoća u sobi može postati prepreka parenju. Ženka je spremna za uzgoj u razdoblju koje se naziva lov. U ovom trenutku ženka postaje nervozna, životinju muči učestalo mokrenje. Genitalije zeca nabubre i poprime svijetlo ružičastu nijansu. Po tim je znakovima lako saznati kada ženka hoda i spremna je za sastanak s gospodinom.

parenje zečeva

Povoljno vrijeme parenja dolazi svakih 5 dana i traje do 3 dana. Zrela jaja ne napuštaju životinjsko tijelo, ostajući u stanju "pripravnosti" do 10 dana. Ovo neobično svojstvo razlikuje zeca od većine ženki drugih životinja.

Do koje dobi se mogu dogoditi zečevi?

Po prvi put ženki je dopušteno parenje u dobi od 5-6 mjeseci. Do ovog trenutka pubertet se završava kod mladih zečeva, životinje stječu snagu i izdržljivost. Nakon navršene 3 godine, zečevi postaju životinje starice. S vremena na vrijeme donose sve slabije potomstvo, pa se takve ženke zamjenjuju mladim jedinkama.

Mišljenje stručnjaka
Zarečni Maxim Valerievich
Agronom s 12 godina iskustva. Naš najbolji stručnjak za vikendice.
Spolna zrelost kod muškaraca javlja se tek od 7-8 mjeseci, ali je također ograničena njihova sposobnost za potpunu reprodukciju. Resursi uzgajivača zeca-proizvođača se iscrpljuju za 3-4 godine.

Metode parenja

Unatoč svojoj "ljubavi", kućni ljubimci se pokoravaju prirodnim zakonima, stoga se u mračnoj, hladnoj sezoni njihova aktivnost smanjuje. Zimi se zečevi pare tijekom dana. Tijekom tih sati temperatura zraka u sobi lagano raste, a kućni ljubimci osjećaju budnost. U proljeće i ljeto parenje se organizira ujutro ili navečer.

parenje zečeva

Da bi kunić mogao pokriti ženku koju je odabrao vlasnik, jedinka se postavlja pored gospodina. Nakon kratke igre životinje se pare. Spolni odnos ne traje dugo - samo 2-3 sekunde. Kraj parenja signalizira karakteristično držanje (zec leži na boku) i zvuk tutnjave koji odaje mužjak.

Pokrivena ženka uklonjena je iz kaveza i vraćena u svoj stan. Nakon 5-6 dana postupak se ponavlja. Rezultat događaja bit će poznat za nekoliko dana. Trudna ženka postaje razdražljiva, gospodin je ne pušta više.

Uzgajivači stoke prakticiraju 2 načina uzgoja ušnih ljepota - ručni i besplatni. Iskusni poljoprivrednici i stručnjaci za uzgoj radije proizvode kućne ljubimce ručno. Kuniće se drže u kavezima, izbjegavajući neplanirano parenje. Nakon odabira prikladnog para, životinje se mogu pariti. Dakle, možete miješati kućne ljubimce po vlastitom nahođenju. Metoda vam omogućuje očuvanje pasminskih karakteristika životinja i smanjenje broja genetskih nepravilnosti u potomstvu.

parenje zečeva

Ručno parenje često prakticiraju vlasnici kućnih ljubimaca, ali za početnike farmere postupak nije tako jednostavan. Uzgoj kunića zahtijeva znanje o detaljima uzgoja čistokrvnih životinja. Početniku je teško odmah primijetiti pogreške koje neizbježno nastaju tijekom rada. Samo iskusni vlasnik lako identificira hodajuće zečeve i identificira ženke dodirom.

Odabirom ručne metode parenja kućnih ljubimaca, vlasnik:

 • odabire najbolje rasplodne životinje;
 • utvrđuje da li ženka lovi;
 • pruža zečevima mogućnost parenja i bilježe rezultate parenja;
 • ponavlja postupak ako je potrebno;
 • nakon 14-16 dana otkriva trudne i samohrane žene;
 • odbija kućne ljubimce koji nisu sposobni za potpunu reprodukciju.

Pristalice prirodne reprodukcije više vole slobodno parenje životinja. Metoda se koristi za uzgoj zečeva u jami. U spartanskim uvjetima mužjak ima teško vrijeme. Kunić je stalno među ženkama i oplođuje bilo koju od njih po volji.

parenje zečeva

Za jednog gospodina trebalo bi biti 10 ženki. Jednostavan način uzgoja životinja dostupan je čak i početnicima poljoprivrednicima. U jami se životinje mogu nekontrolirano reproducirati i ne zahtijevaju gotovo nikakvu ljudsku intervenciju. Međutim, treba imati na umu da stalni usko povezani odnosi dovode do degeneracije potomstva. Stoga je mužjaka potrebno s vremena na vrijeme mijenjati.

Kako odrediti trudnoću

U zanimljiv položaj ženke možete se uvjeriti u roku od 15 dana nakon posljednjeg parenja. Da biste to učinili, morate pažljivo osjetiti trbuh zeca. Kod trudne jedinke grašak - zametak - jasno se osjeća.

Njega potomstva

Ako se mladi, neiskusni zec ne pobrine za uređenje gnijezda, vlasnik će morati preuzeti postupak u svoje ruke i samostalno sagraditi kuću za raspadanje. Proizvedeno „rodilište“ postavljeno je u kavez, donji dio gnijezda obložen je dolje i slamom.

potomstvo zečeva

Nakon rođenja ženka se mora transplantirati u drugi kavez i pažljivo pregledati izmet. Mrtve mladunce treba odmah ukloniti. U protivnom, kunić može odbiti hraniti potomstvo. Revizija gnijezda provodi se rukavicama, kunić ne bi smio mirisati ljudski miris u kućici s leglom. Novorođene kućne ljubimce svakodnevno pregledavamo i po potrebi savjetujemo s veterinarom.

Nakon navršenih 20 dana, bebe se tretiraju proklijalim žitaricama, mljevenom mrkvom i granuliranom travom.

45 dana nakon rođenja, kunići su odvojeni od majke i smješteni u zasebne stanove. U dobi od 2 mjeseca, zečevi se prenose u uobičajenu prehranu za odrasle životinje.

Mogući problemi

Novome poljoprivredniku se može činiti da s rođenjem mladunaca ostaju sve brige. Nažalost, to uopće nije slučaj.

 1. Ponekad radostan događaj zasjeni smrt novorođenih zečeva. Glad može biti uzrok nesretnosti. O valjanosti ove pretpostavke može se prosuditi po izgledu djece. Izgladnjeli zečevi imaju obrnuti trbuh i naboranu kožu. Da biste izbjegli tužni događaj, morate pratiti kvalitetu prehrane i zdravlje zeca.
 2. U nekim slučajevima ženka odbaci mladunce od nje. U pravilu, razlog agresije leži u početku lovnog razdoblja. Sljedeće parenje s ušnim gospodinom moći će smiriti mladu majku.
 3. Rani pokušaji da se bebe izvuku iz rodnog gnijezda govore o problemu potomstva. Na taj način zečevi traže hranu za sebe. U tom slučaju treba pregledati ženske mliječne žlijezde. Vjerojatno, kunić ima upaljene bradavice ili uopće nema mlijeka. Jedini izlaz iz teške situacije je umjetno hranjenje kućnih ljubimaca.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva