Pravila i uvjeti za žetvu kukuruza na kali s polja

Berba kukuruza može se obavljati na različite načine. Usjev zrna uzgaja se za silažu ili žito. I u oba slučaja postupak čišćenja ima svoje karakteristike. Razlika leži u vremenu žetve, kao i u odabiru kombajna s posebnim dodacima. Ako se slijede agrotehničke metode uzgoja usjeva i pravila za prikupljanje gotovih proizvoda, tada će se zadovoljiti količina i kvaliteta usjeva.

Stadiji zrelosti kukuruza

Kukuruz se bere u različito vrijeme, što ovisi o namjeravanoj kulturi. Postoji nekoliko faza zrelosti usjeva žitarica:

vrijeme čišćenja

 1. Stadij mliječne zrelosti odlikuje se laganim bjelkastim zrnima na kaldrmi. Visoko su u šećerima. Ako pritisnete sjeme, iz njih će se pojaviti bijeli, slatki sok. Ukus su slatki, nježni i sočni. Listovi su čvrsto smješteni oko klipa i postaje ih teško odvojiti. Dlačice su meke, vlažne, smeđe podloge. Bolje je odabrati takav kukuruz ručno. Može se jesti i sirovo i kuhano.
 2. Postupak voštane faze može se prepoznati po svijetložutoj boji zrna koja više ne sadrže tekućinu. Srednje su gustoće na dodir, ako pritisnete na sjeme, udubit će se. Kako dozrijeva, gustoća se povećava. Količina škroba u zrnima se povećava. Šećer, koji je dio zrna, počinje se pretvarati u škrob, a sok pretvara u kašu.
 3. Biološka zrelost odlikuje se bogatom žutom ili narančastom bojom žitarica. Listovi koji odgovaraju kobu počinju žuto i suho, lako se odvajaju. Dlačice postaju smeđe i suhe. Kukuruz u ovoj fazi zrelosti sakuplja kombajn, a glavnom svrhom smatra se proizvodnja silaže za biljojedi domaće životinje.

U fazi stvaranja zrna, razina vlage je gotovo 90%. U fazi mliječne zrelosti udio vlage u zrnu u zgruškama iznosi 58%, a tijekom zrelosti voštane zrelosti sadržaj vlage u sjemenkama je oko 37%. Kad je kukuruz potpuno zreo, zrno postaje tvrdo, a sadržaj vlage nije veći od 25%.

kaputi s polja

Kako uzgajati kukuruz?

Opća pravila koja će vam pomoći da uzgajate dobru žetvu.

Temperatura zraka+ 12-25 stupnjeva
TloNe smije biti kiselo. Podolatni, tresetni i černozemski sastavi s dobrom prozračivanjem su najprikladniji.
prethodniciNajbolji prethodnici su krastavci, krumpir, mahunarke, rajčica, luk.
gnojivaU jesen se preporučuje dodavanje kalijevo-fosfornih gnojiva i organskih tvari. Kultura dobro reagira na humus i kompost.Nakon odmotavanja 4 lišća možete dodati gnojidbu dušikom. Kalij i fosfor su neophodni u svim fazama razvoja.
ZalijevanjeKultura treba obilno zalijevanje, posebno u razdoblju klijanja sjemena i stvaranja uha.
ŠtetočineŽičara, livadni moljac, lipa lopatara, švedska muha, korijenska lisna uši.
bolestiRust, fusarium, pepelnica, pjegavost.

Razvijeni su optimalni datumi koji se preporučuju za berbu kukuruza s polja. Ako ih slijedite, tada će doći do minimalnih gubitaka i visoke kvalitete usjeva.

Gubici usjeva u kukuruznom polju povećavaju se kad se ubire nakon mraza i kada vlažnost zraka raste. Zrno skuplja vlagu, uši postaju teške i, kao rezultat, stabljike trule i savijaju se. Skupljanje takvih ušiju poljoprivrednim strojevima postaje problematično.

Postoje dvije glavne metode berbe:

kukuruz za žito

 • rezanje ušiju, što može biti popraćeno ljuštenjem lišća ili ne;
 • žetva uz istodobno prinošenje žita.

Mehanička jedinica za obradu zrna omogućava vam žetvu, mlati uši i mljevenje biljaka. Kombajni se koriste za žetvu žitarica (Khersonets, KOP-1, kombajn za žito s dodatkom PPK-4). U kombinaciji s ovom tehnikom koristi se i zaglavlje. Od ostalih agregata razlikuje se po tome što je mali uređaj za obradu stabljika i lišća. Za silažu se kukuruz bere sa krmnim kombajnima.

ljuštenje lišća

Kako znate kada je vrijeme za žetvu?

Vrijeme sazrijevanja usjeva ovisi o sorti, klimatskim i vremenskim karakteristikama. Kukuruz se najčešće ubire početkom kolovoza, do tog trenutka kukuruzna svila poprima smeđi nijansu.

Određene osobine pomoći će vam u sakupljanju kukuruza za svježu konzumaciju. Ako je stigma unutar lista i dalje zelenkasta, a izvana smeđa, onda je kukuruz u mliječno-voštanoj fazi razvoja. Ako lagano pritisnete zrno, iz nje će se pojaviti mliječni, slatki sok. Najveća količina hranjivih sastojaka koncentrirana je u takvim ušima, pa ih možete konzumirati svježe ili koristiti za kuhanje.

vremenske značajke

Ako je usjev žitarica namijenjen proizvodnji silaže, tada berba kukuruza započinje nakon početka voštane zrelosti. U južnim krajevima zemlje ovo se razdoblje podudara s posljednjim danima kolovoza. U nekim područjima čišćenje se može obaviti u studenom. Do tog trenutka sadržaj vlage u zelenoj masi može prelaziti 70%. Za kokice se očekuje početak biološke zrelosti, kada zrna postanu tvrda.

Ako se kukuruz koristi kao sadni materijal, preporučuje se pričekati dok se lišće ne požuti i potpuno osuši. Ubrani usjev stavlja se na hladno mjesto mjesec dana dok potpuno ne sazri. Nakon što se zrna potpuno osuše, prebacuju se u suhu staklenu posudu.

kultura se misli

Ako žitarice za sadnju nemaju vremena za prikupljanje prije mraza, tada gube klijavost, a rizik od razvoja gljivičnih bolesti povećava se. Kao rezultat toga, hranjiva vrijednost i količina usjeva smanjuju se.

Berba kukuruza za svježu potrošnju

Kod uzgoja kukuruza nekoliko je znakova kada treba beriti. Glavna stvar ovdje je pogoditi napad zrelosti mlijeka. znakovi:

skupljati prije mraza

 • Koprive odstupaju bočno od stabljike. Listovi se čvrsto uklapaju oko uha, zeleni su.
 • Prvo se prikupljaju kaše koje su bliže vrhu. Oni su ti koji sazrijevaju brže.
 • Kosa bi trebala biti smeđa i suha. Ako su vlažne i crvenkaste, tada faza zrelosti mlijeka još nije stigla.
 • Sjemenke trebaju biti bijelo-žućkaste boje. Kad se pritisne na zrno, sok bi trebao biti bijel, a ne bistr. Ako sok postane gust, a boja zrna tamno žuta, tada se propušta faza zrelosti mlijeka.Takve sjemenke gube sočnost i slatkoću.
 • Uho se može lako odvojiti od stabljike rukom.

Budući da se šećer brzo pretvara u škrob, nakon berbe kukuruz se mora jesti, inače se gube okus i slatkoća. Okus možete produžiti stavljanjem ušiju u hladnjak.

Kultura žitarica za zrno sakuplja se na kali ili s istodobnim mlatanjem kaše. Za svježu konzumaciju postupak nema smisla.

uši se odbijaju

Kako beriti kukuruz kokica?

Za proizvodnju kokica sadi se posebne sorte kokica (Vulkan, Vnuchkina radost, Oerlikon, Gostinets).

Berba kukuruza za kokice započinje tek nakon početka biološke faze zrelosti. Do tog trenutka, lišće i stabljika požute, presuše se, a panike dobivaju tamno smeđu nijansu.

Obavezno je ubiranje usjeva prije početka mraza, inače ubrani kukuruz neće biti prikladan za pravljenje kokica. Bolje je rukom pokupiti kavu.

izrada kokica

Nakon žetve kukuruza zrna oguljuju se od lišća i rašire na platnenoj površini na toplom, suhom mjestu uz dobru ventilaciju. Uši trebaju ostati djelomično vlažne iznutra.

Da biste provjerili spremnost žitarica za proizvodnju kokica, potrebno je povremeno ponovno zagrijati nekoliko žitarica u tavi. Ako se sjeme potpuno otvori, tada su sve uši spremne. Nakon toga, usjev se premješta na hladno mjesto.

dobra ventilacija

Zbirka kukuruza za žito

Berba kukuruza za zrno provodi se posebnim beračima tijekom razdoblja biološke zrelosti. U ovom trenutku kala mora imati suhu tvar od najmanje 60%, a u zrnu najmanje 70%. Što je viši sadržaj suhe tvari u zrnu, to je bolje. Sorte kukuruza za zrno: Spirit, Pioneer, Syngenta, Dobrynya, Trophy, Sundance.

Nije potrebno započeti s berbom kada je vlaga zrna velika. U ovom trenutku raste razna nečistoća, a gubi se komercijalna kvaliteta proizvoda.

Tijekom žetve kukuruza za zrno moraju se poštovati brojni agrotehnički zahtjevi:

kombajni

 • trebate izrezati biljke na udaljenosti od 15 cm od tla;
 • prilikom žetve kombajnom za žito trebate osigurati da u kukuruzi nije oštećeno više od 5-7% zrna;
 • ako se koriste posebni kombajni, broj oštećenih žitarica ne smije prelaziti 1,5%.

Kao rezultat žetve kombajnom više od 90% ušiju već je očišćeno od lišća.

oštećena zrna

Značajke žetve kukuruza za silažu

Najvrjedniji je kukuruz na žbuni, koji se bere na kraju mliječne faze ili na početku voštane zrelosti, kada su listovi još zeleni. Ove uši sadrže mnogo korisnih komponenti za stoku. Sadržaj vlage u grahu je oko 70%.

Počinju sakupljati kukuruz posebnom opremom. Dozvoljeni sadržaj suhe tvari 30%. Sadržaj vlage u lišću treba biti 68%, sadržaj vlage u zrnu - 45-50%. Biljka se kosi na udaljenosti od 20 cm od tla, svi dijelovi biljke, uključujući sjeme, moraju se usitniti. Veličina dijelova ne smije biti veća od 7 mm.

Rezultirajuća silaža u obliku dobro natopljenih briketa gomila se u pripremljene rovove. To će poboljšati kvalitetu proizvoda i produljiti rok trajanja.

stoka

Hranjiva vrijednost sjemenki kukuruza na 100 grama

100 g sjemenki kukuruza sadrži 360 kcal. Sadržaj bjelančevina 9 g, masti 5 g, ugljikohidrati 70 g, vlakna 7 g. Hranjive tvari uključuju vitamine (vitamini skupine B, vitamin A, vitamin C, vitamin E), mikro- i makroelemente (kalcij, željezo, magnezij, kalij) , aminokiseline (alanin, valin, metionin). Pored toga, sadrži i zasićene i nezasićene masne kiseline.

Izgled biljke reći će vam kada je najbolje žetvu kukuruza. Listovi postaju svijetlo zeleni, rubovi se suše. Uši se skupljaju selektivno, jer ne dozrijevaju sve istovremeno. Kolekcija traje oko dva tjedna.Nemojte birati kahva prerano ili prekasno.

vrijednost sjemena

Spremite kukuruz može biti na kabini. Uši treba držati na hladnom, tamnom mjestu gdje vlaga zraka nije veća od 15%. Koprive se čiste od lišća, razvrstavaju i suše. Većina sakupljenog zrna na suhim ušima treba lako odvojiti od baze.

Možete ga pohraniti i u zrno. Ovom metodom skladištenja morate unaprijed pripremiti plastične ili staklene posude, kartonske kutije ili platnene vrećice.

Čuvajte kukuruz u sjemenkama na hladnom mjestu zaštićenom od štetočina i bolesti. Ako se zrno treba koristiti kao sadni materijal, onda je bolje odabrati ručke rukom.

skupljati rukom

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva