Tehnologija uzgoja kukuruza za silažu, žetva, sorte i prinos

Kukuruz za silažu uzgaja se pomoću posebne tehnologije. Da biste uzgajali kvalitetan proizvod, morate slijediti sve poljoprivredne tehnike i koristiti modernu tehnologiju za izradu silaže. Vrijedna je biljna hrana za domaće biljojede. Silaža se može kombinirati (izrađuje se od kalupa) i obična (koristi se cijeli zeleni dio biljke).

Kukuruz za značajke uzgoja silaže

Da bi se dobila najproduktivnija masa, izrađuje se silaža od kukuruza, slijedeći neke tehnološke metode. Ali prije nego što počnete s pravljenjem, trebate se upoznati s pravilima uzgoja kulture.

tehnologija uzgoja

Uzgoj kukuruza za silažu razlikuje se od tehnologije žitarica. Sličnost je u tome što se za silažu odabiru iste sorte kukuruza i primjećuju isti datumi sjetve.

Prije uzgoja silažnog kukuruza, morate znati njegove biološke karakteristike. Kukuruz je godišnji toplinski usjev žitarica s dobro razvijenim stabljikom, lišćem i korijenjem. U početku korijenje raste u gornjim, zagrijanim slojevima tla, koji se postupno produbljuje za 1-2 metra.

silažni kukuruz

Stabljika je debljina 7 cm; jedna biljka može imati do 25 listova. Stabljika je podijeljena na čvorove, čiji se broj ne povećava s rastom biljke. U visinu može narasti do 5 metara produžujući prostor između čvorova. Na gornjem dijelu nalazi se muško cvjetanje - panika. Pastorci se formiraju na donjim čvorovima. Ako se uzgaja kukuruz za zrno, onda ih treba ukloniti.

Sjemenke kukuruza počinju klijati na temperaturi od +10 stupnjeva. Što je toplije vani, to aktivnija kultura raste. Na temperaturi od +15 stupnjeva, prvi izdanci se pojavljuju nakon 8 dana. Kultura može podnijeti mrazeve do -3 stupnja, nedostatak vlage i topline, ali samo tijekom klijanja. Ako se takvi nepovoljni čimbenici pojave tijekom cvatnje, prinos se može značajno smanjiti.

 biološke značajke

Vrlo je važno odrediti ispravno vrijeme berbe za kukuruznu silažu uz zadržavanje omjera suhe tvari i zrelosti. Sadržaj suhe tvari pouzdan je kriterij za utvrđivanje kvalitete kukuruzne silaže. Berba je najbolje započeti kada je sadržaj suhe tvari 28-30%.

Plodored

Uz dobru njegu, prinos kukuruza za silažu po hektaru može biti 50–60 tona. Ako se kukuruz uzgaja za prehranu, onda za brzi razvoj zelene mase, usjev trebate zalijevati što je češće moguće. Korištenjem posebnih sustava za navodnjavanje, prinos se može povećati na 80–100 tona po hektaru.

uzgaja se za hranu

Silažni kukuruz koristi se kao hrana za stoku, zečeve, perad zbog visoke hranidbene vrijednosti. Korisna svojstva proizvoda uključuju:

  • rad probavnih organa u životinja normalizira se;
  • povećava se mišićna masa;
  • poboljšana krvna slika životinja;
  • povećava se broj prinosa mlijeka u krava;
  • sadrži puno vitamina, aminokiselina, organskih masti.

Da biste postigli visokokvalitetnu i bogatu žetvu, također morate promatrati rotaciju usjeva. Preporučljivo je saditi ga nakon žitarica ili mahunarki, višegodišnjih trava. Najbolji prethodnici su povrće poput krumpira, krastavaca, rajčice, graha. Preporučuje se mijenjanje mjesta sadnje usjeva svake 3-4 godine.

probava u životinja

Tlo

Za sjetvu kukuruza za silažu najbolje su pogodni crnozem, ilovasta, pjeskovita i pjeskovita tla s normalnom kiselošću. Da biste uzgajali kukuruz, morate pažljivo pripremiti tlo.

Ako je tlo sklono zamrzavanju i visokoj kiselosti, tada neće raditi na uzgoju usjeva. Preporučuje se vapljenje kiselih tla 1–2 godine prije sjetve.

Kukuruzu je potrebno dobro prozračivanje, posebno tijekom faze klijanja. Embrioni apsorbiraju puno kisika, a dobra žetva bit će tek kad u tlu ima oko 20% kisika.

prikladna crna zemlja

U jesen se parcela kopa na dubinu od 25–30 cm. Kada se pojave korovi ili nakon kiše, provodi se branje. Istodobno se mogu primijeniti organska gnojiva, na primjer, gnoj. U proljeće se brana provodi do dubine od 5 cm, nakon čega se tlo uzgaja do dubine od 8 cm.

Najbolji prethodnici za kukuruz za silažu smatraju se usjevi i proljetne žitarice, heljda, krumpir, mahunarke. Ne preporučuje se sadnja nakon repe, prosa i suncokreta, jer ti usjevi dovode do nedostatka elemenata u tragovima u tlu i nedostatka vlage.

normalna kiselost

Sorte i hibridi kukuruza

Za uzgoj kukuruza nema potrebe čekati dok zrno potpuno zre za silažu. Stoga je bolje odabrati sorte kasno sazrijevanja koje nakupljaju puno hranjivih sastojaka nakon postizanja zrelosti mliječno-voskova. Da biste povećali prinos, rane i srednje sezone mogu se miješati zajedno s kasno zrelim sortama.

Najpopularnije sorte kukuruza uzgajanog za silažu uključuju: Sterling, Partizanka, Osetinskaya, Dnepropetrovskiy, Adevey, Dubrava, Kalina. Sve ove sorte imaju veliku probavljivost životinja, brzo se razvijaju i daju bogatu žetvu.

hibridi kukuruza

Da bi sjeme odabrane sorte dobro klijalo, a biljka imala dobar imunitet, mora ih se dezinficirati. U tu svrhu sjeme se obrađuje s manganom.

Kukuruzna slama (stabljike i lišće nakon berbe kopriva) bilo koje sorte najbolje je za silažu na oko 45% vlage. U tom stanju omekšaju, nakon čega se drobe u male komade (1 cm). Slamu možete sušiti u posebnim jedinicama za sušenje ili je razmnožiti u tankom sloju na ravnim područjima. Koristite suhu slamu u granuliranom ili briketiranom obliku.

hranjive tvari

Datumi sjetve

Polja se počinju sijati tek nakon što se tlo zagrije do +12 stupnjeva do dubine od 8 cm. Ako je tlo teško, glinasto, tada bi dubina sadnje sjemena trebala biti oko 4 cm, a datumi padaju otprilike početkom svibnja.

Nakon sjetve obavezno je brana. Druga brana se vrši nakon što se na biljci razviju 4–5 pari lišća. Više informacija o tehnologiji uzgoja kukuruza za silažu potražite u tablici.

drljača

Vrste poslovadatumizahtjevi
Jesensko oranjeOd kraja kolovoza do početka listopadaSlojevi zemlje se preokreću, biljni ostaci uklanjaju se s mjesta
Prvo drljanjePrvi dani travnjaDubina labavljenja 4 cm
Druga brana i obradatravanjDubina uzgoja 15 cm, podrivanje korova, uzgoj se provodi do dubine od 5 cm
sjetva5. do 10. svibnjaPriprema sjemena
Branje prije klijanjaTjedan dana nakon sjetveLabavljenje gornjeg tla
Branje po sadnicama20. svibnjaLabavljenje i suzbijanje korova
Liječenje korova i tretiranje herbicidimaKako rasteObrada se provodi s lijekovima koji se razrjeđuju prema uputama
ŽetvaSredina kolovozaRezanje i sječenje biljke

Da biste dobili veliku žetvu ušiju i spriječili razvoj problema, morate slijediti osnovna pravila uzgoja usjeva. Važni su gustoća sjetve, poštivanje rotacije usjeva, sastav tla i njegova ispravna priprema, vrijeme sjetve i žetve, metode suzbijanja korova, štetočina i bolesti.

žetva ušiju

Gustoća sjetve kukuruza za silažu

Gustoća sadnje kukuruza ovisi o skupini zrelosti, sorti i vlažnosti tla. Gustoća sadnje od 55–100 kg po hektaru površine smatra se normom za sjetvu kukuruza za silažu. Gustoća stajanja biljaka u vrtu zbog zelene mase u vrtu je 6–8 komada po metru zemlje. U tim slučajevima uši gotovo nikada nisu vezane; samo se zelena masa sakuplja za hranu. Većina biljaka je u hladu, više vlage se zadržava u tlu - sve su to uvjeti potrebni za uzgoj biljke radi prehrane.

Rane sorte kukuruza mogu se sijati deblje od kasno zrelih. Što se stabljika biljke veće raste, to se treba sijati manje biljaka na 1 kvadrat. m. Povećanje gustoće stajanja kukuruza za silažu od najmanje 10% dovodi do prosječnog prinosa.

Kod sjetve sjemena na poljima uočava se udaljenost između redova jednaka 65-70 cm, a u vrtu se sade uglavnom metodom četverokutnog gniježđenja prema shemi 40x40 cm.

Tehnologija uzgoja kukuruza za silažu, žetva, sorte i prinos

gnojiva

Da biste dobili dobru žetvu kukuruza namijenjenog krmi za biljojede, potrebno je na vrijeme gnojiti. Kukuruz podjednako dobro reagira i na mineralna i na organska gnojiva.

Kod uzgoja kukuruza za silažu za životinje, naglasak je na razvoju zelene mase, stoga je dušik od velike važnosti u ranim fazama razvoja kukuruza. U slučaju njegovog nedostatka usporava rast i razvoj biljke. Izračunajte približno 25 kg dušičnog gnojiva po hektaru. Nakon 3-4 tjedna oplodnja se ponavlja.

S nedostatkom kalija lišće postaje tamno zeleno, rast zelenog i korijenskog dijela biljke se usporava, a zatim lišće počinje curiti, požuti i sušiti se.

gustoća sadnje

Tijekom cijele vegetacijske sezone kukuruzu je potreban fosfor. Kultura posebno treba ovaj mikroelement nakon nastanka sadnica, kao i u fazi cvatnje i stvaranja zrna. S nedostatkom, usporavanje stvaranja zrna u kaldrmi usporava, lišće postaje tamno zeleno s crveno ljubičastim žilama i postupno odumire.

Preporučuje se primjena fosfatnih i kalijevih gnojiva u jesen. Stajski gnoj je posebno koristan za silažni kukuruz. Prije sjetve između redova korisno je primijeniti dušična gnojiva.

treba fosfor

herbicidi

Korov uzrokuje smanjenje prinosa, širenje štetočina i raznih bolesti. Stoga, uz poštivanje agrotehničkih praksi, uzgoj kukuruza nije dovršen bez pravovremene suzbijanja korova. Uporaba herbicida smatra se učinkovitom metodom.

Prije pojave sadnica, takvi herbicidi poput Aurorex, Erodican, Reglon ugrađeni su u tlo (potrošnja je oko 8-10 l / ha). Površina tla može se tretirati s takvim pripravcima kao što su Harnes, Roundup (potrošnja 3 l / ha).

sadnice u tlu

Ako herbicidi prije nicanja nisu pokazali svoju učinkovitost, koriste se pripravci poslije nicanja: Ballerina, Milady, Adengo, Dialen, Turbin, Desormon, Luvaram (potrošnja 2 l / ha). Može se koristiti preparat Kauboj 200 g / ha.

Berba silaže počinje u kolovozu. Kad se zasije 50 tisuća sjemena po hektaru, dobiva se oko 55 centa krmnih jedinica po hektaru i oko 220 centa zelene mase.

razne bolesti

Bolesti i štetočine

Ako se na biljkama nađu bolesti ili štetočine, potrebno je pravodobno riješiti problem. To će spriječiti masovno širenje zaraze, što će spasiti većinu usjeva.

Među štetočinama koje najčešće napadaju:

  • žičara (ličinke prodiru u stabljike, koprive i nakon par tjedana zrna postaju crna);
  • livadni moljac (ličinke se hrane mladim lišćem biljke);
  • listopadna lopata (insekti grizu ne samo cijeli zeleni dio biljke, već i zrna);
  • Švedska zobena muha (insekti jedu mlade izdanke).

livada moljac

Od bolesti najčešće utječu praškasta plijesan, hrđa i pjege. Kukuruzni listovi postaju blijedi, mogu se pojaviti crne točkice i pruge, presušiti, uviti.

Vrlo je važno pravilno tretirati sjeme prije sadnje i provesti preventivne tretmane insekticidima. Možete koristiti lijekove kao što su Force, Karate, Vantex.

Da bi se smanjio rizik od bolesti i zaraze štetočinama, potrebno je slijediti tehnologiju uzgoja kukuruza za silažu. Neophodno je pratiti rotaciju usjeva, duboko obrađivati ​​tlo u jesen, ubirati sjeme, posijati sjeme na vrijeme i žetvu.

švedska muha

Berba kukuruza za silažu

U kukuruzu postoje 4 stupnja razvoja zrna: formiranje zrna (traje dva tjedna od početka oplodnje), mliječno i mliječno-voskasto (ove dvije faze traju oko 10-12 dana), voštano (oko 15 dana) i puna zrelost.

razvoj zrna

Berba kukuruza za silažu počinje od trenutka mliječno-voštane zrelosti zrna. Kad se pritisne na zrno, oslobađa se lagana tekućina i gusta masa. U ovoj fazi zrno sadrži prosječno 46% vlage, 34% u lišću i 80% u stabljici. Berba se nastavlja sve dok se ne postigne faza zrelosti voska.

Košnja se vrši posebnim poljoprivrednim strojevima (krmni kombajn) do visine od 12–15 cm. Promatrajući uvjete i pravila žetve, možete dobiti korisnu i kvalitetnu hranu za kućne ljubimce.

gusta masa

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva