Područja u kojima kukuruz raste i najbolje se uzgaja u Rusiji i svijetu

Kukuruz ili kukuruz jedna je od vodećih prehrambenih, krmnih i industrijskih kultura danas. Ovo je najstarija biljka kruha na našem planetu. Mnoge zemlje svijeta u kojima kukuruz raste su izvoznici žitarica ove kulture.

Domovina divljeg kukuruza je Srednja i Južna Amerika. Zrno je Kolumbo u Europu donijelo već 1496. Kultura je u Rusiju došla tijekom rusko-turskog rata 1768-1774. Širenje zemlje počelo je u Bessarabiji, gdje se svugdje uzgajao kukuruz.

uzgaja se kukuruz

U Turskoj se kukuruz naziva "kokoroz" - visoka biljka. Zahvaljujući N. Hruščovu, aktivno uzgajanje kulture započelo je u našoj zemlji 60-ih godina prošlog stoljeća. Zbog uzgoja velikog broja zoniranih sorti i hibrida, uzgoj kukuruza danas se provodi u Sibiru, Uralu i dalekom istoku.

Kako raste kukuruz?

Kukuruz u Rusiji uzgaja se za žito i zelenu hranu. Glavna prednost kulture je prinos: kukuruz može proizvesti 4,5 i više tona zrna i 17 tona zelene mase sa 1 hektara. Kukuruzno zrno koristi se za proizvodnju brašna, škroba, etanola, dekstrina, glukoze, sirupa, ulja, vitamina E. Konzervira se, prerađuje u žitarice i pahuljice, a koristi se za proizvodnju krmne smjese.

vodeća hrana

Kukuruz je visok, jednogodišnji zeljasti usjev. Stabljika može doseći visinu od 3 m ili više. Danas su i niske sorte široko uzgajane. Stabljika može doseći promjera 7 cm. Listovi su veliki, dugački oko 1 m i široki 10 cm, linearno-lanceolatni. Na 1 stabljici može biti od 8 do 42 lišća.

Biljka ima snažan, dobro razvijen korijenski sustav koji prodire u tlo do dubine od 1 m ili više. Korijeni se mogu formirati i na donjim čvorovima stabljike - kako bi biljci dobili dodatnu vlagu i hranjive tvari, kao i podršku.

Kukuruz je jednolična biljka koja se oprašuje vjetrom, tako da su njegovi cvjetovi jednoznačni: mužjaci formiraju panike na vrhu stabljike, a ženke formiraju koštice smještene u osovinama lišća. Prinos se određuje ovisno o sorti. Kukuruz na 1 izbojku može tvoriti 1-2 češlja (ili više) duljine 4-50 cm i promjera 2-10 cm.

zeljasti usjev

Težina kale može biti 30-500 g. Koprive su zapečaćene u omote od lišća, a izlaze samo dugi stubovi pistilata. Vjetar nosi pelud s muških cvatova na plodove klipova na kojima se nakon oplodnje formiraju plodovi - kariope. Samo-oprašivanje biljke je nemoguće. Na malim površinama može biti potrebno ručno prikupljanje i oprašivanje.

Karipsi imaju kubni ili zaobljeni oblik, sadi se čvrsto jedan do drugog i nalaze se na stabljici kocke u redovima. 1 kocka može sadržavati i do tisuću zrnaca. U većini slučajeva plodovi su žuti, ali postoje i sorte s crvenim, ljubičastim, plavim i čak crnim zrnima.

omotači od lima

Kako biste naučili razlikovati sorte, možete koristiti opis i fotografiju predstavljenu na pakiranju sa sjemenkama; uzgoj kukuruza, ovisno o sorti, traje 90-150 dana. Sadnice se pojavljuju 10-12 dana nakon što se sjeme ugradi u tlo. U početku je termofilna kultura koja klija na + 8 ... 10 ºS i razvija se na + 20 ... 24 ºS.

Postoji veliki broj zoniranih i prilagođenih sorti i hibrida s kratkom vegetacijom. U stanju su uzgajati i donositi plodove u hladnoj klimi Sibira i drugih regija na nižim temperaturama i podnose mraze do -3 ° C.

pakiranje sa sjemenkama

Kukuruz je svijetloljubiva kultura. Osvjetljenje je posebno važno na početku vegetacijske sezone. Stoga je optimalna metoda sjetve kvadratno gnijezdo, u kojem je tamnjenje međusobnih izdanaka minimalno.

Kukuruz ovisi o prozračivanju tla. Lazanje i druga obrada tla nužna je za postizanje dobre žetve. Kultura ovisi o unosu vlage. U vrućem vremenu, 1 biljka može apsorbirati više od 1 litre vode.

obrada tla

Velika količina zelene mase i visok sadržaj monosaharida u njoj, koji sudjeluju u fermentaciji mlijeka tijekom siliranja, razlog su što je kukuruz glavna silažna kultura u našoj zemlji.

Kukuruz se naziva vrsta usjeva. U rotaciji usjeva zauzima mjesto prethodnika žitarica i mahunarki ili sadnja pare kada se uzgaja za zelenu krmu.

Unatoč činjenici da biljka jako iscrpljuje tlo i degradira njegovu strukturu, oslobađa ga od korova, mnogih bolesti i štetočina. Na jugu zemlje kukuruz se sije u ponovljenim usjevima.

proces sastavljanja

Kakva je zemlja potrebna za kukuruz?

Glavna područja za uzgoj kukuruza za zrno za proizvodnju stočne hrane i prehrambene industrije su Srednja Azija, Kavkaz, Sjeverni Kavkaz, Središnja crnomorska regija i Volga. To je zbog činjenice da su najbolja tla za uzgoj usjeva plodna: crna tla, poplavna riječna i strukturna polja. Kukuruz može rasti na pješčanim ilovadama, tamno sivim ilovadama i tresetnim močvarama. Biljka se razvija i daje plodove slabo na teškim glinenim, vodenim, slanim i kiselim tlima.

Kukuruz za zelenu stočnu hranu nije manje muhast, pa se stoga uzgaja svugdje, uključujući i područje izvan Crnog Zemlje, na tresetnim močvarama i sodom-podzolskim tlima.

Kultura zahtijeva tlo s neutralnom reakcijom okoliša; blago kisela tla su također prihvatljiva. Da bi se uzgajao kukuruz na podzolnim, kiselim tlima, u njih se prije sadnje unose dolomit, drveni pepeo i organska gnojiva (humus, kompost, treset). Uz dovoljnu primjenu organskih i mineralnih gnojivo za kukuruz može se uzgajati na pjeskovitom tlu.

uzgoj kukuruza

Zbog osobitosti korijenskog sustava, biljci su potrebna labava tla s dobrim prozračivanjem, obogaćena kisikom.

Na tlima zagađenim korovom, osobito ružičastom gorčinom, puzavim pšeničnim travom, sjetvom čička i drugim korovom koji usisava korijen i korijen, kukuruz slabo raste. To je posebno važno u fazi nastanka.

Pri uzgoju žitarica za prehrambenu industriju u tlu bi trebalo biti dovoljno fosfora, kalija, kalcija, sumpora, željeza, magnezija, mangana, bora, klora, joda, cinka, bakra i drugih tvari.

gorko ružičasta

Mineralni sastav tla od najvećeg je značaja na početku vegetacijske sezone, kao i u fazi stvaranja uha i zrelosti mlijeka zrna. Pravodobna primjena organskih i mineralnih preljeva važan je uvjet za dobivanje visokog prinosa i visokokvalitetnog kukuruznog zrna za prehrambenu industriju.

U prvoj polovici vegetacijske sezone biljka posebno treba dušik, fosfor i kalij, a nakon početka cvatnje fosfor i kalij. Prekomjerni dušik usporava stvaranje zrna.

fosfor i kalij

Koliko dugo raste kukuruz?

Duljina sezone uzgoja kukuruza ovisi o sorti ili hibridu biljke. Može trajati od 90 do 150 dana. Budući da je Rusija 95% područja rizičnog uzgoja, rane sazrijevanja sorti su najpopularnije. U ovom slučaju zrno ima vremena sazrijevati prije početka hladnog vremena.

Na Uralu, kad se sije u otvoreno tlo, čak ni najranije sorte nemaju vremena za dozrijevanje, pa se kukuruz ovdje uzgaja za zelenu hranu. Da bi se dobilo zrno, oni se bave preliminarnim uzgojem sadnica, međutim, ova se metoda ne koristi u velikim količinama. Sadnice se sadi od druge polovice svibnja. Berba se događa u kolovozu-rujnu.

vegetacijski period

Za uzgoj kukuruza u sjeverozapadnoj regiji i, posebno, u Lenjingradskoj regiji, koriste se hibridi prve generacije (F1 svijeća, duh, trofej i drugi) s kratkom vegetacijskom sezonom, čija uši sazrijevaju 70-75 dana nakon nastanka. Za male površine koristite metodu uzgoja sadnica. U južnom dijelu regije mogu se uzgajati sorte sa razdobljem zrenja 90-100 dana. Kukuruz uzgajan u Pskovskoj regiji sije se na otvorenom u svibnju, a bere u prvim tjednima rujna.

Može li kukuruz rasti bez ljudske intervencije?

Rod kukuruza uključuje 6 biljnih vrsta, ali samo 1 od njih - šećerni kukuruz pogodan za prehranu ljudi. Ne postoje divlje rastuće sorte koje mogu rasti bez prethodnog obrađivanja zemlje na otvorenom polju.

pojava sadnica

U napuštenim područjima možete pronaći biljke koje samostalno rastu. U tom se slučaju sjeme iz nezrele ili prezrele i prosute klipa klija bez obrade tla, na otvorenom tlu.

S vremenom, ponovljenim samo-sjetvom, gube se karakteristična svojstva sorte, a uporaba takvog kukuruza postaje moguća samo za hranjenje domaćih životinja. Uvjeti neophodni za potpuno zrenje zrna su rijetki u ovom slučaju.

prolivene kocke

Gdje raste kukuruz: zemlje koje proizvode

Kukuruz se uzgaja s različitim uspjehom u mnogim zemljama svijeta s pogodnom klimom i uvjetima koje su stvorili i priroda i čovjek. Većina država američkog kontinenta, Azije i Europe vodeće su u proizvodnji žitarica.

Prema UN-ovoj organizaciji za hranu i poljoprivredu, Ukrajina (6. mjesto) i Rusija (9. mjesto) su među vodećim u proizvodnji i izvozu kukuruza. Zemlje članice Europske unije prikupljaju oko 6,5% ukupne svjetske proizvodnje kukuruza, dok članice ZND-a zajedno proizvode samo 4,6%.

pogodne klime

Zemlje izvoznice kukuruza

Vodeća uloga u proizvodnji kukuruza pripada Sjedinjenim Državama. Ova država godišnje proizvede više od 380 tisuća tona kukuruza.

Ostale zemlje s najviše uzgajanja kukuruza (prema UN-ovoj organizaciji za hranu i poljoprivredu):

 • Kina (više od 230 tisuća tona).
 • Brazil (preko 64 tisuća tona).
 • Argentina (preko 39,5 tisuća tona).
 • Meksiko (oko 28 tisuća tona).
 • Ukrajina (oko 28 tisuća tona).

zemlje izvoznice

U kojoj zemlji kukuruz najbolje raste?

Budući da je povijesni zavičaj kukuruza Meksiko i karipska obala, usjev najbolje raste u zemljama sa sličnim klimom i tlima. Štoviše, samo SAD, Kanada i Francuska, koje su među deset vodećih izvoznika kukuruza, imaju visok prinos. U ostalim zemljama količina se postiže povećanjem obrađenih površina.

Među zemljama koje trguju kukuruzom u svijetu, najbolji prinos je u Grčkoj - 13,5 t / ha, Nizozemskoj - 11,8 t / ha; istodobno, prosječni prinos u zemljama EU u 2017. godini iznosio je samo 6,91 t / ha. U SAD-u se sakuplja oko 10 tona zrna po hektaru.Istovremeno, prinos se povećava za najmanje 1% godišnje. Isto vrijedi i za zapadnu Europu.

klima i tlo

U Rusiji, unatoč nepovoljnim uvjetima na većem dijelu teritorija, prinos je u globalnom rasponu - 5,6 t / ha. I u Kini je trend pada prinosa.

Dobro kukuruz raste u njihovoj izvornoj domovini: Meksiko, Brazil, Argentina. Ove zemlje proizvode i izvoze kukuruzno brašno i brašno.

rodna zemlja

Gdje raste kukuruz u Rusiji?

Veliki izbor zoniranih hibrida i sorti omogućuje sjetvu kukuruza u mnogim regijama Ruske Federacije. U osnovi se žitarice uzgajaju u sjevernom Kavkazu, regiji Volge, središnjoj regiji Crne zemlje, južnim krajevima Dalekog istoka i Sibira, te u drugim regijama. A za silažu i zelenu hranu za životinje - gotovo svugdje, s izuzetkom krajnjih sjevernih regija i sjeverne ekonomske regije. Ukupna površina pod usjevima je oko 3 milijuna hektara.

Topla područja crne zemlje najbolja su za uzgoj, a Ruska Federacija, unatoč klimatskim značajkama, spada među lidere u proizvodnji i izvozu kukuruza u svijetu. Krasnodarski teritorij prvi je od pet vodećih proizvođača kukuruznog zrna.

Danas u Rusiji površina uzgoja iznosi oko 2800 tisuća hektara.

najbolje za uzgoj

Gdje raste kukuruz za zrno u Rusiji

Glavna područja uzgoja kukuruza u Ruskoj Federaciji:

 • Krasnodarski teritorij (3368 tisuća tona - 34% bruto volumena zrna).
 • Stavropoljski teritorij (932 tisuće tona - 9,5%).
 • Belgorodska regija (747 tisuća tona - 7,6%).
 • Rostovska regija (632 tisuće tona - 6,4%).
 • Kursk regija (529 tisuća tona - 5,4%).
 • Voronezh (518 tisuća tona - 5,3%).

Kurska regija

Tla i klimatski uvjeti na tim područjima optimalni su za uzgoj kukuruza.

Više od 1% ukupnog volumena proizvode takva područja ruskog uzgoja kukuruza kao što su Kabardino-Balkaria, republike Tatarstan i Sjeverna Osetija, Tambov, Lipetsk, Saratov, Mordovia.

Najbolji pokazatelji prinosa zabilježeni su u Moskvi (70,6 c / ha), Kalinjingradu (67,4 c / ha) i Orlolu (63,7 c / ha).

optimalno za uzgoj

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva