Je li moguće ili ne dati sirovi krumpir kravi, koristi i štete i kako se nahraniti

Pravilno formulirana prehrana za krave blagotvorno utječe na njihovo zdravlje i povećanu produktivnost. Tijelo mora primiti sve potrebne vitamine, hranjive tvari i elemente u tragovima. U tom slučaju hrana ne bi trebala naštetiti životinjama. Morate biti oprezni pri korištenju hrane za hranjenje krava, kako biste znali koliko je svaki proizvod koristan. Razmislite može li se sirovi krumpir hraniti kravama.

Sastav krumpira

Krompir zauzima vodeće mjesto među visokokaloričnom hranom. Za 100 gr. iznosi 76 kcal. Većina povrća korijena je škrob. Sadrži korisne minerale: magnezij, kalcij, kalij, bakar, selen, jod, vanadij, bor, kobalt, silicij, natrij, fosfor, kalij, aluminij.

Povrće je bogato aminokiselinama, vitaminima PP, C, B, H, folnom kiselinom i vlaknima, što pomaže poboljšati probavu hrane u tijelu.

Korist i šteta

Krompir je vrijedan proizvod koji se koristi za hranjenje krava. Ogroman sadržaj kalija u krumpiru potiče eliminaciju vode iz tijela što pomaže poboljšati metabolizam.

Hranjenje krave mlijekom sirovim krumpirom povećava prinos mlijeka, što je potrebno kako bi teleta brzo rasla. Korijeni bi trebali zauzeti većinu dijeta.

Stopa hranjenja teleta od 9 do 10 mjeseci. - 10-12 kg krumpira. Hraniti se preporučuje oprezno, jer trovanje solaninom, supstancom koja se nalazi u gomolju povrća, postaje čest uzrok smrti stoke. Posebno je njegova količina velika u korijenu s zelenim nijansama, vrhovima i bobicama biljke.

krava krumpira

Kako pravilno dati krumpir kravama

Krumpir mora biti prisutan u prehrani krava. To će smanjiti potrošnju koncentrirane hrane i promovirati dodavanje mlijeka. Prekomjerno hranjenje dovest će do pretilosti krave, smanjenja prinosa mlijeka i promjene okusa i boje mlijeka. Važno je znati dopuštenu dnevnicu za hranjenje životinja:

  1. Mliječne krave - 15-20 kg.
  2. U sušnom periodu - do 10 kg.
  3. Bikovi - 30-35 kg.

Sirovi krumpir

Za hranjenje stoke, sirovi krumpir prethodno se ispere od prljavštine. Često hranjenje kontaminiranih gomolja dovodi do smanjene proizvodnje mlijeka, oštećene probave i istrošenosti zuba nakon 5-6 mjeseci. Preporučuje se povrće izrezati na komade, prethodno očistiti od kore, očiju i trulih mjesta.

Gomolji sa zelenim i pokvarenim mrljama opasni su i ne bi ih trebali koristiti u hrani za životinje. Klice krumpira ne preporučuje se koristiti sirove. Može izazvati trovanje, probleme sa želucem.

Kuhani krumpiri

Razmaženi ili ozelenjeni usjev korijena koristi se kuhani. Prije pripreme uklonite procese i oči. Neulovljeni krumpir mora se izvaditi iz korita, jer se povrće čuva ne više od 6 sati. Nakon tog vremena postaje kiselo i propada.

Mišljenje stručnjaka
Zarečni Maxim Valerievich
Agronom s 12 godina iskustva. Naš najbolji stručnjak za vikendice.
Nakon prokuhavanja gomolja preporučuje se odvod vode, jer sadrži malu količinu solanina i trulež. Preporučuje se hranjenje kuhanog pokvarenog krumpira manje od dopuštene norme (40-50%).

vrhovima

Stručnjaci savjetuju da ne koristite svježe krave za hranjenje. Visok sadržaj solanina za njih je opasan. Biljke često sadrže nitrate koji mogu pojačati učinak otrovne tvari. Upotreba vrhova u hrani može uzrokovati trovanje, uznemirenje želuca, pa čak i smrt. Često su vrhovi uzrok pojave ulceroznog stomatitisa. Posebno visok indeks solanina u bobicama biljke. Međutim, neki stručnjaci dopuštaju hranjenje krava osušenim ili mladim vrhovima.

vrhovi krumpira

Krumpir krumpir aktivno se koristi u prehrani životinja. Mnogo čišćenja ostaje u svim kućama. Uzgajivači odlučuju ne bacati otpad i hraniti stoku. Zbog sadržaja solanina u kore dopušteno je koristiti kuhano. Nakon kuhanja nemojte koristiti vodu.

Kad je bolje ne davati

Krompir je bogat raznim elementima u tragovima, vitaminima i drugim korisnim tvarima. Unatoč prednostima korijenskog povrća, njegova uporaba nije uvijek prikladna.

Prema većini ljudi, kravama mliječama ne treba davati krumpir, jer sadržani škrob dovodi do začepljenja mliječnih kanala. U stvari, ovo je zabluda, a povrće je dobro za njih. Nije preporučljivo dati usjev korijenima kravama s dubokim krevetima. Potpuno proklijali, zeleni ili truli krumpir nije pogodan za hranjenje. Smrznute gomolje nikada ne smijete koristiti. To može uzrokovati pobačaj kod trudnih krava.

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva