Kojoj obitelji i vrsta pripada kukuruz: povrće, voće ili žitarice

Mnogi se pitaju je li kukuruz povrće ili voće. Nisu svi razumjeli što je biljka s velikim žutim ušima. Međutim, to definitivno nije plod. Tada trebate razmotriti što je kukuruz - povrće ili žitarice.

Kukuruz je žitarica. Poznat je ljudima svih zemalja, voljen na svim kontinentima, jer ima mnoga korisna svojstva.

povrća ili voća

Što je kukuruz?

Biljka kukuruza je poput riže, zobi, raži ili pšenice biljka žitarica. Zeljasta je biljka koja može narasti do 3 m visine. Na njegovom dugom stabljiku formiraju se češeri sa sočnim sjemenkama, koji se koriste za hranu. Međutim, i drugi dijelovi biljke pogodni su za obradu i upotrebu u raznim područjima ljudskog života.

kultura žitarica

Priča o podrijetlu

Povijest nastanka kulture seže stoljećima. Arheolozi su na području modernog Perua otkrili najranije uši kukuruza. Starost nalaza je oko 10 tisuća godina. A starost prve otkrivene peludi kukuruza je 55 tisuća godina. Kukuruz kao kultivirana biljka prvi je uzgoj u Meksiku. Prve uši malo su se razlikovale od plodova divljeg uzgoja. Dužine nisu prelazile 5 cm, a zrna su bila mala.

Istodobno se krmni usjevi šire u drugim zemljama Srednje i Južne Amerike. Na američkom kontinentu kukuruz se naziva kukuruz. To su joj ime dali drevna plemena Maja. Taj je narod uzgajao nekoliko sorti kukuruza - od rane zrenja, koja se zvala Pjesma pijetla, do kasne, koja se zvala Kukuruz starica, i dozrijevanja u roku od šest mjeseci.

priča o podrijetlu

Za američka plemena kukuruz je bio posebna biljka. Zbog zaobljenog oblika i zlatne boje, zrna su drevne ljude povezivala sa suncem. Raskošne fešte održavale su se u čast kukuruza, biljka je prikazana pored figura bogova. Kruh, pečen od kukuruznog brašna, stavljen je u hram boga sunca. I sami su hramovi izgledali kao uho od kukuruza.

Indijska legenda kaže da je jednom lijepa djevojka odlučila spasiti ljude od gladi i pretvorila se u uho kukuruza, ostavljajući joj samo lijepu kosu. U nekim plemenima Mais je bio sin Sunca i Mjeseca.

kukuruzna plemena

Čak je i američki praznik Dana zahvalnosti povezan s kukuruzom. Kad su Europljani sletjeli na obale novog kontinenta, domoroci su ih obrađivali kukuruzom. Kasnije su Europljani u znak zahvalnosti donijeli darove lokalnim plemenima sa svog kontinenta.

Kukuruz se pojavio u Europi zahvaljujući Christopheru Columbusu. Ovaj se događaj zbio krajem 15. stoljeća za vrijeme velikih geografskih otkrića.Europljani su voljeli kukuruz, međutim, u početku se uzgajao kao ukrasna biljka. Samo nekoliko desetljeća kasnije, ukus i korisna svojstva kukuruza cijenjeni su.

zemljopisna otkrića

Kukuruz je u Rusiju došao tijekom rusko-turskog rata 1768-1774. Turci su već zasadili američku biljku u Bessarabiji. Prve regije u Rusiji koje su počele uzgajati "tursku pšenicu", kako se kukuruz prvo zvao, bili su Krim, Kavkaz i južna Ukrajina.

Biološki opis

Većina usjeva pripada botaničkoj obitelji žitarica. Tu spadaju kukuruz - žitarica koja je jedini predstavnik roda Corn.

biološki opis

Međutim, prema botaničkom opisu, karakteristike biljke u mnogočemu se razlikuju od ostalih predstavnika žitarica. Njegov korijenski sustav i prizemni dio imaju snažniji razvoj. Listovi su dugački, na cvatovima su sjenice i uši. Muški cvjetovi imaju stabljike, dok ženski cvjetovi imaju samo plodnice. Žitarice imaju različit oblik, veličinu i boju od ostalih žitarica.

Iako je kukuruz porijeklom iz vrućih zemalja Južne i Srednje Amerike, biljka dobro podnosi hladnije klime. Sadnice mogu izdržati kratkotrajne mrazeve, a zrenje sjemena započinje već pri temperaturi od +10 ° C. Kultura je nezahvalna prema vlazi i rasvjeti. Dnevni sati i umjerene kiše dovoljni su za rast i procvat.

botanička obitelj

Ali kukuruz voli tlo labavo i plodno. Najbolje raste na crnim tlima, na ilovastim, pjeskovitim ilovačkim ili na tresetnim močvarnim tlima. Ako biljku također hranite tijekom vegetacije, tada je praktički zajamčen visoki prinos.

Vrste

Kukuruz se naziva "kraljica polja". Široko se koristi u prehrambenoj i industrijskoj primjeni. Tijekom duge povijesti, vrste divljeg, divljinskog uzgoja, poljskog kukuruza pretvorile su se u kultivirane sorte. Ukupno postoji 8 biljnih vrsta. Međutim, sorte svake vrste imaju stotine. U tom su pogledu slične žitarice, kukuruz i mahunarke.

kraljica polja

Sljedeće su od industrijskog značaja vrste kukuruza:

  1. Šećer (slatko, mlijeko). Ova vrsta je najčešća jer su slatke koštice kukuruza mekane i ukusne. Mlado uho je mliječne boje, ali po zrelo postaje zlatno žuto. Najčešća hrana su zrna mladih ušiju, jer su najslađa. Ova vrsta ima mnogo sorti i hibrida koji rastu širom svijeta.
  2. Zub obliku. Karakteristična karakteristika takvog kukuruza je bogata zlatno žuta boja zrna. Ova vrsta je poznata po visokom prinosu i dobroj izdržljivosti. Jede se. Koristi se za proizvodnju brašna i škroba, stočne hrane (silaže) i alkohola.
  3. Silicijski (indijski). Ova vrsta se odlikuje ranom zrelošću. Zrna su okrugla i glatka, različite boje. Jedno uho može sadržavati bijela, žuta, crvena i crna zrna. Ova vrsta sadrži veliku količinu škroba, međutim, od nje se proizvode žitarice i pahuljice.
  4. Škrobasta (meka, brašna). Ova vrsta se odlikuje tankom glavom kupusa s velikim zrnima crvene i bijele boje. Vrsta je dobila ime po visokom sadržaju škroba. Škrob je mekan i zato ga je lako obraditi. Brašno i melasa proizvode se od škrobnog kukuruza. Međutim, vrsta se uzgaja samo u Sjedinjenim Državama i zemljama Južne Amerike.
  5. Voštana. Ako pitate koja vrsta kukuruza pokazuje najmanje vitalnosti i daje najgori prinos, odgovor je voštan. Ova je vrsta dobila ime po posebnosti zrnate prevlake koja nalikuje sloju voska. Sama zrna su bijela ili žuta, ali često razrijeđena crvenim zrnima.

Ova vrsta kukuruza nastala je kao rezultat divlje mutacije i nije pogodna za uzgoj u regijama s neprikladnim klimatskim uvjetima.Glavna regija za industrijsku proizvodnju voskastog kukuruza je Kina. Tamo se proizvodi škrob koji se smatra najboljim proizvodom od kukuruza. Ali neke sorte voštanog kukuruza imaju dobar ukus.

proizvodna vrijednost

Etimologija

Kod kuće, biljka se zove kukuruz. Ovo ime dolazi s jezika Haitija. Ali također postoji nekoliko dijalekata u različitim regijama. Kada se solarna biljka iz porodice Žitarica pojavila u Europi, stanovnici zemalja Starog svijeta zadržali su imena koja se odnose na kulturu Indijanaca.

Turci su upotrebljavali riječ "kokoroz", a Rumunji "kukuruz", što je prevedeno kao "jelenov konus". Nije poznato na što se preimenovanje odnosi, ali to su ime usvojili stanovnici istočnoeuropskih zemalja. Kasnije je riječ "cocorosis" pretvorena u uobičajeni "kukuruz" iz roda Corn.

naziva kukuruz

Učinak na tijelo

Pozitivan učinak ploda kukuruza na organizam neće vas čekati ako redovno jedete žitarice. Mikroelementi sadržani u njemu pomažu smanjiti razinu kolesterola u krvi, zbog čega se kardiovaskularni sustav vraća u normalu.

B vitamini blagotvorno utječu na rad živčanog sustava, pružajući antistres učinak na tijelo. Jedenje kukuruza doprinosi mirnom i zdravom snu, brzom prevladavanju emocionalnog preopterećenja i depresije.

utjecaj fetusa

Vitamin E u "kraljici polja" pomaže očuvanju mladenačke kože. Kukuruz je koristan a za probavu, jer normalizira rad gastrointestinalnog trakta, čisti tijelo od toksina, uništava tvari koje izazivaju intoksikaciju. Kukuruz sadrži karotenoide koji podupiru zdravlje očiju i poboljšavaju oštrinu vida.

Sunčeva žitarica pozitivno djeluje na reproduktivni sustav ženskog tijela, normalizira menstrualni ciklus i smanjuje negativnu manifestaciju menopauze. Kukuruz je koristan i za muškarce. Kaša izrađena od zlatnih žitarica pomaže vraćanju potencije.

čisti tijelo

Kukuruz ima pozitivan učinak na ljudsko tijelo ne samo kad ga jemo. Od zrna se prave različite pomlađujuće i hranjive maske za kožu lica, tijela i kose. Kukuruz pomaže očistiti kožu od akni, starosnih mrlja.

Međutim, zapamtite da u nekim slučajevima kukuruz može biti štetan za tijelo. Iako se kukuruz smatra sigurnom hranom, ponekad su ljudi alergični na tvari u žitaricama. Kukuruz je također kontraindiciran onima koji pate od čira na želucu, bolesti dvanaesnika ili tromboflebitisa.

pozitivno utječe

Kako odabrati?

Kukuruz se može uzgajati samostalno ili kupiti u trgovini ili na pijaci. Kada kupujete žitarice, morate biti oprezni. Dobavljači mogu prenijeti jeftinije krmne sorte kao kultiviranu biljku za hranu. Ove su kaše grube i blage. Možete ih razlikovati po boji. Uši krmnih sorti imaju bogatu žutu boju.

Ponekad čak i dobro uho izgleda svijetlo. Mali test pomoći će vam da odredite kvalitetu. Ako noktom probijete zrno, tada će se sok proliti iz dobre koprive.

uzgajati se

Kukuruz se naziva (ime, zove se) korisna žitarica. Međutim, pokvareno ili staro uho neće učiniti dobro. Prilikom odabira zrna pokušajte raširiti uho. Mlada biljka ima mliječno ili svijetlo žuto zrno, a antene su bijele i meke. Kombinacija bijelih i žutih kukuruznih zrnaca na istoj kašiki signalizira da žitarica još nije zrela.

Suho lišće signalizira da je uho odavno posječeno i već je izgubilo svoju sočnost. Ako ispod lišća postoje bugovi i drugi insekti, onda je bolje ne kupiti takve proizvode.

staro uho

Kukuruz u medicini

Kultura kukuruza skladište je elemenata u tragovima, potrebna je za ljudski život. Kukuruzna svila koristi za proizvodnju lijekova koji pomažu u prevenciji kolecistitisa i hepatitisa. U urologiji se ta sirovina koristi kao diuretik.

Mnoge sorte kukuruza sadrže veliku količinu magnezija, kalcija, željeza i važnih aminokiselina poput lizina i triptofana. Te su tvari uključene u lijekove za osobe s krvnim bolestima.

skladište elemenata u tragovima

Kukuruzni zdrob dio je lijekova koji pročišćavaju crijeva i normaliziraju razinu glukoze u krvi, što je važno za ljude koji imaju dijabetes. Gruba vlakna žitarica omogućuju vam da se riješite otrovnih tvari u tijelu.

Kukuruz se koristi i u narodnoj medicini. Stigme i stupovi su najvrjedniji, iako su korisni i drugi dijelovi biljke. Diuretici se pripremaju od stigmi, a od kukuruznog brašna pravi se tinktura za krvni tlak. Pire od zlatnih žitarica korisno je osobama s gastritisom ili oštećenjem želučane sluznice.

očistiti crijeva

Korisna svojstva kulture

Sastav kulture žitarica uključuje takve ljekovite tvari poput vlakana, piridoksina, linolne, askorbinske i pantotenske kiseline, škroba, magnezija, kalcija, željeza, bakra, kalija, fosfora, aminokiselina i vitamina C, D, K, PP, grupe B. B stigme kukuruza sadrže veliku količinu esencijalnih ulja, a lišće sadrži fenol karboksilne kiseline.

Kukuruz je također dobar jer nakon zamrzavanja ili konzerviranja zadržava sva svoja korisna svojstva.

Indijci su znali da je kukuruz skladište hranjivih sastojaka. Biljku su u potpunosti iskoristili. Od žitarica su se pripremala razna jela i koristila se za pripremu začina, od polena su se pekli kruh i kuhale juhe, a od stabljike se izrađivala pića. Bilo je čak i posebnih jela i pića od kukuruza, koja su se služila carskom stolu, koristila se u ritualima i pomagala u liječenju. Odjeća se izrađivala od lišća i stabljika i koristila za druge potrebe kućanstva.

ljekovite tvari

I danas se usjev žita široko koristi u industrijskoj proizvodnji. Sjedinjene Države lider u uzgoju i korištenju žitarica je SAD. Tamo od nje prave hranu, piće, papir, pastu za zube, lijekove. Većina kukuruza koristi se za stočnu hranu, što pomaže Sjedinjenim Državama da zadrže svoje vodstvo u stočarskoj proizvodnji.

Zanimljivosti

Kroz povijest postojanja biljke nakupljene su mnoge zanimljive činjenice vezane uz solarnu žitaricu. Iako kukuruz najčešće ne naraste više od 3 m, postoje sorte koje mogu doseći visinu od 7 m.

postojanje biljaka

Danas se kukuruz ne nalazi u divljini. Ljudi su toliko pripitomili ovu biljku da se može saditi samo sjemenkama. Sjeme koje padne na zemlju neće klijati. Ovo svojstvo dugo je brinulo ljude koji su kukuruz smatrali poklonom bogova ili poklonom stranaca. Ipak, znanstvenici su dokazali da su divlji preci kukuruza izgledali drugačije i da ih je vjetar oprašio.

Ukusne kokice nisu američki izum dvadesetog stoljeća. Ovaj su proizvod izumili njihovi preci prije 5 tisuća godina. Pokrili su žito pijeskom i u blizini sagradili vatru, a zatim uhvatili kuglice kako lete iz vatre.

samo sjemenkama

Mnoge grickalice prave se od kukuruza. Međutim, kukuruzni štapići, žitarice i druga slična hrana nisu toliko zdravi kao cijela kava. Grickalice gube većinu zdravstvenih prednosti kukuruza tijekom prerade.

Iako se kukuruz pojavio u Rusiji u 18. stoljeću, sredinom 20. stoljeća proslavio ga je NS Hruščov. Njegov ep s uzgojem žitarica u svim regijama SSSR-a bijedno je propao. Kukuruz, iako otporan na hladne temperature, još uvijek voli toplu i sunčanu klimu. No, prvi je tajnik mlađoj generaciji ostavio riječ "kukutsapol", sastavljenu od njegove poznate fraze "Kukuruz je kraljica polja".

mnogo grickalica

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva