Znakovi ušnih grinja kod kunića i kućno liječenje

Psoroptoza, ili psorioptička šuga, neugodna je kožna bolest kod životinja. Ušne grinje kod domaćih zečeva uzrokovane su Psoroptes cuniculi. Ti vanjski paraziti najčešće se naseljavaju u predjelima životinja, utječući na slušne kanale. Izbijanja psoroptoze mogu se pojaviti u bilo koje doba godine, ali kunići se najvjerojatnije razbole u kasnu zimu ili proljeće. Životinje svih dobnih skupina podložne su infekciji, ali su ženke s potomcima posebno ranjive.

Načini zaraze novčanim grinjama i njegove razvojne faze

Bolest se najčešće prenosi s bolesne životinje na zdravu. Vage kože padaju s ušiju bolesnih pojedinaca. Mogu se direktno zabiti na krzno zdravih zečeva. Vrlo često krpelji padaju na leglo, kućanske predmete, a zatim se premještaju do stanovnika u kavezu. U nekim slučajevima osoba sama prenosi patogen sa životinje na životinju. Bolesna majka zarazi zečeve.

Čimbenici rizika su:

 • pretrpan sadržaj;
 • visoka vlažnost u sobi;
 • česta pregrupacija životinja;
 • nepoštivanje normi karantene;
 • loše hranjenje.

Razvoj krpelja počinje nakon što je oplođena ženka položila jaja. Da ih spriječi da se kotrljaju, ona ih zalijepi posebnom tajnom.

Daljnji razvoj zečjeg grinja uključuje sljedeće faze:

 1. Larva. Izlazi iz jajeta nakon 4 dana. Hrani se izlučevinama u usnoj životinji 5 dana. Nakon toga počinje molt.
 2. Protonimfa, odnosno nimfa prvog doba. Faza traje oko 5 dana.
 3. Daytonymph. U ovoj fazi nastaju genitalije. Trajanje - 5 dana.
 4. Imago ili krpelj za odrasle. U ovoj fazi oplođene ženke polažu jajašce, a mužjaci nastavljaju oplodnju.

uši grinja

Životni vijek uzročnika ušnih šuga na temperaturi od + 35 stupnjeva i visokoj vlažnosti ne prelazi 60 dana.

Mišljenje stručnjaka
Zarečni Maxim Valerievich
Agronom s 12 godina iskustva. Naš najbolji stručnjak za vikendice.
Važno! Životni ciklus mužjaka je 14 dana, ženke - 16. Dakle, mužjaci su u mogućnosti oploditi ženke već u fazi nimfe.

Znakovi i simptomi parazita

Početni stadij bolesti može se odvijati bez vidljivih simptoma. To razdoblje traje od jednog i pol tjedna do mjeseca. Prvi znakovi mogu se prepoznati redovitim pregledom ušiju životinje. Pojava vidljivih zasebnih žarišta crvenila kože, povećanje iscjedaka iz uha uzrokuje zabrinutost. Dijagnoza se može potvrditi ispitivanjem struganja kože.

Nema komplikacija

Ako se bolest u ušima odvija bez komplikacija, tada možete nagađati o njegovom izgledu s unutarnje strane uha. Uvijek izgleda prljavo i ljepljivo.

uši grinja

Pod plakom se mogu razlikovati pojedina crvenila i kvržice s tekućinom. Ako se ne poduzmu mjere u ovoj fazi, bolest se može komplicirati raznim neugodnim simptomima.

S komplikacijama

Ako šuga ušiju nastane s komplikacijama, pojavljuju se sljedeći simptomi:

 • životinja je zabrinuta i gotovo bez zaustavljanja grebe uši, odmahuje glavom, trlja je o zidove kaveza;
 • uši iznutra i izvana prekrivene su smeđim koricama, pogođena područja vidljiva su na vratu, leđima, šapama;
 • gubi apetit, ponekad uopće ne jede;
 • opaža se iscjedak iz očiju i nosa.

uši grinja

Vrlo često postoje takve opasne komplikacije kao što je ostavljanje potomstva odgajajući zečeve i razvoj tumora.

U naprednom stadiju na česticama epiderme mogu se otkriti brojni patogeni pomoću povećala ili mikroskopa.

Pravila liječenja

Ispravno liječenje započinje dijagnozom. Da biste to učinili, sve sumnjive životinje mora pregledati veterinar. Uzet će i ostatke za laboratorijska istraživanja. Ako se dijagnoza potvrdi, specijalist će odabrati lijekove za bolesne životinje. Samo-liječenje se može započeti samo ako je nemoguće potražiti veterinarsku pomoć.

Upotreba lijekova

Uši grinje mogu se učinkovito liječiti lijekovima. Specijalist ili vlasnik životinja odabire vanjske agense koji imaju za cilj uklanjanje patogena šuga.

uši grinja

Na snazi ​​protiv njega:

 1. "Akaromektin" je sprej na bazi ivermektina. Uzrokuje paralizu i smrt krpelja. Prilično popularan kod amaterskih uzgajivača zečeva.
 2. Aversesectyl mast - proizvod zasnovan na aversectin-ovima, mast je razvijena posebno za kuniće.
 3. "Neostomazan" je učinkovit lijek protiv mnogih vrsta krpelja.
 4. "Butox" se proizvodi u obliku koncentrata širokog spektra. Koristi se za prskanje životinja nakon razrjeđivanja 50 ml u litri vode. Razlikuje se u visokoj toksičnosti.

Svi lijekovi zahtijevaju pridržavanje uputa za uporabu i pravila sigurnosti.

Narodni lijekovi i recepti

Kod kuće, osim farmaceutskih pripravaka, možete koristiti narodne lijekove. Ako nije moguće kupiti gotov lijek protiv ušnih grinja, tada možete kombinirati kerozin s biljnim uljem u jednakim količinama i podmazati pogođena područja ovim sastavom svaki drugi dan.

uši grinja

Mješavina alkoholne otopine joda s uljem ili glicerinom ima sličan učinak. Pomaže ubacivanju kamfornog ulja u uši špricom bez igle.

Preventivne mjere

Lakše je spriječiti bolest nego trošiti novac i energiju na njezino liječenje. Glavne preventivne mjere su održavanje dobrih sanitarnih uvjeta na farmi. Preporučljivo je dezinficirati kaveze i zatvorene prostore u kojima se životinje drže najmanje jednom godišnje u regijama neuspješnim za ovu bolest. Ako nema slučajeva bolesti, tada se učestalost liječenja može smanjiti na jedan svakih šest mjeseci. Postupak se također provodi prije kruga. U ove svrhe metalne ćelije treba spaliti gumicom.

Bijele drvene konstrukcije s gašenim vapnom s dodatkom "Bijeline" ili amonijaka. Dovodnici, strugači i ostala oprema također se peru otopinom izbjeljivača. Novoprimljene životinje moraju proći obaveznu karantinu. Ako se pridošlica pojavi na farmi, u preventivne svrhe, mora ga se odvojeno držati 14 dana.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva