Najbolji su prethodnici kukuruza u rotaciji usjeva koji se mogu saditi poslije

Prethodnici kukuruza osiguravaju žetvu kvalitetnog zrna. Ovaj usjev nije najpristojnija rotacija usjeva. Ne akumulira bolest (s izuzetkom fusarija). Štetnici drugih kultura imaju malo interesa za kukuruz.

Mnogo je važnije sijati je unutar vremenskog okvira određenog za regiju. Kompetentna priprema tla, pridržavanje uvjeta temperature i vlage omogućit će vrtlarima da kvalitetno rastu jestivog ili hranljivog kukuruza.

prekurzori kukuruza

Ako se stavi nakon žitarica, smanjuje se šteta na zasadima nematoda. Iskusni vrtlari znaju da kukuruz ne smanjuje plodnost tla. Nakon žetve, u zemlji ostaje dovoljno organskih ostataka. Pri raspadanju oni zasićuju tlo dušikom.

Mjesto kukuruza u rotaciji usjeva teško je precijeniti. Ponekad u vrtu nema redovitih usjeva. Ali za poboljšanje tla i oslobađanje od korova korisno je saditi kukuruz na problematičnim područjima.

usjev štetočina

Zašto je potreban promet usjeva?

Kukuruz se može sijati nakon kukuruza 2 do 3 godine. Ali da biste vratili plodnost i strukturu tla, uravnoteženi sastav flore, preporučuje se pridržavati se plodoreda.

Izmjena biljaka ekonomski je korisna za vrtlare. Zemlji je dana potrebna struktura, obnavlja se plodnost. Istodobno se ulaže malo napora. Kad se izmjenjuju zasadi, vrtlar dobiva priliku inteligentno koristiti male ljetne kućice.

promet usjeva

Kukuruz ima korijenski sustav slavine. Iskrcaji otpuštaju tlo na značajnu dubinu. U procesu razvoja kultura ugnjetava korov. Tlo se oslobađa od štetnih jednogodišnjih biljaka.

Kukuruz je zahtjevan u strukturi tla. Priprema za sjetvu nužno uključuje kopanje, labavljenje, diskanje. Nakon ovih operacija, gredica se oslobađa od višegodišnjeg korova. Vrtlar dobiva savršenu zemlju bez upotrebe herbicida.

 struktura tla

Što saditi nakon kukuruza?

Zapamtite: kukuruz je moćna biljka. Ima visoko razvijen prizemni dio. Čisti se na kraju sezone. Razgranato korijenje koje ulazi duboko u tlo ostaje u tlu. Oni se razgrađuju polako.

Za zasićenje tla organskim tvarima potrebno je njihovo potpuno raspadanje. To se postiže temeljitim labavljenjem tla. Svrha postupka je dobro zdrobiti ostatke. Bakterije će učiniti ostalo. Vrtlar će dobiti pripremljeni krevet za sljedeće biljke.

moćna biljka

Što saditi?

Agronomi savjetuju da sljedeću godinu nakon kukuruza smjeste:

 1. Žitarice, ozimi usjevi. Nakon kukuruza smanjuje se šteta na zasadima nematoda. Ali istodobno je moguća i fusarijska bolest. Tupo uzgoj grebena dovodi do pojave mikotoksina u zrnu.Bolesti regije treba uzeti u obzir. Kukuruz je kanal za neke viruse (patuljasti mozaik).
 2. Repe (stolni, šećer, stočna hrana). Nakon kukuruza osjeća se sjajno: nematode više ne uznemiravaju usjeve. Ali istodobno na repu utječe truljenje korijena. Uzrokuju ih gljive. Da biste spriječili nevolje, preporučuje se sitno sjeckanje stabljika, pažljivo ugradite ostatke u tlo. Ova mjera uništit će kolonije gljiva u tlu.
 3. Limenka biljni grašak, konj ili crni grah. Oni će dati dobru žetvu na grebenima očišćenima od korova, zasititi tlo dušikom. To će je učiniti zdravijom.
 4. Suncokret će biti dobar nakon kukuruza. Svidjet će mu se duboko popušteno, oplođeno tlo. Oba usjeva vole sunčana, dobro grijana područja. Zahtjevi za vlagu tla su identični.
 5. Oslobođeni komad vrta bit će ukrašen zasadima jednogodišnjeg (crvenog) lana. Ali ova biljka voli vlažnija tla.
 6. Krumpir. Raste dobro nakon sadnje kukuruz za žito i za silažu. Kultura dobro reagira na labava tla s velikom količinom organske tvari. Ali potrebno je dodatno uvođenje mineralnog kompleksa.

Neki vrtlari sijeju zeleno stajsko gnojivo: djetelinu, lucerku, lupin. Za vrtlare koji imaju kućne ljubimce, mjera je opravdana: ljekovito bilje se koristi za stočnu hranu i istovremeno za poboljšanje zemlje. Budite oprezni: ti sljedbenici mogu začepiti čisto tlo.

ozimi usjevi

Što se može saditi ispred kukuruza?

Iskusni vrtlar zna: za kukuruz nisu idealni prethodnici važni, već kompetentno pripremljeno tlo, nema korova i pridržavanje datuma sadnje. S obzirom na dovoljan broj sadnih površina, postižu se najbolji rezultati prilikom postavljanja:

 • dinje (tikvice, bundeve, lubenice, dinje);
 • mahunarke (grašak, grah, grah);
 • krumpira;
 • kantina, stočna hrana, šećerna repa;
 • uši i usjevi žita.

iskusni vrtlar

U regijama s nedostatkom kiše, kukuruz se ne sije nakon suncokreta i repe. Heliotrop začepljuje grebene prosutim žitom. Oba usjeva iscrpljuju i suše tlo do dubine od 30 cm.

Mali povrtnjaci mogu uzgajati kukuruz na jednom mjestu nekoliko godina. Za vrtlare s kućnim ljubimcima primjenjuju se sljedeće sheme smještaja:

šećerna repa

 • 3 godine zaredom kukuruz, zatim grašak ili grah;
 • 3 godine zaredom kukuruz, zatim pšenica.

U petoj godini rotacija usjeva se ponavlja. No dobre se berbe mogu dobiti samo pravodobnom primjenom organskih i mineralnih gnojiva. Prikladno je položiti sadnju u blizini mjesta na kojem se drže životinje. To će smanjiti troškove rada za prijevoz organskih gnojiva.

zatim grašak

O čemu ovise prethodnici?

Rotacija usjeva pretpostavlja prisustvo biljaka, nakon čega usjev daje maksimalne prinose. Kukuruz može dugo izdržati monokulturu. To je zbog prisutnosti ogromne mase organske tvari u tlu nakon žetve.

Najbolji prethodnici za kukuruz ovise o regiji uzgoja. To je zbog osobitosti tla, klime i oborina.

U stepama se najveći prinosi dobivaju nakon sadnje nakon ozimi pšenice, ječma, dinje i tikve. Valjani prethodnik je kukuruz.

prethodnici ovise

U sjevernim stepskim krajevima vlaga je veća. Lako je uzgajati dobru žetvu tamo koristeći industrijsku tehnologiju. Njegova suština leži u racionalnom korištenju monokulture uz poštivanje pravila poljoprivredne tehnologije. Dobri prethodnici su ozimna pšenica nakon crnih padova.

U šumsko-stepskoj zoni idealni su prethodnici: mahunarke, kukuruz za žito, krumpir. U područjima s visokim udjelom vlage (sjever, sjeverozapad), najbolji prinosi su uzgajana repa. Ali treba ga beriti rano: treba vremena za pripremu tla.

rani datumi

U srednjem traku biljke posađene nakon krumpira, ozimih usjeva i kukuruza za silažu daju dovoljnu količinu zrna. Oni se stavljaju ispred kukuruza u ovoj regiji. To se provodi na područjima s umjetnim navodnjavanjem usjeva.

količina zrna

Neželjeni prethodnici

Kukuruz može izdržati monokulturu nekoliko godina. Prinosi se ne smanjuju (podliježu rastućim pravilima). Ali iskusni vrtlari znaju: postoje kukuruzi koji su nepoželjni za kukuruz. Sadila sam je nakon prosa ili sireva, ne očekujte berbu!

Sve tri kulture imaju zajedničke bolesti. Oni su "domaćini" virusa. Naizmjence stvara zeleni most. Infekcija se lako kretala duž nje i pogađa najprije zelene dijelove biljaka, a zatim zrno. Štetočine ih jednako vole.

odupire monokulturi

Malo biljaka poboljšava stanje tla nakon žetve. Kukuruz je jedan od njih. Uzgoj u zemlji je koristan. Troškovi rada u skladu s pravilima uzgoja neznatni su.

Da bi postigao dobre prinose, vrtlar treba znati mjesto kukuruza u rotaciji usjeva. Uzimanje u obzir osobitosti uzgoja usjeva omogućit će racionalno uzgoj. Čak i na malim površinama možete malo posaditi i dobiti dovoljno.

stanje tla

Nema recenzija, budite prvi koji su ga pustili
Sada gledanje


krastavci

rajčice

Bundeva