Tehnologija uzgoja i njege kukuruza na otvorenom polju, agrotehnički uvjeti

Zbog intenzivnog razvoja peradarstva i svinjogojstva, kod nas se uzgaja kukuruz u velikim količinama. U isto vrijeme, osim stočne hrane, postoji veliki broj sorti žitarica koje se uzgajaju za prehranu ljudi. Odlikuje ih osjetljivije zrno i okus.

Takve se sorte uzgajaju i na osobnim parcelama i u ljetnim vikendicama. Danas se uzgaja samo jedna vrsta žitarica - slatki kukuruz. Razvijen je veliki broj sorti i hibrida ove vrste, pogodan i za uzgoj velikih razmjera i za male privatne farme.

Za poljoprivrednike i vrtlare koji odluče posaditi usjev na svojoj farmi, bit će korisno proučiti kako kukuruz raste i s kojim ćete se poteškoćama susresti prilikom uzgoja.

uzgoj i briga

Priprema tla

Agrotehnologija kukuruza uključuje obradu tla, primjenu organskih i mineralnih gnojiva, odabir i pripremu sjemenskog materijala, sjetvu, njegu i žetvu biljaka.

Odabir pravog mjesta prije sadnje kukuruza je važan. Kultura dobro raste na crnom, ilovnatom i pjeskovitom ilovadnom tlu dobre prozračivanja i propusnosti za vodu.

Kukuruz je svjetlost i toplina koja voli toplinu, tako da je za to dobro osvijetljeno područje zaštićeno od vjetra. Prilikom odabira mjesta važno je uzeti u obzir da ne raste dobro u previše vlažnim nizinama i u močvarnim područjima. Bolje je odabrati ravnu ili povišenu površinu.

agrotehnički uvjeti

Kukuruz apsorbira veliku količinu hranjivih sastojaka iz tla, stoga je za održavanje njegove plodnosti važno promatrati rotaciju usjeva, a ne uzgajati usjev na istom mjestu dvije godine zaredom.

Uzgoj kukuruza na otvorenom započinje odabirom i pripremom tla.

Priprema mjesta prije sadnje kukuruza započinje berbom prethodnika. Prije zimovanja tlo se gnoji, za što se na svakih 10 m² unosi 20-30 kg humusa, 0,3 kg superfosfata, 0,08-0,1 kg kalijevih soli. Za oranje se primjenjuju gnojiva čija dubina treba biti najmanje 25 cm, a po mogućnosti 30-35 cm.

priprema tla

U proljeće, kada gornji sloj obradivog zemljišta počne isušivati, područje se otpušta do dubine sadnje (5-8 cm). Možete koristiti drljaču ili grablje. Ova tehnika će poboljšati prozračivanje tla, zadržati vlagu u njemu i ubrzati klijanje sjemena.

Labavljenje se vrši dijagonalno prema smjeru oranica. Ako je mjesto obilno obraslo korovom, bit će potrebno 2 obrade na oranjskom polju: prvi - preliminarni, do dubine od 8-10 cm, drugi - predsjetva, do dubine sjetve.

Kad se tlo zagrije na + 10 ° C do dubine od 10-12 cm, tjedan dana prije sjetve, u tlo se unose mineralni pripravci: 0,15-0,2 kg dušičnog gnojiva na 10 m².Otpušteno je do dubine od 8-10 cm i izravnano.

Tehnologija uzgoja i njege kukuruza na otvorenom polju, agrotehnički uvjeti

Uzgoj iz sjemena

Uzgoj kulture moguć je na dva načina: sjetva izravno u otvoreni teren ili pomoću sadnica, nakon čega slijedi sadnja na osobnoj parceli. Svaka od metoda ima prednosti i nedostatke.

Uzgoj kukuruza na način bez sjemena ne dopušta ranu berbu, ali je održavanje sadnje puno lakše. Biljke su u ovom slučaju otpornije na nepovoljne uvjete okoliša.

tjedan dana prije sjetve

Priprema žitarica za sjetvu

Prilikom odabira sjemena treba uzeti u obzir svrhu uzgoja usjeva. Svi hibridi i sorte podijeljeni su za uzgoj u žito i potrošnju. O tome ovise prinos, okus i karakteristike uzgoja kukuruza.

Za sjetvu se koriste sjemenke I i II klase, čija klijavost nije manja od 92%.

Predsjetvena obrada zrna uključuje sortiranje, umjeravanje, kemijsku obradu sjemena. Zrna su kalibrirana za ujednačeniji rast Sortiranje se provodi kako bi se sjeme odbacilo s nedostacima. Preljev štiti sjeme od štetočina i bolesti. Svi se ti postupci provode u posebnim poduzećima.

zrno za sjetvu

Da bi se poboljšala klijavost, 7 dana prije sjetve zrna su podvrgnuta toplinskoj obradi zraka na + 25 ... + 35 ° C i dobrom prozračivanju. Sjemenski materijal se pere 2-3 dana prije sjetve. U procesu nastaju neupotrebljive sjemenke, koje se uklanjaju. Visokokvalitetno zrno zamotano je u gazu, prelije se vodom sobne temperature i čuva do klijanja.

Još jedan način priprema sjemenki kukuruza za sjetvu: drže se na suncu 5 dana, a prije sadnje natapaju se u toploj vodi (+ 45 ° C) 1-1,5 sati. Tada se zrna prirodno suše.

Prije sadnje sjeme se može tretirati merkuranom ili granosanom protiv štetočina i raznih bolesti.

neupotrebljivo sjeme

Izbor sorti utječe na vrijeme sjetve. Kukuruz za konzumaciju na kaldrmi, smrzavanje i konzerviranje sije se krajem travnja - sredinom svibnja, kada se tlo zagrije na + 12 ° C i prijetnja od mraza nestane.

U skladu s poljoprivrednim tehnikama i pogodnim okolišnim uvjetima, sadnice bi se trebale pojaviti 12. dana. U te svrhe koriste se rane sorte. Kukuruz za zrno odnosi se na kasno. Otpornija je na nepovoljne vremenske uvjete.

vanjsko okruženje

Tehnologija sjetve

Tehnologija uzgoja zrna kukuruza uključuje dvije metode sjetve: točkasto i kvadratno ugniježđeno.

Glavna metoda kojom se kukuruz uzgaja u poljima je točkast. U ovom slučaju, usjev se sije u redove s razmakom redova od najmanje 70 cm i razmakom između biljaka 20-25 cm.

Na poljima se kukuruz sije sjetvom SPCh-6M s pneumatskom sjemenskom jedinicom tipa diska ili s kombiniranim sjemenkama SUPN-8, koje istovremeno sjemenom mogu primjenjivati ​​mineralna gnojiva.

uzgajaju se u poljima

Još jedna metoda sjetve je četverokutna gnezda u kojima je razmak redova 70x70 ili 70x90 cm. U sušnim regijama i na siromašnim tlima kukuruz se sije s razmakom reda od 70x140 cm. U svaku rupu za gnijezdo postavlja se 1, 2 ili 3 zrna.

Nakon pojave sadnica mogu se izvući slabe izbojke. Za sadnju kukuruza na ovaj način koriste se sjeme SKNK-8 i SKNK-6 s mehaničkim sejačima s celularnim diskom. Češće se ova opcija koristi prilikom sadnje sadnica.

sušne regije

Na dvorištu se kukuruz sije u redove s razmakom redova 60 cm i razmakom između biljaka - 40 cm.

Bez obzira na odabrani način sjetve, morate znati pravilno obavljati posao. Ako držite razmak reda, olakšava brigu o biljkama i omogućava im da normalno jedu. Dubina sjetve iznosi 6-8 cm. Tlo treba dobro navlažiti i u potpunosti prekriti zrno.

radi

Uzgoj sadnica

Uzgoj kukuruza moguć je i u sadnicama.Istodobno je odlazak značajno kompliciran, ali postaje moguće dobiti žetvu što je prije moguće.

Metoda sadnice nije pogodna za veliku upotrebu zbog visokih troškova rada. U uvjetima ljetne kućice ili osobne parcele omogućava vam najbolje rezultate: dobre prinose i visokokvalitetne plodove.

Sjeme za sadnice se sije u isto vrijeme kao i u otvoreno tlo, nakon iste pripreme. Kao supstrat koriste se čaše od humusa ili treseta promjera 12 cm, Ova metoda omogućuje vam da odmah uzgajate sadnice izolirane jedna od druge, bez ronjenja, što će smanjiti rizik od oštećenja korijenskog sustava. Uostalom, kukuruz ne podnosi ovaj postupak.

uzgoj kukuruza

Za sadnju možete koristiti kasete, podijeljene na odjeljke ili spremnike. U ovom se slučaju izdanci drže u spremniku sve dok ga korijenski sustav potpuno ne ispuni. Spremnici se pune mješavinom sode bikarbone i humusa ili komposta u omjeru 1: 1. Da bi se povećao sadržaj vlage, u tlo se uvodi hidrogel.

Dubina sadnje - 3-4 cm, 2 kom. u 1 rupu. Nakon sadnje supstrat navlažite toplom otopinom Fundazole (4 g proizvoda na 10 l vode).

podijeljeno na odjeljke

Tijekom razdoblja rasta, primjenite Polyfid, Terraflex, Master, Kemiru-hidro ili druga gnojiva, sadnice u stakleniku zahtijevaju dodatno osvjetljenje fluorescentnim ili fitolampama. Tjedan dana prije sadnje sadnice se stvrdnjavaju na svježem zraku.

Nakon klijanja sadnica, klice se sadi u otvoreno tlo nakon 30 dana. Sredina je lipnja. Do ovog trenutka sadnice bi trebale imati najmanje 3 lišća. U ovom slučaju odaberite metodu sadnje s kvadratnim ugniježdom. Dubina rupe trebala bi biti nešto više od gomile zemlje s korijenom biljke. Nakon sadnje, klice se zalijevaju i muljaju.

sadi se klice

Značajke njege

Briga o usjevima kukuruza svodi se na redovito zalijevanje, hranjenje i zaštitu od štetočina i bolesti.

Ovisno o namjeni u koju se sadi kukuruz, značajke uzgoja razlikuju se.

Najbolji prethodnici za nju su zimsko i proljetno žitarice, mahunarke, povrće (rani kupus, rajčica, dinja, korijenski usjevi).

usjevi kukuruza

Zalijevanje

Režim navodnjavanja ovisi o agroklimatskim uvjetima i stadiju razvoja biljke. Tijekom sezone rasta kukuruz troši vlagu neravnomjerno. Kritične faze razvoja, kada kukuruzu treba 2-4 litre vode dnevno:

 1. Faze 9-11 listova. Ovo je razdoblje aktivnog rasta zelene mase i stvaranja korijenskog sustava. Dok se ne pojavi 9 listova, kukuruz se ne zalije.
 2. Cvjetanje kukuruza - započinje 10 dana prije nicanja i završava 20 dana nakon otvaranja peteljke. S nedostatkom vlage u tom razdoblju, prinos se može smanjiti za 50%.
 3. Stadij formiranja zrna.
 4. Razdoblje zrelosti mlijeka zrna.

agroklimatski uvjeti

Ako se usjev uzgaja točkasto, optimalno je navodnjavanje kapanjem, što omogućava održavanje optimalne vlažnosti tla za kukuruz - 70-80%.

Moderni hibridi su otporniji na sušu i brže se oporavljaju nakon stresnih razdoblja. Ako se usjev uzgaja na vrlo plodnim tlima, njegova potreba za vodom je manja, pa se količina zalijevanja može smanjiti.

kapljično navodnjavanje

Kako se hraniti?

Gornji preljev primjenjuje se u određenom razdoblju - razdoblju zrenja kukuruza. Prvi put - u fazi formiranja 3-4 lišća, primjenjuje se organsko gnojivo: otopina mulleina ili pilećih izmet.

Drugi put hranjenje provodi se u fazi pometanja. U ovoj fazi uzgoja kukuruza provodi se korijenska primjena mineralnih gnojiva na sto četvornih metara: amonijev nitrat - 2 kg, superfosfat - 3-5 kg, kalijeva sol - 1-2 kg.

određeno razdoblje

Kalij i fosfor posebno su važni u ovoj fazi. Manjak ovih elemenata može se odrediti bojom kukuruznih stigmi i lišća. Oni posvjetljuju, stječu žuti ton.Za kulturu su važni elementi poput magnezija, sumpora, cinka i kalcija. Bakar i cink, ako je potrebno, uvode se u fazi 5-8 listova pomiješanih s ureom brzinom od 10 kg na 200 litara.

U tlo se dodaju mineralni pripravci prskanjem. Konkretno, navodnjavanje biljaka otopinom uree djelotvorno je 2-3 tjedna prije pojave panicles.

mineralni pripravci

Bolesti i štetočine

Gljivične bolesti su najopasnije za kukuruz; uzgoj usjeva zahtijeva prevenciju različitih žitarica infekcija.

Fusarium je jedna od najčešćih mikoza uzrokovanih različitim vrstama gljivica iz roda Fusarium. Opasnost ovog patogena je da se, kao rezultat njegove vitalne aktivnosti, toksini opasni za ljude i životinje nakupljaju u tkivima biljke.

Gljiva utječe na uši, stabljike, mlade izdanke, smanjujući prinos do 60%. Fusarium na koprivi pojavljuje se u fazi mliječno-voštane zrelosti zrna i popraćen je pojavom ružičastog cvjetanja. Nakon toga, zrna potamne i propadaju.

gljivične bolesti

Čak su i zdrave zrnca iz zaraženog uha nosioci gljivičnih spora. Kada su pogođene mlade stabljike, kukuruz nema dovoljno vitalnosti da se razvije, a izbojci umiru ili ne prinose. U zrelim biljkama može se razviti truljenje stabljika, što je popraćeno omekšavanjem i naknadnim uništavanjem stabljika. U ovom slučaju kukuruz prijeti smrt.

Visoka kiselost tla, visoka vlažnost zraka i niska temperatura zraka, prekomjerna gustoća usjeva i loše prozračivanje tla doprinose širenju bolesti.

Rust je još jedna mikoza žitarica. Uzročnik se aktivira od druge polovice ljeta. U tom se slučaju na donjoj strani lista formiraju svijetložute mrlje, koje se na kraju smeđe oboje i prekriju se pustulama s gljivičnim sporama.

zdrava zrna

S visokim stupnjem infekcije, stabljika također pati. U ovom se slučaju biljke mogu osušiti ili izgubiti oko 20% produktivnosti.

Bubble smut je uobičajena gljivična bolest kukuruza, koja je popraćena pojavom neoplazmi - žuči na lišću i ušima, a ponekad i stabljika i panikula. Duga suša pridonosi pojavi bolesti.

Nakon zrenja žuči nestaju, zaraziti tlo, što doprinosi širenju bolesti, uzgoj usjeva na ovom polju u budućnosti ima smisla samo kod odabira otpornih hibrida.

stabljika također pati

Da bi se spriječile bolesti, zrno se prije sjetve tretira fungicidima.

Uzročnik bolesti sjeverna helmintosporioza ili nekroza je simbioza klamidospora i gljivičnog micelija. Zbog infekcije, na listovima se pojavljuju vretenaste sive mrlje s crnim obrubom i cvatom nalik čađi. S vremenom pogođeni listovi odumiru. Razvoj bolesti podudara se s početkom cvatnje. Visoka vlaga doprinosi infekciji.

tretirani fungicidima

Najčešći štetnici kukuruza:

 1. Žičani crvi su larve klika. Štetočine se često nalaze na navodnjavanim poljima i u razdobljima visoke vlažnosti. Korijeni jedu. Može uništiti do 90% usjeva.
 2. Ličinke lopate. Postoji mnogo vrsta štetočina. Gusjenice jedu listove kotiledona i mlade izbojke.

Za zaštitu usjeva koriste se različiti insekticidi. Prevencija je visokokvalitetna poljoprivredna tehnologija: usklađenost s obrezivanjem kultura, duboko oranje prije zimovanja, proljetni uzgoj.

ličinke lopatice

Recenzije
 1. Ana
  10.10.2018 08:33

  Uz ispravne agrotehničke mjere, trebate odabrati i pravo gnojivo.Bioaktivator za rast biljaka koristim već drugu godinu. BioGrow, žetva je puno bolja.

  Odgovoriti
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva