Tehnologija uzgoja zamjenskog mladog goveda i pravila držanja

Mnogo se pozornosti posvećuje uzgoju zamjenskih mladih životinja na farmama. Stvaranje punopravnog stada ovisi o poštivanju pravila i preporuka. Na uspješan razvoj potomstva utječu mnogi čimbenici. Važno je poštivati ​​osnovna načela držanja teladi, norme hranjenja, procijeniti učinak vitamina na rast životinja i uzeti u obzir ostale nijanse skrbi.

Što je zamjena mladog rasta

Teleća se nazivaju zamjenska telad u stočarstvu, koja, kako odrastu, postaju dio odraslog stada. Aktivnosti usmjerene na održavanje i daljnji razvoj goveda važan su dio uzgojnog rada.

Za održavanje broja stoke, potomstvo se bira od najboljih proizvođača. Stopa preživljavanja i drugi pokazatelji takvih životinja obično su iznad prosjeka. Trebalo bi biti više zamjenskih teladi nego što je potrebno za nadopunu odraslog stada. Kako ostare, neki se pojedinci izlegu.

Mišljenje stručnjaka
Zarečni Maxim Valerievich
Agronom s 12 godina iskustva. Naš najbolji stručnjak za vikendice.
Uvjeti života i hranjenje mladih životinja strogo su regulirani. O tome ovisi učinkovitost cijelog gospodarstva.

Potreba za svježim zrakom i ventilacijom

Jedna od glavnih preporuka poljoprivrednicima je postavljanje teladi u dobro prozračene olovke. Toplina ima razornije djelovanje na nezrele životinje od niskih temperatura zraka.

Tradicionalno se koriste 2 tehnologije uzgoja potomstva - hladna i klasična. Prva metoda je posebno pogodna za goveda i mliječne pasmine goveda. Za čuvanje teladi koriste se zasebne kuće postavljene na otvorenom. Grijanje prostora nije predviđeno. U drugom slučaju novorođenčad nije odvojena od matičnog stada.

Usporedne karakteristike prednosti i nedostataka tehnologija za držanje zamjenskog mladog stoka:

prozodijaminusa
Hladan način
Teleća dobivaju vitamin D prirodnim putemPovećani unos mlijeka za dopunu energije pri niskim temperaturama
Hladni zrak aktivira metaboličke procese u tijeluTroškovi izgradnje pojedinih kutija
Smanjenje broja prehlada
Tradicionalna metoda
Minimalni troškovi za čuvanje potomstvaPovećani rizik od infekcije u životinja
Teleta ne trebaju posebnu pozornostMogući probavni problemi
Nedostatak sunčeve svjetlosti

Metoda prehlade danas postaje sve popularnija.Svježi zrak i temperature smrzavanja doprinose smrti patogenih bakterija. U takvim se uvjetima zamjenski mladi rast postavlja odmah nakon rođenja. Otvrdnjavanjem, telad raste zdravo i brzo dobivaju na težini.

Temperaturni režim

Lakše je kontrolirati temperaturu u pojedinim kutijama. Prilikom izrade olova za držanje zamjenskog mladog goveda poštuju se brojni zahtjevi:

 1. Odaberite plastiku čija će debljina osigurati očuvanje navedene temperature i zaštititi od prekomjernog zagrijavanja.
 2. Vrata i drugi otvori trebaju olakšati provjetravanje. To pomaže kontrolirati razinu hladnoće u sobi.
 3. Slobodni unutarnji prostor također je koristan za cirkulaciju zraka i razvoj svakog teleta.
 4. Ventilacijski sustav dizajniran je na način da se prostorija lako ventilira, ali izbjegava propuhe.
 5. Unutrašnjost kutija mora biti suha.

zamjena mlada

Ljeti se teleta sklone u takvu kutiju od goruće vrućine, a zimi - od vjetra i hladnoće. U hladnoj sezoni životinje se zagrijavaju posteljinom, koja se postavlja u svaki ograđeni prostor. U jakim mrazima djeci se stavljaju deke.

Veliki stočni kompleksi radije koriste uvjete hladne temperature za zadržavanje zamjenskog mladog stoka. Na malim farmama zimi se telad prenose u tople šare.

Čime se hraniti

Odgovarajuća prehrana je neophodna za normalan razvoj zamjenskih pilića. U prvim mjesecima života razlikuju se 2 vrste prehrane teleta:

 1. Prirodno hranjenje nije skupo, ali nosi rizik od infekcije mastitisa i periodičnog nedostatka proizvoda.
 2. Zamjenici mlijeka lako se skladište i mogu jamčiti normalan uzgoj, ali su skuplji od prirodnih sirovina.

zamjena mlada

Životinje se rano uče kako biljnoj i sočnoj hrani. Ova metoda poboljšava stanje probavnog sustava, potiče bolju apsorpciju hrane. Aditivi u obliku pire krumpira, naribane mrkve, telad počinju okusiti 3 tjedna nakon rođenja. U dobi od mjesec dana već je pripitomljavaju travom, a kasnije i silažom.

Zamjenski pilići trebaju puno tekućine. Teleta konzumiraju 2 puta više vode nego odrasli. Potomstvo tolerira nedostatak vlage gori od nedostatka hranjivih sastojaka. Voda razrjeđuje visoku koncentraciju želučanog soka i sprječava da mlijeko postane netopljivi ugrušci. Biljne infuzije poboljšavaju apetit životinja i ubrzavaju debljanje.

Osnovne stope hranjenja

Prehrambena ravnoteža je još jedan čimbenik koji utječe na razvoj životinja. Nedostatak hrane usporava rast stoke, a obilna hrana dovodi do različitih patologija. Ako tele nedostaje hranjivih tvari u roku od šest mjeseci nakon rođenja, prednji dio tijela zaostaje u razvoju. Manjak hranjenja u sljedećih 6 mjeseci života prepun je komplikacija za druge organe. Količina konzumiranog mlijeka dnevno ne smije prelaziti 15% mase teladi. Zimi se ta brojka mijenja. Što su jači mrazi, više hrane primaju potomci.

Ljeti je osnova prehrane zelena vegetacija bogata hranjivim tvarima. U stočarstvu se 6 kilograma silaže na 100 kilograma mase smatra normom za junice. Udio koncentrata je minimaliziran. Količina ovisi o karakteristikama svakog pojedinca i pasmine goveda. Bičevi dobivaju koncentriraniju hranu, ali manje sočnu. Optimalna prehrana je ona koja omogućuje 800 grama debljanja svakog dana. Zamjena hranjenja mladih životinja usmjerena je na razvoj unutarnjih organa, koštanog i mišićnog tkiva. Prehrana bi trebala poboljšati seksualnu aktivnost životinja i rast reproduktivnih pokazatelja.

Korištenje vitamina tijekom rasta

Mlijeko i druge vrste hrane ne osiguravaju uvijek cijeli niz hranjivih tvari potrebnih za normalan razvoj teladi. Manjak organskih spojeva dovodi do stresa i nepovratnih posljedica. Zemljoradnici uključuju vitaminske dodatke u svoje zamjenske obroke da optimiziraju metabolizam i dobiju na težini.

Najvažniji vitamini za telad su:

 1. Grupa B utječe na metabolizam.
 2. A je odgovoran za imunitet, aktivira metaboličke procese i potiče debljanje.
 3. E štiti stanice od oksidacije.
 4. D jača mišićno i koštano tkivo i sprječava rahitis.

Vitamini ulaze u tijelo ne samo u obliku lijekova, već i s hranom. Korisno je u prehranu uključiti hranu s karotenom (mrkva, rutabagas, repa), riblje ulje, djetelinu ili lucernu. Za održavanje teladi tijekom bolesti propisan je tečaj injekcija. Ova tehnologija pridonosi brzoj asimilaciji hranjivih sastojaka.

Pridržavanje pravila čuvanja zamjenskog potomstva goveda jača zdravlje teladi, sprječava razvoj zaraznih bolesti. Nježna njega je učinkovita u povećanju produktivnosti životinja.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva